Iisejä ituja ja vähän muutakin



Postasin jo taannoin hampun idätyksestä, mutta nyt minulla on uusi suosikki: Tattari.
Parasta on se, että tattari on todella helppoa ja nopeaa idätettävää. Tattari on myös superruokaa, joka kasvaa luontaisesti meidänkin leveyspiireillämme. Sitä on Suomessa viljelty aikoinaan laajaltikin, mutta nykyisin viljely on hämmästyttävänä vähäistä. Tattarin viljely ei kuormita ympäristöä samalla tavoin kuin monien muiden viljelykasvien, ja se menestyy vähäravinteisillakin mailla. Tattari ei siis ole vilja, vaan kuuluu tatarkasveihin. Se myös kukkii kauniisti, ja tarjoaa mettä useille pölytäjille. Tattarihunaja on tummaa ja voimakasaromista.

Tattari tunnetaan perinteisemmin gluteenittomana "viljana", joka sopii keliaakikoille. Mutta tattarilla on myös paljon muita hyviä ominaisuuksia. Tiestikö, että tattari sisältää kaikkia kahdeksaa olennaista aminohappoa, ja on täydellinen proteiinin lähde (kuten hamppukin)? Minä en. Mutta nyt tiedän myös, että tattarin sisältämät valkuaiset ja hiilihydraatit imeytyvä hitaasti, mikä auttaa vähentämään veren kolesterolia, ja säätelemään insuliinitasapainoa, molemmat tärkeitä juttuja ylipainon ja aikuistyypin diabeteksen hallinnassa. Tattarissa on myös paljon tiettyjä flavonoideja, jotka auttavat mm. vahvistamaan verisuonten seinämiä (suonikohjut varokaa!). Lisäksi siinä on lesitiiniä, joka on olennaista erityisesti maksan ja keskushermoston toiminnan kannalta. Tattarin käytöllä voi ajatella siis olevan elimistöä puhdistava vaikutus, mutta se on yhdistety myös ajattelutoimintojen ja mielialojen hallintaan. Eikä tässä vielä kaikki, tattarissa on paljon mm. rautaa ja kalsiumia sekä muita elimistölle tärkeitä hivenaineita. Tarkempaa tietoa tattarin terveysvaikutuksista ja ravintosisällöstä esim. täältä ja täältä.

Idättäminen nostaa entisestään tattarin ravitsemuksellisia arvoja, ja tekee siitä käyttökelmpoisen myös kypsentämättömänä. Itse pidän idätetystä tattarista erityisesti, koska sen maku on huomattavasti miellyttävämpi verrattuna idättämättömiin jyviin, hiutaleisiin tms. Aiemmin tattaripuuro oli mielestäni aika tympeää ja maku pistävä. Idätetystä tattarista tehty raakapuuro kuitenkin on herkkua, ja jyvät ihanan pähkinäisen makuisia.

Idätettyä tattaria käytetään jauhettuna esim. elävän/raakaravinnon leivissä, burgereissa jne. Raakapuuron ja smoothien lisäksi olen kokeillut tattaria raaka-kräkkereissä (en vaan suostu sanomaan niitä kuivia levyjä leiväksi), mutta myös makeissa herkuissa. Alla oleva kräkkeri-ohje on alunperin Russel Jamesin The Raw Chef -blogista. (Jos et ole vielä sitä tehnyt, kannattaa käydä sivuilla tsekkaamassa, millaista on raw gourmet. Aika huikeita, mutta kylläkin monimutkaisia ohjeita.) Muuntelin sitä hiukan, ja ikävää tunnustaa, kuivattelin ihan tavallisen uunin alaosassa monta tuntia. En vaan malttanut odottaa enää, että joulupukki tois sen kuivurin... En ole raaka-leipiä ennen tehnyt, joten suhtauduin hommaan mielenkiinnolla. Lopputulos kuitenkin yllätti, koska kräkkerit ovat tosi maukkaita (Miehen kommentit "kuivista sillinnahoista" kannattaa tässä yhteydessä jättää huomiotta...).

