Vaihtoehto-sushit


Sushit ovat olleet mielestäni aina ihan ok, mutta eivät mitään lempiruokaa. Vaikka en käytä kalaa, monet kasvis-sushit on kyllä tullut syötyä. Parasta niissä on ollut esteettinen puoli. Pienet merileväkääryleet ovat mielestäni kauniita. Sisältä löytyvä riisiklöntti, jota kasvissushit pääasiassa ovat, on kuitenkin mielestäni aika tylsää tavaraa. En muutenkaan näe riisin syömisessä paljoa järkeä. Jos ekosyistä kieltäytyy juustosta, on ihan turhaa kuvitella olevansa ymäristöihiminen, jos samaan aikaan puputtaa toista suurta metaaninlähdettä. Minkään muun viljan viljely ei tuota yhtä suuria määriä kasvihuonepäästöjä riisiin verrattuna. Riisi ei myöskään ravitsemuksellisesti ole kovin kaksista. Muut viljalaji, kuten kotimainen ohra tai esim. Japanissa ennen riisiä käytetty hirssi päihittävät sen mennen tullen.

Mutta sushien täytteenä ei todellakaan tarvitse käyttää riisiä. Mainion täytteen voi kääräistä edellä mainitusta hirssistä tai rikotuista ohrasuurimoista. Todellista herkkuruokaa sushista tuli kuitenkin oivallettuani, että norilevyn voi täyttää todella maukkailla aineksilla, kuten avokadolla, punajuurimurekkeella tai quinoalla... Ehkä näitä virityksiä on kerettiläistä kutsua enää susheiksi, mutta oikeasti, vain mielikuvitus on rajana tässäkin lajissa.

Seuraavassa kaksi suosikkiani: avokado ja kukkakaali. Kukkakaali pohjautuu samaan ideaan, kuin kukkakaali-couscous, jonka esittelin edellisessä postauksessa. Tässä raa'an kukkakaalin joukkoon on lisätty tuoreesta kookoksesta tehty kerma. Molemmat täytteet ovat kypsentämättömiä, eikä niiden valmistaminen vie pitkää aikaa (vrt. riisin keittäminen, maustaminen ja jäähdyttely...). Ne ovat myös käsittämättömän maukkaita, eikä merilevän joidenkin mielestä kalaisa maku pääse päärooliin. Nykyisin meillä syödäänkin sushia joka viikko ja tällä hetkellä se on ehdottomasti parasta pikaruokaa, mitä tiedän.

Avokadotäyte:

3 kypsää avokadoa
1/2 - 1 limen menu (riippuen, miten paljon särmää haluat soossiin)
1 rkl wasabi-jauhetta
1 tl ruususuolaa
2 tl soijakastiketta
1 tl agavesiirappia
mustapippuria
1 valkosipulinkynsi puristettuna

Kuori avokadot, poista kivet ja kuutioi sisus sauvasekoittimelle sopivaan kulhoon. Tähän ohjeeseen avokadot voivat olla vielä vähän napakoita, mutta sen verran kypsiä, että ne saa sauvasekoittimella tasaiseksi tahnaksi. Soseuta avokadot ja lisää wasabi.

Käytin tässä wasabi-jauhetta, joka sekoittuu helpommin avokadoihin wasabi-tahnaan verrattuna. Lisäksi vilkaisu wasabi-tuubin tuoteselosteeseen paljastaa, että tahna on
kyllästetty lisäaineilla, keinotekoinen väriaine mukaan lukien. Wasabi-jauhe sen sijaan on lisäaineeton. Lisää loput aineet, sekoita tasaiseksi ja tarkista maku. Wasabin maku tuntuu ensin miedolta, mutta voimistuu, kun annat tahnan odottaa hetken.


Lisäsin tässä vaiheessa tahnaan idätettyä quinoaa. Sen voi korvata keitetyllä tai jättää kokonaan poiskin. Myös muut napakat idut toimivat tahnan joukossa hyvin.

Kookos-kukkakaali -täyte:

1/2 tuoretta kookospähkinää + 1,25 dl vettä kookoskermaksi sekoitettuna
1/2 kukkakaali
1/2 sitruunan/ limen mehu
1 tl raastettua sitruunankuorta
1 cm pala tuoretta inkivääriä puristettuna
1/2 valkosipulinkynttä puristetuna
1/2 cm pätkä tuoretta inkivääriä puristettuna tai raastettuna
mustapippuria
1/2 - 1 tl suolaa
2 tl agavesiirappia

Aloita valmistamalla kookoskerma: Tämä on ehdottomasti täytteen hankalin vaihe. Halusin käyttää kermaan kuumentamatona kookospähkinää, joten nikkaroin kuoren halki taltan avulla. Sotkuista puuhaa!
Ennen halkaisua, valuta pähinän sisällä oleva neste puhkaisemalla yksi kookospähkinän päässä olevista rei'istä terävällä piikillä. Hakkaa tai paukuta kuori rikki ja irrota valkoinen sisuta. Kuori sisustan ruskea osa perunankuorimaveitsellä. Paloittele kookos tehosekoittimeen ja soseuta lisäämällä 2,5 dl nestettä (kookoksen sisältä talteenotettu neste + vettä). Riippuen tehoista blenderi saa jyllätä aika kauan, että seos on mahdollisimman kermaista. Ota saadusta kermasta 1/2 talteen* ja käytä puolet sushitäytteeseen.
Silppua seuraavaksi kukkakaali montoimikoneen leikkuriterällä murumaiseksi seokseksi. Sekoita käsin joukkoon kookoskerma ja mausteet. Tarkista maku.

