Goodbye chocolate - Hello carob!


Raakasuklaa on monille ensimmäinen kosketus superfoodeihin ja tämän päivän raw food -liikkeeseen. Raakasuklaata markkinoidaan sekä vahvoilla terveysväittämillä, että tunteisiin vetoavilla mielikuvilla. Suklaa on rakkausruokaa, lohturuokaa, elämän eliksiiriä, jumalten ruokaa, jne. Siihen liitetään flow, luovuus, älykkyys, keskittymiskyky, energisyys, nuoruus, pitkäikäisyys jne. Raakakaakao sisältääkin huimasti antioksidantteja ja kivennäisaineita sekä aivojen toimintaan vaikuttavia ainesosia (tarkempaa tietoa esim. täällä). Aivan täydellinen terveysruoka siis..?

On esitetty vastakkaisiakin näkemyksiä (esim. täällä.), joiden mukaan erityisesti raakakaakao onkin suorastaan myrkyllistä, addiktoivaa, elimistöä happamoittavaa ja suurina määrinä hallusinogeenistä.

En itse ole koskaan ollut mikään mieletön chocoholisti, mutta raakasuklaan löydettyäni kaakaon kulutukseni on kasvanut. Reilun vuoden verran on sitten tullut popsittua raakasukua n. kerran viikossa. (Joillain perjantaipullo, meillä perjantaisuklaa...) Eli olen ehkä sitten kuulunut ensin mainittuun leiriin, vaikka suklaa onkin ollut lähinnä herkuttelua, ei terveysruokaa.

Viime aikoina on kuitenkin tullut syötyä raakasuklaata tavallista useammin. Oikeastaaan päivittäin, vaikkakin pieniä määriä. On ollut kaikenlaista pikkujoulua, työpaikan pippaloa ja muuta kekkeriä, joihin olen panostanut omalla suklaalla. Se kun on useimmiten helpoin tapa tarjota vaihtoehtoisia herkkuja ns. taviksille. Ja kieltämättä kaamoksen keskellä pala suklaata (ta kaksi ;) ihan muuten vaan on tehnyt pimeydestä vähän vähemmän tummaa.

Kunnes ensin tuli migreeni ja sen jälkeen vatsatauti. Oireet helpottivat, mutta palasivat oudosti muutaman päivän kuluttua. Häipyäkseen taas ja tullakseen uudelleen. Olo oli ihan karsea pari viikkoa. Koska kukaan muu ympärillä ei sairastanut mitään vastaavaa, päättelin, että kyse ei ole viruksesta. Kävin sitten läpi syömisiäni ja aloin epäillä suklaata. Tein pienen empiirisen kokeen ja muutaman suklaavapaan(=paremman) päivän jälkeen söin muutaman palan. Seuraavana aamuna heräsin taas aivan sairaana. Peruskriittisenä ajattelin edelleen, että yhtä hyvin kyse voi olla sattumasta. Kunnes jouduin tahattomasti toistamaan kokeiluni työkaverin tarjottua yllättäen raakasuklaata. Seuraavana aamuna heräsin taas pää raskaana ja pari päivää olo oli oksettava ja sekava.

Edelleen haluaisin uskoa, että kyse on sittenkin jostain muusta, sillä hitto vieköön suklaa on niin hyvää ja sitä on kivaa tehdä! Mutta toistaiseksi suklaa saa kuitenkin jäädä tauolle.

Ei herkkuperjantaista tarvitse silti luopua, kun kaapista löytyy carobia ja kookosöljyä. Kaupan tympeät carob-patukat kannattaa unohtaa, sillä itse tehty carob-namu on aivan eri sfääreistä. Ja valmistus on yhtä hauskaa kuin raakasuklaan hämmentelykin.

