Juuresburgerit


Muutama viikko sitten esille kavamani mehulinko on ollut edelleen käytössä. Juuressesongin ollessa nyt parhaimmillaan olen kovasti mielistynyt niistä puristettuihin mehuihin. Sivutuotteena syntyivät mm. nämä juurespihvit, joita olen yleensä ollut laiska tekemään itse, koska raastamisessa on kova työ. Tällä hetkellä tätä ongelmaa ei siis ole, koska mehun linkoamisesta syntyy hienoa "raastejätettä" yllin kyllin. Loistava juttu! Raasteelle olen kyllä keksinyt runsaasti muitakin käyttötarkoituksia, joista yhden esimerkin postasinkin jo aiemmin.

Vege-burgereihin syntyvät pihvit ja lisukkeet usein fiilispohjalta sen mukaan, mitä kaapissa sattuu olemaan. Muutama luottoreseptikin tosin on, kun täytyy pelata varman päälle. Nämä juurespihvit pääsivät aika korkealle siinä listauksessa. Punajuuren ansiosta värikin oli juuri oikea. Pihvit ovat monien kasvispihvien tapaan aika pehmeitä, mutta paistamalla ne miedolla lämmöllä uunissa sain niistä kuitenkin hyvin koossa pysyviä. Sämpylät tein edellisen postauksen ohjeella, tosin lisäsin vehnänjyvien sijaan taikinaan pellavansiemeniä. Lisukkeena oli nyt Gotlantilaista luomusinappia (kesämuistoja edelleen), rucolaa, marinoituja sipulirenkaita ja tuore-etikkakurkkuja. Skidit halusivat luomuketsuppia, joten saivat spruittailla sitä myös kuvan burgereihin.





Juuresburgerit:
  • n. 1/2 litraa hienoa juuresraastetta (mehukoneen raastejätettä tai muuten hienoksi raastettua) - itse käytin porkkanaa, punajuurta, varsiselleriä, palsternakkaa
  • n. 2 dl keitettyjä kuorellisia linssejä (kaapissa sattui olemaan beluga-linssejä)
  • 1 mieto sipuli (tai saman kokoinen pala jättisipulista)
  • 4 valkosipulin kynttä
  • 1/2 dl pähkinä tai siementahnaa (ei maapähkinä, liian stydiä)
  • 1/2 dl gluteenijauhetta
  • tuoretta persiljaa
  • tuoretta tai kuivattua timjamia
  • jauhettua korianteria
  • reilusti paprikajauhetta
  • mustapippuria
  • 2 rkl hiivahiutaleita
  • 1 tl savuaromia tai savusuolaa
  • 2 tl soijakastiketta
  • (suolaa, mikäli tarpeen)
  • 3-5 rkl korppujauhetta
  • rypsi- tai kookosöljyä
Laita uuni kuumenemaan 180 asteeseen. Päälystä pelti leivinpaperilla ja voitele paperi rypsi- tai kookosöljyllä.

Paloittele sipulit ja murskaa valkosipulin kynnet. Lisää juureraasteeseen. Lisää myös linssit ja muut aineksen korppujauhoja ja rypsiöljyä lukuunottamatta. Sekoita tehokkaalla sauvasekoittimella tai monitoimikoneella tasaiseksi massaksi. Lisää lopuksi korppijauhoja sen verran, että saat helposti muotoiltavan taikinan. Muotoile suoraan leivinpaperille n. 1 cm paksuisiksi pihveiksi. Itse käytin apuna jostain kokkipuodista hankkimaani metallista rengasta, jonka avulla sain tasakokoisia pihvejä.

Paista uunin keskiosassa n. 20 min. Voitele pihvien pinta öljyllä ja käännä ympäri. Jatka paistamista toiset 20 min.





7 kommenttia:

  1. Tulipa kauniit burgerit! Mullakin on mehulinko aika usein käytössä ja se jäljelle jäävä massa sopiikin kivasti aika moneen tarkoitukseen.Mä olen tehnyt kasvispihvejä myös uunissa,ja ihan kivasti ovat sielläkin onnistuneet.

    VastaaPoista
  2. kte; :)
    Yaelian, kiitos. Mehulinko on kyllä kaiken kaikkian aika kiva kapine.

    VastaaPoista
  3. Mä en oo kauhean innoissani juurespihveistä tai ylipäätään jatkuvasti kasvissyöjille tarjolla olevista mössökasvispihveistä, mutta nämä vaikuttaa kyllä vähän ruokaisammilta ja tosi hyviltä!

    Elina/Chocochili.net

    VastaaPoista
  4. Elina, olen vähän samaa mieltä juurespihveistä yleensä. Ovat usein vähän mielikuvituksettomia ja köyhiä, vaikka juurekset sinänsä ovat hyvää lähiruokaa meillä. Näissä olennaista oli linssit ja gluteenijauho ja mausteet tietysti myös.

    VastaaPoista
  5. savuaromi... hmmm. Oletkos ollenkaan lukenut kirjaa "Petos lautasella"? Suosittelen :-) http://www.kotiliesi.fi/kirjat/arkisto/2008/9/19/mats-eric-nilsson.aspx#
    Muuten sivusi on oikein mukava :D

    VastaaPoista
  6. LaukasPuntti; Petos Lautasella on erittäin suositeltavaa ja ajatuksia herättävää lukemista kaikille. Käyttämäni savuaromi Liquide Smoke (Try Me) on kuitenkin melko viaton tuote moneen muuhun ns. elintarvikeeseen verrattuna. Try Me Liquid Smoke Hickory -neste tehdään savusta. Kun Hikkori-puu palaa, savu otetaan talteen putkiloihin, jossa se keittyy ja tiivistyy, jonka jälkeen se pullotetaan. Savuneste ei sisällä keinotekoisia aromeja ja se on luonnontuote. Itse asiassa se todennäköisesti sisältää vähemmän tervaa, tuhkaa ja muita karsinogeenisia aineita esim. perus-pihagrilliruokaan verratuna.
    Totta on, että ruoka-aineet ovat parhaita mahdollisimman luonnollisessa muodossa, mutta välillä vaan on raavas "grilliruoka" paikallaan.

    VastaaPoista

 

Ensimmäinen ruokakirjani on ilmestynyt!