Kanelikierteitä kynttilän valossa

Monessa blogissa on jo nostatettu pientä joulun odotusta. Itse en niinkään ole jouluihminen mutta tunnelmointi kynttilänvalossa on ehdoton juttu tähän aikaan vuodesta. Myös ns. joulumausteiden, eli kardemumman, kanelin ja inkiväärin kulutus nousee selväsi kohti vuoden pimeintä aikaa, samoin chilien. - Ruokahan voi lämmittää muullakin tavoin kuin olemalla kirjaimellisesti kuumaa.

Lämmittävien mausteiden kaipuu on esimerkki siitä kehon viisaudesta, jota kannattaa kuunnella. Mausteiden terveyttä edistävät vaikutukset ovat olleet tiedossa jo vuosituhansia, mutta myös nykytiede tunnustaa asian. Mausteiden ja yrttien sisältämillä fytokemikaaleilla ja antioksidanteilla on todettu olevan sekä fyysisiä että psyykkisiä vaivoja lievittäviä tai ehkäiseviä vaikutuksia. Edellisistä mainittakoon mm. erilaiset immunipuolustukseen ja aineenvaihduntaan liittyvät häiriöt (diabetes, reuma, syöpätaudit jne.). Lisäksi tällaisena flunssakautena kanelin, inkiväärin ja chilien tulehdusta ehkäisevät ominaisuudet ovat aika loistojuttu.

Kaamosmasiksessa kannattaa muistaa kardemumma ja chilit, joilla on todettu olevan (muiden hyvien ominaisuusien lisäksi) mielialaa kohottavia vaikutuksia. Samaa voi sanoa myös sahramista, (jouluinen mauste sekin). Monilla muillakin mausteilla ja yrteillä on huomattavia terveyshyötyjä. Lisätietoa voi lueskella esim. täältä.

Kanelista kuitenkin vielä sen verran, että kaneliksi kutsutaan useita eri lajikkeita. Meillä suurin osa kaupassa myytävästä kanelista on itse asiassa kassia-puun kuorta. Jotkut varmaan muistavat jokin aika sitten olleen kohun kanelin sisältämästä kumariinista, jonka on todettu olevan suurina määrinä haitallista maksalle. Tästä syystä mm. päiväkodeissa vietiin kanelisokerit lasten aamupuuron päältä. Eri  kanelilaatujen kumariinipitoisuudessa on kuitenkin huomattavia eroja (kassiassa eniten) eli jos haluaa vältellä liikaa kumariinin saantia, kannattaisi tietysti valita kaneli, jossa sitä on vain vähän tai ei ollenkaan. Tällainen on mm. Ceylonin kaneli (cinnamon verum). Sitä on kuitenkin vähän vaikeampi löytää ja useinkaan tavallinen kuluttaja ei voi tietää, mitä lajiketta kanelipussista löytyy. Toisaalta kassia-kanelinkin normaalikäytössä kumariinipitoisuus jää pieneksi, eli jos sitä ei ihan lusikka kaupalla syö pävittäin, haittavaikutuksia ei pitäisi olla.  Itse olen kuitenkin siirtynyt käyttämään Sonnentorin Ceylon-kanelia, joka on kylläkin aika mietoa omaan makuuni. Mutta koska käytän kanelia runsaasti ja lähes päivittän, on parempi pelata varman päälle.

Viime postauksen kommenteissa vähän kyseltiin ja ehdotettiin jotain, missä ei olisi pähkinää tai kookosta. Omia suosikkejani tosiaan molemmat, mikä näkyy reseptivalikoimassa. Mutta, yllätys yllätys seuraava ohje ei sisällä kumpaakaan. Tosin jos myös mantelit ja siemenet ovat ongelma, niin sitten en voi kuin pahoitella.

Pidin ystäväni kanssa neulontailtaa ja samalla nautiskelimme Yogi-teetä ja (raw-)kanelikierteitä. Miettiessäni tarjottavia selailin mm. erilaisia raw-korvapuustiohjeita, joista monet ovat tosi houkuttelevia, mutta vähän monimutkaisia arki-iltana toeutettaviksi. Kehittelin sitten vähän yksinkertaisemman mantelimassataikinan eri ohjeiden pohjalta.


