No nyt sitä saa! Ja kakkua kans.


Kirjapienokainen pullahti eilen uunista vähän salavihkaa (jos nyt niin voi sanoa raakaruokakirjasta :). Lähetys oli perillä ennakkotilaajilla ennen kuin hypistelykappale oli tullut minulle kustantajalta. Olinkin vähän ymmyrkäisenä, kun sähköpostiin alkoi putkahdella onnitteluviestejä. Kiitos! Tänään pääsin vihdoin katsastamaan tulokkaan Voi Hyvin -lehden tilaisuudessa, jossa uutukainen oli ensi kertaa näytillä. Oli aika jännittävää nähdä kuukausien työ pinossa siinä pöydällä. Vielä vuosi sitten oli viattoman tietämätön koko projektista ja olisin ollut vähän hämmästynyt, jos joku olisi vihjannut moisesta.


Mutta nyt en sano enempää, te saatte tehdä lopullisen arvion. Jos haluat oman kappaleesi, sen voit hankkia nyt 15% alennuksella täältä. Kirjoita tilauskenttään koodi: KEITTIÖKAMELEONTTI.

Juhlan kunniaksi leipaisin myös raw-maustekakun, jossa ei ole pähkinöitä, siemeniä, eikä paljoa rasvaakaan. Makua sentään lisäilin joukkoon reilulla mitalla. En edes väitä, että ohje olisi helppo ja nopea. Se sisältää myös juuri niitä outoja ainesosia, joista et ehkä ole kuullutkaan ja joita ei saa lähi-Siwasta. Lisäksi kakun tekemiseen menee aikaa ja tarvitaan keittiöhärpäkkeitä. Siis täydellinen keittiönörtin unelma olkaa hyvä!

Raw-maustekakku (pähkinätön)


  • 2 bataattia raastettuna, kuivattuna ja jauhoksi jauhettuna 
  • = n. 2 dl* 
  • 2,5 dl tattarin ituja tai 1 vrk liotettua tattaria 
  • 14 viikunaa 
  • 2 mittaa stevia-jauhetta 
  • 1 tl psylliumjauhetta 
  • 1,25 dl irish moss hyytelöä*  
  • 1/2 dl lucuma-jauhetta tai mesquite-jauhetta 
  • 1 dl ruusunmarjajauhetta 
  • 1/4 dl sulaa kaakaovoita 
  • 2 dl rusinoita 
  • 1/4 tl suolaa 
  • 1 tl kuiv. inkivääriä 
  • 1/4 tl muskottia 
  • 1 tl kanelia 
  • 1 tl kardemummaa 
  • 1/4 tl neilikkaa


Raasta bataatti hienoksi, levitä kuivurin tasolle ja kuivattele täysin kuivaksi. Huom. bataatin voi paahtaa myös uunissa (ks. vinkit ohjeen lopusta).

Laita viikuna monitoimikoneen kulhoon ja hienonna tasaiseksi massaksi täydellä teholla.
Jauha tehosekoittimessa kuiva bataattiraaste jauheeksi. Sekoita suuressa kulhossa kaikki kuivat ainekset keskenään. Halusin kakusta kunnolla makean, joten lisäsin siihen jauhemaista steviaa, joka toimii leivonnassa usein nestemäistä paremmin. Stevian kanssa kannattaa kuitenkin olla tarkkana ja lisätä maistellen, ettei mene ylimakeaksi.

Valmista Irish moss -hyytelö liotetusta levästä (ks. esim. tämä ohje. - Huom. helpotettu versio myös tähän ohjeen lopussa). Sekoita viikunasoseeseen.

Sulata kaakavoi vesihauteessa.

Sekoita kaikki ainekset kunnolla sekaisin, myös rusinat. Taikina on tukevaa, joten tämä onnistuu ehlä parhaiten käsin.

Painele massa silikoniseen kakkuvuokaan tai vaihtoehtoisesti pieniin muffinivuokiin. Voitelin oman silikonivuokani kevyesti kookosöljyllä ja jauhotin ruusunmarjajauheella, ja kakku irtosi vaivatta vuoasta.

Siirrä kakku jäkaappiin n. tunniksi ennen leikkaamista. 

