Marmoroitu suklaapai


Edellisen postauksen jälkiruokana tarjoilin jälleen yhden raakaleivonnaisen. (Myönnetään, että niihin on tullut himo.) Avokadosuklaamousse löytyy jossain muodossa todella monista vegaanihenkisistä tai raw-blogeista. Sitä on lusikoitu sellaisenaan tai käytetty täytteenä sekä osittain kypsennetyissä että raakajälkiruoissa. Mielestäni parasta avokadomoussessa on sen helppous ja yllätyksellisyys. Avokado ei tule ensimmäisenä mieleen suklaaherkkua maistellessa. Koostumus on myös yllättävän kiinteää.

Tein taannoin jo yhden version avokadosuklaakakkua, joka oli ihan ok, mutta jotain jäin kaipaamaan. Tässä uudessa kokeilussa lisäsin täytteeseen toista viimeaikaista suosikkiani, valkosuklaabanaanimoussea. Sekoitin nämä kaksi täytettä tiikerikakkuperiaatteella, jolloin lopputuloksena oli sekä näyttävä että nami marmoroitu tuplasuklaapiiras. Valkosuklaabanaanimousse on myös super yksinkertaista valmistaa. Siihen tosin tarvitaan kaakaovoita, joka on avokadoa eksoottisempi ainesosa, ja ehkä vaikeammin hankittavissa. Onneksi sitä voi nykyään aika helposti tilata netistä, ja oman kaakaovoini olen tilannut täältä. Sitä saa kuitenkin myös ainakin Helsingin Ruohonjuuresta.

Kaakaovoista vielä sen verran, että se on huoneenlämmössäkin kiinteää ja kovaa, mutta sulaa nopeasti vesihauteessa (40 asteessa). Kokemuksen karvaalla rintaäänellä voin vielä sanoa, että sitä ei sitten saa lisätä kylmiin aineksiin tai se jähmettyy klöntiksi eikä sekoitu kunnolla.

Tämän piiraan pohja on aika basic raakapiiraspohja, mutta parapähkinöiden ja kookosjauhojen yhdistelmästä tuli ihanan toffeinen maku. Parapähkinät sisältävät huomattavan paljon rasvaa, joten suosittelen todella niiden kookosjauhojen käyttämistä, en esim. jauhettuja kookoshiutaleita. Jauhot ovat huomattavasti vähärasvaisempia (vain. n. 2% rasvaa). Pohjan koostumuksesta tulee muuten liian öljyinen. Parapähkinöissä on runsaan rasvan (huimat 69% vs. esim. cashew-pähkinän vaatimattomat 43 %) lisäksi enemmän seleeniä kuin muissa pähkinöissä ja ruoka-aineissa ylipäätään. Parapähkinän rasvat ovat valtaosin tyydyttämättömiä tai monityydyttämättömiä (41 % ja 34 %), mikä kuitenin aiheuttaa sen, että pähkinät härskiintyvät nopeasti. Kannattaa siis niissäkin satsata tuoreuteen, luomuun ja säilyttää pähkinänsä jääkkärissä.

Marmoroitu suklaapai:

Pohja:
1 kp / 2,5 dl parapähkinöitä*
1/2 kp / 1,25 dl kuivattuja taateleita
1/4 kp/ 0,5 dl kookosjauhoja
1/4 tl himalajan ruususuolaa
1 tl vaniljaa
2 rkl agavesiirappia

Tumma täyte:
1 kypsä pehmeä avokado
1/4 banaani
1/3 kp / 0,75 dl (pehmeitä!) kuivattuja taateleita
1/4 kp / 0,5 dl agavesiirappia
2 rkl (raaka-)kaakaojauhetta
hyppysellinen himalajan ruususuolaa
1 tl vaniljaa

Vaalea täyte:
1 iso kypsä banaani
1/2 kp / 1,25 dl kaakaovoita
1 tl vaniljaa
hyppysellinen sitä himalajasuolaa
(1/4 kp / 0,5 dl kookoshiutaleita)

Valmista ensin pohja. Jauha parapähkinät monitoimikoneen leikkuriterällä, maksiminopeudella jauhoksi. (Pelkkä tehosekoitin ei oikein jaksa sekoittaa tahnamaisia raakataikinoita.) Lisää sitten muut aineksen kookosjauhoja lukuunottamatta. Jauha murumaiseksi seokseksi. Lisää kookosjauhot ja jatka sekoittamista vain niin kauan, että taikinaa pystyy muovailemaan. Testaa tätä vällillä. Liian pitkään jauhaessa parapähkinöiden rasva alkaa separoitua ja taikinan koostumus kärsii. Painele irtopohjavuoan (halk 20. cm)pohjalle ja reunoille. Laita jääkaappiin jähmettymään siksi aikaa, kun teet täytteet.

Tee ensin avokadomousse. Sekoita monitoimikoneessa kaikki ainekset kaakaojauhetta lukuunottamatta tasaiseksi massaksi. Lisää kaakaojauhe, ja jatka sekoittamista vielä hetki. Itse käytin raakakaakaota, joka on voimakkaan makuista. Mielestäni kaksi ruokalusikkaa riitti. Jos olisin käyttänyt tavallista kaakaojauheta olisin lisännyt sitä reippaammin, esim. n. 1/2 dl. Toisin kuin useimmissa ohjeissa lisäsin sekaan myös hiukan banaania. Avokadomousse on hyvää, mutta siinä aavistuksen kasvismainen ja hiukan karvas maku. Banaani peittasi sitä onnistuneesti maistumatta kuitenkaan liikaa läpi. Laita valmis mousse jääkaappiin jähmettymään n. 1/2 tunniksi.