Siitä tulikin ihan hyvä, mausteinen mutta ei kovin makea. Täytteestä sen sijaan tuli todella herkku.  Soseutin siihen kuivattuja aprikooseja ja sharon-hedelmän, joita on taas ilmestynyt kauppoihin. Lisäsin sekaan vähän lisää lämmittäviä mausteita. Myös ystäväni, joka ei ole mikään raw foodie, piti näistä kovasti.

Kanelikierteet:

Pohja:

  • 3 dl manteleita
  • 1,5 dl auringonkukansiemeniä
- liota 8 t. Laitoin omani likoamaan Yogi-teehen (Classic), mikä syvensi taikinan mausteista makua. Anna kuivahtaa liottamisen jälkeen n. tunti.
  •  7 taatelia ja n. 1 dl vettä.
Liota taateleita muutama tunti. (Jos pidät makeasta, laita muutama taateli lisää.) Soseuta sauvasekoittimella tai benderissä taateli + liotusvesi. Laita odottamaan.

Jauha mantelit ja siemenet mahdollisimman tasaiseksi massaksi tehosekoittimessa tai monitoimikoneen s-terällä. Lisää seokseen taatelisose, sekä
  • 1/4 tl Himalaja-suolaa
  • 1- 2 tl kaardemummaa
  • 2 tl kanelia
  • 1/2 tl luonnon vaniljaa
  • (1 rkl luomu-hunajaa). 
Sekoita vielä hetki. Lisää lopuksi käsin sekoittaen
  • 0,5 dl chia-siemeniä jauheeksi jauhettuna tai
  • 1 dl pellavansiemeniä jauheena
Täyte:
  • 15 kuivattua luomu-aprikoosia + 1,25 dl vettä liotukseen
  • 1 sharon-hedelmä kuorittuna ja kuutioituna
  • 1 tl inkiväärijauhetta
  • 1 rkl lucuma-jauetta
  • 1 tl psylliumin siemeniä
  • 1 tl sitruunanmehua ja 1 tl raastettua kuorta.
Soseuta kaikki ainekset blenderissä tai monitoimikoneessa.

Muotoile taikinasta leivinpaperin päällä levy. Levitä päälle täyte. Itse ripottelin täytteen päälle vielä unikonsiemeniä ennen rullaamista. Jos taikina ja täyte tuntuvat hyvin kosteilta, voit kuivattaa levyä uunin alaosassa 40 asteessa n. 2 tuntia. Tällöin rullaaminen helpottuu.
Rullaa levy mahd. tiukaksi kääryleeksi leivinpaperia apuna käyttäen. Itselläni tämä onnistui kohtuullisen helposti. Anna vetäytyä jääkaapissa n. tunti ja leikkaa sitten n. 2 cm viipaleiksi. Jos haluat oikein napakat kierteet,  kuivata niitä uunissa tai kuivurissa vielä n. 4 tuntia. Tämä ei kuitenkaan ole välttämätöntä. Kierteet ovat hyviä jo näin, mutta ne voi myös kuorruttaa.

Kuorrutus:
  • 3 rkl kaakaovoita
  • hiukan hunajaa makeutukseen
Sulata kaakaovoi, lisää hunaja seokseen. Anna jähmettyä hiukan välillä sekoitellen, jolloin kuorruttaminen helpottuu. Sivele kierteet kuorrutuksella ja ripottele päälle kanelia.




8 kommenttia:

  1. Olipa houkuttelevia kierteitä, kokeilla täytyy pian:) Ihan pakko hehkuttaa jossain; puoli vuotta raakaravintoharrastusta takana eikä flunssan flunssaa koko aikana!! Pienten lasten äitinä totuin jo siihen että koko ajan oli tauti tulossa tai menossa...Nyt alkaa jo aviopuolisokin ymmärtää miksi tätä jaksan:)

    VastaaPoista
  2. kati, samoja kokemuksia! Viimeisin flunssa oli yli vuosi sitten ja energiaa riittää vaikka muille jakaa. Aiemmin imuroin kaikki mahdolliset pöpöt.

