Lila linssikeitto


Linssikeitto on yksi parhaita pikaruokia, joka näyttää ja maistuu melkein joka kerran vähän erilaiselta. Mausteista riippuen keiton mukana voi ruokamatkailla Aasiaan tai Välimeren tunnelmiin. Tällä kertaa sopan mausteena ovat yrtit, mm. timjami ja basilika. Halusin jatkaa laventeliteemaa ja kokeilin soppaan myös hyppysellistä kuivattuja kukkia. Ei paha! Violettiin vivahtava väri syntyi Blue Kongo -perunoista, joita löytyi ruokakomeroon unohtuneena. Perunat eivät olleet enää ihan priimoja, mutta sujahtivat soppaan muiden mukana. Sävytin muitakin aineksia perunoiden mukaan: punasipulia, punakaalia ja mustia beluga-linssejä. Perunoiden vuoksi en lisännyt keittoon kasviskermaa tms., koska peruna jo itsessään pehmentää makua. Samoin mukana kiehuneet pähkinät.

Lila linssikeitto 2 - 4:lle


6 pientä Blue Kongo -perunaa
3 punasipulia
1 varsisellerin varsi
2 valkosipulin kynttä
1 dl beluga-linssejä
1 1/2 dl saksanpähkinöitä
1 l kasvislientä
1 laakerinlehti

1 tl kuivattua timjamia
1 tl kuivattua basilikaa
1/2 tl kuivattuja laventelinkukkia
mustapippuria myllystä 
(suolaa)
1/2 sitruuna jaettuna kahteen osaan
1 tl vaahtera- tai agave-siirappia
1 tl balsamiviinietikkaa

tuoretta persiljaa

Viipaloi sipulit, selleri, murskaa valkosipuli. Laita linssien kanssa kasvisliemeen kiehumaan. Lisää laakerinlehti ja muut mausteet. Anna kiehua n. 10 min. Kuutioi sillä välin kuoritut perunat. Lisää keittoon pähkinöiden ja sitruunan kanssa. Anna keiton hautua miedolla lämmöllä n. 40 min. Poista sitruunan lohkot ja laakerinlehti. Soseuta sauvasekoittimella. Mausta balsamietikalla ja siirapilla. Silppua pinnalle runsaasti persiljaa.


 

2 kommenttia:

  1. Huomasin sinun lisänneesi itsesi blogini lukijaksi ja tulin sitä kautta vierailulle.Ihania reseptejä ja kiva uusi blogi!

    Ihanalta kuulostava linssikeitto! Täältäkin saa jostain kaupoista noita sinisiä perunoita, en ole niitä vielä koskaan kokeillut.

    VastaaPoista
  2. Kiva, kun löysit tänne, ja kiva on sinunkin blogisi! Erityisesti sun kaurakermareseptisi lähti heti kokeilulistalle. Kommentti siihen tuli näin tätä kautta :) Joo, noi siniset perunat ja vastaavat versiot joistain muistakin kasviksista kyllä hivelee esteetikon silmää. Perunoista tulee myös hyvä muussi.

    VastaaPoista

 

Ensimmäinen ruokakirjani on ilmestynyt!