Suklaata kaamos-bluesiin


Talviaika ja marraskuu jysäyttivät eteen taas sen realiteetin, että asuminen näillä leveyspiireillä on kyllä aivan pimeää hommaa.

Pohjois-Euroopan väestöstä jopa 10 - 15% kärsii jonkin asteisesta alavireisyydestä talvikuukausina. Vaivat alkavat syyskuun puolivälin jälkeen ja häviävät huhtikuussa. Valon määrä vaikuttaa niin ihmisten kuin eläintenkin vuorokausirytmiin ja vireyteen. Vaikkei varsinaisesta kaamosmasennuksesta kärsisikään, yhdellä jos toisella meistä pimeys aiheuttaa erilaisia oireita.

Kaamoksen aiheutama mielialan lasku on yhdistetty mm. aivojen serotoniinivajauseen. sekä melatoniinin tuotantoon. Serotoniini on keskushermoston välittäjäaine, joka vaikuttaa stressin hallintaan, aggressiivisuuteen, seksuaalisuuteen ja pelokkuuteen. Melatoniini puolestaan vaikuttaa ihmisen vuorokausirymin ja vireystilan säätelyyn. Serotoniinin puutteen arvellaan liittyvän masennukseen, ahdistuneisuuteen ja paniikkihäiriöihin.

Serotoniini on valkuaisaine, joka muodostuu tryptofaani-nimisestä aminohaposta. Suklaa sisältää tryptofaania, joten uskotaan, että elimistö kokee suklaanhimoa, jotta elimistö puuttuvaa tryptofaania saataisin täydennettyä. “Suklaaterapia” onkin yleisesti tiedossa oleva itsehoitokeino lievittää mm. kaamosmasennusta.

Asiaa on tutkittu myös tieteellisesti, mm. laajoissa haastattelututkimuksissa todettiin, että masentuneista 45 % himoitsi suklaata. Näistä yli puolet (60%) koki mielialansa parantuvan suklaan nauttimisen jälkeen. Mielenkiintoinen tulos on myös se, että kaamosmasennukseen käytetyn kirkasvalohoidon teho parani, mikäli koehenkilöt nauttivat edellisenä iltana tummaa suklaata.

Suklaaterapia ei kuitenkaan ole ratkaisu kaikkiin mielialapulmiin ja joidenkin masennusoireilu saattaa jopa pahentua. Erityisesti lohtusyöpöttelijät, jotka mussuttavat suklaata stressiin, yksinäisyyteen, tai ovat vakavasti kliinisesti masentuneita, saattavat kokea masennuksensa jopa pahentuvan.

Varsinainen suklaanhimo tuleekin erottaa lohtusyömisestä, ja erityisesti aitoon suklaanhimoon nautitun suklaan on todettu kohottavan mielialaa. Tätä on selitetty mm. sillä, että lohtu- tai tunnesyömisen ja aidon suklaanhimon taustalla olisivat eri mekanismit. Tunnesyömisen tavoitteena on ennenkaikkea mielihyvän saavuttaminen, sen sijaan himo johonkin ruoka-aineeseen kertoo usein puutteista kehon ravitsemuksellisesssa tasapainossa, hormonitoiminnassa tai aivojen välittäjäaineiden tasolla.

Kaiken kaikkiaan suklaan myönteisetkin vaikutukset miellialahäiriöissä on todettu lyhytkestoisiksi ja tilapäisiksi. Suklaasta ei siis olisi ihmelääkkeeksi tälläkään saralla. Tietääkseni kaikki tieteelliset tutkimukset aiheesta on kuitenkin tehty tavallisella, prosessoidulla suklaalla. En ainakaan itse löytänyt vastaavia tutkimuksia raakasuklaasta. Kuitenkin monet suklaan mielialaan vaikuttavat ainesosat, kuten edellä mainittu tryptofaani, ovat herkkiä kuumentamiselle, ja ovat osittain tai lähes kokonaan hävinneet normisuklaasta, Raakasuklaassa niitä on siis huomattavasti enemmän. No, "kovaa faktaa" aiheesta siis odotellaan vielä. Mutta siitä huolimatta, jos koet raakasuklaan tekevän päiväsi valoisammaksi olet todennäköisesti oikeassa. Ja jos kerran myönteisten vaikutusten on todettu olevan "vain" lyhytkestoisia, on tätä ihanaa raakaherkkua syytä syödä joka päivä!



