Hernepyörykät

Olen aina ihmetellyt, mitä kaupassa myytävillä säilykeherneillä on tarkoitus tehdä. En ole koskaan nähnyt kenenkään ostavan hernesäilykkeitä, vaikka niitä on lähes joka kaupan hyllyllä, toisin kuin monia muita palkokasveja. No, täytyihän tölkkiherneille antaa tilaisuus ja päätin käyttää niitä pyöryköiden valmistamiseen. 

Erilaiset kasvispyörykät ovat suosikkiruokaani monessakin mielessä. Ne ovat osa tyydyttävää illallisateriaa. Jäljelle jääneistä saa nopean lounaan salaatin kera, tai se kulkevat evääksi töihin pitaleivän välissä. Myös lihapullia vaativat lapset tyytyvät paremmin kohtaloonsa, kun saavat eteensä edes vege-pullia. Pyörykät syntyvät tavanomaisimmin papu- tai linssipohjalta, ja yritän tehdä niitä kerralla suuremman määrän, jolloin pakastimessa on nopeaa pikaruokaa tarjolla. Tällä  haastan kaupan pakaste-falafelit, vaikka on myönnettävä, että pyöryköiden vääntäminen itse alusta alkaen on aika työlästä ja aikaa vievää. 

Säilykeherneistä pyörykkätaikina syntyi kuitenkin vaivattomasti. Sekoitin purkilliseen herneitä edellispäivästä jäänyttä kvinoaa, mutta myös tattari tai hirssi ovat kokeilemisen arvoisia. Koska olen maustefriikki, lisäsin taikinaan useita aasialaistyyppisiä mausteita. Niitä ei kuitenkaan ole suuria määriä, vaan ideana oli saada pyöryköihin täyteläistä makua. Mausteseosta voi muunnella mielensä ja maustekaapin sisällön mukaan.

Taikinasta tuli helposti muotoiltavaa  ja miellyttävää käsitellä. Paistan lähes aina pyörykät ja pihvit uunissa, koska se on huomattavasti vaivattomampaa. Ekologisin vaihtoehto se ei tietenkään ole, mutta lohduttaudun sillä, että saan näin valmistettua isomman erän kerralla. Osa papupyöryköistä hiukan kuivahtaa uunikypsennyksessä, mutta nämä hernepullat säilyivät mehevinä ja pinnalta rapeina.
Mikäli käytät valmistamisessa tattarihiutaleita ja luontaisesti gluteenitonta korppujauhoja, pyörykät ovat gluteenittomia.

Hernepyörykät
  • 1 kp keitettyä kvinoaa (tai tattaria tai hirssiä)
  • 1 prk säilykeherneitä, valutettuna
  • 1/2 dl tattari (tai kaura-)hiutaleita
  • 1 dl vettä
  • nippu ruohosipulia hienoksi silputtuna
  • 1 valkosipulinkynsi murskattuna
  • 2 rkl hiivahiutaleita
  • 1 tl sinappia
  • 1 tl tomaattisosetta
  • 2 rkl (paahdetuista) auringonkukansiemenistä jauhettua jauhetta
  • tuoretta minttua tai korianteria silputtuna
  • mustapippuria
  • 1/2 tl suolaa

Mausteseos:
  • 1/2 tl jauhettua korianteria
  • 1/2 tl jauhettua kurkumaa
  • 1/2 tl paprikajauhetta
  • hyppysellinen seuraavia:
  • kanelia, neilikkaa, inkivääriä

Sekoita kaikkia ainekset suuressa kulhossa. Sseuta sauvasekoittimella. Lisää taikinaan (luontaisesti gluteenitonta) korppujauhoa n. 3 rkl tai kunnes saat helposti muotoiltavan taikinan. Huom, korppujauhot turpoavat, joten anna seoksen vetäytyä hetki, lisäät korppujauhojen määrää.

Pyörittele taikina pulliksi, sivele pintaan rypsiöljyä ja paista 180 asteisen uunin alaosassa n. 1/2 tuntia. Vaihtoehtoisesti pyörykät voi paistaa pannulla, miedolla lämmöllä, mutta tällöin paremman paistotuloksen saat, jos litistät pallot pieniksi pihveiksi.


4 kommenttia:

  1. Tulipa nättejä pullia ja kuulostaa hyvältä,mikä houkuttelee joskus kokeilemaan. Mä itseasiassa käytän silloin tällöin tölkkiherneitä;teen siitä hyvän makuista tahnaa,täytyykin joskus postata siitä.

    VastaaPoista
  2. Minäkin tunnustan käyttäväni joskus tölkkiherneitä. Useimmiten teen niistä kuitenkin sosekastiketta, siihen ne sopivat hyvin, kun muistaa maustaa kunnolls.

    Muutes, näihin kasvispulliin saa kivan säväyksen myös jasmiini- tai basmatiriisillä (vinkki Tuula Ruuskan kKasviskeittokirjasta). Ne antavat jännää keveyttä ja vaihtelua makuun, mutta eivät tietenkään ole niin ravintorikkaita ja ekologisia, kuin vaikkapa tattari tai hirssi (ja varsinkin kvinoa)

    VastaaPoista
  3. Kiinnostavaa, käsitykseni tölkkiherneistähän avartui kerta heitolla!
    Yaelian, hernetahna kuulostaa kiinnostavalta. Odottelen postausta.
    Sari, jokin itämainen riisi varmasti toimii myös ja aiemmin käytinkin useimmiten riisiä sidosaineena. Mutta sitten alkoi tulla näitä periaatteita... ;)

    VastaaPoista
  4. Hei,
    Löysin tänne Ilonpisaran kautta ja kylläpä näyttävät hyvällä nämä pallerot.
    Meillä syotiin lapsuudenkodissa niitä purkkiherneitä aina joulupöydässä ja olen yrittänyt lanseerata tämän idean pojallekin, vaan ei tämä pakastehernesukupolvi oikein ymmärrä tämän hienouden päälle.

    VastaaPoista

 

Ensimmäinen ruokakirjani on ilmestynyt!