Raakatattaripuuro



Edellinen tattaripostaus herätti kysymyksiä raakapuurosta, joten päätin vielä laittaa tänne suosikkireseptini.
Kuvat ovat tältä aamulta. Olin idättänyt tattareita n. vuorokauden, ja muut ainekset banaania ja marjoja lukuunottamatta laitoin likoon edellisiltana. Ohjeella syntyy reilunpuoleinen annos, mutta sillä pärjääkin sitten mukavasti lounasaikaan.

Raakatattaripuuro:

Basic-ohjeeseen tarvitset
  • 1 rkl auringonkukan- tai kurpitsansiemeniä
  • 1 rkl pellavansiemeniä
  • 5 kuorimatonta mantelia
  • 2 viikunaa
  • n. 2 dl vettä
- Laita nämä likoamaan illalla. Itse laitan suoraan blenderiin, johon lisään seuraavana aamuna
  • 1 dl idätettyä tattaria
  • 1 banaanin
  • 1,5 - 2 dl (pakaste-) mansikoita (myös mustikat sopivat hyvin)
- Sekoita kaikki blenderissä, sauvasekoittimellakin pärjää hätätilassa. Anna blenderin käydä rauhassa n. 3 minuutin ajan, jolloin saat ihanan kuohkeaa ja samettista puuroa.


Tällä ohjeella syntyy siis peruspuuro, jota voi vielä varioida esim. seuraavasti:

Vaihtoehtoja


C-vitamiinibuusteri:

Lisää joukkoon
  • 1 luomu-mandariini kuorineen tai 1/2 luomu-appelsiinia, sekä
  • tyrnijauhetta
  • vaihda toinen viikuna 2 kuivattuun aprikoosiin
Kaikki puurossa käyttämäni ainekset ovat yleensä luomua, mutta sitrusten kanssa se on erityisen tärkeää, koska käytän myös kuoret. Jos kuitenkin käytät tavallista mandariinia/appelsiinia, kuori hedelmä ennen blendaamista. Aromaattiset kuoret ovat kuitenkin se juttu, eikä maku ole sama, kuoritusta hedelmästä.

Marjajauheista suosikkini on tyrni, joka on kaikin tavoin suomalainen supermarja, mutta sopii myös makunsa puolesta erityisen hyvin tattarin kanssa. Muita passeleita marjajauheita ovat esim. ruusunmarja ja puolukka.






Superpuuro:

Jos superit kiinnostavat, lisää kaikkien edellämainittujen lisäksi puuroon
  • 1-2 rkl goji-marjoja
  • 1 tl spirulinaa
Gojit laitan muiden liotettavien sekaan jo edellisenä iltana. Spirulinan lisään vasta blendaus-vaiheessa. Jos spirun maku yököttää, voin vakuuttaa, että tässä puurossa sitä ei huomaa kuin väristä, joka on siis viehättävä armeijanvihreä...
Itse syön useimmiten tämän super-version, ja kuvassa oleva on myös sitä lukuunottamatta spirulinaa.



5 kommenttia:

  1. Ja eikun lisää tattaria itämään! Kiitos inspiroivasta blogista!

    VastaaPoista
  2. Ihanalta kuulostava raakapuuro ja menee kokeiluun varmastikin.Olen vahan valtellyt noita raakapuuroja,kun muistissa on teinina syodyt mummon valmistamat raakapuurot hanen ollessa elavan ruuan kaudellaan,ja siita ei kauhean hyvat muistot jaanyt. Nyt tata sun puuroa voisi todellakin kokeilla.Kysyit alempana siita myslista,olen postaillut http://appelsiinejahunajaa.blogspot.com/2009/02/taatelilla-maustettu-tattari.html ja silloin ei viela ollut kuivuria.Uunilla tuli ihan OK,mutta kuivurille se mysliohje on loistava.

    VastaaPoista
  3. Oho, nyt vaikuttaa kyllä niin uskomattomalta reseptiltä, että on ihan pakko testata! Sopivasti onkin tuossa 1vrk idätettyä tattaria käsillä :)

    Kiitos mahtavasta ohjeesta - ja blogista!

    VastaaPoista
  4. Wau mikä kirjoitus: tekstit ja hienot kuvat!

    Osaatko sanoa, mistä saisi spirulinaa edullisesti ja ihan laatutavarana. Aion selvittä kuinka erilaisia/samanlaisia ovat nokkonen ja spirulina. Olen aika paljon käyttänyt nokkoshilettä pirtelöissä. Onko tietoa?

    Minulle banaani ei passaa ummetuksen takia. Sitrushedelmät tällä hetkellä liian sokeripitoisia. Aamulla kuitenkin tein seuraavan pirtelön idätetyistä tattareista: 1dl tattari, 1dl mustikkaa, mangoa jonkin verran omenan sijasta, tammenlehvää muutama lehti, 1.5tl maa-artisokkajauhetta, 1.5tl maca-jauhetta, jäämät tattarinäkkärin taikinasta (huuhdeltu vedellä astia), vettä. Hyvää oli. Nyt kyllä tuntuu, että nenän pielusta alkaa kutittaa ja sormissa ihottumaa, että jotakin allergisoivaa on parin päivän sisällä tullut syötyä.

    VastaaPoista
  5. See, kiva jos blogini inspiroi!

    Yaelian, kiitos granolalinkistä! Muistan myös ensimmäisiä raakapuurokokeiluja jostain 80-luvulta... Huh, onneksi on reseptit ja raaka-aineetkin siitä menneet eteenpäin :)

    Daily Eko, itse voisin elää melkein pelkästään tällä. Innolla odotan jokaista aamiaista :D

    Lehtikuusi, hankin oman spirulinani Cocovilta (www.cocovishop.com). Nokkonen on ravitsemuksellisesti superhyvä myös ja sitähän on ilmaiseksi tarjolla, jos vaan pääsee puhtaisiin puskiin keräämään. Spirulinan ravintoarvot ovat kuitenkin aivan omaa luokkaansa. Tarkka ravintoainelistaus löytyy mm. tämän linkin takaa: http://www.superfoodit.com/spiruliina.html

    VastaaPoista

 

Ensimmäinen ruokakirjani on ilmestynyt!