Tattarin idätys:

Liota kokonaisia tattarin jyviä n. 10 min. Olen lukennut eri ohjeita tälle liottamiselle, ja useimmissa neuvotaan liottamaan vaan lyhyen ajan, ettei tattari pehmene itämättömäksi. Näin olen sitten myös tehnyt ja tattari on lähtenyt itämään hyvin. Valuta tattari lävikössä ja siirrä pieneen kulhoon. Laita lämpimään paikkaan itämään. Olen peittänyt kulhon tässä vaiheessa talouspaperilla. Sekoittele jyviä silloin tällöin itämisen aikana tai ainakin kerran. Vuorokauden kuluttua näkyvissä ovat jo pienet idut ja olen alkanut käyttää jyviä jo nyt. Vaikka siirtäisitkin tattarit tässä vaiheessa jääkaappiin, ne jatkavat edelleen itämistä, vaikkakin hitaammin.


Tattari-kräkkerit:

0,5 dl oliiviöljyä
2 dl aurinkokuivattuja tomaatteja
3,5 dl idätettyä tattaria
0,5 dl jauhettuja pellavansiemeniä
0,5 dl jauhettuja kurpitsansiemeniä
2,5 kesäkurpitsakuutioita
1 omena kuorittuna ja kuutioituna
1,5 rkl sitruunanmehua
1 avokado
1/2 sipulia
1/4 tl ruususuolaa
nippu tuoretta persiljaa

Hienonna muut ainekset pellava- ja kurpitsasiemenjauhoja lukuunottamatta monitoimikoneessa. Lisää lopuksi jauhetut pellavan ja kurpitsansiemenet ja jatka sekoittamista, kunnes taikina on kuohkeaa. Levitä kahdelle uunipellille leivinpaperin päälle ohueksi kerrokseksi ja kuivaa uunin alaosassa, 45 asteen lämmössä (uuni pienimmälle mahdolliselle lämmölle, uuninluukku hiukan raolleen) n. 8 tuntia. Kuivurin onnelliset omistajat toimivat kuivurinsa ohjeiden mukaan. Itselläni on kiertoilmauuni, joten käytin sitä toimintoa kahden pellillisen kuivaamiseen. Kahdeksan tunnin jälkeen käännä levyt ja kuivaa vielä tunti tai pari, kunnes kräkkerit ovat sopivan kuivia.



Näissä "leivissä" on hauskaa se, että vaikka kuivattuja, ne ovat kuitenkin meheviä ja erittäin maukkaita. Tässä täytettynä samassa kuivatuksessa valmistuneilla munakoisosiivuilla, punaisella tuorepestolla, mantelijuustolla ja kasviksilla. Taustalla chili-inkiväärikaakao. - Oli aika kiva lounas.




27 kommenttia:

  1. Kiitos kattavasta tietopaketista! Istui kuin nyrkki silmään, sillä tänään heitin avokadokeittoni päälle tattarin ituja! :) Idättetyä tattaripuuroa pitääkin kokeilla, ja myös kräkkerit vaikuttavat herkullisilta. Persilja tuo varmasti aika piristävää makua :)

    VastaaPoista
  2. hei,
    mitä on mantelijuusto? Kuulostaa ihanalta, mutta en löytänyt siitä mitään tietoa mistään.. kiitos!


    kirsi

    VastaaPoista
  3. Hyvä postaus.Tattaria olenkin käyttänyt paljon,just noissa krakkereissa ja raw granolassa. Etenkin raw granolassa tattarinjyvät ovat ihania! Russel Jamesin reseptit ja kuvat ovat kyllä silmää hiveleviä.

    VastaaPoista
  4. Tattari rules! Itse rouskutan luomutattariraksuja ja tykkään niiden rouheisesta mausta. Voisin yrittää myös idättää, tuntui helpolta!

    VastaaPoista
  5. Miten valmistat tuon puuron idätetystä tattarista? Ilmeisesti ainekset vaan heitetään blenderiin, mutta laitatko mukaan muutakin kuin tattaria ja nestettä (vettä, olettaisin)? Olen itse suuri tattaripuuron ystävä, mutta toistaiseksi olen tehnyt puuroni perinteisesti keittämällä. Raakapuuro olisi varmasti fiksumpi vaihtoehto ravintoaineiden säilymisen kannalta.

