Pähkinäjuustokeitto



Jos pähkinöistä voi tehdä "juustoa", voiko niistä tehdä myös "juustokeittoa"?

Selaillessani jälleen kerran Glorian Ruokaa ja Viiniä, innostuin pohtimaan em. kysymystä, kun silmiin sattui resepti "Joulun maustamalle juustokeitolle". Ohjeen keittoa maustoivat viini, piparkakkumausteet, taatelit ja pähkinät. Nam!

Aina välillä mieleni tekee jotain juustokeiton kaltaista. En kuitenkaan pidä vegaanisista juustonkorvikkeista tai soijajuustoista, enkä käytä niitä ruoanlaitossa juuri koskaan. Juusto keittoon olisi saatava jostain muualta.

Seurailin Glorian ohjetta alkuun, mutta sitten lähdin omille teilleni. Korvasin juuston liotettuilla, hienoksi kermaksi jauhetuilla pähkinöitä. Keittoa saostamaan lisäsin bataattia. Luonnetta siihen tuli kokonaisesta uunissa paahdetusta valkosipulista. Valkosipulin määrä voi tuntua suurelta. Uunissa paahdettuna se kuitenkin muuttuu huomattavasti miehdommaksi ja makeammaksi, ja keitossa se maistuu pelkästään hyvältä, ei ollenkaan valkosipulilta. Varsinaisesti juustokeitoksi soppa muuttui hiivahiutaleilla ja tilkalla sitruunanmehua, eli kaiken kaikkiaan sovelsin samaa ideaa kuin tehdessäni "juustokastiketta" pastalle (kuten esim. täällä). Lopuksi lisäsin vielä muutaman kokonaisen tähtianiksen ja annoin niiden maustaa keittoa sen aikaa, kun valmistin karamellisoituja omenakuutioita keiton lisukkeeksi. Sekä anis että karamelliomput olivat loppujen lopuksi se juttu, ehdoton must ja piste i:n päälle. Eli suosittelen ehdottomasti niiden lisäämistä.

Tämä keitto nousi heti omalla listallani suosikkien joukkoon ja myös muu perhe maiskutteli tyytyväisenä. Eipä olekaan pitkään aikaan soppakulhoa ja -kauhaa nuoltu puhtaaksi näin tarkkaan.

Pähkinäjuustokeitto:
  • 2 dl pähkinäsekoitusta (1/2 dl hasselpähkinöitä, 1/2 dl manteleita, 1 dl cashew-pähkinöitä
  • 4 dl vettä
  • 2 kokonaista taatelia
  • 1 kokonainen valkosipuli
  • 1/2 bataattia (n. 120 g) pieninä kuutioina
  • 1 rkl rypsiöljyä
  • 1/2 tl jauhettua inkivääriä
  • 1/4 tl jauhettua neilikkaa
  • 1/8 tl jauhettua muskottipähkinää
  • 1/4 tl jauhettua korianteria
  • 1 tl kuivattua timjamia
  • 2,5 dl kuivaa valkoviiniä
  • yht. 8 dl vettä (josta osa liotetuista pähkinöistä jäänyttä)
  • 2 rkl kasvisliemijauhetta (Reformi)
  • 1 tl sinappijauhetta
  • 4 - 5 rkl hiivahiutaleita
  • 1 rkl vaahterasiirappia
  • 1 rkl sitruunanmehua
  • mustapippuria
  • 4 tähtianista
Laita pähkinät ja kaksi taatelia, joista kivet on poistettu likoamaan jo edellisenä iltana. Kaada liotusvesi talteen ja ota siitä 2 dl pähkinöiden soseuttamista varten. Poista taatelit ja jätä odottamaan. Soseuta tehosekoittimessa pähkinät mahdollisimman sileäksi kermaksi.

Paahda kokonainen, kuorimaton valkosipuli 220 asteisessa uunissa n. 15 - 20 min tai kunnes kynnet tuntuvat pehmenneen. Ota sipuli jäähtymään.

Kuori ja kuutioi bataatti. Laita keskikokoiseen keittokattilaan öljy ja ohjeessa luetellut mausteet neilikasta timjamiin. Kuumenna mausteita öljyssä pari minuuttia sekoitellen, jotta maut irtoavat paremmin. Lisää bataattikuutiot ja taatelit ja pyörittele mausteissa. Lisää valkoviini ja vesi (+ mahdollinen pähkinöiden liotusvesi) sekä kasvisliemijauhetta. Kuumenna keittoa välillä sekoitellen ja anna kiehua kannen alla miedolla lämmöllä n. 10 min. tai kunnes bataattikuutiot ovat pehmeitä.

Lisää keittoon valkosipulinkynnet, sinappijauhe, vaahterasiirappi sekä pähkinäkerma. Sekoita tasaiseksi. Soseuta keitto sauvasekoittimella sileäksi. Lisää hiivahiutaleet ja jatka sauvasekoittamista, kunnes keitto on tasaista. Lisää sitruunanmehua maistellen, kunnes saat aikaan sopivan happamuuden. Lisää vielä mustapippuria myllystä ja kokonaiset tähtianikset. Anna keiton vetäytyä kannen alla silläaikaa, kun valmistat karamelliomenat.

Karamellisoidut omenakuutiot:
  • 1 luomu- tai kotimainen omena
  • 1 tl kylmäpuristettua kookosöljyä
  • 1 rkl vaahterasiirappia
  • ripaus suolaa
  • mustapippuria
Kuutioi omena 1 x 1 cm kuutioiksi. Laita paistinpannulle kookosöljy ja anna sulaa. Lisää vaahterasiirappi ja kuumenna seos kuplivaksi. Lisää omenakuutiot ja kuumena kovalla lämmöllä välillä sekoitellen, kunnes omenat saavat väriä. Ota liedeltä, lisää hiukan suolaa ja mustapippuria.

