Parhaat kräkkerit, osa II





Kertauksena vielä raw-kräkkereiden lyhyt oppimäärä:

Kräkkeri = (siemeniä/pähkinöitä + jotain nestettä/kosteaa muuta raaka-ainetta) + kuivatus.
  • Geeliytyvät siemenet, kuten pellava ja chia sitovat taikinaa.
  • Runsaasti pähkinää ja siemeniä sisältävät kräkkerit ovat raskaampia, keveyttä saa lisäämällä taikinaan juures- tai vihannesraasteita.
  • Idätetty tattari tai muut jyvät tekevät kräkkereistä ruokaisia ja leipämäisiä. Monet ns. viljat tuovat kräkkereihin kuitenkin karvautta.
  • Kuivatuista tai tuoreista hedelmistä saa luonnolista makeutta ja massaa. Vaihtoehtoisesti makeutukseen voi käyttää esim. hunajaa.
  • Jos pidät rouheisista kräkkereistä, lisään usein taikinaan osan siemenistä kokonaisina. Tasaiseksi jauhetusta taikinasta tulee tiiviitä levyjä, jotka kuitenkin sopivat hyvin esim. raw-pizzapohjiksi. 
  • Mausteita ja suolaa kannattaa käyttää, yrttejä reilusti, muita mausteita kohtuudella ja suolaa varovasti.
  • Jos taikina sisältää jauhettuja pähkinöitä/siemeniä, siihen ei välttämättä tarvitse lisätä rasvaa. Muussa tapauksessa pieni öljylisä saattaa olla paikallaan. Kookosöljyn kanssa kannattaa kuitenkin olla varovainen, koska se saattaa reagoida yllättävällä tavalla muiden ainesten kanssa ja maku muuttuu härskiksi.
Ja kun raakaleipästen perusniksit ovat hallussa, vain mielikuvitus on rajana uusien variaatioiden kehittelyssä.

Raw-leipien evoluutio siis jatkuu. Edellisen postauksen kräkkerit olivat aika mausteisia ja krouveja ja tarjoan niitä yleensä pääaterioilla tai napostelen sellaisenaan. Seuraavien ohjeiden leipäset ovat edellisiä tuhdimpia mutta maultaan hienovaraisempia. Syön niitä usein aamulla, tai kun kaipaan tukevampaa välipalaa.

Pari huomiota ohjeista: 
  • Käytän vähän sekaisin kuppi- ja desimittoja, koska olen merkinnyt ne muistiin pidemmän ajan kuluessa. Kuppi eli kp on ohjeissa yhtä kuin 2,5 dl, 1/2 kp = 1,25 dl, 1/3 kp = 80 ml ja 1/4 kp = 60 ml.
  • Jos muuta ei ole sanottu, pähkinät ja siemenet käytetään kuivina. Olen kuitenkin yleensä etukäteen liottanut ja kuivattanut ne, jolloin mm. niiden sisältämät fytaatit liukenevat ja elimistö saa hyvä aineet paremmin käyttöön. Kiireessä pähkinöiden käyttö suoraan pussista on kuitenkin ihan ok.


Chia-kräkkerit:

Halusin kokeilla chia-siemeniä pellavansiementen sijaan. Hyvä pohja lounasleiville, joilla voi samalla tankata päivän omegat.
  • 1 dl chia-siemeniä
  • 11/2 dl vettä
- Sekoita keskenään ja anna turvota 1/2 tuntia. Sekoittele, ettei geeliin muodostu ylimääräisiä kokkareita.
  • 1 keskikokoinen luomuomena
  • 150 g kesäkurpitsaa (kuorittuna)
  • 1 1/2 dl tattarinituja jauhettuna
  • n. 75 g parapähkinöitä - jauha jauheeksi niin hyvin, kuin pystyt
  • 1 dl kurpitsansiemeniä - jauha jauheeksi
  • 4 kuivattua taatelia
  • 1 tl jauhettua inkivääriä
  • 1/2 tl jeeraa
  • 1/2 tl jauhettua korianteria
  • 1 tl carob-jauhetta (lisää täyteläisyyttä makuun)
  • 1/2 tl himalaja-suolaa
Jauha erikseen päkinät ja siemenet sekä tattarinidut jauheeksi. Paloittele omena ja kesäkurpitsa monitoimikoneen kulhoon (s-terä). Lisää pähkinä/siemen-jauheet ja loput ainekset ja sekoita täydellä teholla. Lisää lopuksi chia-siemenmassa ja käytä konetta vain sen verran, että saat tasaisen taikinan. 


