Tattarinäkkäri ja punajuurilevite

Täällä tuiskussa ja tuiverruksessa teki mieli pitkästä aikaa käyttää uunia ihan siihen oikeaan tarkoitukseensa. Leipaisin ilta-aterialle tattarinäkkäriä, jota tarjosin mm. punajuuri-macadamia -levitteen kanssa. Tattari ja punajuuri ovat kaksi kestosuosikkiani, eivätkä ne pettäneet tälläkään kertaa.

Olen kyllä tehnyt säännöllisesti raakakräkkereitäkin, joista osa on ollut todella herkullisia. Mutta itse asiassa koen ne aika huonosti sulavina, kuten monet muutkin kuivurilla valmistetut jutut. Nämä miedossa lämmössä paistetut näkkärit sen sijaan sulivat sekä suussa että vatsassa. Tattari maistuu näissä sen verran muhevasti, että jos sen maku ei miellytä, niin kannattaa kokeilla jotain muuta.


Tattarinäkkäri (kypsennetty): 

Taikinaneste:
  • 2 dl manteleita
  • 4 dl vettä
  • 1 pienehkö kesäkurpitsa (omani painoi kuorimisen jälkeen 140 g)
  • 1/2 omenaa
  • 4 taatelia

Kuivat aineet:
  • 5 dl tattarijauhoja
  • 1 1/4 dl tattarihiutaleita
  • (1 tl jauhettuja psyllium-siemeniä)
  • 2 tl Himalajasuolaa
  • 3 rkl jotain mietoa kylmäpuristettua öljyä

Pinnalle:
  • Pellavansiemeniä

Lämmitä uuni 120 asteeseen.
Laita tehosekoittimeen mantelit, vesi ja taatelit. Blendaa, kunnes saat tasaisen mantelimaidon (huom. EI siivilöidä). Lisää (kuorittu) kesäkurpitsa ja omena paloiteltuina. Jatka blendaamista, kunnes seos on tasaista.

Lisää suureen kulhoon 6 dl manteli-kesäkurpitsamaitoa. Taikinanestettä jää jonkin verran yli, käytin sen raakakeiton pohjaksi. Sekoita joukkoon suola, tattarijauhot ja -hiutaleet, (psyllium) ja lopuksi öljy. Sekoita tasaiseksi. Seos muodostaa löysähkön taikinan.

Levitä leivinpaperilla päälystetylle uunipellille lastan avulla ohueksi kerrokseksi. Taikina on tarttuvaa ja tämä on leipomisen hankalin vaihe. Voitele pintaa hiukan vedellä ja ripottele pellavansiemeniä.

Paista 120 asteisessa uunissa 1 tunti. Vähennä lämpöä 100 asteeseen ja anna näkkärin kuivua uunissa vielä toinen mokoma. Vahdi kuitenkin, ettei pääse palamaan. Leikkaa heti uunista otettuasi sopiviksi paloiksi.



Napsin näkkäriä ihan sellaisenaankin, mutta varsinaisesti tarjosin sitä punajuurilevitteen kanssa. Punajuuren kanssa tuskin voi epäonnistua ja tämä herkku oli vielä nopea ja vaivaton - elleivät sitten kokin punajuuren punaiset kädet laske pisteitä. Levitte toimi myös salaatin kastikkeena ja hiukan ohentamalla jämistä syntyi raakakeitto huomisen lounaalle. Arki-illan ykkösreseptejä siis! Vaikka tämä kyllä käy mielestäni myös vaikka joulupöytään.

Punajuuri-macadamialevite (Raw):

- 2 dl macadamia-pähkinöitä

- 4 keskikokoista punajuurta raastettuna
- pieni pala juuriselleriä raastettuna
- hiukan sitruunakuorta raastettuna
- 1 cm pätkä tuoretta inkivääriä raastettuna*
- 1 rkl tamaria
- 1/2 valkosipulinkynsi tai hyppysellinen kuivattua - valkosipulia
- reilu hyppysellinen kuivattuja sipulihiutaleita tai 2 tl  sipulijauhetta
- mustapippuria myllystä
- 1 tl omenaviinietikkaa
- Himalaja-suolaa maun mukaan