Sushit:

Nori-arkkeja
Haluamaasi täytettä
Tuoretta paprikaa, purjoa, kurkkua, ohuita porkkanalastuja tms.

Nori-arkkeja saa sekä valmiiksi paahdettuina että paahtamattomina. Jos haluat raakailla, valitse jälkimmäinen. Löytämäni Clearspringin Untoastedit ovat tosin sikahintaisia verrattuna muihin nori-levyihin, joten useimmiten valitsen jonkun muun. Kyseiset arkit ovat kuitenkin tukevia ja laadukkaita, joten täytteen saa niihin käärittyä hyvin ja lopputulos on kaunis. Todellisuudessa myös paahtamattomat leväarkit on tarkoitus kevyesti paahtaa ennen käyttöä, mutta olen käyttänyt niitä ihan sellaisenaan. Maku on vaan silloin voimakkaammin sitä itteensä, eli maistuu tosiaankin merelliselle.

Levitä haluamasi täyte ohuelti leväarkille siten, että yläreunaan jää n. 1,5 cm tyhjää. Asettele alareunaan haluamasi kasvikset. Suosikkejani ovat paprika ja purjo.


Kääri levy rullalle aloittaen alareunasta. Itse en käärimisessä ole tarvinnut mitään bambumattoa, vaan se käy kätevimmin ihan sormin rullaamalla. Yritä kääriä mahdollisimman tiukka paketti.

Laita rulla hetkeksi odottamaan saumakohta alaspäin ja valmista loput rullat. Leikkaa lopuksi rullista (huom!) terävällä veitsellä n. 1,5 cm viipaleita. Asettele nätisti ja tarjoa. Itse en näiden sushien kanssa kaipaa enää soijakastiketta, mutta sitäkin voi pöytään laittaa, samoin kuin muita perinteisiä lisukkeita, kuten sushi-inkivääriä.


...................................................
* Tuore kookos säilyy huonosti jääkaapissakin, joten jos sille ei (kermana tai sellaisenaan) parin päivän sisällä ole käyttöä, kannattaa loppuosa pakastaa.



10 kommenttia:

  1. Tulipa sun susheistä nätit,mun on aina vähän rumat.....Vaihtoehtosushit ovat tosi hyviä;söin ensi kertaa kun eräällä raw food kurssilla tehtiin niitä,ja oli hyvää! Siinäkin oli juuri kukkakaalia "riisinä" ja avokaadoa mm.ja hyvää oli. Riisin viljely on kyllä ongelmallinen,ja mun käyttä on aika minimaalista,vain jauhona.Riisiä riisinä en syö,ja quinoa on muutenkin mielestäni parempaa kuiin riisi.
    Heh,tuoreen kookospähkinän avaaminen on tosiaankin sotkuista puuhaa.Etenkin,jos on niitä karvoja paljon ulkokuoressa.Mutta siitä tulee ihanan kermaista kookosmaitoa,kun on vielä kaikki ne rasvat tallella.

    VastaaPoista
  2. Yaelian, kiitos :) Avokadotäyte oli jo vanha tuttavuus, mutta toi kukkakaalitäyte osoittautui ihan ehdottomaksi. Meillä toi kookoksen paukutelu on ihan ohjelmanumero. Muutenkin on kokkaus aika äänekästä nykyään, kun blenderi ja monitoimikone huutavat keittiössä... :D

    VastaaPoista
  3. Kiitos ihanasta blogista, jonne vastikään löysin tieni. Monitoimikone blenderin kera odottaa postissa ja odotan malttamattomana että pääsen tekemään uusia kasvis- ja raakaruokia gluteenittomasti ja maidottomasti :). Nämä ruokaohjeet ovat mainioita, kiitos paljon.

    VastaaPoista
  4. Pellon pientareella, kiva kun löysit tänne ja onnea uudelle keittiökoneelle! Hyvä monitoimikone on varsin tarpeellinen kapistus.

    VastaaPoista
  5. Tehtiin elävän ravinnon kurssilla norirullia joihin tuli täytteeksi hapankaalia, avokadoa ja ituja. Ne oli aika jänskiä, hyviä siis! Ihanilta vaikuttaa nää sun rullat, toden totta siinähän on vaan mielikuvitus rajana mitä arkin sisälle kääräisee!

    VastaaPoista
  6. Jytis, hapankaalia nam! Sitä täytyykin ehdottomasti kokeilla.

    VastaaPoista
  7. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

    VastaaPoista
  8. Mia Lucia, kiitos! Äläs nyt, muistelen kyllä taannoisia "Pieniä kukkaleivoksia", jotka oli tosi söpöjä"

    VastaaPoista
  9. Oi, nämä pitää päästä testaamaan! Saako muuten kysyä, mikä blenderi/monitoimikone sulla on käytössä? Tuntuu että pähkinät ja hampunsiemenet tuppaa vaikeuttamaan koneiden elämää ja vinkki hyvään koneseen olisi mainio!

    VastaaPoista
  10. Anonyymi, minulla on tällähetkellä Brown Multisystem k3000. Ihan hyvä peli peruskäyttöön, mutta jäämässä myös alakynteen nykyisessä tehokäytössä. Itselläni on haaveissa Vitamix tai Blendtech, jotka ovatkin jo aika hintavia investointeja. Myös Kitchen Aidia, jopa Philipsiä olen kuullut kehuttavan.

    VastaaPoista

 

Ensimmäinen ruokakirjani on ilmestynyt!