    VastaaPoista
  3. Okriina, olen tosi kiinnostuneena lukenut blogiasi, mutta haluaisin raaka-apua hieman näillä ehdoilla: Entäs jos ei voi syödä manteleita ja pähkinöitä? Itse satun ton lisäksi vielä INHOAMAAN kookosta kaikessa muodossaan (noh, mua ällöttää kyllä myös suklaatkin eli ei cocobeanseille)! Mitä muuta raakaa siis syödä kuin... salaattia ja soppaa tms? Onko silloin edes niin väliä lämmittääkö osan ruoastansa vai raakaileeko jos ei ota pähkinöiden kaltaisia tärkeitä raw-rasva/prodelähteitä ruokavalioonsa?

    VastaaPoista
  4. Kafi, en ole virallinen ravintoneuvoja saatika ravitsemusterapeutti, joten voin antaa vinkkejä vain asian harrastajan näkökulmasta. Raakaruokavaliossa tärkein proteiininlähde on itseasiassa vihreät lehtivihannekset, jotka sisältävät paljon aminohappoja eli proteiinien rakennusaineita. Mitä tummanvihreämpi, sen parempi. Ja parhaiten aminohapot saa elimistön käyttöön blendaamalla tai mehustamalla vihreät muiden (usein herkullisempien) ainesten kanssa. Pähkinät eivät edes ole erityisen suositeltavia, koska ne ovat kenen tahansa ruoansulatukselle aika kova pala. Eli niiden ei koskaan pidä olla pääasiallinen proteiinien tai rasvojen lähde. Jos siemenet, kuten hamppu, auringonkukan-, sesamin-, tai pellavansiemenet käyvät, niitä kannattaa käyttää pähkinöiden sijaan. Tattarissa, hirssissä ja quinoassa on myös proteiineja. Samoin levissä ja joissain sienissä (herkkusieni ja siitake). Hyviä rasvoja saa myöskylmäpuristetuista öljyistä, kuten oliiviöljy sekä avokadoista. Ja ravitsemuksellisesti kookos tai kaakao eivät todellakaan ole välttämättömiä. Tosin kookosöljy ja kaakaovoi ovat esim. monien leivonnaisen koostumuksen kannalta kivoja. Mutta herkutella voi muutenkin.
    Tärkein asia ruokavalinnoissa mielestäni on kuunnella omaa kehoa. Jos ruokarajoitteita on paljon, kannattaa miettiä, miten tiukasti haluaa pitäytyä jossain tietyssä ruokavaliossa.Tärkeintä on, että ruoka maistuu ja tuntuu hyvältä ja siitä tulee energinen ja tasapainoinen olo. Olemme kaikki niin yksilöllisiä, ettei yleispäteviä ohjeita täydellisen ruokavalion suhteen ole olemassa. Eli soveltaen, säätäen ja sähläten löytyy usein se itselle paras tie.

    VastaaPoista
  5. Kiva ohje! Nuo jouluiset maustesekoitukset ovat ihania ja ne maistuvat myös ihanilta eri ruuissa. Täällä jostain syystä kesä vaan jatkuu(ikinä ei marraskuussa ole kuljettu hihattomilla ja shortseilla..) ja kynttilöiden polttokin näyttää vaan siirtyvän...Minäkään en edes muista koska olisi viimeksi ollut flunssaa.Pientä nuhaa joskus oli viime talvena ja nyt oli vähän,mutta siinä se oli,eli kyllä vaan ravinto vaikuttaa:-)Muuten,olisi kiva nähdä niitä neuloksiasikin....

    VastaaPoista
  6. Yaelian, täällä alkaa tosiaan olla jo ihan loppusyksyn fiilikset. Pitkästä aikaa ollut aika normaali syksy. Täällä flunssakausi jyllää jo täysillä, mutta uskon tosiaan myös ravinnon voimaan sen ehkäisyssä.

    VastaaPoista
  7. Kiitän taas herkullisesta reseptistä, ihan yllätin itseni ja sain tehtyä noista melkein saman näköisiäkin :) Psylliumiin en raaskinut investoida, mutta pysyivät onneksi kasassa ilmankin. Kuivattelin kyllä ennen rullaamista pari tuntia ja myöhemminkin sen nelisen tuntia - näppärä keino hajustaa kämppä ja nauttia vielä vähän joulun tuoksusta. :)

    VastaaPoista
  8. Tiia, joo se psyllium on usein sellaista hienosäätöä, jota ilmankin pärjää. Kiva että onnistui ja tuoksut on tosiaan aika mehevät, kun noita kuivattelee :)

    VastaaPoista

 

Ensimmäinen ruokakirjani on ilmestynyt!