Muutaman kokeilun jälkeen olen saanut aikaiseksi sekä omaa että perheen herkkuhermoa kutkuttavia nameja. Eilinen satsi oli toistaiseksi paras, joten laitan sen ohjeen tähän. Kuvat eivät anna oikeutta, näistä saa kyllä ihan yhtä tyylikkäitä oikeaan suklaaseen verrattuna, mutta oli kiire :)





Mokka-carob:

  • 1,5 dl kookosöljyä
  • 4 rkl juoksevaa hunajaa
  • 1 rkl vaahterasiirappia
  • hyppysellinen ruususuolaa
  • 3 rkl carob-jauhetta
  • 3 rkl tocotrienolis
  • 1 rkl lucumaa
  • 1 tl kanelia
  • 2 tl vaniljajauhetta
  • 2 tl decaf-kahvipavuista jauhettua jauhetta tai 1 tl kofeiinitonta pikakahvijauhetta
  • 2 tl jauhettua gojimarjaa


Sulata öljy ja hunaja. Lisää vispilöiden loput aineet mainitussa järjestyksessä. Kaada muottiin ja jähmetä kylmässä. Leikkaa tarvittaessa paloiksi ja herkuttele!


Postauksen alussa olevassa kuvassa on inkivääri-valkosuklaata ja carobia, jossa vaalea kerros inkiväärillä ja vihreällä teellä maustettua, kaakaovoista valmistettua valkosuklaata ja ruskea edellisen ohjeen mukaan tehty carob-seos ilman kahvilisää. Kaakaovoi ei sisällä samoja määriä aktiivisia ainesosia kokonaiseen kaakaopapuun tai kaakaojauheeseen verrattuna, joten sitä olen käyttänyt edelleen jonkin verran, ilman ongelmia.


9 kommenttia:

  1. Jännää ,että sulle tuli tuollaisia oireita suklaasta,vähän samaan tapaan kai kuin Heathylle. Ehkä jos sitä tosiaankin syö paljon ja usein,niin voi käydä noin.Itse syön nykyään raakasuklaata sen verran harvoin,etten ole tuollaisia oireita huomannut. Ihana carobsuklaa-ohje.Carobissa on vaan sellainen maku,että se hieman tympii,jos sitä laittaa liikaa,mutta noilla sun aineksilla varmaan on uber hyvää!

    VastaaPoista
  2. Ihana ohje taas! Itse olen myös vähentänyt raakakaakaon käyttö rutkasti. Aika harvoin tulee enää tehtyä, enemmän teen carobista. Itselläni oli kesällä aivan mielettömät ruokahalut (en tiedä johtuko imetyksestä vai kilpirauhaseen liittyen..) ja tuli kyllä mässättyä raakasuklaalla. Olo oli aina sen jälkeen kuin muissa maailmoissa (tympeä), kesti tieten muutaman tunnin. Lisäksi elo-syyskuun vaihteessa tuli niin mieletön yskä ettei ikinä. Vieläkin ihmettelen, että mistä se tuli ja mitä se oli...Sitä ennen tuli kyllä mässäiltyä sitä suklaataa aika reilusti muutaman viikon ajan. Se tavallaan pysäytti ja olen yrittänyt pysyä kohtuullisuudessa kaiken suhteen.

    VastaaPoista
  3. Aivan ihanan näköistä "suklaata" ja tulikin juuri oikeaan aikaan tämä reseptin, sillä juuri eilen kannoin selkä vääränä Ruohonjuuresta herkkuaineksia. Vanhempani ilmoittivat, että tänä jouluna ei leivota, vaan vaativat herkuksi mm. raakasuklaata. Teenkin sen rinnalle sitten näitä carobherkkusia sitten :)

    Aika mielenkiintoista myös nuo sun suklaaolotilat, eilen valmistin pienen satsin suklaata ja maha turposi palloksi ja tuli vähän etova olo muutamasta palasta. Sama kävi myös raw illan jälkeen. Yleensä ei ole tullut mitään oireita.

    VastaaPoista
  4. Yaelian, Heathy kävi minullakin mielessäni, kun tuli noita outoja oireita. Siksi aloinkin miettiä asiaa ruokavalionäkökulmasta. Carob ei ole ollut aiemmin minunkaan suosikkini, mutta nyt kun olen vähän opetellut sen käyttöä, on maittanut ihan hyvin. Liikaa ei tosiaankaan kannata laittaa.

