Fiksumpi kauraomenapaistos


Omena-aikaan lapsuuteni herkkumuistoja on kauraomenapaistos, jota söin ensimmäistä kertaa tädin kesämökin kuistilla. Vanha hirsimökki viileänä syyspäivänä, pihalla ikivanhoja omenapuita, joiden ympärillä maa peittyneenä pudokkaista: Punakanelia, Huvitusta, Antonovkaa. Keräsimme kottikärryllisen omenia, joista tehtiin valtavasti sosetta. Osasta tätini paistoi vanhassa kaasu-uunissa taivaallista herkkua, jota en ollut maistanut koskaan aikaisemmin. Ilmassa sekoittui maatuvien lehtien karvas haju kypsien omenoiden makeuteen. Varpaita paleli, mutta kuistilla oli ihana nauttia kesän viimeisistä rippeistä.

Kuten huomaatte, omenat saavat minut herkistymään, sen sijaan voita ja sokeria tihkuva paistos ei enää houkuttele. Onneksi tämä on yksi niitä reseptejä, jotka sallivat muokkausta makuelämyksen juurikaan kärsimättä. Kauraomput venyvät vaivattomasti myös raakaversioiksi.  Tällaista jälkiruokaa olen tehnyt nyt parina päivänä. Ja siitä on nautittu sekä kypsänä että raakana:

Fiksumpi kauraomenapaistos 4:lle

4 omenaa
kanelia
rusinasiirappia
muruseosta

Rusinasiirappi:
  • 1/2 kp (1,25 dl) aurinkokuivattuja rusinoita + saman verran vettä (taateleista syntyy kiva siirappi myös)
  • ripaus kanelia
Liota rusinoita muutama tunti (tai yön yli). Blendaa tehosekoittimella mahdollisimman tasaiseksi. Jos haluat hiukan täyteläisyyttä ja kiiltoa, lisää 1 tl kylmäpuristettua sesam- tai jotain pähkinäöljyä sekoittamisen alussa. Lisää kaneli ja blendaa vielä tasaiseksi.

Viipaloi omenat ohuelti. Mausta kanelilla, valuta päälle rusinasiirappi. Jätä  maustumaan siksi aikaa, kun valmistat muruseoksen.

Muruseos:
1 dl neitsyt-kookosöljyä (kiinteänä)
n. 4 dl (höyryttämiä) kaurahiutaleita
1/2 dl kookosjauhoja
3 rkl palmusokeria* (tai hunajaa)
1/4 tl himalajasuolaa

Kypsennettävään versioon lisäksi:
  • 1/2 dl manteli- tai kauramaitoa
Raaka-versioon edellisten tilalle:
  • 1/2 banaani
  • 1 tl lucuma-jauhetta
  • hiukan luonnonvaniljaa

Nypi kulhossa käsin kookosöljy ja muut muruseoksen ainekset. Tein kypsennettyä paistosta 2 annosta, raw-paistosta (I know "paistos" on älytön termi tässä yhteydessä..) kaksi annosta. Eli otin vähän alle puolet muruseoksesta erilleen raw-paistosta varten ja sekoitin muuhun osaan mantelimaidon.

Raw-versiota varten soseutin banaanin haarukalla suurpiirteisesti. Sekoitin banaanisoseen ja lucumajauheen kauramuruseokseen.


Asettele ohuita omenaviipaleita paistosvuoan tai tarjoiluastian (raw-versio) pohjalle. Ripottele omenoille kanelia ja kaada päälle rusinasiirappia. Levittele muruseos omenaviipaleiden päälle. Raw-versio onkin tässä vaiheessa viimeistä silausta vaille valmis. Kypsennettyä paistoin uunissa 200 asteessa, kunnes omenat olivat pehmenneet ja paistos saanut väriä (n. 20 min.). Tämä versio palaa herkemmin kuin perinteinen kauraomenapaistos, joten suojaa pinta kannella tai leivin paperilla paistamisen loppuvaiheessa.

Tarjosin molempia hunajalla makeutetun ja vaniljalla maustetun kookos-cashew-kastikkeen kanssa.






Kypsempi versio katosi pikavauhtia lasten suihin.


