Pienet punajuuripateet


Blogin päivitys on jäänyt vähemmälle, kun olen viime päivät (tai siis illat ... ja osittain yöt :) kuunnellut todella kiinnostavia haastatteluja, joissa eri tavoin raw food -kentässä toimivat henkilöt ovat kertoneet näkemyksistään ja kokemuksistaan raakailusta, ihmiselle optimaalisesta ravinnosta, pyrkimyksistä kohti huipputerveyttä, tietoisuuden kohottamista, rakastavia ihmissuhteita, eettistä, kestävää ja ekologista elämäntapaa tai näitä kaikkia. Raw Mom -saitin 10-päiväinen tapahtuma Raw Mom Cooked Dad on tarjonnut yli 40 päivittäin vaihtuvaa haastattelua guruista "tavallisiin" raw foodieihin. Kokoavana teemana yksinkertaistetusti, miten yhdistää raakailu ja tosielämä (kuten kypsät aviomiehet ja viherkammoiset lapset) ja rakentaa rauha omalle lautaselle. Haastattelujen herättämistä ajatuksista ehkä myöhemmin lisää, mutta ennenkuin siirryn nauttimaan tämän päiväisen annoksen ajatusmurkinaa, vielä vähän ruumiinravintoa. Tässä yksi sesongin suosikkireseptejä, jota olen tehnyt usein viime aikoina.

Ps. Ja jos em. nettitapahtuma kiinnostaa, vielä huomenna on mahdollista kuunnella, mitä Raw Mamoilla on sanottavana.


Pienet punajuuripateet (n. 14 kpl)
  • 2,5 dl punajuurimehusta ylijäänyttä raastetta (tai kuivaksi puristettua hienoksi raastettua punajuurta)
  • 1/2 murskattua valkosipulinkynttä
  • 1/2 vihersipulin varsi tai pieni nippu ruohosipulia
  • Himalaja-suolaa
  • mustapippuria rouhittuna
  • tuoretta basilikaa tai timjamia hienonnettuna
  • 1 tl sitruunankuorta raastettuna
  • 1 rkl neitsytkookosöljyä sulatettuna
  • 1 tl luomu-omenaviinietikkaa tai -balsamicoa
  • (2-3 rkl kuorittuja hampunsiemeniä)
  • (1 rkl hiivahiutaleita)
  • 1 rkl saksan- tai pekaanipähkinöitä hienoksi rouhittuna
Yksinkertaisin versio on sekoittaa kaikki ainekset keskenään tasaiseksi taikinaksi ja muodostaa siitä kahdella ruokaluiskalla pieniä mykyjä. Astetta miellyttävämmän koostumuksen saat, jos sekoitat kaikki ainekset pähkinärouhetta lukuunottamatta sauvasekoittimella tasaiseksi massaksi. Kuoritut hampunsiemenet lisäävät täyteläisyyttä taikinaan. Lisää pähkinärouhe vasta loppuvaiheessa ja sekoita hyvin. Muodost taikinasta kahdella ruokalusikala sopivia suupaloja tai painele esim jääpalamuotteihin. Anna vetäytyä hetki jääkaapissa. Jos käytät muotteja, kumoa pateet varovasti veistä apuna käyttäen tarjoilualustalle. Viimeistellympi fiilis syntyy, jos asetat jokaisen pateen alle esim. viinisuolaheinän lehden tai ohuen kurkkuviipaleen. Viimeistele saksan- tai pekaanipähkinän puolikkailla ja oliivi- tai kurpitsansiemenöljyllä (ei raw). Myös cashew-juusto on loistolisä.



7 kommenttia:

  1. Kiitos tuosta linkistä tuonne saitille,menenkin paremman ajan kuluessa kuuntelemaan,harmi kun en ollut sitä aiemmin huomannut.
    Ihanan nätin pikku timbaalit!

    VastaaPoista
  2. Oo ihania. Olenkin miettinyt, mitä kaikkea tekisin ihanista luomupunajuurista, joita meidänkin pohjoisesta kauppahallista löytyy edullisesti juuri nyt. Usein käytän sitä juuresmehuun, lisäksi mulla on huippuhyvä luomuvuokaruoan resepti siitä, mutta kypsennetty. Tätä testaan ilman muuta. Kiitos muutenkin ihanasta ja kauniista blogista, se on mulle innon ja inspiraation lähde.

    VastaaPoista
  3. Onpas söpöjä :) Mä tein kans toissapäivänä punajuuri-innovaation! Oon valmistamassa samaa herkkua raw iltaan lauantaina. Harmi kun kuulin Heidiltä, että olet menossa perjantaina. Mutta olen varmaan tulossa silloin poikkeamaan siellä, olisi kiva tavata :)

    VastaaPoista
  4. Yaelian, tosiaan loppusuoralla on toi haastattelujuttu, mutta vielä on muutama kiinostava jäljellä.

    Molly, kiitos. Punajuuri on todella syksyn ja talven sesonkiruokaa ja vieläpä terveellistä ja edullista. Kiva, että teidänkin kauppahallista löytyy :)

    Katja, voin jo etukäteen vihjata, että näitä on tarjolla Raw-illassa perjantaina. Eli punajuurta siis molempina päivinä. Great! Joo olis tosiaan kiva tavata, toivottavasti pääset perjantaina käväisemään.

    VastaaPoista
  5. Kauniita ovat!
    Olen tehnyt pari-kolme kertaa luomupunajuurista raw-viritelmiä, ja menettänyt uskoni entiseen lempijuurekseeni täysin. Minusta punajuuri maistuu raakana jotenkin multaiselle (en sentään ole käyttänyt kuoria!) ja siitä jää kitalakeen ikävä maku ja tunne pitkäksi aikaa.
    Tätä lukiessani kävi kuitenkin mielessä, että olikohan vika käyttämissäni punajuurissa?

    VastaaPoista
  6. Haha :D Toivottavasti ehdin paikalla huomenna. Aion töiden jälkeen pyöräyttää raakaomppupiirakan niin ei ole lauantaina niin tuhottomasti hommaa :) Mulla jäi tänään punajuuren mehustamisesta yli kuitua ja ajattelin testata sitä yhdessä porkkanankuidun ja kuorittujen hampunsiementen kanssa :)

    VastaaPoista
  7. HeidiK, samasta asiasta olen kuullut muiltakin - siis multaisuudesta. Olen kyllä huomannut, että punajuurten välillä on eroja. Oman kokemukseni mukaan, äskettäin poimitut tai oikein säilytetyt punikset on parhaita, mutta sitähän ei välttämättä tiedä kun tekee valintaa kaupan tarjonnasta. Marinointi, maustaminen ja kuivattaminen parantavat makua. Mutta sitten voi vaan olla niin, että raaka punajuuri ei ole sun juttu...

    Katja, omppupiiras kuulostaa ihanalle! Lauantaista on selvästi tulossa oikein herkkupäivä :) Noi kuoritut hampunsiemenet on kyllä kiva lisä vähän kaikkeen.

    VastaaPoista

 

Ensimmäinen ruokakirjani on ilmestynyt!