Idätyksestä


Mikä on kaikkein tarpeellisin työväline/-laite keittiössäsi tai mistä on ollut sinulle eniten iloa?
Jos nyt unohdetaan normaalit veitset, kulhot ja kattilat, sekä monitoimikone, joka on meillä päivittäisessä käytössä, eniten iloa minulle on viime aikoina tuottanu idätyspurkki, jonka hankin alunperin viime keväänä. Todella korkeaa tekniikkaa siis! Olen idätellyt kaikenlaista jo iät ja ajat, mutta jossain vaiheessa hommaan tuli pitkä tauko. Jotenkin joko itse väsäämäni tai kaupasta ostetut idätysastiat eivät oikein toimineet, ja kyllästyin itutahroihin astiakaapissa. Viimeistään siinä vaiheessa, kun lähi-Alepasta alkoi saada sinimailasta ja mung-itua, siirryin teollisiin ituihin.

Todellisuudessa ei kyllä ole mitään itua ostaa itua kaupasta, koska 1) tuotteesta maksaa moninkertaisen hinnan, 2) itujen mukana tulee täysin tarpeeton muoviroska. Ajoittaisista salmonellakohuista puhumattakaan. Okei, niitä itupurkkeja voi kierrättää normaalipakasterasian tehtäviin, mutta vähitellen alkaa säilytystila loppua kesken.

Jossain vaiheessa päätin siis satsata uuteen itupurkkiin ja siitä alkoi idätyksen renssanssi! Grano Vitan Keimbox edustaa selvästi tuotekehittelyn huippua. Tai en ole toistaiseksi itse törmännyt sen parempaan kotikeittiön idätyslaitteeseen, koska tätä on selvästi mietitty. Sekä purkin pohjassa että kannessa on reikiä, joten siemenet ja idut ilmastoituvat hyvin. Lisäksi ne voi huuhdella kätevästi juoksevan veden alla, veden valuessa toisesta päästä ulos. Kannessa on myös pieniä uurteita, jotka sitovat kosteutta siten, että siementen/papujen alkuliotusta ei tarvita lainkaan. (Tosin olen kyllä liottanut jotkut, esim. kikherneet varmuuden vuoksi.) Niitä ei myöskään tarvitse huuhdella niin usein. Pisteenä i:n päälle mukana tulee alusta, jolle purkin voi asettaa kätevästi vinoon asentoon. Ylimääräinen vesi valuu pois, ja purkki pysyy siististi oikeassa asennossa. Kaiken kaikkiaan siis ilahduttavan toimiva tuote.

Tässä purkki täynnä valmiita mungpavun ituja.

Aiemman postauksen yhteydessä minulta kyseltiin hampunsiementen idätyksestä. Niistä kun monella on ollut vähän huonoja kokemuksia. Ensimmäiset idätykset minullakin päätyivät biojätteisiin, koska siemenet alkoivat haista erittäin epäilyttäville. Sekä omien kokeilujen kauta, että aiheesta lukemani tiedon perusteella olen todennut, että hamppua ei pidä idätellä liian kauaa. Hampunsiemenet itävät nopeasti, ja 1 - 2 vuorokaudessa ne ovat jo käyttövalmiita. Pidempään idättäessä maku muuttuu kitkeräksi ja idut alkavat pilaantua. Hamppua kannattaa myös huuhtoa useamman kerran päivässä.

Kuten muidenkin siementen, papujen ja viljojen kohdalla, myös hampunsiementen idättäminen parantaa niiden makua ja erityisesti ravintoarvoa. Hampunsiemenissä on fytiinihappoa, joka ehkäisee elimistöä käyttämästä kaikkia tässä supersiemenessä olevia kivennäisaineita hyväkseen. Idättämisen aikana fytiinihappoa poistuu erityisesti alkuvaiheessa, joten jo lyhyempikin idätys riittää.


Hamppua keiton höysteenä...

Kuriositeettina voisin mainita, että törmäsin nettiselauksella tietoon, jonka mukaan hampun idättäminen on kiellettyä Yhdysvalloissa hamppukasvin huumausainelainsäädännön nojalla. Tästä syystä siellä myytävät siemenet on käsitelty niin, ettei idättäminen ole mahdollista, esim. säteilyttämällä. Ei voi kuin surkutella tilannetta rapakon takana. Todellisuudessa ainakaan meikäläisestä ravintohampusta ei huumausainejäämiä löydy edes idätettynä (tai määrät ovat aivan minimaalisia, eikä niillä ole vaikutusta).


Ja matkalla aamu-smoothieen...

