Saksanpähkinäjuusto





Kuivatut, raa'at pähkinät ovat huippuravinteikasta ja energiatehokasta ruokaa. Maitohappokäyminen lisää näitä hyviä ominaisuuksia entisestään mm. auttamalla elimistöä hyödytämään pähkinöiden hyvät ainekset. Mutta tämä ei ole se syy, miksi rakastan pähkinäjuustoja. Vaan kyllä se on maku ja moninaiset käyttömahdollisuudet. Lisäksi on jotenkin mukava ajatus, että voin itse valmistaa omat juustoni ja pähkinäjuustot ovat tietysti myös ympäristöystävällisempi vaihtoehto eläinperäisille juustoille.

Cashew-juustosta on helppo aloittaa, sillä se onnistuu oikeastaan aina ja on maultaan helposti lähestyttävää. Myös macadamia-pähkinät ovat herkullisia, vaikkakin niiden rakenne on kovempi ja juustosta tulee vähän karkeampaa. Mutta jos uskallat hakea vaihtelua makumaailmaan, kannattaa kokeilla muitakin pähkinöitä ja siemeniä, esim. saksanpähkinöitä. Jos cashew-juusto on pähkinäjuustojen mozzarella ja macadamia-juusto cheddaria, kokeiluni perusteella voin sanoa, että saksanpähkinäjuusto onkin sitten roqueford tai gorgonzola. Saksanpähkinöissä on voimakkaampi maku jo muutenkin ja hapattaminen tuo siihen vielä vähän lisäpotkua. Kuten homejuustoista, luultavasti toiset tykkää, toiset ei. Itse kyllä nostan peukun ylöspäin.

Karpalo ja saksanpähkinä on klassinen yhdistelmä. Niipä sovelsin sitä myös tähän juustoon ja syntyi siis karpalo-saksanpähkinäjuusto. Samalla periaatteella voit valmistaa myös ihan basic-juuston ilman karpaloita ja muita hössötyksiä, mutta karpalot ovat kyllä hyviä. Olisin halunnut käyttää kuivattuja karpaloita joissa ei ole mitään ylimääräistä makeutusta tai muitakaan lisäaineita. Niitä vain ei tahdo saada valmiina. Koska itse kuivattelu ei nyt ollut vaihtoehto, tyydyin luomu-karpaloihin, jotka oli makeutettu omenamehulla ja sisälsivät myös auringonkukkaöljyä. Aion kokeilla kuitenkin myös itse kuivattelua, kun minulla pian on kuivuri (vihdoin viimein =)!
No, juuston hapatusprosessissa karpaloiden suhteen ei sinänsä ole niin väliä ja homma happani ihan nätisti näillä kaupan karpaloillakin.

Karpalo-saksanpähkinäjuusto

  • 150 g luomu-saksanpähkinöitä (käytin Makrobioksen) liotettuna 12 - 14 t
  • 2 kapselia tai 2 pss. maitohappobakteerijauhetta (käytin Biolatten jauhetta)
  • 1 tl vaaleaa misoa (en käyttänyt)
  • vettä sen verran, että saat blendattua pähkinöistä hienojakoisen massan
  • 1/2 - 3/4 tl Himalaja-suolaa
  • 1/2 dl kuivattuja karpaloita

Pinnalle: ravintohiivahiutaleita, mustapippuria

Liota pähkinöitä väljässä vedessä. Kaada liotusvesi pois. Lisää vain sen verran vettä, että saat massan blendattua. Mitä vähemmällä vedellä pärjäät tässä vaiheessa, sen kiinteämpää tulee valmiista juustosta. Lisää maitohappobakteerit (ja miso, jos käytät sitä) ja blendaa vielä hetki, kunnes ainekset ovat varmasti sekaisin. Kaada massa harsokankaalla vuorattuun lävikköön, jonka olet asemoinut riittävän syvän kulhon päälle. Massasta on tarkoitus valuttaa nestettä. Peitä pähkinämassa kannella, esim. tee- tai kahvilautasella ja laita päälle paino. Itselläni oli vedellä täytetty kannu, kuten kuvasta näkyy. Jätä tekeytymään lämpimään paikkaan vuorokaudeksi. 

Kaada pähkinämassa puhtaaseen kulhoon. Sekoita joukkoon karpalot ja suola. Jos haluat käyttää juustomuottia kaada pähkinämassa siihen. Itse käytin pientä lasikulhoa. Siirrä pähkinämassa jääkaapin ylimmälle hyllylle tai kylmiöön. Anna käydä 2-3 vuorokautta tai pidempään. Juusto kiinteytyy ja happanee. 

Kaada valmis juusto muotista/kulhosta ja ripottele pinnalle ravintohiivahiutaleita ja tai mustapippuria. Käytä viikon kuluessa.


Herkkupala esim. Katjan (Moments) kehittelemien 
porkkana-siemenkräkkereiden kanssa.

7 kommenttia:

  1. Teen pähkinäjuustoa tosi usein,mutta aina cashewpähkinöillä (paitsi kerran parapähkinöillä),mutta tosiaankin voisi joskus kokeilla muitakin pähkinöitä tuohon tarkoitukseen.Tätä tulenkin kokeilemaan-
    Sain eilen sen tilaamani raw food-kirjan,jonka ostin postauksesi innoittamanal.Ei kauheasti uudista varsinaisesti,mutta ihanan visuaalinen kirja,ja juuri sellainen,jonka voi näyttää jollekink,jos haluaa kertoa enemmän raw foodista.

    VastaaPoista
  2. Yaelian, koen myös, että ko. kirja ei enää pitempään raakailua harrastaneelle tarjoa varsinaisesti uutta mutta rohkaisee varmasti monia aloittelevia kokeilemaan. Visuaalinen ilme inspiroi minuakin :)

    VastaaPoista
  3. Kuulostaa ja näyttää hyvälle! Olen tehnyt vain kerran macadamiajuustoa, siitä tuli ihan hyvää. Pitäisikin kokeilla casheweista, veikkaan että se maistuisi mulle paremmin. Oliko sulla tuossa kuvassa harson tilalla siivilä? Minä ajattelin tänään tehdä kräkkereitä idätetystä tattarista, katsotaan mitä tulee :)

    VastaaPoista
  4. Katja, mulla oli sekä siivilä että harso sen päällä. Tein eilen kräkkereitä punajuurikuidusta ja tattariniduista. Suosittelen! Tattari on parasta.

    VastaaPoista
  5. Blogissamme on sinulle tunnustus!

    VastaaPoista
  6. Onpas kiva ja erilainen ohje! Kyl kelpais. <3

    VastaaPoista
  7. hertta, wautsi! Kiitos kovasti :)

    Ent-tu, tämä on tosiaan vähän erilainen kuin monen pähkinäjuustot. Mut hyvä omasta mielestäni ja kypsyttäessä vaan paranee.

    VastaaPoista

 

Ensimmäinen ruokakirjani on ilmestynyt!