Valkosuklaa-vadelmakakku (Raw) ja vinkkejä isojen raw-kakkujen valmistukseen


Mainitsin juhliin tekemästäni valkosuklaavadelmakakusta pari postausta sitten ja lupailin vähän ohjetta. Kakku onkin yksi vakkari-raakakakkuresepteistäni, sillä se onnistuu pommin varmasti ja sitä voi muunnella helposti sesongissa olevien marjojen mukaan. - Tosin oma suosikkin on ehdottomasti tuo vadelma. Yleensä teen kakkuun kuvan versiota paksumman, hieman browniemaisen pohjan, joka leikkautuu hyvin ja pysyy kasassa.

Kakkuhyvää isommalle joukolle

Kakku kasvaa kätevästi myös jättimäisiin mittasuhteisiin silloin, kun herkkua pitää tarjota isommalle porukalle. Tosin jos keittiöstä löytyvät normi-blenderit, massoja joutuu pyörittämään useammassa erässä, sillä jo kannujen koko asettaa rajoituksia ja moottoritkin saattavat hikeentyä. Täytteiden kohdalla tämä saa aikaa lähes vastustamattoman kiusauksen tehdä massoista eri värisiä, jolloin päästäänkin marmorointihommiin, kuten kävi alimmassa kuvassa. Hieman maltillisemmalla otteella kakun voi vain täyttää eri värisillä kerroksilla, ja antaa kakun käydä välillä jäähyllä pakastimessa tai jääkaapissa kerrosten välillä. Luonnollisesti täytteestä voi tehdä myös vain yksivärisen, ohjetta seuraten siitä tulee pinkki.

Kakkumuotti pahvilaatikosta

Jos kakkua täytyy tehdä esim. 50 palaa, kannattaa muottina käyttää isoa suorakulmaista pahvilaatikkoa, (kuten tukusta napattua hedelmälaatikkoa) jonka voi vuorata leivinpaperilla. Tällöin myös reunapaloista tulee siistejä, eikä synny hävikkiä. - Jos siis haluaa tarjota vimpan päälle siistejä annospaloja. Tavallisesti jääkaappiin myös mahtuu paremmin yksi suuri suorakulmio kuin kymmenen pyöreää kakkuvuokaa.

Myös isot kulhot ja kattilat ovat tarpeen pähkinöiden ym. liottamisessa ja rasvojen sulattamisessa. Ja niitä pähkinöitähän menee luonnollisesti sitten aika paljon...

Ja ei kun hommiin. Ohje on sekä pieneen kakkuun että isolle joukolle:

Vadelma-valkosuklaakakku (16:lle / 50:lle)

Pohja:
  • 5 dl liotettuja manteleita / 1 1/2 l
  • 16 taatelia (kivet poistettuna) / 50 kpl
  • ½ tl tamaria tai soijakastiketta TAI 1/8 tl suolaa / 1 tl TAI 1/4 tl
  • 1 rkl hunajaa/agavesiirappia/vaahterasiirappia / reilu 1 dl
  • 1 tl jauhettua luonnonvaniljaa / 1 rkl
  • 1 rkl sulaa neitsytkookosöljyä TAI kaakaovoita / 1/2 dl
  • 2 rkl sulaa kaakaomassaa* TAI 3 rkl raakakaakaojauhetta / 1 dl
  • ½ tl kanelia / 2 tl
  • 1 tl jauhettuja psylliuminsiemeniä / 1 rkl
  • 1/2 dl lucuma-jauhetta / 1 1/2 dl
  • (1/2 dl raakakaakaorouhetta)

* Kaakaomassa tekee pohjasta vielä kiinteämmän, mikä on kätevää varsinkin jos kakku joutuu olemaan pitkään huoneen lämmössä, esim. buffet-pöydässä


