Lakritsihalva (Raw)

Lakupallo1

Tiivis - vaikkakin hyvä työviikko alkaa olla voiton puolella. Ihan kohta on perjantaiherkuttelun aika :)

Kaiken töiltä liikenevän (valoisan) ajan olen käyttänyt tulevan ruokakirjani tekemiseen ja kuvaamiseen. Virallinen ruokapuoli onkin sitten ollut tähteitä tai smoothie-salaatti -linjaa. Mutta koska pientä viikonloppuhyvää täytyy olla, ennätin sentään pyöräyttää supernopeat lakupallerot.

Ostin joskus Stockan Herkusta tällaista lakritsijauhetta. Nimestään (Raw) huolimatta se on valmistettu höyrytetystä lakritsijuuresta. Maku on pelkkään jauhettuun lakritstijuureen verrattuna lähempänä salmiakkia ja väri tummempi. Ihan jännä tuttavuus.


Jääkaapissa sattui olemaan myös mustaa raakatahinia, joten ainekset lakupalloihin tai oikeastaan lakritsitsihalvaan olivat valmiina. Maustoin taikinaa myös sitruunalla ja käytin makeutuksessa osittain steviaa, joka toimii sitrusten ja lakun kanssa hyvin. Sen voi korvata käyttämällä pelkkää hunajaa.

Lakritsi-halvapallerot


  • 1 dl mustaa tahinia
  • n. 2 rkl sulatettua kookosöljyä (kiinteää)
  • 2 tl jauhettua lakritsijuurta tai lakritsijauhetta
  • 1/2 dl riisinlesejauhetta
  • 1 tl raastettua sitruunankuorta
  • 2 rkl hunajaa

16 tippaa steviaa TAI vielä 3 rkl hunajaa.

Vaivaa tahinia ja kookosöljyä niin kauan, että kookosöljy pehmenee ja sekoittuu tahiniin. Lisää loput aineet ja vaivaa kunnolla sekaisin. Taikina on öljyisen tuntuista tässä vaiheessa.
Muovaile pallosiksi ja laita halutessasi pieniin konvehtivuokiin.
Siirrä jääkaappiin jähmettymään.

Omissa palloissani oli päällä kuivattuja appelsiinihiutaleita. Mustat sesaminsiemenet, kookoshiutaleet, siitepölyrakeet tms. käyvät myös hyvin.







12 kommenttia:

  1. Näin tuota joskus jossain (siis sivustolla) ja mietin silloin ,että onko se samaa,kuin jauhettu lakritsitanko,joita minullakin on yleensä kaapissa.Mutta ei siis olekaan.Lakritsihalva kuulostaa hyvältä! Ja tsemppiä kirjan kanssa!

    VastaaPoista
  2. Ihania lakusia ja värikin se oikea perinteinen. Kirjaprojekti kuulostaa mielenkiintoiselta, mutta voin kuvitella, että siihen liittyy paljon puuhaa. Odottelen ja ostan ehdottomasti!

    VastaaPoista
  3. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

    VastaaPoista
  4. Oih, ihania palleroita! Mielenkiintoista tuo jauhe. Varmaan pitäisin siitä, jos se on enemmän salmiakkiin vivahtava, sillä salmiakki on aina ollut suklaan ohella lempimakeisiani.

    Niin ja tsemppiä kirjaprojektille, tämä unohtui mainita ensin! :)

    VastaaPoista
  5. Voi että <3 aina välillä oon ulvonut simppeleitä ohjeita! Ihanaa että niitä tulee! Oon vaan niin stereotyyppinen poikamies (?) (tosin poikamiestyttö!), mutta tää resepti on meitä varten! Nää + mielenkiintoinen graduaihe -> mä niin viikonloppuna saan jotain aikaiseks tutkimussuunnitelman suhteen!

    VastaaPoista
  6. Yaelian, täällä tosiaan maistatettiin Stockalla ja suositeltiin liharuokien mausteeksi. Mielestäni on parempaa kuin se musta tanko, jota itsekin olen aiemmin käyttänyt. Ja kiitos tsemppauksesta :)

    Paula, kirjaprojekti on ihan unelmahomma - jos ei olis mitään muuta meneillään :) Kiitos kannustuksesta!

    Anni Minerva, toi on tosiaan sellainen salmiakkimainen ja voisin hyvin kuvitella, että siitä saisi suolan kanssa aika jännän raw-salmarin. Jos vain keksisi, miten siihen saisi vielä oikeanlaisen sitkeän rakenteen :)

    Compassionateapproach, simppelit on usein lopulta niitä parhaita, silloin kun sattuu natsaamaan kaikki kohdilleen. Viikonloppusi kuulostaa mielenkiintoiselta. Ehkä vähän päälläseisontaa vielä tuomaan uusia näkökulmia ;)

    VastaaPoista
  7. Kirjasi julkaistaan juuri sopivaan aikaan, että sitä ehtii toivomaan joululahjaksi tai suhjauttamaan itse pukinkonttiin! ;) Tsemppiä kovasti kirjaprojektin kanssa, uskon, että siitä tulee aivan mahtava!

    Tuli muuten mieleeni... Evitan puolella lupailit joskus (kesällä) tehdä postausta ruoka-aineiden oikeasta yhdistelemisestä, olisiko sellaista postausta mahdollista saada joskus? (: Ymmärrän, että ei tietysti ihan heti, kun sinulla on varmasti kädet täynnä kirjoitettavaa kirjaprojektin tiimoilta, mutta joskus tässä syksyn mittaan! Se oli kiva. :)

    VastaaPoista
  8. Anonyymi, kiva että kirja kiinnostaa :) Valitettavasti se ei ihan pukinkonttiin ennätä, sillä suunniteltu ilmestymisajankohta on ensi huhtikuu. Materiaalin tosin täytyy olla kasassa jo paljon aiemmin. Mutta ehkä sitten kevätlahjaksi... Ja kiitos vinkistä, laittelen yhdistelyasioista jossain vaiheessa lisää.

    VastaaPoista
  9. Milläköhän tuota riisinlesejauhetta voisi korvata? Mietin että mitenköhän esim. kookosjauho sopisi tarkoitukseen.. :) Pakko päästä kokeilemaan näitä, kun on lakritsijuurijauhettakin kaapissa!

    VastaaPoista
  10. Rosa Johanna, kookosjauho sopii varmaan makunsa puolesta, mutta se eroaa riisinlesejauheesta siten, että se imee itseensä runsaasti nestettä, kun taas riisinlesejauhe liukenee nesteeseen. Voipi olla, että rakenteesta tulee erilainen. Itse voisin jättää koko riisinlesejauheen pois, jos sitä ei ole tai korvaisin lucumalla tai ruokalusikallisella soijalesitiinijauhetta tai jos sitä kookosjauhoa, niin vain ehkä puolet määrästä...

    VastaaPoista
  11. Jukra kuinka herkullisen näköisiä ja kuuloisia! :-) Tuo lakritsijauhe kuulostaa mielenkiintoiselta!

    VastaaPoista
  12. Mimosa, nää on salaisesti koukuttavia myös :)

    VastaaPoista

 

Ensimmäinen ruokakirjani on ilmestynyt!