Lakritsapastaa


Myönnetään, tämä on äkkisältään outo yhdistelmä. Idea syntyi kuitenkin alunperin Gloria Ruoka & Viini -lehden lakritsiaiheisesta jutusta (v.2007). Idea vaikutti sen verran villiltä, että Kahvila Vegaanissakin innostuttiin kokeilemaan. Alkuperäisessä ohjeessa laku höystää kampasimpukoita ja pastaa. Simpukat saavat puolestani uiskennella, muualla kuin minun kattiloissani, joten alkuperäisestä ohjeesta jäljellä onkin vain simpukan muotoinen pasta, conchiglie. Pastan lisäksi valitsin kastikkeeseen makeahkoja kasviksia, jotka tulevat toimeen lakritsamaisten makujen, kuten aniksen, tähtianiksen, fenkolin ja rakuunan kanssa. Kokeilujen jälkeen alla oleva yhdistelmä, jossa on mm. fenkolia, keltajuurta ja herkkusieniä, on mielestäni paras. Makunsa puolesta keltajuuren tutumpi versio, punajuuri käy myös, mutta värjää luonnollisesti ruoan punaiseksi. Keltajuuren sijaan voit käyttää myös palsternakkaa, joka toimii sekin erinomaisesti.

Lakritsapasta :

(Noin 4:lle)

500 g simpukkapastaa (keskikokoista tai suurta, conchiglioni rigati)
500 g keltajuuria/ 2 - 4 palsternakkaa
2 - 3 fenkolia

5 suurta herkkusientä tai vastaava määrä pieniä
1 1/2 dl saksanpähkinöitä
3 dl kaura- tai soijakermaa
kookosöljyä*
oliiviöljyä
sitruuna
1/2 tl balsamicoa
(2 tl vaahterasiirappia)

50 g tuoretta luonnonlakua, huom. vältä salmiakkiin vivahtavia laatuja. (Itse käytän Pandan Lakupaloja.)
tuoretta timjamia
tuoretta persiljaa
mustapippuria myllystä
merisuolaa


Viipaloi juurekset ohuiksi, lastumaisiksi viipaleiksi, suikaloi fenkoli ja leikkaa sienet reiluiksi lohkoiksi. Asettele uunipannulle ja lisää hiukan kookosöljyä. Paahda uunissa grillivastuksen alla tai 300 asteessa, kunnes kasvikset pehmenevät ja saavat väriä, yhteensä n. 15 min. Sekoittele usein, että kasviksen kypsyvät tasaisesti, eivätkä pala. Pieni "paahteisuus" (=ne mustuneet reunat) ei haittaa makua. Lisää paahtamisen loppuvaiheessa saksanpähkinät ja jatka kypsentämistä muutaman minuutin ajan. Sekoita myös tässä välissä, pähkinät kärvähtävät helposti! Ota kasvikset uunista ja siirrä suurehkoon kattilaan odottamaa. Lisää mustapippuria ja hiukan suolaa, balsamiviinietikka ja halutessasi vaahterasiirappia.

Kasvisten grillautuessa silppua yrtit, joita saa olla reilusti, varsinkin persiljaa ja viipaloi lakritsat muutaman millin viipaleiksi. Säästä pieni kourallinen valmiin annoksen koristeluun.

Raasta sitruunan kuori ja sekoita pienessä kulhossa n. 1 rkl timjamisilppua, 1 rkl oliiviölyä ja sitruunankuori. Laita sivuun odottamaan.

Laita pasta kiehumaan suolalla maustettuun veteen. Itse käytän 10 l kattilaa, jossa pasta saa kypsyä väljästi, keitinveteen lisään reilusti suolaa. Näin pastasta tulee irtonaista ja maukasta ja se kypsyy tasaisesti. (Vastaavasti yleensä vähennän suolan määrää kastikkeissa.) Pastan kiehuessa valmista kasvislisuke loppuun. Lisää paahdettuihin kasviksiin kaura-/soijakerma ja kuumenna kiehuvaksi. Hauduta muutama minuutti. Lisää timjami ja persilja sekä lakritsapalat, sekoita muiden ainesten joukkoon ja kuumenna, mutta älä enää keitä, muuten lakritsa sulaa! Laita sivuun odottamaan.

Säästä kypsästä pastasta n. 1 dl keitinvettä, kaada loput pois ja valuta pasta. Sekoita keitinvesi sitruunaöljyseokseen. Kaada pastat takaisin kattilaan ja sekoita siihen sitruunaöljyseos. Kuumenna nopeasti. Kaada pasta mieluiten lämmitettyyn tarjoiluastiaan ja lusikoi päälle lakritsakastike. Koristele valmis annos muutamilla lakunpaloilla ja tuoreella timjaminoksalla.

Juomavinkki:
Täyteläinen tai erittäin täyteläinen punkku tai arkisemmin sitruunalla maustettu kivennäisvesi.


...............................
*Käytän paistamisessa yleensä kookosöljyä, jota on joissain yhteyksissa pidetty kyseenalaisena sen sisältämien tyydyttyneiden rasvahappojen vuoksi. Viime aikoina on kuitenkin todettu puhdistamattoman (virgin) kookosöljyn sisältävän monia terveydelle hyödyllisiä ominaisuuksia sen lisäksi, että se kestää huomattavasti paremmin kuumennusta ja on muita kasvisöljyjä säilyvämpää. Se tuottaa kypsyessään lievän kookosmaisen aromin, mutta käytännössä maku ei juurikaan tunnu valmiissa ruoassa.

6 kommenttia:

  1. Onpa mielenkiintoinen ajatus käyttää lakua pastassa!

    Minäkin olen pari vuotta käyttänyt tuota virgin kookosöljyä; tosin enemmän jälkiruuissa koska se on kovin kallista.Rakastan sitä ja sen kevyttä kookosmaista tuoksua,ruuanlaiton lisäksi käytän sitä joskus myös naamalleni.

    VastaaPoista
  2. Sitä tosiaan voi käyttää kokonaisvaltaisesti. Ihovoiteeksi osti ensin itsellenikin mutta sitten tajusin vasta mahdollisuudet ruuanlaitossa. Tyyristä se kyllä on...

    VastaaPoista
  3. ihania kuvia teillä täällä! muutenkin hauskoja ideoita myös tälläisille kaikkiruokaisille :)

    VastaaPoista
  4. Nelle, kiitos! Lähes kaikki ohjeet on testattu myös kaikkiruokaisilla ja hyvällä menestyksellä :)

    VastaaPoista
  5. jep ja mä en ole kovin epäluuloinen, olinhan itsekin vegenä (en vegaanina kuitenkaan)ainakin viitisen vuotta. :)

    VastaaPoista
  6. Tää yhdistelmä kuulostaa sen verran jännittävältä, että pakkohan sitä on kokeilla. Mutta miksi salmiakkilaku (tuo ensimmäinen ajatukseni) ei käy?

    VastaaPoista

 

Ensimmäinen ruokakirjani on ilmestynyt!