Mangoleivokset


Viime sunnuntaina olimme paukkupakkasesta huolimatta ystävien kanssa luistelemassa ja talviurheilun jälkeen maistui tukeva lounas. Tarjosin ensin espanjalaisvaikutteista (vege-)chorizo-papupataa ja jälkiruoaksi mangoleivoksia. Alkupalana oli viime postauksen persimoni-porkkanasalaatti.

Papupata oli ihanaa talviruokaa, mutta postaan siitä myöhemmin ja aloitan nyt jälkiruoasta. Sen valmistuksessa sain vihdoin kokeilla uutta silikonista pikkukakkuvuokaa, joka tarttui mukaan keittiötarvikekaupasta jokin aika sitten. Koristeelliset vuoat saivat heti visioimaan jonkinlaista raakajälkiruokaa, joihin olen edelleen koukussa.



Ideoin leivoksia Yaelianin (Appelsiineja ja hunajaa) ihanalta vaikuttavien mango-limetorttujen
pohjalta, vaikka lopulta sovelsinkin ohjetta aika vapaasti. Halusin pienten kakkuvuokien korsiteellisen pinnan näkyviin, joten käänsin leivokset ylösalaisin. Tein pohjataikinasta tumman ja suklaisen, mikä loi hauskan kontrastin vaaleankeltaiseen mangotäytteen kanssa. (Valitettavasti lopputuloksesta ei ole kuvaa siltäosin, sillä leivokset syötiin ennekuin ehdin asialle.) Täyte oli todella hyvää ja koostumus kiinteää kreemiä myös huoneenlämmössä. (Joka tosin on sekin talvisen viileä) Lisäsin siihen täytteeseen lucuma-jauhetta, joka antoi makeutta ja herkullista makua mutta toimii myös emulgointiaineena. Monissa raakaohjeissa vastaavaan tarkoitukseen käytetään jauhemaista
soijalesitiiniä, mutta sen voi siis korvata lucumalla. Myös maca-jauhe toimii samoin, eli auttaa nesteiden ja öljyn sekoittumisessa keskenään. Lucuman maku sopi sekä mangon että kookosöljyn kanssa erittäin hyvin. Lopputulos oli parhaat raakaleivonnaiset, joita olen tehnyt! Joten voin lämpimästi suositella näitä myös niille, jotka eivät vielä ole tätä lajia kokeilleet. Myös ystäväni, jotka ovat erittäin taitavia kakkuleipureita, pitivät kovasti, vaikka eivät olleet ennen maistaneet raakaleivonnaisia.

Mango-kookosleivokset (6 isoa ja 4 pientä):

Pohja:
1/2 kp (1,25 dl) kuorimattomia manteleita
1/4 kp (0,6 dl) hasselpähkinöitä
1/2 kp (1,25 dl) pecanpähkinöitä
1 dl kookosjauhoa
1 rkl carob-jauhetta
2 rkl raakakaakaojauhetta
10 kuivattua taatelia, siemenet poistettuina
1/2 kp (1,25 dl) rusinoita
ripaus ruususuolaa
2 rkl omenamehua

Täyte:
11/2 kp (3,75 dl) cashew-pähkinöitä liotettuna
1 pss Pirkka pakastettuja mangokuutioita (tai 1 kypsä mango)
5 rkl agavesiirappia
1/4 tl ruususuolaa
luonnon vaniljaa
1/2-1 sitruunan mehu
2 tl raastettua sitruunankuorta
8 rkl kylmäpuristettua kookosöljyä
1 rkl lucuma-jauhetta


Tee ensin pohja. Tällä kertaa jauhoin ensin pähkinät ja siemenet jauheeksi tehosekoittimessa. Lisäsin kaakaon ja carobin ja sekoitin tasaiseksi. Tämän jälkeen hienonsin rusinat ja taatelit monitoimikoneen leikkuriterällä. Lisäsin joukkoon omenamehun ja agavesiirapin sekä ripauksen suolaa ja vaniljaa. Lopuksi sekoitin nopeasti joukkoon pähinä-siemenjauheen, kunnes siitä muodostui tasainen taikia. Ylisekoittaminen saa pähkinöissä olevan öljyn erottumaan, ja taikinasta tulee ryynimäinen. Tämän vuoksi jauhoin ne ensin jauheeksi ja vain nopeasti yhdistin muihin aineksiin.