Appelsiiniviikuna-suklaa
  • 50 g kaakaovoita
  • 50 g kaakaomassaa
  • 2 rkl agavesiirappia
  • 2 rkl vaahterasirappia
  • 1 rkl juoksevaa luomuhunajaa (korvaa agavesiirapilla, jos haluat täysin vegaanisen suklaan)
  • hyppysellinen ruususuolaa
  • 1/4 tl kardemummaa
  • 1/4 tl kanelia
  • 2 kuivattua viikunaa pieneksi silputtuna
  • 3 rkl kookosjauhoja
Viimeistelyyn:
  • raastettua apelsiininkuorta
  • kaakaonibsejä
Sulata kaakaovoi ja kaakaomassa lämpimässä vesihauteessa. Sekoita joukkoon loput aineet ohjeen järjestyksessä. Kaada voipaprerilla vuorattuun n. 22 x 22 cm neliövuokaan ja tasoita pinta. Raasta päälle appelsiininkuorta ja viimeistele kaakaonibseillä. Siirrä jääkaappiin jähmettymään n. 1/2 tunniksi. Leikkaa terävällä veitsellä neliöiksi. Nauti niin kauan, kuin niitä on jäljellä!


Parapähkinäkuulat
  • 2/3 kp parapähkinöitä
  • 2/3 kp raakakaakaojauhetta
  • 1 rkl carobjauhetta
  • 2 rkl kaakaonibsejä
  • 2/3 kp agavenektaria + vahterasiirappia
  • 1/3 kp kaakaovoita
  • 1/3 kp kookosöljyä
  • 3/4 tl kanelia
  • 1/2 vaniljatangon sisus tai 1 tl jauhettua vaniljaa
  • 1/4 tl kristallisuolaa
Sulata lämpimässä vesihauteessa kaakaovoi ja kookosöljy. Rouhi monitoimikoneen leikkuriterällä parapähkinät ja kaakaonibsit murumaiseksi seokseksi. Älä anna koneen käydä liian kauaa, tai rasva alkaa erottua pähkinöistä. Sekoita käsin pähkinäseokseen rasvat sekä loput ainekset. Sekoita tasaiseksi. Laita n. 1/2 tunniksi jääkaappiin jähmettymään. Muotoile kuuliksi. Voit viimeistellä kuulat kastamalla ne ositain parapähkinrouheeseen, jota olet ottanu vähän sivuun varsinaisista taikina-aineksista. Laita kuulat jähmettymään jääkaappiin n. tunniksi.



12 kommenttia:

  1. Hermostolle lisää tämmöisiä suklaareseptejä, niin hyvinvointimme sen kun vain paranee jo pelkästään näiden kuvien katselusta ja mielikuvien luomasta fiiliksestä ; )
    Appelsiiniviikuna-jutskaa on kyllä pakko kokeilla, kun kissakin sitä vartio noin intensiivisesti.

    VastaaPoista
  2. Nam ,herkkuja! Raakasuklaa on ihanaa,ja sitä on vielä kaiken lisäksi tosi helppo tehdä,mikä on tosi mukavaa:-) Empatiani tuon pimeyden johdosta,muistan vielä parin vuoden takaa,että ei se ihan kauhean kivalta tuntunut. Ihana kisu, et olekaan aiemmin tainnut laittaa kuvia siitä...

    VastaaPoista
  3. Taru, suklaa on kerrassaan jumalainen keksintö ja sen hämmentely omassa keittiössä parasta, mitä pimeänä talvi-iltana voi tehdä :)

    Yaelian, olin alussa - ja vähän edelleenkin hämmästynyt, miten yksinkertaista ja hauskaa suklaan valmistus onkin. Ja ihania ohjeita on monessa blogissakin tarjolla ;) Juu, Mr. Peets on meidän kotileijona. Taisi tossa kuvassa kyllä metsästää naapuriparvekkeen puluja...

    VastaaPoista
  4. Hei Okriina,

    Mistä saa hankittua kaakaomassaa ja kaakaovoita Helsingissä? Aivan ihana resepti ja kaiken kaikkiaan blogisin on upea. Kiitos sinulle hienoista ruuista ja ihanista kuvista + sivun ulkoasusta.

    VastaaPoista
  5. Eeva, kiva jos blogi miellyttää :) Kaakaomassaa ja -voita, sekä raakakaakaojauhetta saa ainakin Ruohonjuurista. Niitä voi tilata myös netistä mm. Puhdistamosta ja Cocovisopista.