................................................
* Vinkkejä:
  • Bataatin kuivattamista voi nopeuttaa, paahtamalla raasteen 100 asteisessa uunissa. Ei raw - but who cares.
  • Irish Mossin -levän eli Irlannin sammalen sijaan voit käyttää agar agar -levää, josta keitetään hyytelö laittamalla kattilaan 1 dl vettä tai omenamehua ja 1 tl jauhemaista agaria tai 1 rkl levähiutaleita. Keitä hämmentäen, kunnes levä liukenee nesteeseen. Levä muuttuu hyytelöksi jäähtyessään. Lisää vasta tämän jälkeen taikinaan. Levähyytelö tuo kakkuun massaa ja rakennetta.
  • Jos haluat jättää levät kokonaan pois, kokeile tilalla liotetuista chia-siemenistä valmistettua hyytelöä: Liota 2 rkl chiaa 1 dl nestettä. Sekoittele välillä. Hienonna geeli sileäksi sauvasekoittimella tai tehosekoittimessa.





20 kommenttia:

  1. Jee! Onnittelut vielä kertaalleen, tuntuu varmaan jännittävältä nähdä työ nyt kirjakauppojen hyllyllä :) Olen ihastellen hypistellyt postiluukusta tipahtanutta kappalettani ja tuntuu, että haluaisin kokeilla kaikkea nyt heti!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Anni Minerva, kiitos! Toivottavasti löytyy mieluisia reseptejä, vaikka sinulla riittää niitä myös omasta takaa :)

      Poista
  2. Hurjasti onnea ja menestystä kirjallesi(ja sinulle) Outi:) Ja kakku näyttää tosi hyvältä:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jael, kiitos! Kun tulin kotiin, kaaku oli iltapäivän kuluessa melkein kadonnut. Maistui kuulemma piparitaikinalle :)

      Poista
  3. Voi että paljon onnea Outi ja iso halaus täältä myös!! ♥

    Maustekakku maistuis, nam! Just sopivasti hifistelyä ja tekemisen meininkiä :D

    VastaaPoista
  4. ihan mahtava kirja, onnea esikoisesta!

    VastaaPoista
  5. Kotonani iloitsin kovasti, kun postilaatikosta löytyi tämä kirjasi. Tuli luettua kerralla läpi ja ensimmäisenä ajattelin kokeilla sitä ihanan kuuloista chia-omena-mantelimaito-puuroa. Kirja lähti heti myös äidilleni luettavaksi :)
    Menestystä toivotan ja vien sanomaa kirjastasi eteenpäin!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Paula, vaitsit suosikkipuuroni! Toivottavasti maistuu sinullekin. Ja että äitikin tykkää :)

      Poista
  6. Oikein paljon onnea ja iloa kirjan johdosta!

    VastaaPoista
  7. Adrian meren rouva, Jokihaka kokkaa ja Merituuli; Kiitos, Kiitos ja Kiitos <3

    VastaaPoista
  8. Onnea minunkin puolesta, kirja näyttää tosi houkuttelevalta! Ja kakku myös, haluaisin varmistaa että onko nuo viikunat tuossa kakkuohjeessa siis tuoreita vai kuivattuja ?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Maria, kiitos onnitteluista! Kuivattuja viikunoita ovat. Kakussa näkyvä "pähkinärouhe" on kokonaisia tattarisuurimoita (idätettyjä siis).

      Poista
  9. Minäkin sain jo tilaamani kirjan, ja ihanalta näyttää! Tykkään todella paljon kirjan rennosta yleisfiiliksestä, ja siitä, ettei siinä ole aluksi mitään kilometrin pituista terveyssaarnaa. Kirjoittelen kirjasta tarkemmin varmasti myös Chocochiliin, kunhan ehdin testaamaan jotain reseptiä.

    Niin, ja onnea! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Elina, kiitos! Joo, terveyssaarnat jätän mielelläni muille. Hyvä ruoka kiinnostaa enemmän :)

      Poista
  10. Oi, nyt en malta odottaa, etta paasen koti-Suomeen tutkailemaan kirjaasi ja testailemaan! Enaa pari viikkoa...

    Olen suureksi osaksi blogisi ansiosta) nauttinut viime viikkojen lounaaksi raakapuuroja; Suomessa lahtee varmasti heti kokeiluun tuo Paulan vinkkaama chia-omena-mantelimaitopuuroa, kuullostaa taivalliselta.

    Onnea taaltakin!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Suvi_B, raaka-/tuorepuurot ovat puhdasta rakkautta vatsalle :) Valitettavasti kaikki herkkupuurot eivät mahtuneet kansien väliin, mutta täältä blogistahan niitä löytää lisää.

      Poista

 

Ensimmäinen ruokakirjani on ilmestynyt!