Vatsanlepyttely Smoothie


Huomasin, että vanha postaukseni vatsaa lepyttelevästä Olo-salaatista oli saanut viime viikolla eniten visiittejä. Tästä(kin) voi päätellä, että noro-virus ja joukkio muita kutsumattomia vieraita ovat riehakkaasti vallanneet Suomen.

Meillä ei varsinaisesti ole vatsatautia koettu (koputan puuta) mutta lenssu-influenssa-mikälie-pöpö on vallannut puolet perheestämme asuinpaikakseen. Omissa keuhkoissani asustelee nyt joku sitkeämpi tapaus ja vaikka olen normaalisti aika vastus kausiflunssille, tämä on vaatinut tahdin hellittämistä.

Sekä hengitystieinfektiot että vatsataudit vievät ruokahalun mennessään, mikä kuuluu osittain kehon normaaliin paranemisprosessiin. Energiaa tarvitaan bakteerien ja virusten selättämiseen, ei ruoansulatukseen. Pitkään jatkuessaan heikko syöminen kuitenkin hivuttaa ja sisään tulisi saada jotain helposti sulavaa. No, tuorepuristetut mehut ja smoothiethan ovat kuin luotuja tähän tarkoitukseen!

IMG_0526

Tänä aamuna surautin blenderillä Olo-salaatin kaverin: Vatsanlepyttely-smoohtien papaijasta, appelsiineista ja tuoreesta inkivääristä. Mukaan sujahti myös kapselin verran maitohappobakteereja. Papaijan ruoansulatusentsyymit ja vatsapöpöjä häätävät ominaisuudet, appelsiinin c-vitamiini ja inkiväärin pahoinvointia ja kolotuksia hoitavat ainesosat tekevät tästä nektaria silloin, kun olo on valju.

Smoohien jälkeen vatsa oli tyyni, olo sees ja mieli hyvä. Siitä tietää, että keho sai nyt kaipaamaansa.

Appelsiini-papaija -smoothie (1:lle)

  • 1/2 papaija (siemenet poistettuna)
  • 11/2 - 2 appelsiinia tai veriappelsiinia
  • 1 dl kauramaitoa tai mantelimaitoa
  • 1 rkl neitsytkookosöljyä
  • 2 cm pätkä tuoretta inkivääriä
  • ripaus kardemummaa
  • (1 tl hunajaa)

Kuori ja paloittele papaijat ja appelsiinit. Kuori ja viipaloi inkivääri. Laita kaikki blenderiin. Lisää makeutusta tarvittaessa. Tehosekoita. Tarvittaessa viilennä hieman ennen tarjoilua.

................................................

Muita vastaystävällisiä reseptejä:

Olo-salaatti

Tuorepuristettu porkkanamehu



10 kommenttia:

  1. Oih, appelsiinin, inkiväärin ja papaijan liitto on hyväksi todettu :) Kaikki smoothieohjeet ovat täälläkin nyt tervetulleita, kun kävin eilen jättämässä viisaudenhampaani lekurin pöydälle.

    Kovasti parantavia voimia sinne, toivottavasti tautimörkö pian hellittää!

    VastaaPoista
  2. Ihana smoothie,hieman samantapaisia aineksia on joskus ollut omassakion smoothiessani.Massu tosiaankin tykkää kaurasta:)
    Mullakin oli pitkä flunssakierre tänä talvena,ensimmäistä kertaa pitkään aikaan,joka kesti yli kuukauden.Toivottavasti teidän pöpöt häviävät nopeasti!

    VastaaPoista
  3. Anni Minerva, uuh parantavia ajatuksia täältä! Toivottavasti toipuminen sujuu hyvin. Onneksi sulla on ainakin oikeanlainen reseptiikka hallussa :)
    Ja tänään onneksi jo tuntuu siltä, että olemme päässeet yhteisymmärrykseen siitä, keuhkopöpön on aika muuttaa muualle

    VastaaPoista
  4. Yaelian, jotain ihmeellistä on tosiaan ollut nyt liikenteessä, kun moni sellainen ikitervekin on siirtänyt konttorin sängyn pohjalle. Onneksi on näitä smootheja :)

    VastaaPoista
  5. Taa menee niin testiin kotona. Oon joutunut vetamaan taalla Sansibarilla taas laakkeita ihan liikaa. Kuanis vari smoothiessa :)

    VastaaPoista
  6. Sanna, tää onkin just sinne sopiva :)

    VastaaPoista
  7. Loysin blogisi muutama paiva sitten, mika aarrearkku! Ihania, inspiroivia resepteja, to-be-tested listalle meni jo vaikka mita. Loysin vuoden 2011 postauksista papaijansiemenkastikkeen ohjeen, joka vaikutti namilta. En kuitenkaan ihan heti loyda kayttomahdollisuuksia... Minka kanssa itse kaytat tata kastiketta? Tekstissa lukee salaateissa ja dipeissa, onko muita vinkkeja? Ehkapa kokeilen pienen annoksen ja katson milta itsesta maistuu. Kevaisia terveisia Pariisista ja pikaisiin kokkailemisiin!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Suvi, kiva kun löysit blogiini :) Käytän papaijasiemenkastiketta salaateissa tietysti, mutta myös ihan pastan kanssa (seka raw että cooked) on testattu ja hyväksi havaittu. Oikeastaan minkä kanssa vain, mihin sopii kermainen, majoneesityyppinen soosi. Ja voih, Pariisin kevättä tekisi mieli päästäkin nuuhkimaan!

      Poista
    2. Mahtava smoothie -paiva alkoi lempeasti! Kokeilin eilen myos avocado-mustariisirisottoa ja siitakin tuli oikein namia. Blogisi onkin noussut raketinnopeudella suosikkiblogieni joukkoon helppojen, herkullisten ja nayttavien ohjeiden ansiosta. Kirjasi (onnea!) on varmasti upea, toivottavasti saan sen pian hyppysiini! (Onko siina muuten lahinna blogista poimittuja resepteja vai lahinna uusia vai seka etta?)

      PS. Pariisissa on ollut kylmin talvi ja kevat 40 vuoteen; itse olenki, kateellisena katsellut Suomen mahtavia talvikeleja!

      Poista
    3. Suvi, kiitos ihanasta palautteesta =) Kirja sisältää osittain eri blogeissa julkaistuja reseptejä hieman päivitettynä ehkä ja osittain aivan uusia. Ihan kaikki suosikkireseptini eivä päässeet mukaan tilan puutteen vuoksi, joten ehkä erityisesti jälkkäriosioon on odotettavissa täydennystä jossain muodossa.. :)

      Poista

 

Ensimmäinen ruokakirjani on ilmestynyt!