Piknikille

Ihana kesäsää ei ole houkuttanut kokkailuun. Onneksi hyvät jutut syntyvät usein nopeasti ja maistuvat parhaalta ulkona. Tällaisia on löytynyt meidän eväskorista viime päivinä:

Päärynä-sandwicheja...
Banaani-sandwicheja...Villivihanneksilla ja avokadolla päällystettyjä chia-kräkkereitä...


Tämä tuli syötyä kyllä jo ennen eväsretkeä...

Päärynä-sandwichien välissä oli jumalaiseksi osoittautunutta goji-appelsiinitahnaa, josta kohta lisää. Banaani-sandwicheissa parapähkinävoita, gojimarjoja ja kaakao-rouhetta. Ihan simppelisti vaan viipaleiden väliin paineltuna. Kräkkereiden päällä kerrassaan mainiota voikukka-avokadotahnaa. Villivihannesten aika on NYT! Ja tässä yksi monista tavoista lisätä niitä omalle ruokalistalle, mutta siitä myöhemmin.

Ja sitten herkkuihin. Päärynä- ja omena-sandwichit ovat meillä suosittuja välipaloja. Tällä kerttaa tein päärynöiden väliin mantelivoi-pohjaisen tahnan, johon sekoitin jauhettuja goji-marjoja ja appelsiininkuorta. Goji ja appelsiini ovat hyvä yhdistelmä ja neutraali vaalea mantelivoi toi maut hyvin esille. Jos hinta ei olisi niin kova, käyttäisin aina tätä ihanuutta. Tavallisesti teen kuitenkin mantelivoin itse, kuorituista manteleista. Se on vähän työlästä ja vaatii tehokkaan blenderin, mutta lopputulos on kyllä herkku.
Luomumanteleita saa meiltä vain kuorellisina, joten ne täytyy kuoria, mikä lisää työvaiheita. Nopeampi vaihtoehto on käyttää valmiiksi kuorittuja manteleita, jotka siis eivät ole luomu, eivätkä myöskään raw, sillä teollisessa kuorintaprosessissa mantelit kuumennetaan. Tässä kohtaa en kuitenkaan jaksa niuhottaa, vaan käytän useimmiten lähikaupan valmiiksikuorituja halpismanteleita. Niistäkin tulee kelpo tahna.


Mantelivoi:
 • 200g kuorittuja manteleita
 • 1 tl agavesiirappia
 • 1/4 tl Himalaja-suolaa
Jauha tehosekoittimessa mantelit jauheeksi. Jatka blendaamista, kunnes mantelit alkavat muodostaa tahnaa. Tässä menee omalla tavisblenderilläni aika kauan ja joudun pysäyttämään koneen useita kertoja. Kaavin reunoille siirtyneen mantelijauheen kulhon pohjalle. Jatkan blendaamista. Pidän taukoa, kun kone kuumenee liikaa. Totean, että mantelit ovat edelleen jauhetta. Totean että blenderi hajoaa kohta lopullisesti... Kunnes yhtä-äkkiä kulhoon muodostuu tahnaa.
Lisää tässä vaiheessa himppu suolaa ja agavea.
Päätä hankkia tehokkaampi blenderi, koska tätä on kuitenkin pakko tehdä kohta lisää!

Goji-appelsiinitahna:
 • 1 dl mantelivoita
 • 1/2 dl goji-marjoja
 • 1 tl kuivattuja appelsiininkuoria jauhettuna
 • 1 tl agave-siirappia
 • (1 tl lucuma-jauhetta)
Jauha gojit jauheeksi. Mikä tahansa pikkumylly käy, itse käytän kahvimyllyä, jolla jauhan myös kuivatut appelsiinkinkuoret jauheeksi. Myös raastettu luomu-appelsiininkuori käy, jos kuivattua ei ole. Sekoita jauheet mantelivoihin. Mausta agave-siirapilla. Lisäsin tahnaan myös lucumaa, koska sitä sattui olemaan. Menee ilmankin. Tahna on ihanaa ihan sellaisenaankin, mutta levitin siis tällä kertaa sitä päärynäviipaleiden väliin.

Jos sinulla sattuu olemaan aikaa ja viitseliäisyyttä, päärynäviipaleita voi ensin marinoida tunnin ajan kuivurissa tai uunin alaosassa. Tämä tekee rakenteen paremmaksi eväskäyttöä ajatellen. Jos on kiire, päärynän voi vain viipaloidan ja käyttää sellaisenaan. Tässä kuitenkin ohje myös marinoituihin viipaleisiin sekä sandwichien kokoamiseen:

Päärynä-sandwich:
 • 1 iso (luomu)päärynä
 • Himalaja-suolaa
 • sitruunanmehua
Väliin:
 • goji-mantelitahnaa
Päälle:
 • jauhettua kanelia
Viipaloi päärynät pituussuunnassa n. 1/2 cm viipaleiksi. Levitä kuivuriin/ leivinpellille uunin alaosaan. Ripottele päälle hiukan suolaa ja pirskottele sitruunanmehua. Kuivattele tunti. Käännä päärynät ja jatka kuivattelua toinen tunti.