    VastaaPoista
  6. munkin piti kysyä että mistä noita massoja ja voita saa.. mutta tossa tuli jo.

    mutta pakko sanoa että "prosessoitu" suklaa taitaa olla ihan yhtä prosessoitua kun tuo raakakin.. vähän kovemmalla paahdettu mutta se tekee siitä suklaan.

    VastaaPoista
  7. Aleksi, on ihan totta, että periaatteessahan tärkein ero raaka- ja ns. normisuklaan välillä on toi kaakaopapujen käsittelylämpötila. Prosessointia löytyy sitten varmaan monen tasoista eri suklaissa. Mut oikeasti mielestäni kiinnostavinta tässä suklaabuumissa on mahdollisuus eksperimentointiin omassa kotikeittiössä, kun perusraaka-aineita on paremmin saatavilla.

    VastaaPoista
  8. Hei, kokeilin eilen tuota suklaareseptiä ja tulos oli järkyttävän karmea, kuvottava. Maku oli mitä hirvittävin (elttaantunut) ja koko perhe lähinnä oksenteli maistiaisille. Minäkin syljin suustani ja iljettävä jälkimaku jäi suuhun pitkäksi aikaa. Olen erittäin tyrmistynyt, sillä odotin jotain ihan muuta. Mistähän tässä on kyse? Olemme koko perhe erittäin tumman suklaan ystäviä, joten ei ainakaan siitä. Ostin raaka-aineet Ruohonjuuresta. Kaakaovoi haisi elttaantuneelta (imelä, hapan juoksu), samoin kaakaonipsit. Ainoastaan raakakaakao oli asiallista. Tein ohjeen mukaan. En tiedä olivatko ainekset pilallisia (ei ole aiempaa kokemusta, päivämäärä ok) vai mistä kyse. Kertokaa, te suklaamaakarit, jos tiedätte, kiitos.

    VastaaPoista
  9. Eeva, todella ikävää kuulla kokeilustasi! Kuvauksesi perusteella tulee kyllä mieleen, että raaka-aineissa oli jotain pielessä. Kaakaovoin pitäisi tuoksua hyvälle, omani tuoksuu valkosuklaalle. Mitä merkkiä käytit? Ole itse käyttänyt Cocovin-tuotteita. Viimeksi näin Ruohonjuuressa toista merkkiä. Niistä minulla ei ole kokemuksia.
    Olen noilla ohjeilla tehnyt onnistuneesti useita kertoja ja ovat maistuneet hyvin sekä perheelle että vieraille.

    VastaaPoista
  10. Hei, en muista enää mitä merkkiä ainekset olivat, mutta alkuperä oli Indonesia, Bali. Kaakaovoi oli vacuum-pakattu pyöreä jääkkiekkomainen lätkä ja kaakaohippuset myös tyhjiöpakattuja. Molemmissa voimakas imelä ja hapan haju. En kokeile nyt ihan heti uudelleen, mutta ehkä vielä joskus. Tein myös reseptisi mukaan tofu-kaalia. Käytin porkkanan asemasta punajuurta. Tämä oli erittäin hyvää, teen ehdottomasti uudelleen.

    VastaaPoista
  11. Eeva, kiva että tofu-kaali maistui! Punajuuri oli varmasti herkullinen porkkanan tilalla.
    Ostamasi kaakaovoi on ilmeisesti The Big Three Farmsin tuote. En tosiaan ole sitä itse kokeillut, mutta olen ymmärtänyt kyllä, että eri valmistajien tuotteissa on eroja. En kyllä ole törmännyt mihinkään ikäviin kokemuksiin ko valmistaja kohdalla. Muut Suomesta saatavat kaakaovoit, joihin olen törmännyt ovat Equadorista ja Perusta.

    VastaaPoista
  12. Olisiko mahdollista,että Eevan tapauksessa kaakao-tuotteet ovat jo itsessään olleet hieman 'kitkerämpiä' jolloin maku on valmistuksessa päässyt pintaan, ainakin itse olen huomannut että jokaisessa tuotteessa on valmistusmaiden välillä niin paljon eroja, että reseptiä joutuu hieman muuttamaan sen mukaan mistä tuotteet tulevat. Kerran koitin itsekin ruohonjuuresta ostettua kaakaovoita,ja muistelisin että haju oli hieman erilainen kuin muissa,joskaan ei kauhean voimakkaana.

    VastaaPoista

 

Ensimmäinen ruokakirjani on ilmestynyt!