Hampunsiemenet ovat kovakuorisia ja valitettavasti kuoret säilyvät melko kovina, vaikka siemenet idättäisi. Itseäni kuorten ratina hampaissa ei tosin enää häiritse, ja lisäilen niitä ihan sellaisenaan salaatteihin, leivän päälle tai smoothieihin. Tässä vielä yksi suosikkiohjeeni hampulle.

Hamppupesto

Sekoita tehosekoittimessa tai sauvasekoittimella:
  • 2 rkl hampunsiemeniä idätettynä
  • reilu nippu persiljaa tai rucolaa tai molempia
  • 1 valkosipulinkynsi puristettuna
  • kylmäpuristettua oliiviöljyä, kunnes saat sopivan löysän seoksen
Lisää
  • maun mukaan suolaa
  • 1 rkl hiivahiutaleita
  • (mustapippuria)
  • 1 tl agavesiirappia tai muuta makeutusta
Jatka sekoittamista, kunnes loputkin ainekset ovat sekoittuneet hyvin.

Erityisen hyvää kesäkurpitsa-tagliatellen kanssa, mutta viimeistelee myös tavallisen pastan.



... tai sitten vaan ahmien tuoreiden kasvisten kyytipoikana.

8 kommenttia:

  1. Itselläni on tuo samainen idätysastia - juuri sopivan kokoinen yhden hengen talouteen!

    Hampun idätyksestä minulla on myös samoja kokemuksia, eli hieman mystisempi haju ilmeni n. 3 päivän idätyksen jälkeen. Sellainen pari päivää on ollut riittävä idätysaika, ja salaateissa ko. idut ovat oivallisia.

    Tuota en tiennytkään, että hampun idättäminen jenkeissä on kiellettyä.. hohhoh!

    VastaaPoista
  2. Kätevältä kuulostav idätysastia.Itsellänin on pari idätysastiaa,sellainen,jossa pari kerrosta ja sitten yksi,jossa alaosa,siiviläosa,ja kansi,ja on itseasiassa tarkoitettu mikrossa höyryttämiseen ,mutta minulla toimii idästysastiana.Täällä olen nähnyt tosi kalliita sähköllä toimivia idästysjuttuja,joissa monta kerrosta ja automaattinen vesisuihku. Hyvä varmaankin jos tarvitsee suurempia määriä ituja.
    Tuota aina harmittelen,kun täältä ei saa hamppua kuin kosmetiikkana vain. Ja että niitä ei USAssa voi idättää,en voi kuin ihmetellä,eihän niissä mitään huumaavia aineita ole....

    VastaaPoista
  3. Jei, kivaa kun teit idätyspostauksen, mullakin kynnys vähän madaltui ryhtyä toimeen! :) Pitäisi hommata toi astia, mistä hankit omasi?

    VastaaPoista
  4. Daily Eko, joo ainut ongelma tossa astiassa on itse asiassa koko, eli isompaan talouteen eivät idut riitä, vaan tarvitaan useampi purkki. Mutta yhdelle hengelle ihan passeli koko varmaan.

    Yaelian, wow enpä ole täällä törmännyt moisiin idätysautomaatteihin ainakaan siinä tarjonnassa, joka on suunnattu tavalliselle kuluttajalle. Ymmärrän kyllä sitten, jos tuotantoa alkaisi olla isompaan tarpeeseen..

    Ja noi jenkit ne jaksaa aina riemastuttaa...

    Johanna, ko laitetta myyvät ainakin Ruohonjuuret. Mutta muutenkin siis pääsee alkuun. Suosittelen, idätys on kivaa :D

    VastaaPoista
  5. Samanlainen idätysastia minullakin :) Hamppupesto näyttää hyvältä! Pakko ehkä kokeilla noita kesäkurpitsalastujakin.

    VastaaPoista
  6. Anonyymi, olen edelleen tyytyväinen idätysastiaan, joka on ollut ahkerassa käytössä. Muovi tosin pinttyy ikävän näköiseksi ja jossain vaiheessa varmaan satsaan uusin lasisiin astioihin.

    VastaaPoista
  7. vau, täälläkin idätys alkaa heti ensitilassa (lasipurkissa, tylliharson kera)! =) olen kyllä tähänkin asti tykännyt hampunsiemenistä, etenkin liotettuina hapanruisleivässä ja lisäksi niin tavallisena- kuin proteiinijauhonakin esim. smoothieissa. öljyäkin on tullut ostettua, mutta on vaan pahus vähän tyyristä.. :/ mutta hyvää! :)

    VastaaPoista
  8. - x y z - Hamppu on ihan ykkösiä!

    VastaaPoista

 

Ensimmäinen ruokakirjani on ilmestynyt!