Mansikka-greippitorttu

Tämä raw food -herkku on odottanut jo jonkin aikaa päästäkseen tänne blogiin.
Minulla oli vähän aikaa sitten käsittämätön himo verigreippeihin.  Sen seurauksean kehittelin tämän jälkiruoankin. Nyt greippihimo on jo väistynyt, mutta tämä pirtsu maistuisi kyllä edelleen. Mansikoiden ja verigreipin yhdistelmä on raikas ja energisoiva. Lisäsin vielä goji-marjoja sekä pohjaan että täytteeseen. Gojit täydensivät makumaailmaa niin olennaisesti, että ilman niitä tämä olisi varmaan ihan eri torttu. Lisäksi ne antovat upean värin. Halusin intensiivisen greipin maun, joten käytin maustamiseen myös raastettua greipinkuorta. Tästä syystä suosittelen ehdottomasti luomu-greippejä. Niitä on tosin vaikeampi löytää, esim.appelsiineihin verrattuna, mutta viime aikoina tarjontaa on ollut paremmin.

Tein piiraan vähän turhan isoon vuokaan, joten siitä tuli aika ohut. Seuraavalla kerralla käytän pienempää, niin että täyte olisi paksumpi. Se on nimittäin todella hyvää. Toinen vaihtoehto on tehdä täytettä tupla-annos.

Ne, jotka saivat piiraalla herkutella, rankkasivat sen ykkösluokkaan,  eli sellaisiin, joita voi tarjota myös viattomille kahvivieraille. Itse säästän tämän kyllä harvoille ja valituille (ja varsinkin itselleni ;). Tällä herkuttelusta tulee todella hyvä ja iloinen olo!

Mansikka-greippitorttu

Pohja:
  • 1 kp cashew-pähkinöitä
  • 1/4 kp goji-marjoja
  • 1/4 tl ruususuolaa
- Jauha jauheeksi. Lisää:
  • 2 rkl agave-siirappia
  • 1 tl jauhettua vaniljaa
  • 1/4 kp neitsytkookosöljyä sulatettuna
Sekoita kaikki, kunnes saat kiinteän taikinan. Painele irtopohjavuoan pohjalle. Matalaan piiraseen 25 - 30 cm halk., korkeampi torttu: 20 cm halk.

Täyte:
  • 1 luomu-verigreippi
- Raasta kuori talteen. Kuori ja soseuta hedelmäliha sauvasekoittimella. Laita greippimehuun likoamaan:
  • 1 kp cashew-pähkinöitä.
Liota vähintäin tunti tai yön yli (jääkaapissa). Soseuta cashew-greippiseos tehosekoittimessa. Lisää:
  • 1/4 kp luomuhunajaa
  • 1/4 tl ruususuolaa
  • 1 tl jauhettua vaniljaa
  • 1/4 kp gojimarjoja
  • 1/3 kp neitsytkookosöljyä sulatettuna
  • raastettu greipinkuori
  • (2 tl lucuma-jauhetta, toimii kyllä ilman tätäkin)
  • 2 rkl agave-siirappia (maun mukaan, jos täyte ei ole riittävän makeaa)
- Jatka sekoittamista tehosekoittimessa, kunnes saat sileän kermaisen massan. Kaada pohjataikinan päälle ja tasoita. Laita 1/2 tunniksi pakastimeen, kunne täyte on jähmettynyt.


Mansikkakuorrutus:
  • 1 kp pakastemansikoita hiukan sulaneina
  • 10 taatelia (ei liotettuna)
  • 1 tl psylliumin siemeniä
- Soseuta melkein sulaneet mansikat, taatelit ja psyllium-jauhe sauvasekoittimella tasaiseksi. Kaada jähmettyneen greippitäytteen päälle. Levitä tasaiseksi kerrokseksi.



Koristelu:
  • greippiviipaleita, joista hedelmäkalvot on poistettu (hiukan agave-siirappia makeutukseksi)
  • muutama mansikka viipaloituna
- Pyörittele greippiviipaleet agave-siirapissa ja anna kuivahtaa ennen asettelua tortun pinnalle. Lisää vielä mansikkaviipaleet. Laita torttu jääkappiin n. tunniksi ennen tarjoilua.





19 kommenttia:

  1. Oi mikä ihanuus! Minäkin olen hulluna verigreippeihin! Eka kuva tortusta tosi upea:-)

    VastaaPoista
  2. Yaelian, kiitos :) Muistelen vain kuolaten sun postauksia paikallisista sitruksista!

    VastaaPoista
  3. En ole viimeaikoina oikein ehtinyt lukea muiden blogeja(tai edes päivittämään kunnolla omaani) ja nyt kun vihdoinkin on vähän aikaa ja eksyn tänne, niin löydän kasan uusia, inspiroivia ja ihania ohjeita!...Munakoisopastaa ja kaikkea =D.

