Talvisia salaatteja II



Vielä pari muunnelmaa teemasta Talviset salaatit.

Kuvassa lounasboxi parin viikon takaa. Pohjana Persimoni-porkkanasalaatti (ohje alla). Sekaan heitin vähän marinoitua tofua, aurinkokuivattuja oliiveja ja herneenversoja. Minulla onkin viime aikoina ollut kummallinen himo persimoneihin. Isojen espanjalaisten persimonien aika tosin taitaa olla jo ohi ja tällä hetkellä kaupoissa on sharoneja. Mitä eroa niillä sitten on? Kyse on saman hedelmän eri lajikkeista. Persimoni eli Kaki on alunperin kotoisin Kiinasta ja Japanista. Sharon on Israelissa kehitetty lajike. Osa lajikkeista on raakana kitkeriä, mikä johtuu niiden sisältämästä tanniinista. Ne kannattaa siis syödä pehmeinä ja kypsinä. Suomeen tuotavat suuret persimonit sekä sharonit ovat kuitenkin myös kovina makeita ja sopivat silloin erityisen hyvin salaatteihin. Koska kypsät persimonit ovat todella makeita, käytän niitä jälkiruoissa ja leivonnassa osittain korvaamaan sokeria. Kuivattu persimoni on lähes taatelimaisen makea ja sopii erityisen hyvin sokerinkorvikkeeksi. Eikä persimoni ole muutenkaan hassumpi hedelmä. Siinä on runsaasti C-vitamiinia, A-vitamiinin esiastetta, kaliumia sekä kuitua. Joissakin lähteissä sen on mainittu sisältävän myös antiviraalisia ja kasvaimia ehkäiseviä aineita.


Marinoitu persimoni-porkkanasalaatti:

4 suurta porkkanaa
1 persimoni
1 cm pätkä tuoretta inkivääriä
1/4 tl kanelia tai jauhettua pomeranssinkuorta
1 valkosipulinkynsi
1/2 punasipulia
tuoretta persiljaa
1 tl laadukasta suolaa
mustapippuria
2 tl agave-siirappia tms.
1/2 sitruunan mehu
1/2 dl Luomu-omenamehua
mustia (aurinkokuivattuja) oliiveja

Kuori ja suikaloi porkkanat ohuiksi lastuiksi esim. juustohöylällä. Viipaloi punasipuli samoin ohuen ohuiksi suikaleiksi. Purista joukkoon valkosipulin kynsi ja inkivääri. Myös inkivääri hoituu kätevästi tukevalla valkosipulinpuristimella. Vaihtoehtoisesti sen voi raastaa hienolla raastinterällä. Sekoita salaatin joukkoon suola, mustapippuri, ripaus kanelia tai pomeranssin kuorta sekä agave-siirappi (tai muu makeutus). Purista joukkoon sitruunanmehu ja lisää vielä omenamehua. Sekoita joukkoon oliivit ja persiljasilppu. Laita salaatti marinoitumaan vähintään tunniksi. Parhaimmillaan se on seuraavana päivänä. Jos haluat ruokaisamman salaatin, joukkoon voi lisätä vielä esim. paprikaa, kuutioitua tofua, herneen versoja, siemeniä tai pähkinöitä.


















Toinen salaatti on uusintaotto Kaali-caesarista, josta olen postannut täällä. Muutin vähän aineksia, käsittelin kaalin eri tavoin ja tein kastikkeen cashew-pähkinöistä. Kaalisalaatti valmistuu saman tien, mutta on sekin parhaimmillaan, kun maut ovat saaneet jonkin aikaa tasaantua.

Kaali- Caesarsalaatti:
1 pieni kerä kurttu- eli savoijinkaalia
1/2 punakaali
höyrytettyjä vihreitä papuja
valkosipulikrutonkeja
mustia kalamataoliiveja

Cashew-kastike:
1 dl liotettuja cashew-pähinöitä (n. vuorokauden)
n. 1,5 - 2 dl vettä
2 valkosipulinkynttä puristettuna
1/2 sitruunan mehu
1 tl raastettua sitruunankuorta
1 rkl omena/siideriviinietikkaa
2 rkl hiivahiutaleita
1 tl sinappijauhetta
1/2 tl sipulijauhetta
1 tl agave- tai vaahterasiiraappia
1 rkl kylmäpuristettua oliiviöljyä
mustapippuria
ruususuolaa

Valmista ensin kastike:
Laita liotetut cashew-pähkinät ja n. 1 dl vettä tehosekoittimeen tai sauvasekoittimen astiaan. Jauha kermaiseksi seokseksi. Lisää loput ainekset suolaa ja pippuria lukuunottamatta. Jatka sekoittamista ja lisää vettä sen verran, että saat kastikkeeseen sopivan juoksevan koostumuksen (muistuttaa majoneesia). Lisää lopuksi suolaa ja pippuria maun mukaan sekä tavittaessa vielä sitruunanmehua, mikäli pidät happamasta. Laita kastike jääkaappiin odottamaan siksi aikaa, kun teet salaatin.

