Paahdettu paprikasoppa


Leivontapäivänä laiskan kokin keitto valmistuu uunipaahdetuista kasviksista. Paahtaminen nostaa kasvisten maun toiseen potenssiin ja keitto valmistuu puoliksi itsestään. En tosin malttanut olla testailematta uutukaisen uunimme grillivastusta, joten paprikat ja sipulit saivat mustat kyljet. Erityisesti paprika on mielestäni parasta grillattuna. Samoin pienet luomuvalkosipulinkynnet on huomattavasti helpompi käsitellä, kun kokonaisen sipulin heittää sellaisenaan uuniin ja hoitaa kuorimisen vasta jälkeen päin.

Tämä (-kin) olisi oikeastaan syyskesän keitto, mutta jostain syystä keittiöömme oli kertynyt suuri pussillinen tarjouspaprikoita, jotka saivat keitossa päärooli. Käytin maustamiseen valmista espanjalaistyylistä maustesekoitusta (NoMU Spanish Rub), jossa on mm. paprikaa, chiliä, kanelia, jeeraa, oreganoa ja mustapippuria. Keiton voi maustaa mieleisekseen muillakin mausteilla, mutta suosittelen ainakin edellä mainittuja. Cashew-pähkinät taittavat makua kasviskerman asemesta, mutta keitto on edelleen vahvan makuinen. Se on myös on sakea, joten halutessasi voit ohentaa sitä vielä  kasvisliemellä.

Keitto paahdetuista paprikoista
  • 4 - 5 punaista paprikaa (osa voi olla myös muun värisiä)  
  • 2 keltasipulia
  • kokonainen valkosipulinkynsi
  • 3 varsisellerin vartta
  • 5 tomaattia tai purkki kuorittuja tomaatteja
  • 1,5 dl cashewpähkinöitä
  • 1 l kasvislientä (vettä + kasvisliemikuutiot tai -jauhetta)
  • 2 tl NoMU Spanish Rub -mausteseosta TAI
  • paprikajauhetta, jeeraa, cayennepippuria, kuivattua oreganoa ja basilikaa, hippu kanelia ja neilikkaa, 1/4 tl sinappijauhetta, suolaa ja mustapippuria
  • 2 tl vaahterasiirappia
  • 1 tl balsamiviinietikkaa
Aloita paahtamalla kasvikset. Jos olet grillailutuulella, laita paprikat uunin grillivastuksen alle. Kääntele paahtamisen aikana. Kun paprikat ovat paahtuneet n. 10 min., lisää sipulit kokonaisina, kuorimatta, samoin kokonainen valkosipuli ja kääntele myös niitä paahtamisen aikana. Jatka n. 15 min ja lisää viimeisenä sellerinvarret. Anna paahtua vielä 5 - 10 min., tai kunnes kasvikset ovat pehmeitä ja paprikat jonkin verran mustuneet. Ota kasvikset uunista ja anna jäähtyä.

Jos käytät tuoreita tomaatteja, kalttaa sillä aika tomaatit kiehuvassa vedessä. Anna jäähtyä ja vedä tomaattien kuori irti. Kuutio tomaatit pieniksi paloiksi. Jos käytät purkkitomaatteja, kuutioi myös ne, ja ota liemi talteen.

Laita suurehkoon soppakattilaan cashew-pähkinät, kuumenna ja hämmennä samalla, etteivät pähkinät pala. Paahda pähkinöitä, kunnes ne alkavat tuoksua ja saavat hieman väriä. Lisää tomaattikuutiot ja mausteet, vähennä lämpöä ja hauduta seosta n. 5 min. välillä sekoitellen. Kuori sillä aikaa paprikat, sipulit ja valkosipulit. Laita sellaisenaan kattilaan tomaattien ja pähkinöiden joukkoon. Kuumenna muutama minuutti sekoitellen. Lisää kasvisliemi (+ tomaattiliemi), siirappi ja etikka ja anna seoksen kiehua 5 min. tai kauemmin riippuen, kuinka kiire on saada kietto pöytään. Soseuta keitto sauvasekoittimella mahdollisimman tasaiseksi. Tarkista maku ja tarjoa hyvän leivän kanssa.

Hyviä lisukkeita keitolle ovat mm. paahdetut kurpitsansiemenet, persiljasilppu, vege-valkosipulimajoneesi, jne. Tosi nälkäinen heittää sekaan muutaman viipaleen veggeronia.

Tässä keiton pintaa koristaa persilja ja kotitekoinen basilikatofumajoneesi.

.......................................
Kaksi kärpästä yhdellä iskulla: Keittoa jäi vähän yli, ja tarjosin sitä myös seuraavana päivänä. Keitto oli saostunut entisestään, joten siitä syntyi mainio kastike keitetyn ohran ja mintulla maustettujen herneiden kanssa. Ohran ja paprikan yhdistelmä oli loistava, joten luultavasti tämä resepti jää elämään myös yhtenä suosikkikastikkeistani.

10 kommenttia:

  1. Mmmm, ihanalta kuulostaa. Muutenkin pidän Kahvila Vegaanin kekseliäistä resepteistä, kiitos niistä!

    VastaaPoista
  2. Nam! Paahdettu paprikakeitto on ihanaa! Tuo kuva tuossa alhaalla keitosta on kaunis!

    VastaaPoista
  3. Hanna, Yaelian, kiitos :) Tuo esteettinen puoli ruuassa on kyllä aika olennainen juttu.

    VastaaPoista
  4. Oi kun ihanaa, paahdetuista paprikoista pidän minäkin. Ja varsinkin niistä, jotka ovat vähän kärähtäneet ;o) Eräältä italian lähellä asuvalta tutultani opin, että paprika kannattaa paahtaa kokonaisena pyrstöineen ja siemenineen, mieluiten vielä avotulella (kannattaa koklata kesällä siis). Parika pullistuu samalla tavalla kuin ilmapallo. Kun pinta on kärähtänyt, laitetaan paprika hetkeksi muovipussiin, jolloin kuori hikoaa irti ja on helppo kuoria. Ja maistuu aivan mahtavalle.

    Ja vielä kysymys: mitä on veggeroni???

    VastaaPoista
  5. Mulla olisi blogissani vielä jotakin sinulle!

    VastaaPoista
  6. Koska sulta on keittokirja tulossa? :) jos ei vielä ole, niin kipinkapin vaan jonnekin kustannussopimusta tekemään.. upeat kuvat ja hienoja reseptejä!

    VastaaPoista
  7. Tai keittokirjan vaihtoehtona ravintola :D

    VastaaPoista
  8. Kiitos rakkaat ihmiset ihanista kommenteista!! Olen aivan otettu 8)
    Sari, veggeroni on seitanista valmistettu pepperoni tyyppinen vegamakkara. Ohjeita löytyy netistä ja sen tapaisia saa ostaa valmiinakin Ruohonjuuresta, Ekolosta ja vastaavista vegeputiikeista.

    VastaaPoista
  9. Korjaus edelliseen: Siis vegemakkara, ei mikään vega-

    VastaaPoista
  10. paprika ja varsikin paahdettuna on mahtavin kasvi!

    VastaaPoista

 

Ensimmäinen ruokakirjani on ilmestynyt!