Ennen tarjoamista kuumenna keitto uudelleen kiehuvalksi ja vatkaa rakenne tasaiseksi. Poista halutessasi tähtianikset. Voit tarjota omenakuutiot erikseen, jolloin jokainen voi lisätä niitä keittoonsa. Tai laita jokaisen lautaselle ensin omenakuutioita ja kaada päälle keittoa. Omenat ovat hauska yllätys keittokulhon pohjalla. Viimeistele annokset tähtianiksella.




7 kommenttia:

  1. Ihanalta kuulostava keitto! Katselin noita aineksia ja heräsi kysymys,onko keitto makea?

    VastaaPoista
  2. Kuulostaapa hyvältä! Lapsemme on kohtuullisen epäluuloinen kaikkia keittoja kohtaan, mutta olisikohan tässä sellainen joka maistuisi? Pitää testata joskus. :)

    VastaaPoista
  3. Jo Stepaniakin The Ultimate Uncheese Cookbookissa on useampi juustokeiton ohje, ja joissain on pähkinöitäkin, mutta ei ne tietenkään ole lähimaillakaan tätä. Kuulostaa just semmoiselta, jota tekee mieli pulkkailun jälkeen!

    VastaaPoista
  4. Katselinkin juuri sitä samaa ohjetta, ja mietin, että miten sen voisi tehdä vegaanisena.. maustemaailma kuulosti tosi hauskalta! Pähkinät varmaan sopivat siihen loistavasti. Hyvin keksitty!

    VastaaPoista
  5. Hei.
    Mitä ovat hiivahiutaleet, miksi käytät niitä? Voisinko korvata ne jollain, monissakin ersepteissäsi tuntui niitä olevan? Välttelen itse hiivaa, koska se ainakin leivässä turvottaa mahani palloksi (syön vain ruisleipää, hiivaton ei turvota). Ystävällinen kiitos vastauksestasi ja kiitos myös kauniista ja inspiroivasta blogista=)

    Uusi lukijasi

    VastaaPoista
  6. WAUWAUWAU! Mikä upea keksintö!!

    Pitää ruveta testailemaan myös tota valkosipulin paahtamista, tuntuu nykyään että ruoka ei ole mitään, ellei siinä ole kynsikaupalla valkosipulia, mutta kaikki sitten myös maistuu vahvasti siltä. Toi paahtaminen voisi tuoda vähän uutta kulmaa..

    Mutta toi hiiva-asia mietityttää muakin yhä. Ostin oluthiivahiutaleita ja oon nyt laittanut niitä sinne tänne, enkä ihan osaa sanoa, tuliko niistä mitään ongelmia. Toisaalta olen yrittänyt lueskella niistä sieltä täältä ja mulle on jäänyt semmonen kuva, etteivät ne olisi ihan puhtaasti verrattavissa vain tavalliseen hiivaan ja niiden terveysvaikutuksiakin kovin kehutaan. Tavallisessa hiivassa ei liene mitään terveellistä?

    VastaaPoista
  7. Yaelian, joistain makeista aineksista huolimatta keitto ei ole makea, vaan samalla tavalla hapan kuin juustokeitto voisi olla. Tykkään itse yleensä lisätä suolaisiinkin hiukan jotain makeaa, joka korostaa ja jotenkin pyöristää makuja.

    Fanny, meillä tosiaan osu ja uppos tällä kertaa :) Etukäteen ei oikein voi koskaan tietää..

    Malitsu, tää on tosiaan talvikeitto! Olen itsekin vähän ihmeissäni, miksei tätä pähkinäratkaisua löydy Stepiankin kirjasta. Liotetut cashewit, mantelit, pinjansiemenet ja macadamiat ovat ihan huippuja näihin no-cheesen -juttuihin.

    Goddessofcake, veganisointi on kyllä hauskaa puuhaa! Se alkuperäinenkin ohjekin oli kyllä houkutteleva.

    Kerho, tervetuloa lukemaan blogiani! Hiivahiutaleet tai oluthiivahiutaleet (molempia nimityksiä näkee) tuovat juustomaista ja täyteläistä makua, minkä vuoksi minä ja monet muut käyttävät niitä vegaanisissa ohjeissa, kun esim. alkuperäisessä ohjeessa oleva juusto halutaan korvata jotenkin. Hiivahiutaleet ovat myös hyvä kromin, seleenin, proteiinin ja B-ryhmän vitamiinien lähde (paitsi B12). Hiivahiutaleet ovat siis eri asia kuin se tavallinen leivinhiiva. Olen myös kuullut ja lukenut vähän ristiriitaisia näkemyksiä siitä voiko hiivayliherkkä käyttää hiivahiutaleita. Viisainta varmaan on joko kokeilla varovasti tai jättää hiutaleet suosiolla sivuun. Tämän keitonkin voi tehdä ilman niitä. Maistoin ennen hiivan lisäämistä ja maku oli ihanan pähkinäinen. Juustokeittoa se kuitenkin muistuttaa vasta hiivahiutaleiden ansiosta.

    Johanna, paahdettu valkosiba on kyllä ihan oma lukunsa. Suosittelen lämpimästi :) Jep, tavallinen leivinhiiva ei tosiaankaan taida olla mitenkään terveellistä.

    VastaaPoista

 

Ensimmäinen ruokakirjani on ilmestynyt!