Poista kurttukaalin ja puankaalin lehdistä keskimmäiset lehtiruodit ja leikkaa lehdet suikaleiksi. Laita suureen kulhoon ja puristele lehtiä käsin samalla tavalla kuin vaivaisit taikinaa. Jatka muutaman minuutin ajan, kunnes lehdet pehmenevät jonkin verran. Sekoita 2/3 kastikkeesta kaalisuikaleisiin ja laita salaatti jääkaappiin vetäytymään n. tunniksi. Höyrytä
sillä aikaa pavut pehmeiksi ja valmista tarvittaessa krutongit (Kuutioi vähän kuivahtanutta leipää, sekoita joukkoon oliiviöljyä ja murskattu valkosipulinkynsi. Paahda leivinpaperilla päälystetyllä pellillä 180 asteisessa uunissa n. 10 min välillä sekoitellen, kunnes kuutiot ovat rapeita ja saaneet väriä.). Kokoa salaatti sekoittamalla joukkoon oliiveja, asettele päälle pavut ja krutongit ja valuta pinnalle loput kastikkeesta.




10 kommenttia:

  1. Hyvältä kuulostaa persimon-salaattisi.Mulla myös oli postaus persimonisalaatista viime kuussa, maistuu tosi hyvältä salaateissa.Ei ihmekään,että niihin tulee himo;-) Kaali-Caesar kuulostaa myös hyvältä..

    VastaaPoista
  2. Yaelian, tein ensin sun persimonisalaattia, joka oli todella ihanaa. Siitä sain ajatuksen yhdistää persimonin ja porkkanan! Kiitos vielä inspiraatiosta!

    VastaaPoista
  3. ihanan kuuloisia salaatteja! Varsinkin kaalisalaatin värimaailma miellyttää silmääni :) itselläni tosin on outo vastenmielisyys persimoneihin, vaikka makeitahan ne ovat.

    VastaaPoista
  4. goddessofcake, puna- ja kurttukaali ovat kauniita raaka-aineita. En itsekään ole yleensä ollut erityisen ihastunut persimoneihin. Jostain syystä viime aikoina niitä vaan on tehnyt mieli ja mietinkin, onko niissä jotain, mitä elimistö kaipaa. Ei kyllä mitään erityistä selitystä löytynyt ravintosisällöstäkään... Ehkä vaan on tehnyt mieli makeeta!

    VastaaPoista
  5. "Cesar"-kastike valmistui tänä aamuna minun keittiössäni valmiiksi odottamaan päivän lounasta. Olen lähes sanaton! Maku on hämmästyttävän lähellä oikeaa cesar-kastiketta. Ehdottomasti paras koskaan cashewpähkinöistä valmistamani kastike! Kyllä sinun pitäisi kirjoittaa oma hellaton kokki. Olet ihan makujen mestari :)

    VastaaPoista
  6. Katja, kiva kun tykkäsit :) Oletko ehtinyt testailla Hellattoman kokin reseptejä? Oma kokemukseni on, että ne tosiaan ovat miedompia kuin omat tuotokseni. Tai ehkä makuaistini on jo turtunut...;)

    VastaaPoista
  7. En ole ehtinyt vielä Hellattoman kokin ohjeita testailla, kun on ollut niin paljon inspiraatiota esim. tästä blogista ;) Mutta aion kyllä kokata sen kirjan läpi, kun kerran tuli ostettua se :) Minä olen aina rakastanut aasialaista ruokaa ja siksi kaipaan elävässä ravinnossakin mausteita kunnolla.

    VastaaPoista
  8. Katja, seuraan silmä tarkkana sun hellattomia kokkauksia :>

    VastaaPoista
  9. kiva katella juttujasi ja seurata miten raakaruuan idea leviää Suomessa kun ihmiset itse nopeasti tuntevat käsittelemättömän aidon ruuan vaikutukset itsessään ja suorituskyvyssään! kirjoittamani kirjan Hellaton kokki reseptit ovat alimaustettuja, koska monet suomalaiset eivät ole tottuneet mausteisiin, mutta osaavat kyllä lisätä mausteita ruokiinsa. yritän tässä itsekin herätellä henkiin blogiani Raakaravintoa.blogit.fi. t. mea salo

    VastaaPoista
  10. Mea, kiitos palautteesta. Yksityisenä boggaajana voi tosiaan ihanan vapaasti soveltaa omia mieltymyksiään, mitä ei varmaan aina voi "suuren yleisön" kanssa tehdä. Onneksi suomalaisten makutottumukset ova muuttumassa huimaa vautia. Odotan innolla sun blogia!

    VastaaPoista

 

Ensimmäinen ruokakirjani on ilmestynyt!