    Kaisu, kiinnostavaa kuulla myös sun kokemuksista! Niinhän se on, että kohtuu kaikessa, vaikkei erityisiä oireita tulisikaan ja pätee tietysti vähän kaikkeen, mutta varmasti tällaisiin vahvoihin aineisiin erityisesti.

    Katja, ihanat vanhemmat sulla =) Aika jännä tosiaan tämä suklaajuttu. Itse ajattelen, että ehkä kyse on herkistymisesta pidemmän ajan kuluessa tai sitten vaan elimistö on stressissä ihan muista syistä ja reagoi tavallista herkemmin. Mene ja tiedä. Tärkeintä kuitenkin kuulostella omia oloja.

    VastaaPoista
  5. Huh, aikamoinen kokemus raakasuklaasta! Hyvinkin mahdollista varmaan, jos sitä syö pitkään ja useasti. Meillä syödään raakasuklaata ehkä kerran viikossa max, eikä oireita ole nähty. Onkohan tavan suklaalla/kaakaotuotteilla sama vaikutus..

    VastaaPoista
  6. Jep, addiktoivaa on. Kun antaa sille pikkusormen, vie koko käden. Itse tunsin oloni turvonneeksi aina raakasuklaan syönnin jälkeen, vaikka määrä oli yleensä melko pieni ja en syö sitä usein.

    Vähän samanlaisia kokemuksia mulle tuli muuten vitamiinien kanssa: jostakin syystä viimeaikojen puheet vitamiinikombojen tarpeellisuudesta ovat jääneet alitajuntaani ja niinpä satuin ostamaan kaappiin b-komboa ja veg1, vegaani kun olen. Mutta mullapa kävikin niin, että b-vitamiini laukaisee aina oton jälkeen migreenin (testasin empiirisesti ;o)) ja veg1 tekee huonon olon. Kaiken lisäksi en sairasta usein, mutta nyt "vitamiinivuonna" flunssa iski heti. Höh. Eihän sen niin pitänyt mennä. Nyt otankin vain b12 purkista muistaessani ja muut jätän apteekin hyllylle.

    VastaaPoista
  7. annika, niinpä! Mutta kaikki me olemme erilaisia ja joillekin ilmeisesti pidempiaikainen ja runsaskaan käyttö ei aiheuta ongelmia, päin vastoin. Tavallinen kaakao ja suklaa ei käsittääkseni ole yhtä vahvaa tavaraa, koska kuumennus tuhoaa osan vaikuttavista ainesosista.

    Sari, olen huomannut, että ravitsemuksessa reagointi tuntuu olevan todella yksilöllistä moniin vahvasti hypetettyihin juttuihin. Siinä missä osa saa mielettömiä kiksejä, osa ei koe mitään erityistä ja osa sitten saa kielteisiä vaikutuksia. Superfoodien, vitamiinivalmisteiden ym. ongelma on se, että muuta kuin tapauskohtaista kokemusperäistä tietoa on aika vähän tarjolla ainakaan meille ns. taviksille. Sitten sitä ihmettelee vaan ihan itekseen, kun superterveys antaa odottaa itseään...

    VastaaPoista
  8. Kiitti ohjeesta. Tätä voisi vaikka kokeilla, kun useimmat ainekset löytyvät kaapista.

    Uskaltaisinkohan säveltää siten, että laittaisin vaahterasiirapin tilalta inkkarisokerivesiseosta tai agave-siirappia, tai voisiko vaahterasiirapin korvata myöskin hunajalla, tai vaikka viikunoista keittämällä tai liottamalla tehdyllä seoksella.

    Mikä merkitys näillä on seoksessa # 3 rkl tocotrienolis. Milläkähän voisi korvata?

    Mietin, että jos laittaisin kofeiinitonta kahvia (ei pikakahvia) hunajan sekaan jonkun verran. Voisi kai sitenkin toimia.

    VastaaPoista
  9. Minäkin olen allerginen kaakaolle, joten onneksi löysin tämän reseptin.

    VastaaPoista

 

Ensimmäinen ruokakirjani on ilmestynyt!