    VastaaPoista
  6. Aivan loistava postaus! Tiesin kyllä että tattaria voi idättää, mutta en tiennyt että se on noin ravinteikas ja herkullisempi idätettynä. Siitä voisi taas uskaltaa tehdä puuroakin, kun se itämättömästä tattarista tehty on myös minunkin mielestäni aika kamalaa. Kiitos tietopaketista ja loistavista vinkeistä, jotka varmasti tulevat käyttöön.

    VastaaPoista
  7. Daily Eko, tattari ja avokado kuulostaakin hyvältä yhdistelmältä! Tiedänpä, mitä kokeilen huomiseen salaattiin :)

    Kirsi, tässä käyttämäni mantelijuusto oli tehty yksinkertaisesti jauhamalla yön yli liotetut kuoritut mantelit (n. 2 dl) tehosekoittimessa ja lisäämällä vähän sitruunanmehua, 1/2 puristettua valkosipulinkynttä ja suolaa sekä sen verran liotusvettä, että sain tuorejuustomaisen koostumuksen.

    Yaelian, granola-reseptisi kiinnostaa! Oletko postannut sen josain vaiheessa?

    Taru, mainitsemasi tattarimurot on myös herkkua!

    Emmy, jep blenderissä syntyy mun raakapuuro. Oma basic-ohjeen syntyy näppituntumalla, mutta menee suunnilleen näin: Liotan yleensä yön yli vedessä pari viikunaa ja n. 5 mantelia sekä 1 rkl kurpitsan- tai auringonkukan siemeniä, ja 1 rkl pellavansiemeniä. Aamulla lisään sekaan n. 1 dl idätettyä tattaria ja jotain pakastettuja marjoja. Mansikat sopivat mielestäni hyvin. Surautan blenderillä ja lusikoin Hesarin ääressä.

    Aleteheia, kiva jos postaus inspiroi sinuakin. Itse samoin söin perustattarista tehtyä raakapuuroa erittäin pitkin hampain. Käsitykseni kuitenkin muuttui radikaalisti sekä idätyskokeilujen että tattarista lueskelemani tiedon perusteella.

    VastaaPoista
  8. Emmy, lisäys vielä raakapuuroreseptiin, siitä oli jäänyt pois banaani, jonka blendaan mukaan myös.

    VastaaPoista
  9. Hieno kirjoitus tattarien idätyksestä. Blogissasi on myös hienoja valokuvia ruoan valmistusvaiheista ja lopputuloksista. Taidan ruveta seuraamaan blogiasi ü!

    Onnistuuko tattarien idätys ihan tavallisessa taikinakulhossa ilman, että sitä jotenkin laitetaan ylösalaisin?

    Käytän paljon tattaria. Olen tehnyt raakatattaripuuroja yön yli liotetuista tattareista. Seos haisee pahalle, mutta mausta pidän, kun marjoja laittaa sekaan. Tämä blogi innostaa kokeilemaan idätystä.

    VastaaPoista
  10. lehtikuusi, kiitos palautteesta! Idätän omat tattarini lasisessa tai posliinikulhossa (tai mitä lie kivitavaraa ovat). Olen todennut, että riittää kun valuttaa jyvät hyvin ja antaa itää ihan sellaisenaan, muutaman kerran sekoitellen. Jos jyvät tuntuvat kuivahtavan olen sumuttanut niitä kevyesti tai kostuttanut talouspaperin ja laittanut päälle. Suosittelen tosiaan idätystä. Maku muuttuu selvästi paremmaksi.

    VastaaPoista
  11. Täällä on nyt ensin huuhdeltu kylmällä ja kuumalla, liotettu 10min ja idätetty melkein vuorokausi. Ei kunnolla näy ituja vielä. Tein silti yhden annoksen tattaripirtelöä, kun muut ainekset olivat olleet liossa jo edellisillasta.