Viimeistelyyn:
- 1/2 dl kapriksia

Jauha pähkinät tehosekoittimessa. Raasta yllä mainitut kasvikset. Lisää raasteet monitoimikoneen kulhoon loppujen ainesten kanssa. Blendaa mahdollisimman tasaiseksi massaksi. Jos blenderisi on heikkotehoisempi, saattaa olla järkevää jauhaa ensin pähkinät jauheeksi ja sekoittaa tämän jälkeen kaikki aineksen sauvasekoittimella tasaiseksi massaksi. Jos haluat levitteestä kiinteämpää, lisää vielä 1 rkl jauhettuja psylliumin siemeniä. Kaada tarjoilukulhoona ja viimeistele kapriksilla.

*Jos piparjuuri nappaa inkivääriä paremmin, käytä sitä inkiväärin sijaan. Sopii myös hyvin punajuuren kanssa.

9 kommenttia:

  1. Ihanat näkkärit! Itsekin olen joskus huomannut,että raakakräkkerit voivat hieman aiheuttaa turvotusta mahassa,mutta ei aina. Nuo sinun näkkärisi kuulostavat tosi hyviltä.En usko,että täällä löytyy tattarihiutaleita,joten voinen käyttää kaurahiutaleita varmaankin tilalla? Täälläkin on hieman nyt viilentynyt(aamulla aikaisin koiraa ulkoiluttaessa 16 astetta)joten alkaa hieman kaivata myös jotain lämmintä välillä.

    VastaaPoista
  2. Yaelian, olen tehnyt samalla periaatteella myös kauranäkkäriä. Tosin jauho-osuuden korvasin idätetystä kaurasta jauhamallani jauholla. Oli tosi hyvää sekin. Eli kaurahiutaleet käyvät mainiosti :)

    VastaaPoista
  3. Oi, tuo punajuurilevite kuulostaa ihanalta! Juuri sellainen mitä kaipailinkin, olen nimittäin aika koukussa punajuurihummukseen mutta vatsa ei aina tykkää herneistä niin tätähän pitääkin testata. Kiitos!

    VastaaPoista
  4. Jytis, jos pähkinät menee, niin tää saattaa olla vatsaystävällisempi vaihtoehto. Meillä oli itse asiassa sekä tätä että normihummusta samalla aterailla...

    VastaaPoista
  5. Tuo punajuurilevite kyllä kuulostaa kivalta. Täytynee kokeilla, kun sain hamstrattua Oulun reissulta pari luomupunajuurta. Täällä ei luomuna saa kotimaisia juureksia, joita olisi niin ihana ostaa enemmänkin.

    Jostakin luin vähän ristiriitaista tietoa himalajasuolasta. Sisältää kuulemma paljon fluoria. Oletko sinä törmännyt tähän? En tiedä sitten miten paha juttu se on vai onko, sillä ajattelin vähän kyselläkin siitä...

    VastaaPoista
  6. Kaisu, kyllä täälläkin täytyy tietää, mistä etsiä, jos haluaa saada luomuna muitakin juureksia kuin porkkanaa. Tuota fluori-juttua en tiennytkään, mutta täytyypi selvitellä! Toisaalta, jos lasketaan päivän kaikki ateriat, käytän niin vähän suolaa että fluoria saisi olla aika paljon, että alkaisi huolestuttaa. Kiitos kuitenkin vinkistä!

    VastaaPoista
  7. Hei! Törmäsin tällaiseen tietoon
    http://www.evira.fi/portal/fi/elintarvikkeet/tietoa_elintarvikkeista/elintarvikevaarat/elintarvikkeiden_kayton_rajoitukset/punajuuri/

    VastaaPoista
  8. Anonyymi,
    kiitos linkistä! Itsellän ei ole raa'asta punajuuresta tullut oireita, enkä ole aiemmin kuullut/lukenut vastaavasta. Täytyypä seurailla, mitä tutkimuksissa selviää. Eli tästä lähtien raakaa punajuurta omalla vastuulla.

    VastaaPoista
  9. Kuinka kauan levite säilyy jääkaapissa?

    VastaaPoista

 

Ensimmäinen ruokakirjani on ilmestynyt!