Levitä lastalla ohueksi levyksi kuivurin tasolle tai uunipellille (40 astetta, uuniluukku raollaan) ja leikkele jo tässä vaiheessa annospaloiksi. Kuivata n. 10 t tai kunnes leipästen koostumus on sopiva. Käännä kuivattamisen loppuvaiheessa ympäri niin, että leipäset kuivuvat myös toiselta puolelta. 


Tattari-mantelileivät:

Mantelimaidon tekemisestä jäljelle jäävä massa on mainio pohja kaikenlaisille raakaleivonnaisille, mutta raw-leivissä se on ihan yliveto. Tattarinidut ovat toinen loistoraaka-aine uunittoman leipurin keittiössä. Niinpä tämä onkin ylivoimainen suosikkireseptini, jonka vuoksi joudun tekemään jatkuvasti mantelimaitoa ja idättämään tattareita! Mutta minkäs teet, olen koukussa. Näistä tehtyjä eväsleipiä on myös ollut pakattuna erinnäisillä reissuilla. (Salaista onnea oli mussuttaa omaa herkkukräkkeriä samalla, kun toiset jyrsivät mautonta lentokonesämpylää.) 

  • 1,5 kp porkkanamehun puristamisesta jäänyttä kuitua TAI hienoksi raastettua bataattia
  • 1 kp mantelimaidon tekemisestä jäänyttä massaa
  • 1/2 l idätetttyä tattaria  (lisää puolet taikinaan sauvasekoitusvaiheessa, puolet lopuksi kokonaisina)
Sekoita sauvasekoittimella tai monitoimikoneessa tasaiseksi massaksi. Lisää lopuksi:
  • 1/2 kp auringonkukansiemeniä
  • 1/3 kp pellanvansiemeniä
  • 1/2 tl kanelia
  • 1/2 tl inkivääriä
  • 1 tl ruususuolaa
  • 2 tl omenaviinietikkaa
  • 1/2 rkl agavesiirappia
Sekoita taikinaan käsin. Muotoile vähän paksummiksi leipäsiksi tai levyksi. Kuivattele kuivurissa tai uunin alaosassa 8 - 12 t sen mukaan, miten pehmeitä haluat. Itse pidän enemmän paksummista ja pehmeämmistä leipäsistä, joiden päälle sipaisen kookosöljyä ja ripottelen hiukan laadukasta suolaa.



Päärynä-mantelileipäset:

Varioin tämän edellisen ohjeen pohjalta, erityisesti kiireettömiä sunntaiaamuja ajatellen. Leipäset ovat hiukan makeita ja muodostavat jumalaisen liiton hasselpähkinätahnan kanssa.
  • 1 1/2 kp mantelimaidosta jäänyttä puristusjätettä
  • 2/3 kp idätettyä tattaria
  • 1 napakka päärynä karkeana raasteena
  • 1/2 kesäkurpitsaa (150 g) kuorittuna ja raastettuna
- Sekoita sauvasekoittimella tai monitoimikoneessa tasaiseksi taikinaksi. Lisää käsin sekoittaen:
  • 1 tl juoksevaa luomuhunajaa
  • 2 rkl chiasiemeniä
  • 1 dl auringonkukansiemeniä
  • 1 dl rusinoita
  • 2 tl sitruunanmehua
  • 1 tl laadukasta suolaa
  • 2 rkl omega-öljyä
  • 1 tl jauhettua inkivääriä
  • 1/2 tl jauhettua kanelia
  • 1 tl mesquite-jauhetta
  • 3/4 tl soodaa
Sekoita kunnolla käsin tasaiseksi taikinaksi. Muotoile paksuhkoiksi leipäsiksi ja kuivattele 8 - 12 t kuivurin tehosta riippuen. 
.............................................................
Ja sitten sokerina pohjalla...
Parhaillaan kuivurissa huristelee banaanipähkinäleipä. Vähältä piti, etten pistellyt herkkutaikinaa poskeen jo sellaisenaan. Muuta esittelyä ei sitten kaivatakaan. Herkkua!