    Tein seuraavilla aineksilla: manteli, kurpitsans., auringonkukans., 0.5dl avokadoa, mustikkaa n. 1dl, 1dl tattareita, jonkun verran tammenlehväsalaattia. Oli hieman pirteämmän makuista kuin aiemmin yön yli liotetuista suurimoista tehdyt pirtelöt.

    Vielä pitäisi tehdä sovellettu versio tattarinäkkäristä tänä iltana tai huomen aamulla (eilisillasta asti idättymässä olleet tattarit). Voiskohan nuo tattarit jättää idättymään huomenaamuun asti, kun niitä ituja ei juurikaan näy? Ja pitäisikö niitä huuhdella nyt välillä, jos aamuun asti pitää niitä idätysastiassa?

    VastaaPoista
  12. Lehtikuusi, itävyys voi vaihdella myös siemenerän mukaan. Myös idätyspaikan lämpötila vaikuttaa asiaan, samoin valoisuus. Siemenet itävät paremmin pimeässä. Joten idätä ihmeessä pidempään, jos ituja ei vielä näy. Idätän itsekin usein pari vuorokautta, mutta hätäisenä käytän siis jo vuorokauden kuluttua. Idättämisen hyödyt saa käyttöön jo tässä vaiheessa. Mielestäni siemeniä ei tarvitse enää huuhdella, mutta sekoitella kannattaa siis ja jos näyttävät kuivavan, niitä voi kevyesti sumuttaa.
    Hyvän kuuloinen pirtelö, toivottavasti näkkärikin onnistuu!

    VastaaPoista
  13. Idätin aamuun asti keittiön kaapissa. Haju ei ollut kovin miellyttävä, mutta ituja oli jo näkyvissä. Saattoi olla, että päällä oli liian paksusti pyyhettä. Hajun takia (kun en tiennyt oliko se ihan normaali haju) huuhtelin tattarit aamusella ennen käyttöä niin kauan, ettei tullut enää sameaa vettä.

    Nyt sain aamulla vielä tuorepuuron siitä ja tattarileivän tehtyä. Leivän tekeminen oli aika työläs homma tällaiselle niskaongelmaiselle, mutta taikina oli todella hyvää jo ennen kuivausta.

    - En uskaltanut omenaa laitta, joten laitoin mangoa. En tiedä millä tuon omenan olisi korvannut oikein. Mango ei ollut luomua ja oli Brasilialainen
    - En halunnut laittaa espanljalaista kesäkurpitsaa siihen, joten laitoin pikku palan luomu naurista, palsternakkaa ja kukkakaalta (ei luomu), yhteensä 2.5dl. Tuon takia ilmeisesti siihen vähän piti lisätä nestettä. - Avokadoa puolikas kokonaisen sijaan
    - persiljaa ei ollut tuoreena ja eikä pakasteena, joten sen sijaan laitoin kuivatettua persiljaa ja oreganoa.

    Innossaan odotan leivän valmistumista.

    Luultavasti reseptiä voisi yksinkertaistaa. Pienemmässä Braunin leikkurissa sekoitin 1.5dl idätettyjä tattareita tattarinäkkärisatsiin. Ja yllätys yllätys. Niistä tuli melkein taikinamaista seosta. Jos siihen lisäisi suolaa ja yrttejä, tai vaikka aurinkokuivattuja tomaatteja noiden lisäksi, niin voisi toimia ihan hyvin. Ja ei olisi allergiariskiä kurpitsansiementen takia.

    Kiitos näistä vinkeistä. En meinaa pysyä nahoissani, kun nyt saan näistä blogeista linkkejäni ja innostusta muokata ruokavaliotani vähän enemmmän raakaravinnon suuntaan, kuin aikaisemmin, ja toivottavasti myös vähän maukkaampaan suuntaan ü.

    Ainoa huono puoli on se, että kun olen nyt löytänyt näitä blogeja, en malta pysyä poissa koneelta ja niskat ovat ihan hirveässä jumissa ü.

    p.s. Olen myös pikaversiona tehnyt tattarihiutaleistakin pirtelöä siten, että hiutaleet likoamaan pariksi tai muutamaksi tunniksi. Sitten sekaan marjat ja muut ainekset.

