Pieni porkkanapatee



Äkäinen flunssa on viime päivinä vetänyt röörit tukkoon ja olon harmaaksi. Olen elänyt lähinnä mehukeitolla, Yogi-teellä ja Santasapina-pastilleilla, mikä ei pidemmän päälle ole järkevää. Tänään oli onneksi jo parempi päivä, mutta edelleen ajatus lämpimästä ruoasta tökkii, enkä oikein keksinyt mitään, mitä olisi tehnyt mieli. Lisäksi oli yksi niistä harvinaisista illoista, että tarvitsi kokata vain itselleen.Kaivoin sitten vanhan tuoremehupuristimen kaapista ja päätin tehdä porkkanamehua mehevistä luomuporkkanoista, joita löytyi irtotavarana lähi K-kaupasta:sta (iloinen yllättäjä aina välillä). 

Itse puristettu porkkanamehu on hyvää ja elimistöä neutraloivaa ja piristyin huomattavasti työpäivän rasituksista. Tuli taas mieleeni, että voisin tehdä tehdä tätä useamminkin, mutta jossain vaiheessa ongelmaksi vain tulee jäljelle jäävä porkkanamössö, jota oma -ei niin high end- puristimeni tuottaa melko paljon. Olen upottanut jämää useimmiten kasvispihveihin, lettuihin tai leipätaikinaan, mutta jopa smoothieen ja soijajugurtin joukkoon. Tällä kertaa sain inspiksen tehdä jämäporkkanasta pienen raakapateen. Ateriaongelma olisi samalla ratkaistu. 

Alunperin puristin mehua n. 1/2 kg porkkanoita, joista tuli kaksi lasillista. En mitannut tarkkaan jäljelle jääneen porkkanamäskin määrään, mutta sitä oli arviolta noin 2,5 dl. Sekoitin porkkanaan:
  • tuoretta minttua ja basilikaa hienoksi silputtuna
  • kylmäpuristettua kookosöljyä
  • mustapippuria ja kristallisuolaa
  • hiukan agave-siirappia
  • 1 tl omenaviinietikkaa
  • sekä kaksi hienoksi silputtua aurinkokuivattua tomaattia, joita liotin ensin pari tuntia vesitilkassa
Pateelle piti tietenkin saada kastike, jonka valmisti tuoreista herneistä ja kuorituista paahtamattomista pistaasipähhkinöistä, joita olin joskus ostanut Punnitse ja Säästä:stä, mutta unohtanut jääkaappiin lojumaan. Jotenkin vihertävät pistaasipähkinät ja vihreät herneet tuntuivat hyvältä yhdistelmältä. Sekoitin sauvasekoittimella
  • n. 2 dl herneitä ja
  • n. 1/2 dl pistaasipähkinöitä
  • vajaan rkl sitruunanmehua
  • sekä pikkusormen kynnen kokoisen palan tuoretta inkivääriä
  • maustoin vielä kristallisuolalla ja mustapippurilla
Kokosin annokseen hapankaalia ja pehmeäksi liotettua arame-levää, jonka päälle lisäsin tujauksen soijakastiketta (tagissa lukee gluteeniton eli tämä sitten pois) ja vähän pellavansiemenöljyä (ne omegat...).

Vaikka en ole mikään Raw Food-tyyppi, täytyy sanoa, että tämä oli hyvää! Ehkä minusta nyt tulee käännynnäinen, mutta olo aterian jälkeen on parempi kuin moneen päivään. Yessh!



3 kommenttia:

  1. Tulipa siitä nätti! Hyvä idea käyttää porkkanamehun raastejämät.Tuo muistuttaakin Raw Foodin porkkanakakkua,joka on tosi hyvää myös.
    Paranemisiin!

    VastaaPoista
  2. Yaelian, kiitos. Raaste kieltämättä soveltui tällaiseen murekkeeseen yllättävän hyvin.

    VastaaPoista
  3. Vau, siis mahtava idea. Puristan usein porkkanamehua, mutta en ole keksinyt "jämälle" hyvää käyttöä- tuttujen mukaan se esim. on aika kuivaa leipätaikinassa. Mutta tätä voisin kokeilla!

    VastaaPoista

 

Ensimmäinen ruokakirjani on ilmestynyt!