Raw Bread Pudding

Erilaisten kasvismaitojen valikoima kaupan hyllyllä kasvaa ilahduttavaa vauhtia. Kun lattehammasta kolottaa, enkä ole jaksanut surruuttaa mantelimaitoa, suuntaan yleensä lähikauppaan hakemaan Alpron sinistä soijamaitoa. Mieluiten kuitenkin käyttäisin jotain muuta kuin soijaa, joten panin ilolla merkille, että Alpro on ottanut tuotantoon myös mantelijuoman.

Mantelimaitoa voi kaffen lisäksi käyttää myös ruoanlaitossa ja leivonnassa ja minua pyydettiin kehittelemään vegaaninen tai peräti raw food versio oheisen videon leipävanukkaasta.



Leipävanukas on lohturuokaklassikko, mutta ennen kaikkea loistava hävikkiherkku. Sopiva siis tämän päivän teemaan, joka on Roskaruokaillallinen. Raw leipävanukas oli kuitenkin jo ajatuksena niin villi, että päätin säästää leivänkannikat muuhun käyttöön ja kokeilla, olisiko leipäputinki raw food -tyyliin edes mahdollinen.



Ja onnistuihan se. Vanukasmaisesta koostumuksesta vastasi mantelimaidosta ja chiasiemenistä tehty paksu hyytelö. Ajatuksen leivästä purin osiin ja käytin jauhettuja manteleita. Alkuperäisen ohjeen pipareista jäi jäljelle olennainen, eli lämpimät mausteet.

Lopputuloksesta tuli jopa aika äijä, joten voisin suositella reseptiä esim. isänpäivä-brunssille. Jos isukki sattuisi pitämään kypsemmistä herkuista, vanukkaan voi käyttää myös uunin kautta, kuten yläkuvan putingit. Tosin kotikutoisessa äijätestissä kuivurissa valmistunut raaka-vanukas vei tällä kertaa voiton.


Raw Chocolate Bread Pudding eli Pienet suklaamantelivanukkaat


  • 3 dl mantelijuomaa
  • 3 rkl chia-siemeniä
  • 2,5 dl manteleita
  • 1/8 tl suolaa
  • 1,25 dl rusinoita
  • 6 rkl palmusokeria
  • 2 tl jauhettuja psylliumin siemeniä
  • 1/2 tl kanelia, 1/2 tl jauhettua inkivääriä, 1/2 tl kardemummaa
  • 2 rkl raakasuklaarouhetta
  • 1 rkl lucuma-jauhetta
Lisäksi:

  • 1 tl rouhittua raakasuklaata/ vanukas
  • 8 muffinivuokaa


Vatkaa keskenään chia-siemenet ja mantelijuoma. Sekoittele aluksi muutaman minuutin välein, kunnes siemenet alkavat muodostaa hyytelöä. Anna tekeytyä jääkaapissa n. tunnin ajan. Jauha mantelit ja silppua rusinat pienemmiksi. Sekoita keskenään kuivat aineet. Sekoita lopuksi joukkoon chia-hyytelö. Jos käytät paperisia muffinivuokia, sipaise niiden pohjalle ja reunoille hieman öljyä. Näin valmiit vanukkaat irtoavat paremmin. Laita vuokiin reilu ruokalusikallinen vanukastaikinaa. Laita seuraavaksi teelusikallinen raakasuklaarouhetta kunkin vanukkaan keskelle ja lusikoi loppu taikina vuokiin. Siirrä vanukkaat kuvuriin ja kuivattele 40 asteessa n. 8 tuntia tai yön yli. Loppuvaiheessa kumoa vanukkaat vuoista ja jatka kuivattelua ylösalaisin n. tunnin verran, jolloin myös pohja muttuu rapeaksi, mutta sisus säilyy suussa sulavan tahmeana.
Jos haluat kypsentää vanukkaat uunissa, paista niitä 175 asteessa, uunin alaosassa n. 1/2 tuntia. 










6 kommenttia:

  1. Ihanat kuvat Outi ja jännästi keksitty raw bread pudding:)

    VastaaPoista
  2. -------------------------------------+++++++ < tuossapa terveisiä Armi-kissalta ;D
    Tosiaankin jännästi keksitty! Itse olisin epätoivosta lyönyt hanskat tiskiin raakuuden kanssa. Itse asiassa se vegeversiokin olisi mielenkiintoinen, en nimittäin ole koskaan syönyt minkäänsorttista leipävanukasta.

    VastaaPoista
  3. Samaa mieltä, jänskästi ideoitu ja mahtava resepti! (: Taitaa mennä jo huomenna kokeiluun! ;)

    T: Lumitähti

    VastaaPoista
  4. Yaelian, yritin googlettaa jotain raw-versiota, mutta aika laihoihin tuloksin. Loppujen lopuksi idea oli aika simppeli.

    Paula, oi silityksiä Armille! Meidän Peets-kissa nukkui pois vuosi sitten ja sen verran ikävä on edelleen, että uutta kisua ei vielä ole otettu tilalle. En ole itsekään kovin montaa kertaa leipävanukasta maistellut, aika tuhtia tavaraa ovat.

    Anonyymi, nämä ovat ehdottomasti sellaisia sunnuntaiaamun herkkuja :)

    VastaaPoista
  5. Aivan syötäviä kuvia! Yritän kohta epätoivoissani lipoa näyttöä.. Todella oivaltava ideointi! :) Pyörittelin samaa leipävanukkaan raakaveganisointikysymystä päässäni, kun eteen tuli se Alpron ohje. En ole koskaan leipävanukastakaan syönyt, joten siinäpä voisi olla lisäys to do -listaan.

    VastaaPoista
  6. Anni Minerva, kiitos kuvasuitsutuksesta! Yritän kovasti opiskella ruokakuvausta erään tietyn kirjallisen projektin vuoksi ;) Joo, sanotaan että tällä kertaa (raaka-)veganisointi idea ei ihan välittömästi pulpahtanut kirkkaana mieleen, vaan vaati vähän enemmän kokeiluja. Mutta olin lopulta aika tyytyväinen. Sellaista pehmeän kuohkeaa mutta herkullisen sitkeää (lue:pullamaista) koostumusta ei ole ihan helppoa saada raakajuttuihin. Irish moss oli yksi vaihtoehto, mutta huomasin, että chia-hyytelö toimii ihan yhtä hyvin ja on usein helpommin toteutettavissa.

    VastaaPoista

 

Ensimmäinen ruokakirjani on ilmestynyt!