Taikina on sen verran kiinteää, että sitä voi myös kaulita. Painelin sen kuitenkin sormin tasaiseksi kerrokseksi kakkuvuokien pohjalle ja reunoille. Laitoin jääkaappiin odottelemaan täytteen valmistumista. Koska silikonivuoka oli ensimmäistä kertaa käytössä öljysin sen vkevyesti ennen käyttöä, kuten ohjeessa suositeltiin. Voi olla, ettei olisi tarvinnut, koska en kypsentänyt pohjaa. Halusin kuitenkin pelata varman päälle ja valmiit leivokset irtosivatkin vuoistaan ongelmitta.

Täyte: Liota cashew-pähkinöitä yön yli. Soseuta tehosekoittimella valutetut pähkinät ja sulaneet, huoneenlämpöiset (!) mangokuutiot kuohkeaksi kermaksi. Yhdistä agave-siirappi, suola, vanilja ja sitruunanmehu ja raastettu kuori sekä lucuma ja jatka sekoittamista. Lisää lopuksi sulatettu kookosöljy ja anna tehosekoittimen käydä jonkin aikaa, kunnes saat
kuohkean ja sileän seoksen. Tarkista maku ja lisää tarvittaessa makeutusta tai sitruunanmehua.
Lusikoi täyte pohjataikinalla vuorattuihin kuppeihin. Oma vuokani on vain "kuusipaikkainen", joten tein osasta silikonisten muffinivuokien avulla perinteisempiä kuppikakkuja, joissa pohja oli alla ja päällä runsaasti täytettä. Ne olivat myös hyviä.


Laitoin valmiit leivokset 1/2 tunniksi pakastimeen tai tässä tapauksessa ulos parvekkeelle, jossa lämpötila huiteli - 20 asteen tietämissä. Leivokset jähmettyivät nopeasti, minkä jälkeen ne oli helppo kuoria muoteista ja asetella tarjoilualustalle. Tummien leivosten päälle ripottelin hiukan huurretta kookosjauhoista ja koristelin kumkvatin viipaleilla ja kaakaonibseillä. Vaaleat leivonnaiset kuvioin carob-jauheella pitsisen kakkupaperin avulla.



'



15 kommenttia:

  1. Onpa hyvä,että teillä on ekstra pakastin näin talvella:D (mullakin oli sellainen vielä Helsingissä asuessani)
    Supernätit leivokset! Mulla on myös tuollainen vuoka,mutta sellainen,jossa pieniä versioita tuosta kuviosta;silikonivuuat ovat kyllä ihania,ja mulla on niitä kokonainen kokoelma.Ei ihmekään että ystäväsi tykästyivät noihin leivonnaisiin;raakajälkkärit vaan on niin hyviä!

    VastaaPoista
  2. Kylläpä on herkullisen näköisiä leivoksia! Osaatko muuten sanoa makeudesta taisteluparissa hunaja vs. agave? Ei taida ihan yksi-yhteen mennä, jos haluaa korvata?

    VastaaPoista
  3. Inspiroiva vuoka sulla jäänyt haaviin : )

    VastaaPoista
  4. Mulla on kans tollanen ihana vuoka! tosin siitä tulee pienempiä, mutta teen sitten minileivoksia...ja tietenkin yhden sijaan saa sitten ottaa kaksi ;)...niin siis todellakin pakko tehdä näitä =D!

    VastaaPoista
  5. Ooh. Tosi kauniita, ja makoisan kuuloisia. Laitetaan resepti korvan taakse.

