Sellerikookossalaatti ja sovelluksia


Tämä ohje sattui silmääni turkkilaisesta keittokirjasta (Ghillie Basan: Turkkilainen Keittiö, Gummerus 2007). Kookos ja lime tosin yhdistyvät mielessäni ihan muihin maihin, kuin Välimeren ja Lähi-idän alueelle. Kirjassa todettiinkin, että kyseinen herkku on Turkissa harvinainen, keskiaikaisesta mezestä kehitelty muunnos. Alkuperäisessä versiossa kookosta tarjotaan ohuina lastuina granaattiomenan siementen ja sitruuna- tai limettimehun kanssa. On salaatin tarina mikä tahansa, se vaikutti mielenkiintoiselta.
Tässä kohdassa täytyy huomauttaa, että en oikeastaan ollenkaan pidä varsiselleristä, mutta rakastan kookosta. Niinpä odotin lopputulosta jännittyneenä. Alkuperäinen ohje sisältää jogurttia, joten veganisoin sitä hiukan. Lopputulos oli todella raikas, eikä maistunut ollenkaan sellerimäiselle, pelkästään hyvälle. Ainut työläs vaihe salaatissa on kookospähkinän kuoriminen* ja raastaminen. Suosittelen ehdottomasti silti tuoreen kookoksen käyttämistä, koska sen maku on jotain aivan muuta, kuin usein vähän tunkkaiset valmishiutaleet.
Sellerikookossalaatti
  • 4 rkl maustamatonta soijajugurttia
  • 2 valkosipulinkynttä murskattuna
  • 1 tl (luomu) limen kuorta raastettuna
  • 1 limen mehu
  • 1 rkl vaahtera- tai agavesiirappia
  • 8 pitkää sellerinvartta erittäin ohuelti viipaloituna
  • 1/3 tuoretta kookosta raastettuna
  • hienoa merisuolaa
  • mustapippuria myllystä
  • tuoretta persiljaa tai korianteria silputtuna
Sekoita soijajugurtti ja valkosipuli kulhossa. Lisää limen kuori ja mehu, sekä siirappi. Mausta suolalla ja pippurilla. 

Kääntele sellerit ja kookosraaste kastikkeen joukkoon ja siirrä tekeytymään n. 20 min. Selleristä irtoaa jonkin verran nestettä. Valuta neste pois ja siirrä salaatti tarjoilukulhoon. Kolistele persiljalla tai korianterilla.



Salaatti oli siis herkullista ja ehdoton grilliruokien lisuke. En kuitenkaan malttanut lopettaa tähän, vaan halusin kokeilla ohjeesta myös hiukan fennompaa versiota. Varsiselleriähän saa kotimaisena vain sesonkiluontoisesti, joten korvasin sen porkkanalla. Yrttiosastolla vaihdoin persiljan mintuksi ja lisäsin kastikkeeseen yhteensä 5 rkl soijajugurttia, koska porkkana on selleriä kuivempaa. Mintun tilalla korianteri toimii luultavasti myös hyvin. Raastoin porkkanan käsin raudan suuremmalla terällä ja valmistin salaatin muuten samoin kuin sellerisen serkkunsa.

Myös tämä versio oli mainio, ja toimii ihana omana itsenään tai tilanteessa, kun selleri ei syystä tai toisesta sovi.


.................................................
* Ken rikki voisi saada kookospähkinän...

Aliza Greenin manio Field Guide to Produce neuvoo seuraavasti: Etsi pehmein kolmesta "silmästä" kookospähkinän päässä. Tee siihen reikä terävällä naulalla ja vasaralla tai muulla metallisella piikillä. Valuta neste pähkinän sisältä. Paahda pähkinää 180 asteisessa uunissa 25 min. Jäähdytä. Tällä tavoin kookospähkinän liha kutistuu hiukan ja irtoaa kuoresta. Koputtele kuorta vasaralla, kunnes se halkeaa. Kuoren palaset irtoavat tässä vaiheessa helposti ja paljastavat ohuen ruskean kuoren peittämän kookoslihan. Erota kookosliha kuoresta käyttäen apuna ohutta metallilastaa. Myös ruokailuveitsi käy tähän hyvin. Jos haluat poistaa ohuen ruskean kalvon, se onnistuu parhaiten kookoksen ollessa vielä lämmintä. Käytännössä se ei mielestäni haittaa ja käytän kookoksen kuorineen päivineen.

4 kommenttia:

  1. Onpa mielenkiintoisen kuuloinen salaatti! Tuo varsiselleri hieman kyllä arveluttaa minuakin, mutta ehkä se salaisuus onkin tuossa oikein ohueksi viipaloinnissa. Täytyy panna salaattiohje juhannusta varten muistiin!

    Kiitos myös hyvästä kookoksen kuorimisohjeesta. Olen joskus kuullut, että kookoksen uunissa käyttäminen helpottaisi sen rikkomista, mutta en ole koskaan tuota itse kokeillut. Olen vaan aina hakannut vasaralla hirveän sadattelun saattelemana... :-)

    VastaaPoista
  2. Hippu, alkuperäisessä ohjeessa selleri raastetaan, mutta mielestäni siitä tuli lähinnä sähläystä. Ohueksi viipalointi toimii paremmin. Kookoksen kuorimisessa suhtauduin myös aiemmin epäilevästi uunissa paahtamiseen. Kun ensimmäistä kertaa sitten rohkenin kokeilla, totesin etten enää koskaan kuori kookosta muulla tavalla!

    VastaaPoista
  3. heitin sua pienellä haasteella :) Toivottavasti et pahastu...

    VastaaPoista
  4. Nelle, no problem. Vastaan ilman muuta. Täytyy vaan vähän miettiä.. :I

    VastaaPoista

 

Ensimmäinen ruokakirjani on ilmestynyt!