Mökkikakku Deluxe: Mesiangervo-kirsikkakakku (Raw)


Kosteikot täyttyvät juuri nyt tuoksuvasta kukkavaahdosta mesiangervon aloitettua kukintansa. Sekä kukat että lehdet ovat syötäviä, mutta voimakkaan makuisia. Mesiangervo sisältääkin salisyylihappoa, josta johdettua asetyylisalisyylihappoa on mm. aspiriinissa. Kyse on siis luonnon omasta särkylääkkestä, jota on perinteisesti käytetty avuksi erilaisiin kipuihin ja kolotuksiin. Varovainen lisä mesiangervoa joko lehtien tai kukkien muodossa lisää kuitenkin myös jännän maku-ulottuvuuden erityisesti jälkiruokiin esim. (raaka-)suklaakakkuun tai kermaiseen mousseen. Annostuksen kanssa saa tosin olla tarkkana, ettei herkku ala maistua "terveyskeskukselle", kuten joku jo ehti todeta meiangervon rohtomaiseta mausta.

Käväisimme mökkeilemässä ystävien luona ja halusin viedä tuliaisiksi jotain erityistä. Leipaisin siis rohkeasti mesiangervolla maustetun kirsikkaisen raw-kakun. Heti valmistuksen jälkeen kakku maistui sen verran erikoiselle, että päätin jo vähin äänin jättää koko teoksen kotiin. Mutta onneksi tulin toisiin aatoksiin, sillä seuraavana päivänä aromit olivat tasoittuneet suorastaan hienostuneeksi makuelämykseksi. Joten kakkua nautiskeltiin sitten iltahämärissä tuvan pöydän ääressä hyvällä halulla. Myös kakun rakenteesta tuli aivan täydellinen: pehmeää, mutta hyvin leikkautuvaa moussea. Siksi laitan sen tähän sellaisenaan, vaikka saattaakin vaikuttaa vähän monimutkaiselta. Ohjeella syntyy yksi iso kakku tai n. 12 kuppikakkua. Kakun tai cup caket voi myös pakastaa. Muutoin se säilyy jääkaapissa 4 - 5 vrk.




Mesiangervo-kirsikkakkakku (Raw)


Pohja

  • 2,5 dl manteleita jauhettuna
  • 25 taatelia
  • 2 tl vaniljaa
  • 1/2 tl tamaria
  • 1 dl kaakaojauhetta
  • 1/2 dl mulperin marjoja
  • 1 rkl kookosöljyä
  • 1 rkl vettä

Jauha ensin mantelit jauheeksi monitoimikoneen kulhossa. Lisää joukkoon kivettömät taatelit ja aja rouheeksi. Lisää loput ainekset ja tehosekoita monitoimikoneessa kiinteäksi taikinaksi. Painele 24 cm. irtopohjavuoan pohjalle tai jos tee kuppikakkuja, keskikokoisten (silikoni-)muffinivuokien pohjalle. Valmista täyte:

Täyte:

  • 2,5 liotettuja cashew
  • 2,5 dl liotettuja manteleita
  • 2 tl soijalesitiiniä
  • 1 rkl psylliumsiemeniä
  • 1/2 rkl mesiangervon kukintoa
  • 650 g tuoreita kirsikoita
  • 330 g kypsiä punaisia luumuja
  • 8 tippaa steviaa
  • 1,5 dl hunajaa
  • hyppysell suolaa
  • 3/4 kp kaakaovoita (sulana)
  • 4 rkl sulaa kookosöljyä


Pinnalle:
  • Kaakao- tai carobjauhetta

Poista kirsikoista ja luumuista kivet. Laita tehosekoittimeen yhdessä pähkinöiden ja mantelien kanssa. Blendaa karkeaksi massaksi. Lisää loput ainekset ja tehosekoita sileäksi mousseksi. Kaada pohjataikinan päälle ja laita kakku tai kuppikakut jääkaappiin vähintään pariksi tunniksi, mieluiten yön yli. Siivilöi jähmettyneen kakun pinnalle kaakao- tai carob-jauhetta ja koristele muutamalla tuoreella kirsikalla.

Mökki-kakku ja mökki-kuva. Maku oli kuitekin enemmän kuin kohdallaan :)


8 kommenttia:

  1. OI hitsi, minun pitää oikeasti hankkia joku kasvikirja ja ruveta tunnistamaan kaikkia hyviä herkkuja. Tämäkin vaikutti tosi herkulliselta !

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Luonnonkasveista saa kyllä loihdittua monta tutustumisen arvoista lisää kulinaristin reseptikansioon. Suosittelen siis lämpimästi :)

      Poista
  2. Kuulostaa tosiaan deluxe mökkikakulta! Nyt on ollut kyllä niin täydellisiä kirsikoita kaupoisssa. Taidan olla vähän kitupiikki niiden suhteen (kuten myös tuoreiden mansikoiden) niin, etten meinaa raskia käytää niitä mihinkään. Syöpöttelemme vain hujauksessa sellaisinaan.
    Ihanasti kukkivia mesiangervoja olen minäkin katsellut sillä silmällä, mutta juuri tuon salisyylin vuoksi olen ollut vähän pidättyväinen. Raskaana olevilta kun kielletään kaikki ylimääräinen, vaikka saattaahan tuo olla hätävarjelun liioitteluakin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juu, ei sitä varmaan olisikaan ihan pelkästään omaan käyttöön raaskinut kirsikkaihanuuksia käyttää, mutta jos asuisin kirsikkapuun alla tekisin tätä kaakkua varmasti useamminkin. Ja mesiangervon, kuten muidenkin luonnonkasvien kanssa kannattaa tosiaan olla tarkkana, sillä niiden turvallisuudesta raskausaikana ei voi aina mennä takuuseen. Hätävarjelun liiottelua tai ei, ehtiihän angervoilla ja muilla herkutella sitten myöhemminkin.

      Poista
  3. Mesiangervoa tuoksuttelin viikonloppuna kävelyreitin varrella mutten ottanut talteen;seuraavalla kerralla sitten..Ja oli tosi mukavaa tavata taas tänään;J&N on mukava paikka:-)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Samoin, kiitos vielä ihastuttavasta tapaamisesta! Sumakit lähtivät jo kokeiluun ja raporttia seuraa... :D

      Poista
  4. Olen vihdoin päässyt kokeilemaan kirjasi reseptejä ja tähän mennessä olen aivan myyty. Tein ensin porkkanamureketta viikolla, se oli hyvää. Tänään tein avokadopastaa ja se oli aivan tajuttoman hyvää. Ei ihme että sitä on hehkutettu jo pitemmän aikaa :) Smoothieita olen myös kokeillut ja hyviä ovat.
    Onko kirjasi reseptejä ollenkaan netissä, ainakaan en löytänyt??

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Helinä, ihanaa kuulla, että olet pitänyt kirjan resepteistä :) Osa kirjan resepteistä löytyy netistäkin, mutta paljon on sellaisia, jotka ovat vain kansien välissä.

      Poista

 

Ensimmäinen ruokakirjani on ilmestynyt!