Valmista vaalea täyte: Sulata vesihauteessa kaakaovoi. Usein suositellaan sen raastamista sulamisen helpottamiseksi. En ole kuitenkaan todennut sulattamista niin vaikeaksi, että alkaisin säheltää raastinraudan kanssa. Soseuta sillä aikaa banaani sauvasekoittimella. Kaada kaakaovoi banaanisoseeseen ja jatka sekoittamista sauvasekoittimella, kunnes seos kuohkeutuu. Lisää halutessasi joukkoon kookoshiutaleita.

Kaada molemmat täytteet piiraspohjalle. Itse laitoin puolet toiselle puolelle ja puolet toiselle, mutta luultavasti paremman marmoriefektin saa, jos jakaa täytteet ainakin 4:ksi sektoriksi. Sekoita täytteet keskenään kuljettamalla lusikkaa spiraalimaisesti ympäri piiraspohjaa. Pyöritä luskkaa samalla itsensä ympäri. Laita piiras jääkaappiin ja anna jähmettyä.

Koristelin piiraan kookosjauholla ja kaakaonibseillä. Se oli todella herkullista mutta täyttävää. Yksi pala tyydytti jälkiruokatarpeen, vaikkei siitä mitenkään ähkyksi tullutkaan. Kun jälkkäri on täyttä tavaraa, vähempikin riittää.


...........................................
* Käytän melkein aina itse kuppimittoja. Niin myös tässä. Muunsin ne karkeasti vastaamaan desimittoja. Ne eivät kuitenkaan täysin vastaa toisiaan, mutta suhteet ovat oikeat.



9 kommenttia:

  1. Onpa käsittämättömän herkullisen näköinen ja kuuloinen leivonnainen! Mistä noita kookosjauhoja muuten löytää? Ihan uusi tuttavuus mulle.

    En ole koskaan kokeillut raakaleivontaa, mutta nyt se on tosissaan alkanut kiinnostaa. En tykkää leipomisesta, ja raakaleivonta voisi olla siinäkin suhteessa kivempaa, kun se ei ole "perinteistä" leivontaa ollenkaan. Ikuisena kalorinlaskijana vaan hirvittää tuo pähkinöiden runsas käyttö aina näissä raakaleivonnaisissa... huoh.

    VastaaPoista
  2. Tosi kaunis ja herkullisen näköinen torttu! Näin se on,kun näille raakaleivonnaisille antaa sormen niin se vie koko käden....;-) Harmi kun täällä ei saa kookosjauhoa;en yleensä koskaan käytä parapähkinöitä ja kookosta,mutta omentortuissa käytin,ja se todellakin oli liian rasvaista hieman,sillä pohja ei pysynyt ihan yhtä hyvin koossa kuin kun käytän esim, saksanpähkinöitä kookosta.

    VastaaPoista
  3. Oijoi! Tämä vaikuttaa ihanalta.
    Hyvä idea jalostaa tuota moussea kanssa. Avokado-suklaamousse kuulosti musta houkuttelevalta, mutta olikin sitten aika rankkaa :D.

    VastaaPoista
  4. Wow, Okriina! Onpa komea ja varmasti herkullinen torttu. Ja varmasti tulee kokeiltua :) Ihanaa nähdä kun uudistut ja kehittelet näin taidokkaita elävän ravinnon herkkuja!

    VastaaPoista
  5. Tuu leipomaan mulle tollanen =D

    VastaaPoista
  6. Hippu, olen tilannut omat kookosjauhoni Cocovilta, eli nettihankintoja siis. Luulen nähneeni niitä myös joissain luomukaupoissa. Ovat tosi monikäyttöisiä. Juu onhan noissa pähkinöissä rasvaa, mutta rasva on hyvässä ja luonnollisessa muodossa. Ja kuten sanottua, raakaleivonnaiset ovat niin... miten sen sanoisi, "tyydyttäviä", ettei toista palaa tarvitse ottaakaan. Suosittelen tekemään kokeiluja!

    Yaelian, kiitos kuuluu kyllä pitkälti Sinulle ja ihanalle blogillesi :) Sieltä olen saanut paljon inspiraatiota-

    Hanna, olin samoin aluksi vähän yllättynyt, että eka avokadomoussekokeilu oli jotenkin karvasta. Tää oli jo paljon parempaa!

    Aletheia, kiitos! On aika ihanaa, miten paljon mielenkiintoisia ja uusia asioita sitä on tullut kokeiltua ihan vaan bloggaamisen ansiosta.

    Chaos, kiitos mielellään :) Mut toi on kyllä varsin helppo, joten siitä vaan kokeilemaan.

    VastaaPoista
  7. hassua toi rasvan eroaminen parapähkinöistä tässä.. oon just tehnyt suklaatäytteitä; giandujaa, nougattia ja marsipaania ja ne kaikki tuntuu perustuvan tohon että pähkinät vedetään ihan öljyksi.

    VastaaPoista
  8. tätä torttua oli vihdoinkin tilaisuus kokeilla, kun käsillä oli blogikerhon pikkujoulut. tosi hyvä tuli! ei kylläkään yhtä kaunis kuin esikuvansa. täytteet myös jäivät hyvin pehmeiksi, mutta ei se menoa haitannut. kiitos reseptistä!

    VastaaPoista
  9. Kiitos tästä reseptistä, raa´an omenapiirakan reseptistä ja ideoista. Kiitos että olet olemassa! :)

    VastaaPoista

 

Ensimmäinen ruokakirjani on ilmestynyt!