    VastaaPoista
  14. Lehtikuusi, kiva kuulla kokeiluistasi. Monissa raakaresepteissä on mukavaa juuri se, että niitä voi melko vapaasti soveltaa ja löytää ihan uusia makuyhdistelmiä. Mango kuulostaa aika vinkeeltä lisältä!
    Blogimaailma kyllä koukuttaa... ;)

    VastaaPoista
  15. Hei! Kysyisin, että onko idätyksessä normaalia, että tattarit hieman limoittuvat? Olen huomannut tälläisen ilmiön omissa, päivän jääkapissa olleissa, idätetyissä tattareissa. Kiitos vastauksesta jo etukäteen! :)

    VastaaPoista
  16. LaukasPuntti, saman pienen limoittumisen olen havainnut itsekin. Olen ymmärtänyt, että se on normaalia. Siementen huolellinen huuhtelu ennen lyhyttä (!) liotusta saattaa vähentää limaisuutta. Tärkein on kuitenkin riittävä ilmanvaihto idätysvaiheessa, eli tattarit itämään laakeaan astiaan ilman kantta tai idätysastiaan ja sekoittelua välillä. Parissa vuorokaudessa limaisuuden pitäisi olla hävinnyt. Jos itujen kunto arveluttaa, valmiit, hyvät idut ovat lähes hajuttomia.

    VastaaPoista
  17. Täällä oli kanssa limoittumista. Jotenkin ihmettelinkin Okriinan kuvia idätetyistä tattareista, kun näyttivät niin kuivilta. Minun olivat aika kosteita.

    Huuhtelin idätetyt tattarit ennen käyttöä varmuuden vuoksi.

    Näkkärikokeilusta. Uuniin pelti, pellin päällä leivinpaperi ja sen päälle ohut mössö. Kesti yli 24h kuivattaa. Tais olla uuni liian pienellä. Kosteus kertyi leivinpaperiin. Olisiko pitänyt olla ilman sitä? Lopulta otin ne pois uunista, koska kosteus ei tuntunut häviävän. Kuivurilla jatkoin vielä 4-6h, että sain ne kuivaksi. Alunperin ei voinut kuivuriin laittaa, kun siinä oli sellaisia verkkotasoja, joihin olisi mössö tarttunut kiinni.

    VastaaPoista
  18. Hei..sopiiko idätykseen ihan marketin hyllystä ostetut tattarisuurimot, vai pitääkö olla tarkkana että ovat jollain tavalla idätykseen sopivia? Mistä itse hankit suurimot?

    VastaaPoista
  19. Tero, itse käytän mm. Makrobioksen tattaria, jota saa ainakin suurimmista S-ja K-ryhmän kaupoista sekä luomu-/ekokaupoista. Idättämisen kannalta on tärkeää kuitenkin se, että suurimo tai jyvä on kokonainen, eikä sitä ole paahdettu tai kuorittu mitenkään. Väri on vähän vihertävä.

    Vielä limaisuudesta. Itse huomasin, että limaisuutta oli huomattavasti enemmän, kun jätin tattarit likoamaan vahingossa 1/2 tunniksi. Itivät vielä ihan ok, muta olivat tosiaan limasempia. Idätin laakeassa astiassa ilman kantta ja sekoittelin n. 4 tunnin välein, tai siis useamman kerran päivässä, jolloin limaisuus katosi näistäkin parin päivän idätyksellä.

    VastaaPoista
  20. Tietääkseni nuo sinun kuvissa olevat tattarit ovat kyllä kuorittuja. Kuorimaton tattari on ihan tumma ja kuori sisältää luullakseni terveydelle haitallista fagopyriiniä, jota jää jonkun verran myös kuorittuun tattariin. Tämän takia tattari tulisi huuhdella usealla kylmällä, kuumalla ja lopuksi vielä kylmällä vedellä ennen liotusta tai puuroja.

    Tattarin vihreissä versoissa on kuulemma tuota f.pyriiniä. Tää oli mullekin uusi tieto.
    Löytyy kuukkelilla: tattari kuori fagopyriini

    Voikohan kuorimatonta tattaria edes syödä?