    VastaaPoista
  4. No kylläpäs näyttää hyvältä:) Sulla on kuvatkin aina niin omaa luokkaa, että niitä on ilo katsella...itsellä ei tuo kuvapuoli ole oikein kondiksessa. Onkohan vika kamerassa vai kuvaajassa ;)

    VastaaPoista
  5. Kylläpä näyttää ihanalta! Täälläkin yksi verigreippihullu ilmoittautuu ja varmasti kokeilee tätä, kun seuraavan kerran bongaa luomugreippejä.

    VastaaPoista
  6. Mia Lucia, joskus on kieltämättä jopa haastavaa ennättää seurata, kaikkia ihania blogeja, joita on olemassa. Koko ajan tapahtuu paljon kiinnostavaa :)

    Kaisu, kiitos. Toi kuva juttu vähän huvittaa, sillä olen aina pitänyt itseäni huonona valokuvaajana, vaikka kuvien tekeminen kiinnostaakin muuten. Ehkäpä kohde vain on ollut väärä, ruoka ei ainakaan juokse karkuun.. ;)

    Aletheia, olen viime aikoina tehnyt luomugreippihavaintoja ainakin Ruohonjuurissa että isoimmissa K-supereissa. Tää on kieltämättä greippihullun herkku.

    VastaaPoista
  7. Upea ohje. Kukahan minulle tällaisen tekisi :D

    VastaaPoista
  8. Kuulostaapa hyvältä! Ja erityisesti tykkäsin siitä että sopivan simppeli ohje, tai siis välillä tuntuu että tehdäkseen raw foow herkkuja kaapista pitää löytyä vaikka minkälaisia raaka-aineita, mutta tästä melkein selviäisin kaapin nykyisellä sisällöllä. Jos psyllium-jauheen saa jättää pois, saako? Heh, mitä se on?

    VastaaPoista
  9. Hanna, siitä vaan tosi toimiin :) Tää ei ole vaikea, vaatii useampia työvaihteita tosin. Eli ei ihan muffinssiresepti...

    Jytis, on ihan totta, että monet raw food -reseptit on monivaiheisia ja edellyttävät aineksia, joita ei ihan joka keittiönkaapista löydy, eikä löytynyt meiltäkän aiemmin. Nykyisin mulla on tiettyjä perusaineksia aina kaapissa, joten tää ei ole enää samanlainen ongelma. Ja kyllä raw foodia voi tehdä ihan tosi simppelistikin. Itse tykkään vaan kokeilla kaikenlaista ja siksi resepteistä tahtoo tulla vähän monimutkaisia...
    Anyways, psylliumia saa jauhemaisena aika monista isommista supermarketeista ja terveyskaupoista. Intialaisen ratamokasvin siemenistä jauhettu jauhe, jota käytetään paljon gluteenittomassa leivonnassa sitovana ainesosana. Tässä käytin sitä tekemään kuorrutuksesta vielä kiinteämpää ja leikkautuvaa, mutta jos vähän valuvampi ei haittaa, niin jätä pois vaan.

    VastaaPoista
  10. Heips, ja kiitos iiiihanasta blogista, varsinkin kuvista! Vaikka nää onkin sellaisia aika "monimutkaisia" reseptejä, niin aina saa kuitenkin ideoita ja muutenkin tätä on kiva seurata. Sellaista mietin, että oisko sulla vinkkejä mitä kannattais kasvattaa omalla palstalla, ns. superfoodeja, tai smoothie-aineksia yms..Pinaatti ainakin tuli itsellä mieleen.

    VastaaPoista
  11. purruti, kiitos =) Oi, sulla on oma palsta. Onnittelen! En ole puutarha-alan ammattilainen, vaikka olenkin kasvatellut kaiken laista. En myöskään tiedä, millä kasvuvyöhykkeellä palstasi sijaitsee. Mutta ainakin eteläisimmässä Suomessa smoothie-aineksista tulee heti mieleen muutkin tummanvihreät lehtivihannekset, kuten lehtikaali, mangoldi, rucola jne. Lisäksi avomaalla viihtyy persilja ja monet muutkin hyvät yrtit. Myös amaranttia eli kirjorevonhäntää voi kasvattaa lehtivihanekseksi. Siemensatoa ei Suomen oloissa saa. Punajuuri on omasta mielestäni myös aika super kasvimaalla, koska silloin saat käyttöön myös naatit viherpirtelöihin. Eksoottisemmista superfoodeista meillä voi avomaalla koettaa kasvattaa macaa, joka on siis juures. Vuoristokasvina se viihtyy viileässä mutta vaatii silti paljon aurinkoa, enkä tiedä käytännön kasvatuskokemuksista. Itse aion kutienkin kokeilla sitä kesällä (yrittänyttä ei laiteta ;). Myös inca marjaa eli ananaskirsikkaa voi kokeilla avomaalla, jos kasvupaikka on lämmin ja suojainen. Yleensä sitä kasvatetaan kuitenkin kasvihuoneessa. Mistä minulla on omiakin kokemuksia. Kasvukausi on pitkä, eikä satoa mitenkään valtavasti ole tullut, mutta ihaniahan ne ovat- tuoreena siis on syöty. Sekä maca että ananskirsikka täytyy esikasvattaa ja kylvö tehdä viimeistään nyt! Palstaltahan tulee tod. näk. superfoodeja sitten ihan kasvattamattakin, monet ns. rikkaruohoista ovat loistavaa viherruokaa, kuten savikat, nokkonen ja vesiheinä sekä voikukan nuoret versot. Eli kannattaa kerätä myös villivihreät talteen. Lisätietoa ja siemeniä saa esim. Hyötykasviyhdistyksestä: http://www.hyotykasviyhdistys.fi/siemenluettelo%202010.pdf
    Onnea palstaviljelyyn!

