tag:blogger.com,1999:blog-7726185180096341890.post4431616530625246578..comments2023-11-02T18:09:38.742+02:00Comments on Kitchenchameleon: Piparin makuinen punajuuripiiras (Raw/ Cooked)Anonymoushttp://www.blogger.com/profile/00389767883452521112noreply@blogger.comBlogger9125tag:blogger.com,1999:blog-7726185180096341890.post-72235492512195382222012-12-03T23:13:57.390+02:002012-12-03T23:13:57.390+02:00Anni Minerva, unohdin mainita artisokkajauheen kor...Anni Minerva, unohdin mainita artisokkajauheen korvaamisesta vielä, että myös riisinlesejauhe on sille yksi vaihtoehto.Anonymoushttps://www.blogger.com/profile/00389767883452521112noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-7726185180096341890.post-77187570449878135692012-12-03T18:37:33.417+02:002012-12-03T18:37:33.417+02:00Katja, jos tyllää carpacciosta, tästäkään ei voi o...Katja, jos tyllää carpacciosta, tästäkään ei voi olla pitämättä. Punajuuri ja joulumausteet lämmittävä mieltä :)Anonymoushttps://www.blogger.com/profile/00389767883452521112noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-7726185180096341890.post-45111311328478058442012-12-03T18:36:27.005+02:002012-12-03T18:36:27.005+02:00Anni Minerva, punajuuri rocks! Ajattelin artisokka...Anni Minerva, punajuuri rocks! Ajattelin artisokkajauheen tilalle ensin kuivatuista tattariniduista jauhettua jauhetta, joka voisi olla hyvä korvike. Joku muukin jauho, varsinkin kypsennettyyn versioon, esim. lupiinijauhe...<br /><br />Yaelian, artisokkajauhe on tosiaan vain kuivattua maa-artisokkaa. Purkin kyljessä suositellaan makeutukseen erityisesti diabeetikoille alhaisen GI:n ja inuliinin vuoksi. Ihan niin makeaa jauhe ei mielestäni kuitenkaan ole, että käyttäisin sitä makeissa jälkiruoissa tms.<br /><br />Pöyristynyt vilukissa, kiitos että otit tärkeän aiheen esiin. Olet oikeassa, että kenenkään ei varmaan pakkasella tee ensimmäisenä mieli popsia mitään kylmää, enkä sitä suosittelekaan. Haluan kuitenkin huomauttaa, että ensinnäkään raaka ei ole yhtä kuin kylmää, sillä nimestään huolimatta raakaruokaa myös kypsennetään monin tavoin. Menetelmissä vain pysytellään n. 40 asteen alapuolella ravintoaineiden ja entsyymien säilyttämiseksi. Kylmään vuodenaikaan on luontevaa käyttää kuivuria, vesihaudetta tai jopa sous vide -menetelmää ruoanlaitossa pelkän raastamisen tai hienontamisen sijaan. Nämä ovat mitä mainioimpia tapoja valmistaa myös juureksia ja kaaleja, joista ravintoaineiden säilymisen lisäksi tulee myös helpommin sulavia.<br />Toisekseen ruokavaliomme vertaaminen kivikautisen ihmisen ruokailu- ja ruoanlaittomahdollisuuksiin ei omalla kohdallani saa täydellistä vastakaikua siksi, että ensinnäkin ruoanlaittomeneltelmät ovat muuttuneet/kehittyneet, ruoka-aineet itsessään ovat muuttuneet paljonkin kasvinjalostuksen ja viljelytapojen muuttumisen myötä. Lisäksi ravintoaineiden tarpeemme on myös toista elinympäristössämme tapahtuneiden huomattavien muutosten vuoksi.<br />Olen niin ikään tutustunut mm. Eviran tiedotteeseen raa'an punajuuren aiheuttamista myrkytysoireista. Omakohtaisesti en ole kokenut tai koskaan kuullut kenenkään saaneen vastaavia oireita raa'asta punajuuresta. Myöskään ulkomaisista lähteistä ei juurikaan löydy mainintoja myrkytysoireista. Sen sijaan kannattaa ottaa huomioon, että punajuuri on varsin lääkinnällinen kasvi mm. myrkkyjä poistavien vaikutustensa vuoksi. Tästä syystä äkillisesti nautitut suuret määrät esim. raakaa punajuurimehua saattavat kuormittaa maksaa ja aiheuttaa pahoinvointia ja muita oireita. Punajuurella on poikkeuksellinen antioksidanttikoostumus, joka säilyy parhaiten vain miedosti kypsennettäessä. Sen on myös todettu ehkäisevän syöpäsolujen kasvua. itse henkilökohtaisesti pidän myös raa'an punajuuren mausta mm. marinoituna. Näistä syistä syön sitä itse mielelläni raakana(kin), mutta jokaisen tulee tässä kuunnella omaa kehoaan ja mieltymyksiään. Olemme kaikki erilaisia omine ominaisuuksinemme ja tarpeinemme, joten jos kokee juuresten sopivan itselleen paremmin kypsennettynä, se on juuri omalla kohdalla