    VastaaPoista
  21. Lehtikuusi, kiitos täsmennyksestä! Tuosta versojen fagopyriinistä olen lukenut myös. Sitä on ilmeisesti kuitenkin sen verran vähän, että versoja voi syödä kohtuullisessa määrin ja tattaria siis myös versotetaan syötäväksi. En ole kyllä koskaan kokeillut saatika maistanut. Kokemuksia?

    VastaaPoista
  22. kokeilin tehdä kräkkereitä tavallisessa uunissa, mutta levy jäi vielä 10 tunninkin jälkeen veteläksi... päädyin paistamaan kräkkerit uunissa 200 asteessa, eli rawfood oli niistä lopulta kaukana :)

    VastaaPoista
  23. Anonyymi, kräkkereiden kuivattamisajat ovat aina vähän suuntaa antavia, koska ainesten kosteus vaihtelee jonkin verran eri kerroilla. Ei ole tavatonta, että kuivattamaan joutuu jopa 24 h, siis jos kärsivällisyyttä riittää.. :) Tämä koskee myös kuivuria. Eli jos taikina vaikuttaa kuivalta, voi valmistautua pidempää kuivatteluun. Yksi vaihtoehto on lisätä siemenjauheiden määrää, toinen keino on levittää taikina mahdollisimman ohueksi. Tavallisessa uunissa on myös tärkeää muistaa pitää uuninluukkua raollaan, että kosteus haihtuu. Toivottavasti better luck next time. Vaikka varmaan toi paistettu versiokin oli hyvää :)

    VastaaPoista
  24. Eikös limasta huolimatta tattarin idätys toimisi hyvin niin, että suurimot jätetään valuttamaan vettä siivilästä esim. tiskialtaseen tai kulhoon.

    VastaaPoista
  25. Juuri näin teen itsekin nykyään :)

    VastaaPoista
  26. Mielenkiinnosta halusin kokeilla tattarien idätystä, mutta jotenkin meni mökään...kait.. laitoin toissapäivänä huuhdeltu tattarit itämään lämpimään & pimeään paikkaan ja talouspaperi päälle niinkuin pitäisikin, mutta yli 2 vuorokauden jälkeen tulos oli aika voisiko sanoa "outo". Minkäänlaisia idun merkkejä ei tattareissa ollut ja hajukin jo melko paha ja jotkut tattarit olivat jo väriltään ruskeita. Mutta olihan tämä toki minun ensimmäinen kerta vasta :) Käytin go green tattarinsuurimoita, ovatko ne oikeanlaisia idättämiseen? Mitä mieltä olet. Kaapisa löytyy myös tattari pussi jotka ovat ruskeita (ilmeisesti kuorellisia) olisiko ne parempia idätyksen kannalta?

    Haluaisin kovasti onnistua idätyksessa jotta pääsisin maistamaan oikean raaka tattarin puuron maun :)

    Kiitos jo etukäteen neuvoista :)

    VastaaPoista
  27. LiiSi, no voi harmi. Itse kun hehkutan aina, miten helppoa idätettävää tattari on :/ Mutta onhan siinäkin omat niksinsä.
    Go Greenin tattarisuurimot itävät kyllä. Niiden joukossa tosin on usein rikkoutuneita mukana, jotka eivät idä, mutta niitä on aika vähän. Eka joka tulee mieleeni on että, että kuinka kauan liotit tattareita? 10 - 20 min. riittää, sen jälkeen itävyys heikkenee dramaattisesti, kun suurimot imevät itseensä liikaa vettä. Seuraava vaihtoehto on, että suurimot ovat muuten olleet idätyksen kannalta pialla esim. kuumennuksen tms. takia. Perinteisesti venäläiset käyttävät valmiiksi paahdettuja suurimoita, jotka ovat väriltään rusehtavia. Ne eivät idä. Kuorelliset tattarin siemenet sopivat versotukseen, jos sinulla sattuisi niitä olemaan. Kannattaa kokeilla uudelleen jollain toisella tuotteella. Paras itävyys on kokemukseni ollut Keskisen Myllyn tattarilla.

    VastaaPoista

 

Ensimmäinen ruokakirjani on ilmestynyt!