Cashewjugurttia




Vielä jokin aika sitten oli maustamattoman soijajugurtin suurkuluttaja. Sillä hoitui moni lounas, sekä leivonta- ja dippiosasto. Koska suuntaus on meidän keittiössä yhä selkeämmin kohti prosessoimatonta, lisäaineetonta ja mahdollisimman luonnonmukaista ruokaa, ovat monet soijatuotteetkin jääneet kaupan hyllylle. Myös soijajugen muovipakkaus on kolkuttanut ikävästi ekologista omatuntoa, eikä maustamatonta versiota edelleenkään saa pahvissa.

Tilalle on tullut pähkinäjugurtti, jonka valmistaminen on loppujen lopuksi aika helppoa. Olen kokeillut useampia versioita erilaisilla pähkinöillä ja siemenillä, ja monet niistä ovat olleet ihan okei. Kerran jopa yritin hirssi-jugea Ilon Pisarasta otetulla ohjeella, mutta se oli rehellisesti sanottuna kammotavan makuista. Harmi sinänsä, sillä hirssi tulisi paljon halvemmaksi pähkinöihin verrattuna.

Suosikkini viime aikona on ollut cashew-pähkinöistä ja kookoksesta valmistettu jugurtti. Tai itse asiassa valmistan siitä yleensä paksun rahkamaisen seoksen, jota voi ohentaa jugurtiksi tai käyttää sellaisenaan esim tuorejuuston tapaan. Cashew-juge on jonkinlaista pähkinäjugurttien peruskauraa, mutta kookosaddiktina keksin lisätä joukkoon hiukan kookosjauhoja. Totesin lopputuloksen olevan, jos mahdollista vielä makoisampi, ja erityisesti leivontapuuhissa kookosversio on toiminut erityisen hyvin. Tässä perusohje paksulle versiolle:



Cashew-kookosrahka

2,5 dl luomu cashewpähkinöitä
0,5 dl kookosjauhoa
2,5 dl keitettyä ja jäähdytettyä vettä
1 maitohappobakteerikapseli

Kiehauta vesi ja anna jäähtyä alle 40 asteiseksi. Laita pähinät veteen likoamaan n. 8 tunniksi tai yön yli. Lisää joukkoon kookosjauho ja jatka liottamista muutaman tunnin ajan, kunnes jauhot turpoavat. En ole ollut aikojen suhteen kovin tarkka, vaan tehnyt eri vaiheet sillon, kun olen ehtinyt. Jauha tehosekoittimella tai tehokkaalla sauvasekoittimella tasaiseksi seokseksi. Kookosjauhot ovat itselläni jääneet aina hiukan karkeiksi, mutta se ei mielestäni haittaa. Lisää seokseen maitohappokapselin jauemainen sisus ja sekoita hyvin. Jätä käymään kannelliseen purkkiin, lämpimään paikkaan. Riippuen huonelämpötilasta ja halutusta happamuudesta, rahka on valmista 1 - 2 vuorokauden kuluttua. Valmiissa rahkassa on raikas, jugurttimaisen hapan tuoksu. Siirrä valmis rahka jääkaappiin, jossa se säilyy n. viikon.

Cashew-kookosjugurtti:

Sekoita joukkoon hyppysellinen laadukasta suolaa ja 1 tl agavesiirappia, sekä n. 1 dl vettä tai omenatuoremehua ja blendaa sauvasekoittimella kermamaiseksi. Tässä jugurttia survotun puolukan kanssa.




Cashew-tuorejuusto:

Anna seoksen käydä reilusti happamaksi. Meidän keittiössä tämä vie 2 vrl. Lisä 1/2 - 1 tl laadukasta suolaa, 1 rkl hiivahiutaleita ja 1/2 tl agavesiirappia ja sekoita tasaiseksi. Tuorejuuston sekaan voi lisätä myös yrttejä, valkosipulia, pippureita jne. Tässä otos perjantain raaka-aterialta, jossa tuorejuusto viimeisteli pieniä, pikapikaa väsättyjä punajuuripateita (ajattelin, että esteettinen puoli saa olla sivuseikka, kun oli nälkä, mutta S-8v halusi pitää edes jotain tasoa yllä ja hoiti viimeistelyn mintunlehdillä).



Cashew-rahka toimii melko lailla soijajugurtin tavoin myös kypsennetyissä piiraissa. Tässä omppupiiras, jonka täytteenä cashew-rahka hyytyi uunissa hyvin.








16 kommenttia:

  1. Cashew on kyllä ihan mahtavan ihana raaka-aine! Mäkin olen tehnyt juustoja ja jugurtteja siitä,mutta varmaan tuo kookosjauhe tekee siitä vähän erilaisen;harmi kun täällä ei noita kookosjauhoja ole.Olen pari kertaa (tosin silloin oli aika lämmintä) jättänyt cashewjuuston pidemmäksi aikaa "hapettumaan" ja siitä on tullut tosi hyvää.

    VastaaPoista
  2. Yaelian, cashew on kyllä paras :) En tiedä, toimisiko kookos tässä ihan sellaisenaan raastettuna tai hiutaleina... Lämpötilat alkaa olla meillä jo aika alhaisia, mikä tuntuu vaikuttavan vähän kaikkeen idättämisistä alkaen.

    VastaaPoista
  3. punajuuripatee, nam! Onko sulla jossain olemassa ohje siihen? =)

    VastaaPoista
  4. Chaos, ohjekin löytyy, mutta en vaan ole ennättänyt postata vielä. Tulossa on ...