oikea tapa nauttia niistä :)Anonymoushttps://www.blogger.com/profile/00389767883452521112noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-7726185180096341890.post-54276363301494010082012-12-03T18:17:10.645+02:002012-12-03T18:17:10.645+02:00Ihana ohje! Jo monta kauppareissua on tehnyt mieli...Ihana ohje! Jo monta kauppareissua on tehnyt mieli punajuuria, mutta inspiraatio on ollut kateissa! Artisokkajauho kuulostaa todella mielenkiintoiselta.. taidanpa vierrailla Kaisun putiikissa :)Katja Kokkohttps://www.blogger.com/profile/05370556886892358574noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-7726185180096341890.post-24210935839002496202012-12-03T16:43:37.116+02:002012-12-03T16:43:37.116+02:00Voivoi, Absolutely cooked! Ensinnäkin tropiikista ...Voivoi, Absolutely cooked! Ensinnäkin tropiikista kylmemmille seuduille lähteneet ihmiset saattoivat ottaa lämmittävät (Yang) juurekset käyttöön vasta kun osasivat kypsentää ne. Kenenkään ei pitäisi syödä raakoja juureksia, tosin tuleehan niitä aina välillä syötyä, kun mehustaa ja raastaa porkkanoita. Mutta on hävytöntä syöttää koululaisille kylmiä juuresraasteita talvipakkasten aikaan. Se on silkkaa tyhmyyttä. Juurekset ei kuulu raakaravintoon (paitsi pieninä määrinä kuivatut, jauhetut juuret Yangin lisäämiseen eli kehon lämmittämiseen, esim. intiaanien käyttämät maa-artisokka ja andienkrassi). Erityisesti raakaa punajuurta ei suosittele edes Evira: http://www.evira.fi/portal/fi/elintarvikkeet/tietoa_elintarvikkeista/elintarvikevaarat/elintarvikkeiden_kayton_rajoitukset/punajuuri<br /><br />Siis ei millään pahalla, ei epäilystäkään etteikö tämä piiras olisi hyvää (ainakin paistettuna) mutta on vaikea ymmärtää miten kenelläkään voisi tehdä nyt mieli raakoja juureksia kun ulkona on -15 asteen pakkanen.. :)Pöyristynyt vilukissanoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-7726185180096341890.post-32305492139166019532012-12-03T13:21:06.734+02:002012-12-03T13:21:06.734+02:00Tosi nätti piirakka! Punajuuricarpacciota tulee us...Tosi nätti piirakka! Punajuuricarpacciota tulee useinkin tehtyä ja myös kuivurissa balsamisia punajuurilastuja,mutta tuo piirakkasi näyttää tosi hyvältä.Artisokkajauhetta...en olekaan ennen kuullut.Onko siinä pelkästään kuivattua artisokkaa`?Jaelhttps://www.blogger.com/profile/12807233749131057341noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-7726185180096341890.post-63182749206336217592012-12-03T07:43:58.650+02:002012-12-03T07:43:58.650+02:00Onpa ihana ohje! Punajuuri on kyllä ollut taas nos...Onpa ihana ohje! Punajuuri on kyllä ollut taas nosteessa tässäkin keittiössä. Se sinun viime talvena postaamasi punajuuri-mustaherukka-kaakao-smoothie on ihan hittikamaa :) <br />Voisikohan tuon artisokkajauheen korvata jollain?Anni Minervahttps://www.blogger.com/profile/12085208707046080373noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-7726185180096341890.post-62081524038328533122012-12-03T07:24:26.424+02:002012-12-03T07:24:26.424+02:00Mustikkatyttö, itse tykästyin piiraaseen kovasti, ...Mustikkatyttö, itse tykästyin piiraaseen kovasti, samoin pohjaan, jota tulen varmasti hyödyntämään myös muissa suolaisissa leivonnaisissa. Ja artisokkajauhetta olen testaillut nyt myös keitoissa. Tuo kivaa täyteläisyyttä ja pikkuisen makeutta. Voin kyllä lämpimästi suositella. Ihanaa joulukuuta sinullekin!Anonymoushttps://www.blogger.com/profile/00389767883452521112noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-7726185180096341890.post-20924466186025034042012-12-03T05:59:05.735+02:002012-12-03T05:59:05.735+02:00Onpa tosi kiinnostava resepti, joka houkuttelee ko...Onpa tosi kiinnostava resepti, joka houkuttelee kokeilemaan.Jotenkin nuo punajuuriohjeet ovat tässä alkaneet vetää muutenkin puoleensa. Ja artisokkajauhe! Kuulostaa jänskältä ja herätti kyllä luontaisen uteliaisuuteni taas esiin!<br /><br />Mukavaa talven jatkoa! Ihanaa, kun on nyt niin valkoista lopultakin! :)<br /><br />Mustikkatyttöhttps://www.blogger.com/profile/13724593877232957042noreply@blogger.com