Kannattaako Raw-omenajälkkäriä kuivattaa?

Tein yhden version kauraomenapaistosta myös kuivattamalla sitä muutaman tunnin niin, että muruseos muuttui rapeaksi ja omenat hiukan pehmenivät. Jälkkärin koostumus olikin tosi hyvä, mutta maku... En tiedä, onko kukaan muu huomannut, että joskus kookosöljyn maku muuttuu todella epämiellyttäväksi. Ja näin kävi myös paistoksen kanssa. Olen yrittänyt selvittää, mikä aiheuttaa kookoksen happamoitumisen, mutta en ole ihan täysi selvillä asiasta. Näin käy kuitenkin usein, kun olen kuivattanu jotain kookosöljyä sisältävää tai yhdistänyt kookosta ns. viljatuotteisin, kuten tattariin. Hapan maku ei tule esiin heti, vaan jonkin ajan kuluttua. Olipa syy mikä tahansa, aion seuraavalla kerralla korvata kuivatettavaan versioon kookosöljyn jollain kylmäpuristetulla siemenöljyllä.

..................................................
*Palmusokeri on fiksumpi vaihtoehto ruokosokerille. Se ei ole raw, mutta omaa muita hyviä ominaisuuksia, jos siis makeutusaineella voi sellaisia olla. Palmusokeri on ensinnäkin ekologista, ja mm.  FAO (YK:n elintarvikejärjestö) on nimennyt palmusokerin luontoa säästävimmäksi sokeriksi. Lisäksi palmusokerilla on alhainen glykeeminen indeksi (GI), eli se ei vaikuta yhtä voimakkaasti verensokerin vaihteluihin kuin esim. ruokosokeri). Siinä on runsaammin kivennäisaineita ja vitamiineja kuin esim. hunajassa, joka kuitenkin entsyymipitoisuutensa puolesta on parempi. Lisädetskuna mainittakoon, että Ombar on siirtynyt käyttämään raakasuklaapatukoissaan agave-siirapin sijaan palmusokeria - ja maku on ainakin oman kokemukseni perusteella muutenkin parantunut (vaikka se johtuu varmaan muistakin muutoksista resepteissä).

4 kommenttia:

  1. Mmm,omena-kaurapaistos,saa minutkin muistelemaan...
    Ihana raw versio! Harmittaa kun täällä ei ole noita kookosjauhoja,joten joudun vaan jauhamaan kookoshiutaleet hienoksi.
    En ole itse huomannut tuota kookoksen maun muuttumista,mutta en ole tainnutkaan pahemmin kuivatella kookosöljyä sisältäviä juttuja.Sen sijaan olen usein kuivatellut kookosta sisältäviä juttuja,kuten piirakkapohjia,energiapatukoita ja sellaisia,enkä ole huomannut sitä maun muuttumista,Pitää tutkia seuraavan kerran kun teen jotain sen tapaista.Tuota palmusokeria olen jossain täällä nähnyt sellaisina kokonaisina möykkyinä,pitää ensi kerralla sitten ostaa jos taas löydän.Rapsutuksia Peetsille!

    VastaaPoista
  2. Yaelian, varmaan kookoshiutaleillakin saa ihan kivaa täyteläisyyttä makuun. Itse olen saanut saman ikävän maun myös joihinkin pelkkää kookosta sisältäviin kuivateltuihin kräkkereihin. Hmm... Peets kiittää rapsutuksista :)

    VastaaPoista
  3. Hei kiva ohje! Sulla on täällä aina niin hurjan hienoja ohjeita, että harvemmin tulee kokeiltua, mutta tämä on sen verran yksinkertainen minullekin, että taidan ottaa sen kokeiluun ja mahdollisesti vakio-raw-herkkujen joukkoon. :-) Se pähkinäbanaanijugurtti on jäänyt ihan arkipäivään mukaan.

    VastaaPoista
  4. annika, tää on todellakin simppeli resepti ja syntyy ihan käden käänteessä. Kiva kuulla, että juge-resepti on toiminut noin hyvin :) Itse pidän siitä myös kovasti.

    VastaaPoista

 

Ensimmäinen ruokakirjani on ilmestynyt!