Veneilyä raakana, kiitos!

Ihana loma lähenee loppuaan ja olen taas rantautunut koneenkin ääreen. Kohta kuusi viikkoa reissaamista maalla ja erityisesti merellä takana. Lämpötilojen huidellessa ennätyslukemissa, on ollut itsestään selvää harrastaa hellatonta kokkausta, myös veneessä. Itse asiassa halusin kokeilla, miten onnistuu raakailu kenttäoloissa. Tässä muutamia kokemuksia raw boat tripiltä Suomenlahden saarilla.

Koska mittarin lukemat olivat lähes jatkuvasti kolmenkympin kieppeillä ja sää aurinkoinen, veneessä oli reissuillamme kuumaa ja kosteaa. Haaste raaka-aineiden säilymiselle siis. Harrastamme pääosin luonnonsatamia, jolloin kauppatäydennykset ja tuoretuotteiden saaminen on sattumanvaraista. Yleensä säilytän maista stuuvaamaani vihannessatsia veneen lattian alla, pilssissä, mutta veden ollessa poikkeuksellisen lämmintä tämä merivesikylmiö ei nyt toiminut. Parhaiten kasviksista tällaisissa oloissa selvisivät paprikat, tomaatit, porkkanat, munakoiso ja kesäkurpitsa, raakana ostetut avokadot sekä kukkakaali tiettyyn rajaan asti. Eli näillä mentiin. Hedelmistä omenat ja sitrukset ovat pitkillä matkoilla ylivetoja. Raa'at nektariinit kypsyvät mukavasti, samoin vihreinä ostetut banskut. Mukana oli myös pähkinöitä ja siemeniä, kuivattuja tomaatteja ja hedelmiä. Erityistä raw-vivahdetta muonavaroihin toivat kuivatut levät, raakatahini ja hampputahna, mustikkajauhe sekä tattari ja (raa'at) kaurahiutaleet. Ja pitihän sitä mutama superikin ottaa mukaan: vehnänorasjauhetta, macaa, gojimarjoja ja tietysti raakakaakaota oli lastattu laivaan. Samoin kylmäpuristettua kookosöljyä, oliiviöljyä, luomu-balsamicoa ja hunajaa, Himalaja-suolaa sekä reilu valikoima mausteita. 

Mutta siis, ei blenderiä, ei edes sauvasekoitinta. (Idätyspurkki ja quinoan siemeniä olisi tosin ollut  mukana, mutta jäivät veneidätykset sentään kokeilematta...) Eli aamusmoothien sijaan laittelin iltaisin raakapuuron kypsymään. Suosikkini oli monsteripuuro, jossa yön yli liotettua tattaria, rusinoita ja kurpitsansiemeniä, aamulla sekaan vielä 1 rkl raakatahinia, macaa ja vehnänorasjauhetta, viipaloitu bansku ja tuoreita mustikoita jonkun saaren rannasta sekä ripaus kardemummaa. - Juu, näyttää aika rajulta ja sopii parhaiten omassa seurassa nautittavaksi :)
Tässä sosiaalisesti helpompi versio: Yön yli liotettua kauraa, viikunaa ja auringonkukansiemeniä. Aamulla marjajauhetta, hampunsiemeniä ja viipaloituja hedelmiä sekä kanelia. Macaa oli tässäkin ja ehdottomana lisänä taas 1 rkl raakatahinia. 

Helteellä lounas kuittaantui yleensä aika kevyin eväin. Tässä avokadoa, ruususuolaa, mustapippuria ja reilusti tilliä. Lisänä tuoreita herneitä. Pikalounaiden paraimmistoa! 



Sillä aikaa kun rannalla grillailtiin, meidän veneessä kypsyteltiin munakoisoja paahteisella takakannella. Tässä vaiheessa oli kieltämättä jo aika friikki olo, mutta illalla sitten nautittiin aurinkokuivatuista munakoisoista. Paprikan ja valkosipulin kanssa marinoituina aika herkkuja. 


Päivän pääaterian söimme usein vasta auringon laskiessa eli aika välimerellisessä rytmissä mentiin. Tässä tyypillinen setti: Vähän krouvimpi (=veitsellä hakattu) versio kukkakaalicouscousista, tomaattisalaattia, marinoitua aramea ja ruohosipulin kukkia.









Blenderin puutteessa piti jälkkäriosastossa pärjätä ilman ihania raw-kakkuja ja mousseja ja huomasin kehittäneeni pienen addiktion.


Mutta veneessämme oli kuitenkin jääkaappi ja siinä loistava pakastelokero, eli ilman jädeä ei sentään tarvinnut selvitä. Tässäkin kohtaa mukaan ottamaani raw-tahini osoittautui ihan pistämättömäksi. Sen avulla syntyi helppo suklaajätski: Haarukalla sopivasti jo hiukan ylikypsynyt banaani tahinin kanssa mössöksi, sekaan raakakaakaojauhetta ja hunajaa. Massa lasten mehujäämuotteihin ja pariksi tunniksi pakkaseen.

Ja raakasuklaata piti tietysti saada. Koska kookosöljy pysyi jatkuvasti juoksevana, pieni suklaaerä syntyi nopeasti teemukissa kookosöjystä ja raakakaakaojauheesta. Mustikkajauhetta, vaniljaa, himalajasuolaa ja tujaus mustapippuria sekä hunajaa makeutukseen. Pinnalle vielä vähän gojimarjoja ja suklaanhimo kyllä talttui vaikka resepti ja valmistustapa olivatkin aika alkeelliset. (Huomaa uuden elämän suklaamuotteina saanet marjapiiras-vuoat.) Hätäsuklaaksi ostamani Ombarit jäivät kevyesi kakkoseksi ja jäin kyllä ihmettelemään, kuka niitä oikeasti haluaa syödä. Not my stuff!




Parasta oli kuitenkin se, että ruokapuoli hoitui ihanan iisisti. Aikaa jäi kaikkeen muuhun, kuten meren äärettömyyden ihmetteleyyn, uimiseen, rantakivien tutkimiseen ja ennenkaikkea Olemiseen. Tässä Jussarön mustahiekkaisella rannalla.




4 kommenttia:

  1. Merellä reissaaminen kuulostaa ihanalta,etenkin kun ilmat olivat niin lämpimät ja kauniit.Oli mielenkiintoista kuulla myös miten se ruokapuoli siellä hoitui:-)

    VastaaPoista
  2. Ihana postaus. Mahtavalta kuulostavaa merielämää raakaillen! Ja tuota tahini-suklaajätskiä on pakko päästä heti testaamaan :)

    VastaaPoista
  3. Kekseliästä. Raakaruokailu näyttää siis kehittävän myös ihmisen luovaa puolta =D!

    Varmaan oli mukava reissu. Aurinkoinen merellä olo tunnelma tulvahti tekstin läpikin!

    VastaaPoista
  4. Yaelian, ei varmaan ihan tavanomaisista vene-eväistä ole kysymys.. Merellä oli ihan mukavaa, vaikka pohjimmiltani olenkin maakrapu.

    HW, kiitos :) Jätski oli kyllä lasten mieleen, niiden valmistus myös.

    Suvi, olen kanssasi samaa mieltä. Kyllä tässä luovuus kukkii ihan uudella tavalla.

    VastaaPoista

 

Ensimmäinen ruokakirjani on ilmestynyt!