    VastaaPoista
  12. Kuinka paljon milleissä/deseissä on 'kp' näissä sun ohjeissa? Herkunnäköistä piirakkaa!

    VastaaPoista
  13. Iris, kp eli kuppimittani on 250 ml, siis 2,5 dl.

    VastaaPoista
  14. Hei Okriina!

    Kiitos tästä reseptistä!Oli todella herkullinen ja näyttävä kakku!ainut mikä meni pieleen oli että pohjalle näytti jäävän liikaa öljyä joten kaadoin sen pois (vaikka myöhemmin tajusin että sehän olisi jähmettynyt kylmässä), joten kakkua oli vaikea leikata ja pohjasta tuli vähän sitkeähkö.No ensi kerralla tiedän senkin. Täyte oli kuitenkin erinomainen.
    Blogisi on myös ihan mahtava!

    Maaria

    VastaaPoista
  15. Maaria, kiitos palautteesta :) Itsellänikin pähkinätaikinoissa öljy alkaa joskus erottua muista aineksista. Näin on käynyt, jos olen blendannut aineksia liian kauan, jolloin massa lämpiää ja kookosöljy nousee pinnalle. Kylmässä tosiaan taikina jähmettyy, jolloin sen voi sekoittaa käsin uudelleen tasaiseksi. Kiva, että kakku maistui kaikesta huolimatta!

    VastaaPoista
  16. Nyt on tämäkin kakku kokeiltu, tuplatäytteellä. Tämä on oikeasti HYVÄÄ! It hits the spot! Paras raakakakku tähän mennessä! Ihanan hedelmäinen maku, ja myös raikkaampi ja vähärasvaisempi kuin aikaisemmat. Opin tästä myös että suola on tärkeä ainesosa kakussa. Kakun hinta kyllä hirvittää: ainekset maksoivat yli 40 e. Ja olihan siinä työtä. But it's worth it. :)

    Onko sinulla kokemusta kevyemmistä kakuista high fruit low fat -tyyliin, esim. pähkinämaidosta ja irish mossista? Usein rasvaiset pähkinät ja kookosöljy tuovat kakkuun koostumuksen, mutta samalla tekevät siitä jotenkin liian tuhdin.

    Ja hei laitoitko tähän täytteeseen myös pähkinöiden liotusvettä?

    Ihan fantastista!

    VastaaPoista
  17. Anonyymi, tämä on minunkin ehdoton lempikakkuni. Tyyris kieltämättä, mutta niinhän se gourmee tahtoo joskus olla :) Itse teen tätä ehkä kerran vuodessa ihan erityisiin hetkiin.
    Mutta joo, olen tehnyt myös vähärasvaisempia kaakkuja, mutta korkeita ja hyvinleikkautuvai niistä on vähän vaikeaa saada ilman joko kookos/kaakaovoita tai pähkinöitä. Kehittely on kuitenkin työn alla. Irish moss auttaa jonkin verran, mutta jää kuitenkin herkästi löysäksi. Agar agar tekee tiukkaa täytettä, mutta jos ihan täysraakaa halajaa, niin sitähän se ei ole. Tässä ohjeessa liotin pähkinät mehussa, mutta nykyisin ehkä mieluummin liottaisin eka vedessä, kaataisin pois ja blendaisin mehun kanssa vasta sitten.

    VastaaPoista
  18. Ihana resepti, tätä on kyllä pakko kokeilla! :D Tämä on nyt vähän tyhmä kysymys, mutta kysynpähän nyt kumminkin: eli blendataanko se verigreipin hedelmäliha kalvoineen vai kuoritaanko ne pois? :')

    Olen jo pidemmän aikaa seuraillut blogiasi, mutta jostain kumman syystä ei ole tullut aikaisemmin kommentoitua. Kuvat ovat todella nättejä ja reseptit aina mielettömän ihania, olen muutaman kerran niitä kokeillut, ja aina ovat saaneet hyvää palautetta maistajilta. ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Heissan ja kiitos mukavasta palautteestasi :) Greippi blendataan kalvoineen päivineen. Niiden pitäisi hienontua ihan sauvasekoittimellakin, eli eivät jää häiritsemään.

      Poista

 

Ensimmäinen ruokakirjani on ilmestynyt!