Illallinen, joka syötiin

Saimme illallisvieraiksi sekasyöjiä. Päätin ottaa haasteen vastaan ja olla tekemättä kompromisseja keittiössä. Koko menu tulisi olemaan vegaanilinjalla, mutta matalalla profiililla. Ei siis seitania tai soijajuustoa tällä kertaa, ei edes ituja. Toisen vieraan pähkinäallergia tuotti eniten päänvaivaa, koska yllättäen totesin, että pähkinät ja siemenet ovat ruoanlaittomme perusta. Kokeilulinja jatkui keittiössämme ruokavieraista huolimatta - missä on tietyt riskinsä. Mielessäni oli kuitenkin niin paljon ideoita, joita halusin päästä kokeilemaan, että pitäytyminen vanhoissa turvallisissa resepteissä ei vain käynyt päinsä. Tällä kertaa lopputulos oli harvinaisen onnistunut, jopa niin, että pääruoka, fillotaikinaan kätketty munakoisopiiras syötiin, ennen kuin ehdin ottaa siitä kunnon kuvaa! Olin laskenut sen varaan, että jäljelle jäisi sen verran, että voisin ottaa kuvan valmiista piiraasta myöhemmin päivänvalossa. Toisin kuitenkin kävi; piirasvuoasta kaavittiin viimeisetkin murut rukiisella pugliesella ja lopusta appelsiinivinegretillä terästetystä salaatista käytiin jopa pientä kiistaa. Jälkiruokana tarjottu suklaavadelmakakku ja baristamestarin Caffe Moak Andalucia -espresso ovatkin sitten jo aivan oma lukunsa, joista ehkä lisää myöhemmin.

Munakoisopiiras (juuri ja juuri 4:lle)

Pohja:
  • Valmista fillo-taikinaa
Riisitäyte:
  • 3 kp (7,5 dl) keitettyä villiriisiseosta (Myllyn Paras)
  • Kourallinen aurinkokuivattuja tomaatteja
  • Kourallinen kuivattuja herkkutatteja tai vastaavia kuivattuja sieniä
  • 3 dl vettä
  • 2 Valkosipulin kynttä
  • Laakerinlehti
  • Suolaa, mustapippuria myllystä
  • Tuoretta timjamia ja oreganoa
  • 1,5 dl kaurakermaa
Piiraan valmistaminen alkaa täytteen teolla. Aloitin sen jo edellisenä päivänä, koska varsinaiselle aterialle oli työn alla muitakin ruokalajeja. Koko piiraan voi toki valmistaa kerralla, mutta kiireessä etukäteisvalmistelut nopeuttivat ja helpottivat kummasti työskentelyä.
Keitä (kuivattuja) aurinkokuivattuja tomaatteja ja sieniä laakerinlehdellä sekä yhdellä silputulla valkosipulinkynnellä maustetussa vedessä, kunnes ne pehmenevät (n. 20 min.). Ota liemi talteen muuta käyttöä varten. Silppua sienet ja tomaatit pie
neksi (yhteensä n. 2 dl) ja sekoita riisiin. Lisää riisieokseen myös toinen valkosipulin kynsistä murskattuna, mustapippuria, yrtit ja kaurakermaa sen verran, että saat aikaan kostean seoksen. Tarkista maku ja lisää suolaa tarvittaessa. Jos et käytä riisiä heti, laita se peitettynä jääkaappiin odottamaan.


Kasvistäyte:
  • 2 pienehköä munakoisoa
  • 4 suurta tomaattia
  • kylmäpuristettua oliiviöljyä
  • suolaa, mustapippuria
  • tuoreita yrttejä (käytin basilikaa, timjamia, oreganoa, minttua ja persiljaa)
  • balsamicoa
  • mustia, kivettömiä kalamata-oliiveja
Leikkaa munakoisot ohuiksi viipaleiksi. Levitä leivinpaperilla päälystetylle uunipellille ja ripottele päälle suolaa ja mustapippuria. Laita 250 asteiseen uuniin. Kää
ntele 5 min. välein, kunnes munakoisot alkavat saada väriä. Sillä aikaa, kun munakoisot paahtuvat, kalttaa tomaatit kiehuvassa vedessä. Kuori tomaatit ja viipaloi ohuiksi lohkoiksi. Ota paahdetut munakoisot uunista ja kaada päälle oliiviöljy, kääntele munakoisoihin. Levitä päälle tomaatit, hiukan lisää mustapip
puria, sekä tuoretta timjamia ja oreganoa silputtuna. Laita kasvikset uuniin vielä 5 minuutiksi. Ota seos uunista, pirskottele päälle hiukan balsamicoa ja anna jäähtyä. Valmista sillä aikaa soijajugurttiseos.

Soijajugurtti:
  • 500 g maustamatonta soijajugurttia
  • Luomusitruunan raastettu kuori
  • 1/2 tl valkosipulijauhetta
  • mustapippuria
  • suolaa
  • 1/2 tl sinappijauhetta
  • 2 rkl hiivahiutaleita
  • 1 tl vahterasiirappia
  • 1 rkl oliiviöljyä
Sekoita ainekset keskenään tasaiseksi seokseksi.

Piiraan kokoaminen:
Valmista fillotaikinan voitelua varten seos oliiviöljystä ja vedestä/ soijamaido
sta (3 rkl öljyä + 3 rkl nestettä). Asettele taikinalevyjä kerroksittain korkeareunaiseen piirasvuokaan siten, että levyt tulevat tasaisesti vuoan reunojen yli ja voit myöhemmin kääntää ne valmiiksi kasatun piiraan päälle. Voitele jokainen taikinalevykerros öljyseoksella. Asettelin piiraspohjaan n. 6 taikinalevyä limittäin.
Levitä seuraavaksi pohjataikinan päälle riisiseos tasaiseksi kerrokseksi. Asettele riisin päälle munakoiso-tomaatti seos ja silppua päälle vielä runsaasti tuoreita yrttejä. Lisää oliivit.
Levitä kasvisseoksen päälle maustettu soijajurgurtti ja käännä fillotaikinan reunat piiraan kanneksi. Lisää päälle vielä pari fillotaikinalevyä, jotta saat kannesta tasaisen. Voitele piiras lopulla öljyseoksella ja laita 175 asteisen uunin alimmalle tasolle. Paista n. 40 min., tai kunnes piiras on kullan ruskea. Mikäli piiras uhkaa paistua päältä liian tummaksi, peitä se paistamisen puolivälissä foliolla. Ota piiras uunista ja voitele oliiviöljyllä ja silppua päälle vielä tuoretta timjamia. Anna vetäytyä hetki ennen tarjoamista.



2 kommenttia:

 

Ensimmäinen ruokakirjani on ilmestynyt!