Karamellinen omena-zucchinikakku ja Ombarien uudet kuosit


Syyskuu on lempikuukauteni, eikä vähiten siksi, että omenat ja kurpitsat ovat sesongissa. Uuden naapurustomme pientaloalueella notkuu omenapuita täynnä satoa ja omppuja jopa kierii tiellä vastaan aamulenkillä. Meidänkin uudella pihallamme kasvaa pieni omenapuu, jossa on n. 10 omenaa. Selvinnemme omenasadosta ongelmitta. Naapurissa tilanne sen sijaan näyttää huolestuttavammalta: Puiden alla on jättimäisiä röykkiöitä ja kottikärry kumollaan. Joku on selvästi väsähtänyt kesken leikin. Päärynäpuunkin olo näyttää vähän tukalalta. Ehkä uskaltaudun kohta ehdottamaan hätäapua hedelmäpalkalla. 

Koska en mehusta, kuivata tai hilloa, voinkin sitten rauhassa keskittyä leipomiseen ja syömiseen :) Piiraskauden avauksena Mr. Bigin jämistä ja kirpeistä ompuista syntyi karamelloitu omena-kurpitsakakku. 


Kesäkurpitsa on mainio myös makeissa leivonnaisissa, mutta esiintyy useammin täytteenä kuin pääosassa. Nyt halusin tarjota sille tärkeämpää roolia. Enkä ensi kerralla arastele, vaan jätän omenatkin pois, kesäkurpitsan suoritus oli sen verran vakuuttava. Jos vihreä kuori viittaa liiaksi kasvikseen, sen voi leikata pois tai käytää keltakuorisia kurpitsoja. Zucchini-salapoliisit perheessämme eivät kuitenkaan mutisseet vihreistä alligaattorisuomuista kakun pinnalla, kaikki meni ja hyvällä halulla.

Tein kakun gluteenittomana käyttäen maamanteli- ja teff-jauhoja. Teffin voisi hyvin vaihtaa vaikkapa spelttiin, mutta tiikeripähkinöistä en luopuisi. Lempeän pähkinäinen maku täydentää omena-kurpitsakaramellia.

Karamellinen omena-zucchinikakku


  • 1/2 l omenakuutioita (n. 4 omenaa)
  • 1/2 l kesäkurpitsakuutioita (n. 1/2 kurpitsaa)
  • 3 rkl kookossokeria (intiaanisokeria tai muuta tummaa täysruokosokeria)
  • 3 rkl kookosöljyä
  • 1/2 tl laatusuolaa
  • ripaus kanelia


Taikina:

  • 2,5 dl tiikeripähkinäjauhoja
  • 2,5 dl spelttijauhoja tai teff-jauhoja (gluteenittomaan versioon)
  • 1/4tl laatusuolaa
  • 2 tl jauhettuja psylliumsiemeniä
  • 1/2 tl tapioca-tärkkelystä tai perunajauhoja
  • 2 tl jauhettua luonnon vaniljaa
  • 1/2 tl leivinsoodaa
  • 1 dl hunajaa tai agavesiirappia
  • 1 tl omenaviinietikkaa
  • 2,5 dl mantelimaitoa tai muuta kasvimaitoa


Leikkaa omenat ja kurpitsat 1x1 cm:n kuutioiksi. Sulata paksupohjaisessa pannussa kookosöljy ja lisää kookossokeri ja suola. Anna sokerin sulaa, lisää omena ja kurpitsakuutiot ja anna karamelloitua n. 5 min. Siirrä sivuun ja lisää kaneli.

Sekoita pohjataikinan kuivat aineet suuressa kulhossa. Vatkaa toisessa kulhossa hunaja/agave, viinietikka ja mantelimaito. Sekoita kuiva-aiheisiin, kunnes saat tasaisen taikinan.

Levitä omena-kurpitsaseos kakku- tai piirasvuoan pohjalle. Kaada päälle pohjataikina. Paista uunin alaosaassa 180 asteessa n. 20 min. Kakku saa jäädä meheväksi. Anna hieman jäähtyä uunista ottamisen jälkeen ja kumoa kakku. Tarjoa sellaisenaan tai cashew- , kookos- tai jonkin muun vege- tai taviskermavaahdon kanssa. Omani viimeistelin vielä lusikallisella marinoituja omena- ja kurpitsakuutioita. Voit myös ottaa vähän karamelliseosta talteen tätä tarkoitusta varten.


Omenakakun lisäksi olen viime päivät herkutellut lempiraakasuklaallani. Sain Ekolon Varpulta näytteeksi uusia Ombarin makuja ja pakkauksetkin ovat kokenee kasvojenkohotuksen. Aiempi suosikkini Probiotic Coconut on nyt saanut vakavan kilpailijan, sillä Omban tyypit ovat keksineet lisätä suklaan joukkoon kookoskermaa ja hioa rakennetta vieläkin suussa sulavammaksi. En tiedä suklaa-hifistelijöistä, mutta omasta mielestäni esim. Coco Mylk ei enää makunsa tai rakenteensa puolesta eroa ns. tavallisesta suklaasta. Paitsi että on parempaa ja fiilikset - ah ne ovat katossa :) Joten perusteet syödä kuumennusta eri vaiheissaan läpikäynyttä normisuklaata alkavat olla todellakin vähissä. 



Myös kakussa käyttämäni Govindan maamantelijauho löytyi Ekolon yllätyspaketista, vaikka käytän sitä paljon leivonnassa muutenkin.

6 kommenttia:

  1. Oi vitsit, mikä kakku. :) Ihana tuoksu leijailee lähes näytön kautta tähänkin keittiöön. ;)

    Ombarin uusi kuosi vaikuttaa raikkaalta! Jos probiotic coconut on saanut rinnalleen todellisen haastajan, on tuota makua päästävä kokeilemaan!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kesäkurppa kyllä yllätti iloisesti. Ja noi Ombarit ovat aivan liian hyviä. Pahemman luokan suklaanhimo on iskenyt.

      Poista
  2. MMm,nami kakku! Omenat ovat täälläkin nyt paljon käytössä,koska ne kuuluvat huomenna alkavaan uuteen vuoteen (vuosi 5774). Nehän dipataan hunajan kanssa ,mikä symbolisoi makeaa uutta vuotta.Kiva saalis siinä teidän pikku omppupuussa,onko muita hedelmäpuita`? Ombarin uudet kuoret aika kivan näköiset!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Aika futuristiselta kuulostaa toi v. 5774 :D Naapurien pihalla on päärynöitä ja luumuja, mutta meillä vain tämä pikku omenapuu. Siinä on kyllä niin makeita omenoita, että hunajaan dippailu tuntuisi jo aika överiltä :)

      Poista
  3. Kuulostaa herkulliselta! Missä lämpotilassa paistoit kakun? Mitä eroa on muuten leivinsoodalla ja ruokasoodalla? Mulle ihan uusi aine.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kappas, lämpötila unohtu. Eli 180 astetta oli mittarissa. Kiitos kun huomasit puutteen!

      Poista

 

Ensimmäinen ruokakirjani on ilmestynyt!