Kinuskinen valkosuklaamousse ja puolukkahilloketta


Osallistuin viikko sitten Blogiringin järkkäämään Alpro Airy & Creamy Kondiittorikouluun. Pikavauhdikkaan kurssin vetivät Patisserie Teemu & Markuksen mestarit, Teemu & Markus. Pääsimme vähän maistelemaan klassikkoleivoksia sekä niiden valmistusta. Paris Brest ja Black Forrest saivat kreemitäytteet, joissa oli kermaan sijaan käytetty Alpron höyhenen kevyeksi vatkautuvaa soijakermaa.  

Leivosten teko oli kivaa, mutta vielä enemmän intoilin hääräilystä ammattikeittiössä. 

Tarkempi johdatus alkuperäisten baakelsien maailmaan löytyy esim. Jennin blogista. Itse otin leivonnaisiin lähinnä kevyttä makutuntumaa ja lähdin sitten tekemään oman näköistä sovellusta paahdetun valkosuklaamoussen inspiroimana. Oikeastaan muuta tekemistä tällä herkkunokareella ei alkuperäisen kinuskikreemin kanssa ole kuin Alpron kerma, kaakaovoi ja kinuskinen maku. Mutta ui, miten hyvää tästäkin tuli.


Kinuskinen valkosuklaamousse ja puolukkahilloketta

  • 75 g kaakaovoita 
  • 60 g palmusokeria* 
  • 1/8 tl suolaa 
  • ½ rkl hunajaa 
  • 60 ml mantelimaitoa 
  • 1 tl vanljauutetta 
  • 1 prk vatkautuvaa soijakermaa 
  • 1 dl mulperimarjoja rouhittuna* 
  • ½ dl kaakaonibsejä tai tummaa raakasuklaata rouhittuna* 
Päälle: tummaa raakasuklaata raastettuna

Jauha palmusokeri tehosekoittimessa niin että saat tomusokeria. Kuumenna maito ja lisää hunaja. Anna sulaa. Kaada kuuma maitoseos kaakaovoin päälle ja anna sulaa. Vispilöi joukkoon palmusokeri.

Vatkaa kerma pehmeäksi vaahdoksi ja sekoita vatkaamisen loppuvaiheessa suola ja vaniljauute. Kääntele valmiin vaahdon joukkoon maito-kaakaovoiseos. Jos käytät soijakermavaahtoa, voit sekoitella reippaammin. Pyöräytä joukkoon lopuksi mulperirouhe ja rouhittu kaakao/suklaa. Siirrä kylmään vähintään tunniksi.

Puolukkahilloke

  • 2,5 dl puolukoita 
  • 3 rkl hunajaa 
  • 1 rkl chia-siemeniä* 

Jos käytät pakastepuolukoita, anna niiden sulaa. Soseuta puolukat ja hunaja. Siivilöi seos, jos haluat kastikemaisen koostumuksen. Vispilöi joukkoon chia-siemenet. Sekoittele muutaman kerran 10 min aikana ja anna seoksen sakeutua viileässä n. ½ tuntia.

Annoksen kokoaminen:

Laita tarjoilukulhojen pohjalle puolukkahilloketta. Lusikoi päälle valkosuklaamoussea ja viimeistele raastetulla suklaalla.
..................................................

* Muutama huomio:

  • Karamellinen maku syntyy siis palmusokerista, joten vaikka sen voi korvata muilla tummilla sokereilla, paras tulos syntyy juuri sillä.
  • Mulperin  marjat kantavat oman karamellinsa kekoon, sillä ne maistuvat luonnostaan toffeelle. Tässä  ne tuovat myös kivan rapeaa suutuntumaa.
  • Jos et halua käyttää kaakaonibsejä (eli rouhetta) tai raakakaakaota, suosittelen erittäin tummaa suklaata, joka tuo kontrastia makeuteen.
  • Puolukoiden tilalla voi käyttää myös vadelmia tai kirsikoita. Chia-siemenet toimivat tuorehillokkeen sakeuttajana. Jos et pidä kokonaisista siemenistä, ne voi lisätä marjasoseen joukkoon myös jauheeksi jauhettuna. Tämä käy kätevästi tehosekoittimella tai sähkökäyttöisellä kahvimyllyllä.





14 kommenttia:

  1. Mmmm, olisikohan tässä tulevan viikonlopun herkkumousse! Ainakin jääkaapissa olisi purkki soijakermaa ja muutkin ainekset taitavat löytyä. Tarkoitushan oli tehdä vihdoin sitä mämmimousseasi, mutta nyt olen kyllä kovan harkinnan edessä :)

    VastaaPoista
  2. Mä valitsisin tän :) Tosin on aika makee juttu, mämmi oli vähemmän. Oma herkkuhammas kun aika nössö nykyään ;)

    VastaaPoista
  3. Tätä voisi varmaankin laittaa kun kylään tulee sukulainen jolla on ihan oikea maitoallergia? Kovin vähän sokeria. Tekeekö noin pieni sokerimäärä todellakin kinuskin maun? Kertoisitko vielä mikä rooli on mulperimarjoilla tai kastikkeen chiasiemenillä. Miten ne vaikuttaa makuun tai koostumukseen. Kiitos.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Anonyymi, tämä tosiaan sopii erinomaisesti maitoallergiselle. Kinuskin maku syntyy palmusokerista, joka on karamellisen makuista. Mousse on omaan makuuni, jopa erittäinkin makea mutta toki makeutta voi aina säätää maistellen vatkausvaiheessa. Mulperinmarjat ovat toinen luontoäidin kinuskikarkki, joten ne tuovat makeutta ja rakennetta, samoinkuin kaakaorouhe. Jos haluaa aivan silkkisen sileän moussen, ne voi jättää myös pois. Chia-siemenet sakeuttavat tuorehillokkeen.

      Poista
  4. Ihanan herkullisen näköistä ja tuo lusikka niin nätti!Tuo maistuisi minulle kyllä nyt just!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jael, onhan tää vähän sellaista lohturuokaa :)

      Poista
  5. Herkkusuun lautasella, kiitos! Jälkkärit ovat yleensä kiitollisia kuvauskohteita :)

    VastaaPoista
  6. On kyllä kaunis annos! Ja varmasti herkullista. Mmmm. Ihastuin hurjasti tuohon lusikkaan - mistä olet sen löytänyt?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Manna, lusikka ja sen yhtä söpöt kaverit löytyivät Helsingin Stockan astiaosastolta. Heräteostos :)

      Poista
  7. Ei nyt liity tähän mousseen mitenkään, mutta tänään tuli postissa ennakkotilattu kirjasi. Näytti todella hyvältä enkä malta odottaa, että ehdin alkaa kokeilla sen reseptejä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jaana, kiitos kiitos! Mä näen pienokaisen vasta huomenna. Se lähti ennakkotilaajille ja kustantajalle samaan aikaan :D

      Poista
    2. Kirjoitin kirjastasi myös blogiini: http://ihanatalomaalla.blogspot.fi/2013/04/raakaruokainnostus.html

      Poista
    3. Jaana, ihana postaus. Kiitos :) Toivottavasti löydät mieleisiä reseptejä. Ja kirjan rakenne on tosiaan vähän epä-perinteinen. - Kuten aihepiirikin :) Mukavai surautteluhetkiä!

      Poista

 

Ensimmäinen ruokakirjani on ilmestynyt!