    VastaaPoista
  6. Yaelian, silikonivuokia voisi tosiaan keräillä melkein kokoelmaksi asti :)

    Daniela, olen jostain lukenut, että hunaja on 10-15% makeampaa kuin sokeri ja agave-siirappi olisi jopa 6 kertaa makeampaa kuin sokru. Tota jälkimmäistä vähän epäilen... En kyllä tiedä, miten agave ja hunaja vertautuu toisiinsa. Mielestäni agaven voisi hyvin joissain ohjeissa korvata juoksevalla miedon makuisella hunajalla ja vaan testata sitä makeutta. Jos jostain löydät tarkempaa tietoa, olis kiva tietää!

    Taru, juu on ajat vähän muuttuneet niistä mummun alumiinivuoista...

    Mia Lucia, ulkonäkö on kyllä vähintäin puolet herkusta :)

    Handepande, kiitos :)!

    VastaaPoista
  7. Vau,ihanan näköisiä:) Pitääpä itsekin hommata tuollaisia silikonimuotteja, ovat niin nättejä. Blenderi on myös hakusessa..

    VastaaPoista
  8. Kaisu, jep tällaiset silikonit on aika kivat ;) Itse haaveilen jo tehokkaammasta blenderistä. Ruokahalu kasvaa syödessä...

    VastaaPoista
  9. Ok, kiitos infosta! En itse ole koskaan perustanut oikein mistään makeasta, joten siksi koitan olla varovainen makeuttajien kanssa ettei tulisi tehtyä liian imelää :) Niin ja oikeasti tehokkaan blenderin hankkimista suosittelen!

    Nimim. Blendtecin omistaja =)

    VastaaPoista
  10. Aivan hurmaava vuoka pienille leivoksille ja muutenkin ihanan kuuloinen resepti! :)

    VastaaPoista
  11. Mimmu, kiitos. Toi vuoka on melkein yhtä herkku kuin itse leivos :)

    VastaaPoista
  12. hei! ajattelin aloittaa raakojen leivonnaisten kokeilun tällä reseptilläsi, niin ihanilta vaikuttavat :) minulla ei ole silikonimuotteja, luuletko että nämä voisivat futaa ihan tavis paperimuffarivuoissa? voiko carobin korvata lisäämällä raakakaakaojauhetta? voiko lucuman mielestäsi skippaa?
    näillä muutoksilla ainekset ois valmiina :)

    VastaaPoista
  13. Anonyymi, kiva jos innostuit. Raakaleivonnaiset ovat ihan ykkösiä! Näissä leivoksissa pohjataikinaa joutuu painelemaan vuokaan, joten jos käytät paperivuokia, suosittelen, että käytät jotain muottia, jota vasten painella. Helpoiten tämä käy muffinivuoassa, myös sopivan kokoista juomalasia/kuppia voisi hyödyntää. Kannattaa varautua myös syömään leivos papreivuoasta, ei välttämättä irtoa paperista. Carobin voi korvata kaakaojauheella, tulee sukalisempi vaan :) Lucuman voit skipata, lähinnä syventää hedelmäistä makua tässä. Onnea leivontaan!

    VastaaPoista
  14. Aivan mahtavan makuisia nämä leivokset! Olisin kysynyt tuosta ohjeesta, pohjan ohjeessa lukee:"Lisäsin joukkoon omenamehun ja agavesiirapin", mutta aineslistassa ei ole määrää pohjaan laitettavalle agavesiirapille.. Minkä verran sitä tulee pohjataikinaan?

    VastaaPoista
  15. Anonyymi, kiitos kun huomasit tuon agaven! Sitä ei siis tule lainkaan! Pohjan ohje on jostain toisesta reseptistäni muokattu ja siihen oli näköjään jäänyt agave-siirappi mukaan. Toki, jos tuntuu, ettei pelkkä taatelien makeus riitä, agavea tai juoksevaa hunajaa voi lisätä maun mukaan.

    VastaaPoista

 

Ensimmäinen ruokakirjani on ilmestynyt!