Banaanipähkinäleipä:
2 keskikokoista kypsää banaania
1 kp cashew-pähkinöitä
1/3 kp pekaani- tai saksanpähkinöitä
1/2 tl kanelia
1/4 tl kaardemummaa
1 tl vaniljajauhetta
1/4 tl laadukasta suolaa
(kourallinen rusinoita)

Jauha ensin pähkinät jauheeksi. Paloittele banaanit monitoimikoneen kulhoon (s-terä) ja lisää loput ainekset. Sekoita huipputeholla tasaiseksi taikinaksi. Jos käytät rusinoita, lisää ne vasta lopuksi ja pyöräytä konetta muutama sykäys niin, että rusinat sekoittuvat taikinaan, mutta pysyvät kokonaisina. Muotoile kuivurin tasolle tai leivinpaperin päälle uunpellille 1/2 cm paksuisiksi leipäsiksi tai levyksi ja kuivattele 10 - 14 t. (Uunissa: 40 astetta, uuniluukku raollaan) Käännä leipäset kuivattamisen loppuvaiheessa esim. noin tuntia ennen, jolloin molemmat puolet kuivahtavat tasaisesti. 

Tässä mennään vasta kuivurissa. Ilmassa kuitenkin jo ihana banaanikakun tuoksu!

9 kommenttia:

  1. Nom nom tota banaanipähkinäleipää on kyllä pakko tehdä! En olekaan hävettävän pitkään aikaan kuivatellut mitään, vaikka kaapista löytyy jokseenkin tilaa vievä Orakas ;)

    VastaaPoista
  2. nonnis, oi Orakas! Sillä kyllä syntyy kräkkeri jos toinenkin. Banskuleipä on ainakin todella vaivaton juttu.

    VastaaPoista
  3. Oioi ihania kakkusia taas :) Arvaas muuten mikä tuotiin eilen illalla kotiovelleni..? Saattaapi olla, että tänä viikonloppuna saa maistaa kräkkerin jos toisenkin.. ja ehkä myös muitakin herkkusia.. :) No, siitä sitten blogissa myöhemmin! Ihanaa ja aurinkoista viikonloppua :)

    VastaaPoista
  4. Ihana kräkkeripostaus taas,Tykkään käyttää sekä jauhettuja että kokonaisia siemeniä,niin että niissä tuntuu se "crunch" Chiaiset omppukrakkereitä pitää kyllä kokeilla!

    VastaaPoista
  5. Kiitos, loistavia reseptejä! :)

    VastaaPoista
  6. Katja, mahtavaa! En malta odottaa kokemuksiasi uudesta kuivurista :)

    Yaelian, itse tykkään kanssa sattumista kräkkereissä ja chiat on aika mainioita.

    Juille, =)

    VastaaPoista
  7. Kiitos ihanista resepteistä ja ideoista! Kotileipomossa onkin jo valmistunut kräkkeri jos toinenkin :)

    Mutta - kuinka sinulla säilyy nuo leipäset jotka sanot jättäväsi hiukan pehmeiksi? Itse en ole uskaltanut vaan kuivatan aina läpikuiviksi jotta eivät homehtuisi tms. Säilytätkö huoneenlämmössä ja kuinka kauan? /E

    VastaaPoista
  8. Kiitos selkeistä ohjeista ja resepteistä! Kerroit, että yleensä liotat ja kuivatat siemenet ja pähkinät - kuivatatko ne kuivurissa? Ja laitatko ikinä siemeniä/pähkinöitä suoraan liotuksen jälkeen taikinaan vai tuleeko taikinasta silloin liian kosteaa? Kiitos, jos ehdit vastailla, googletus aiheesta ei oikein tuottanut tulosta :).

    T. Kaisa

    VastaaPoista
  9. Anonyymi, kuivatan siemenet/pähkinät liottamisen jälkeen kuivurissa, sillä huoneen lämmössä kuivattelu kestää liian kauan ja mahdollistaa homeiden ym. kasvun. Kräkkeritaikinaan laitan ne kuitenkin yleensä liotettuna. Taikinan kosteushan ei ole ongelma, kuivattelu kestää silloin vain pidempään.

    E kyseli aiemmassa kommentissaan säilyvyydestä. Pahoittelen, että se on jäänyt minulta huomaamatta. Kysymys on kuitenkin tärkeä, eli säilytän pehmeät kräkkerit tiiviisä purkissa jääkaapissa, elleivät tule syödyksi muutaman päivän sisällä (kuten tuore leipäkin). Huoneenlämmössä säilytän rutikuiviksi kuivattuja leipäsiä, silloinkin tiiviissä purkissa. Pyrin käyttämään kräkkerit joka tapauksesa muutaman viikon sisällä, sillä periaatteessa siementen sisältämät rasvat alkavat melko pian härskiintyä ja kräkkerit menevät tunkkaisen makuisiksi. Viljapohjaisia leipiä voisi tosin säilytellä pidempäänkin.

    VastaaPoista

 

Ensimmäinen ruokakirjani on ilmestynyt!