Satoa marraskuussa ja raaka kurpitsakeitto


Viikonloppuna tehtiin vielä retki maalle. Marraskuussakin sieltä löytyi kaikkea mielenkiinoista.

Kasvimaalla vihersi edelleen mangoldi, vaikkakin väsyneesti.
Rapeimmat lehdet ja varret lähtivät mukaan.


Ruusunmarjoja oli vielä. Nappasin muutaman kourallisen aamusmoothieen.


Raparperista oli jäljellä vain siemenet.


Kurpitsat oli korjattu talteen ennen yöpakkasia. Silti osa oli saanut kylmää. Suuri edessä on mantelikurpitsa, joka oli kuitenkin sisältä mätä. Oikealla kaksi spagettikurpitsaa, takana pieni kova talvikurpitsa. Taustalla ei ole vesimeloni, vaan öljysiemenkurpitsa.


Ilta kuluikin rattoisasti kurpitsatalkoissa. Kaiversin lyhdyn vielä yksiin Halloween-bileisiin. Vihreä kaveri oli mielestäni jopa vaikuttavampi verrattuna oranssiin serkkuunsa. Kurpitsan sisältä löytyi läjä tummia, makoisia siemeniä, jotka pesin ja kuivasin uunin alaosassa alle 50 asteen lämmössä.



Kovertaminen on rankkaa työtä. Amerikassa meillä oli joskus jopa oma työkalu sitä varten. Nyt oli tyytyminen juuresveitseen ja lusikkaan. Naamasta tulikin sitten aika rough. Vaikka en jaksanut kalvaa kurpitsaa tarkasti, sain silti saaliiksi reilusti "kurpitsalihaa".

Seuraavan päivän lounas valmistui samalla. Jossain raakablogissa oli sattunut silmään Pumpkin pie soup. En siinä vaiheessa tutkinut ohjetta tarkemmin, enkä enää muistanut, mistä sen bongasin. Vetäisin kuitenkin pumpkin pie -idealla kokeilumielessä seuraavan sekoituksen, josta tuli ...mahtavaa! Tuskin maltoin odottaa, että pääsin lounastelemaan seuraavana päivänä. Mikä mukavinta, keitto soseutui ihan sauvasekoittimella. (Tosin minulla on aika jyty Kenwoodin sauva.)

Pumpkin pie -keitto (yhdelle nälkäiselle)
  • 1/2 l kurpitsaa karkeana raasteena, silppuna tms.
  • 1/2 dl hampunsiemeniä
  • 1/2 dl cashewpähkinöitä
  • ripaus laadukasta suolaa
  • 1/2 tl kanelia
  • 1/4 tl kardemummaa
  • hyppysellinen muskotinkukkaa
  • 1/4 tl maustepippuria
  • (pala tuoretta inkivääriä)
  • 2 dl tuorepuristettua omenamehua
  • n. 2 dl vettä




Jauha pähkinät ja hampunsiemenet ensin jauheeksi. Yhdistä muihin aineksiin ja sekoita sauva- tai tehosekoittimella niin pitkään kuin masiina kestää. Mitä sileämpi rakenne, sen parempi keitto.

Kuva on aneeminen ja esillepano karu (valmiina eväs-sheikkerissä). Keitto oli kuitenkin aivan ihanaa, ja teen sitä heti huomenna uudelleen. Onneksi kurpitsaa riittää. Maut vain paranivat, kun säilytin yön yli jääkaapissa. Parhaalta keitto maistui kuitenkin huoneenlämpöisenä.

.............................................

Kids friendly -versio keitosta oli kypsennetty. Tein kaksinkertaisen annoksen, ja kuumensin mausteita ensin kookosöljyssä, kunnes ne alkoivat tuoksua piparille. Raa'an inkiväärin sijaan käytin 1 tl kuivattua. Lisäsin kattilaan kurpitsan (jota siis tuosta vihreästä kaverista riittää...), 2,5 dl vettä ja annoin kiehua, kunnes kurpitsat olivat pehmenneet. Lisäsin suolaa, 1 tl vaahterasiirappia ja hamppu- sekä cashew-jauheen ja soseutin sauvasekoittimella. Oli ihanan lämmittävää ja herkullista näinkin, ensilumen sataessa myös Helsingin niemelle.




2 kommenttia:

  1. Tyylikäs kaveri tuo vihreä halloweenilyhty. Suomessahan nyt kovasti viritellään halloweenijuhlalle kaveriksi vanhanajan kekri-juhlaa. Onneksi tähän syksyn pimeyteen mahtuu pirskeitä joka lähtöön.

    VastaaPoista
  2. Taru, jep, juhlia ei koskaan ole liikaa, ainakaan tähän pimeään vuodenaikaan.

    VastaaPoista

 

Ensimmäinen ruokakirjani on ilmestynyt!