    VastaaPoista
  5. Toi cashew-kookosrahka on varmasti herkkua...ja yleensä kaikki missä on kookosta =). Voiskohan ton maitohappobakteerikapselin korvata esim. Molkosanilla?

    VastaaPoista
  6. Vitsit, tätä pitää testata! Uusi Bamiximmekin saapui tänään, ja eilen ostin kookosjauhoa.
    Ainut mitä jäin miettimään on se, mahtaisiko hapatus toimia relatabletilla, jos sen liettäisi pieneen määrään vettä ja sekoittaisi mukaan... Ei oikein innostaisi ostaa isoa pönikkää uusia kapseleita, kun relatabuja on jo kaapissa.

    VastaaPoista
  7. Mia Lucia, Molkosanissahan on kyllä maitohappobakteereja, ja periaatteessa elävät bakteerit käynnistävät toivotun käymisprosessin. Joissain ohjeissa pähkinäjugurttien/juustojen käyttämiseen käytetään rejuvelacia, eli uudistavaa juomaa, joka on tehty vehnänjyvien liotusvedestä käyttämällä eli siinä on myös maitohappobakteereja. En tiedä ajaisiko Mokosan samaa asiaa. Itse en sitä muutenkaan käytä, koska on maitopohjainen, mutta jos kokeilet, olisi mielenkiintoista kuulla, miten kävi!

    Fanny, Relatableteissa on eläviä bakteereja, mutta niissä on myös apuaineita. Nopea kurkkaus tuotesisältöön paljasti ainakin makeutusaineita, pintakäsittelyainetta, kovetettua palmuöljyä, sitrusaromia, ja happamuudensäätöainetta. Sen sijaan kapselien sisältö tai jauheena ostettava maitohappobakteeri on täyttä tavaraa, ilman lisäaineita. Suosittelen niitä.
    Onnittelut Bamixin johdosta. Sillä pääseekin jo sekoittelemaan aika kivasti :)

    VastaaPoista
  8. Olisiko sulla suositella jotain tiettyjä maitohappokapseleita ja mistä niitä kannattaisi hankkia? Netti ei oikein antanut vastauksia kun yritin lisäaineiden varalta tutkia eri vaihtoehtoja, eikä Oulun Lifekaan lisäaineettomia yksilöitä tarjonnut pikaisen vilkaisun perusteella.

    VastaaPoista
  9. Tätä jugurttia on pakko kokeilla, jos samalla sitten vaikka räjäyttäisi keittiön ;)
    kiitos hienosta ohjeesta.

    VastaaPoista
  10. Rakennusmies, ei kun kypärä päähän ja kokeilemaan ;)

    VastaaPoista
  11. Kuulostaa ihananalle tämä jugurtti ja yritinkin sitä tehdä mutta en tiedä menikö pieleen... Seos oli 1 vrk:n päästä erittäinkin kuohkeaa ja kuplivaa ja meneillään tuntui olevan enemmänkin käymisreaktio, tuoksukin oli "hiivamainen". Osatteko sanoa mitkä ovat tekemisen kriittiset pisteet eli mihin pitäisi kiinnittää huomiota jotta onnistuisi? Olen vasta noviisi raakaravinnon suhteen ;)

    VastaaPoista
  12. Anonyymi, kuulostaa käymiseltä, eli sekaan on päässyt ei-toivottuja bakteereita. Tätä voi yrittää välttää huolehtimalla, että välineet, astiat ja omat kädet ovat mahdollisimman puhtaita. Samasta syystä käytän aina kiehautettua ja sitten jäähdytettyä vettä. Myös pähkinöiden pinnassa voi olla epäpuhtauksia, joten pähkinät kannattaa huuhtoa kunnolla. Itselleni on myös käynyt samalla tavalla ja luultavasti se johtui huonosti pestystä liotusastiasta. Toivottavasti seuraava kokeilusi onnistuu!

    VastaaPoista
  13. Kiitos vastauksesta! :) Päätinkin jo että ostan aivan uuden lasisen purkin tätä tarkoitusta varten, jossa kannen saa ilmatiiviisti kiinni (näin jossain ohjeessa hapatuksen käytössä juuri sellaisen). Lasi taitaa olla myös helpompi puhdistaa kuin muoviastiat. Viime kerralla kiehautin kyllä veden ja huuhdoin sekä liotin pähkinät, mutta ehkä syynä oli tosiaan epäilemäsi astia. Onni onnettomuudessa, käytin käyneen cashew-massan "juureksi" rieskaan. ;D Hyvää tuli!

    VastaaPoista
  14. Anonyymi, leipätaikinaan on menneet muutamat epäilyttävät kokeilut minullakin ja yleensä tosiaan on tullut hyvää :)

    VastaaPoista
  15. Voiko tuosta jugurtista ottaa lusikallisen "juureksi" ja lisätä sen vain nesteeseen`?
    Onko kukaan kokeillut onnistuuko tuolla tavoin tekemään lisää jugurttia, niinkuin esim viiliä pystyy tekemään?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. En ole itse yrittänyt jogurttia. Cashew-viiliä kyllä, mutta se onnistui vain "ensimmäisellä otolla" suoraan aidon viilin siemenestä. Tokalla kerralla ei lähtenyt kunnolla hapattumaan, enkä uskaltanut käyttää :/ Olisi kiva tietää, jos joku on onnistunut.

      Poista

 

Ensimmäinen ruokakirjani on ilmestynyt!