Levitä/painele goji-mantelitahnaa päärynäviipaleelle ja laita toinen viipale päälle. Ripottele molemmin puolin kanelia. Nauti heti tai pakkaa piknikille. (Sandwichit muuttuvat vain herkullisemmiksi oleiltuaan eväsboxissa jonkin aikaa. Ota kuitenkin mukaan servettejä, sillä tässä vaiheessa ne ovat jo vähän boheemia syötävää. But who cares!)

8 kommenttia:

 1. Oi, ihan mahtavia vinkkejä! Meillä myös nyt laiskoteltu kokkailujen suhteen ja ulkoillessa usein otettu eväät. Tosin meillä eväät paljon simppelimpiä... Kiitos hyvistä ja herkullisen kuuloisista ohjeista, näitähän täytyy kokeilla!

  VastaaPoista
 2. Ihania juttuja piknikille! Varsinkin noi boheemit päärynä-sandwichit vaikuttaa hauskoilta!

  VastaaPoista
 3. Ihania piknik-eväitä! Tosin ostettuani pari kertaa goji-marjoja päädyin siihen tulokseen,että maistuvat niin pahoilta,etten ole niitä enään yli vuoteen ostanut.Mitä itse tykkäät?

  VastaaPoista
 4. Goji-marjat on ihania liotettuina tai esim. tuorepuurossa pehmenneinä. Makukin muuttuu paremmaksi kuin sellaisenaan syötynä. Anna Yaelian ihmeessä goji-marjoille vielä mahdollisuus! :)

  Tämä on muuten aivan huippublogi! Käyn usein lueskelemassa ja ihastelemassa viitseliäisyyttäsi. Tuntuu, että jokaiseen ruokaan tulee vaan niin paljon ainesosia ja valmistusvaiheita liottamiseen ja kuvattamisineen, että työpäivien jälkeen ei ole aikaa moiseen.. Ehkäpä ensi viikonloppuna teen noita päärynäsandwichejä ja aivan taivaalliselta kuulostavaa mansikka-verigreippi-piirakkaa :)

  VastaaPoista
 5. HW & Mia Lucia, päärynä-sandwichit eri muodoissaan on kyllä mun tän hetken suosikkeja. Niistä voi tehdä suolaisempiakin versioita muilla täytteillä.

  Yaelian, gojeissa on tosi paljon eroja riippuen mistä ja keneltä ostaa. Jotkut ovat tosi kuivia ja kitkeriä, toiset ihanan mehukkaita ja makeita. Ensimmäiset maistamani gojit olivat noita ensimmäsiä, ja ihmettelin itsekin kovasti, mistä moinen hypetys. Heaven mountain goji berries ovat ihan parhaita, samoin ne, mitä nykyään saa tilata Cocovilta. Myös Ruohonjuuressa irtomyynnistä saatavat luomu-gojit ovat maukkaita. Mutta nämä vinkit eivät tietysti sinua lämmitä siellä... Gojien kanssa luulen, että minulle on käynyt myös niin, että makuaistini on tottunut niiden makuun ja nykyään niitä on pakko olla aina varastossa :)

  Heidi, kiitos :) Juu, myönnän, että postaamani reseptit ovat harvoin sieltä simppelimmästä päästä. Olen ajatellut, että perusjuttuja löytyy niin paljon muualtakin netistä. Toisaalta aika monia reseptejä voi yksinkertaista ja jättä osan esikäsittelyvaiheista pois. En itsekään jaksa aina arki-iltaisin jaksa puuhastella keittiössä, mutta viikonloppuisin sitten enemmän.

  VastaaPoista
 6. Ihania juttua eväskorissanne:) Itsekin pitää joskus kokeilla noita päärynä-sandwichejä.

  VastaaPoista
 7. NAM! Liotitko manteleita yön yli?

  VastaaPoista
 8. Kaisu, lapset tosiaan myös tykkäsivät näistä, tosin banaaniversioista vielä enemmän.

  Katja, en liottanut, vaan blendasin kuiviltaan, suoraan pussista. Jos haluaisin maksimoida ravintoaineet ja sulavuuden, tekisin kuorellisista luomumanteleista, jotka liottaisin ja kuorisin omin pikku kätösin, kuivattaisin ja jauhaisin vasta sitten. Mutta tää on siis pikaversio :)

  VastaaPoista

 

Ensimmäinen ruokakirjani on ilmestynyt!