Täyte:
  • 5 dl liotettuja cashewpähkinöitä / 2 l 
  • 1/2 sitruunan mehu / 11/2 sitruunaa
  • 1 ¼ dl agave-siirappia TAi mietoa juoksevaa hunajaa / 3 dl TAI 2 1/2 dl + 24 tippaa nestemäistä steviaa
  • 1 ½ dl sulatettua kaakaovoita / 4 1/2 dl 
  • 1 tl vaniljauutetta / 1 rkl
  • 1 tl jauhemaista soijalesitiiniä / 2 tl
  • 1/8 tl suolaa / 1/4 tl
  • 1/2 dl (sulatettuja) vadelmia (tai muita marjoja) / 2 dl
  • n. 1,5 dl vettä / 3 dl
  • 1 tl psyllium-jauhetta / 1 rkl 
  • (1/2 rkl punajuuriraastetta) / (1 rkl)

Aloita valmistamalla pohja:

Liota manteleita yön yli (8 - 12t). Kaada vesi pois ja huuhtele. Jos ennätät anna kuivahtaa pari tuntia. Jauha monitoimikoneessa hienojakoiseksi seokseksi. Tee tämä tarvittaessa useammassa erässä. Siirrä sekoituskulhoon. 


Siirrä tehosekoittimeen taatelit, hunaja(/agave/vaahterasiirappi), suola tai tamari, vanilja ja kaneli ja tehosekoita tasaiseksi massaksi. Lisää myös lucuma ja sekoita kinuskiseksi tahnaksi. 


Yhdistä manteliseokseen kulhossa. Lisää psyllium sekä sulatettu rasva ja kaakaomassa (jos käytät sitä). 


Sekoita tasaiseksi taikinaksi. Helpoiten tämä onnistuu käsin vaivaten.


Levitä taikina tasaisesti pyöreään 24 cm halk. irtopohjavuokaan tai 20 x 20 cm:n neliskulmaiseen vuokaan. Jos käytät muuta kuin silikonivuokaa, vuoraa se kookosöljytyllä leivinpaperilla. Vuoraa iso neliskulmainen laatikko tai korkeareunainen tarjotin kookosöljytyllä leivinpaperilla. Painele pohjataikina vuokaan tasaiseksi kerrokseksi. Laita pohja jääkaappiin kuorrutuksen teon ajaksi.


Täytteen valmistus:
Liota cashew-pähkinöitä väh. ½ tuntia. Siivilöi ja huuhtele. Sekoita kaikki tehosekoittimessa tasaiseksi massaksi. Lisää vain sen verran vettä, että saat koneen pyörimään. Tarkista maku ja lisää tarvittaessa joko sitruunaa tai makeutusta. Kaada täyte pohjalle ja anna jähmettyä jääkaapissa n. 1 t tai pakastimessa 1/2 tuntia.
Vinkki kaksiväriselle täytteelle: Jaa täytemassa ennen marjojen sekoittamista kahteen astiaan ja lisää vaaleaksi jäävään osaan vaniljaa ja sitruunan raastettua kuorta. Tehosekoita toiseen osaan marjat ja jos haluat väristä vielä intensiivisemmän, raastettua tuoretta punajuurta. Huom. punajuuri ei maistu täytteessä!
Isoon kakkuun valmista täyte vähintään kahdessa erässä (riippuen, minkä kokoinen kannu tehosekoittimessasi on, kaksi satsia onnistuu hyvin 2 l kannussa, mutta pienempään kannuun kannattaa suosiolla jakaa täyte vielä useampaan erään). Tällöin voit värjätä tai maustaa eri blendauserät makusi mukaan.

Viimeistele kakku marjoilla, kaakaorouheella tai muilla luonnon strösseleillä ennen jäähdyttämistä. Anna jähmettyä jääkaapissa vähintään 2 tuntia. Tarkista ennen leikkaamista, että täyte on kiinteä. Kasta terävä pitkäteräinen veitsi kuumaan veteen aina palojen välillä, niin saat siistit leikkuupinnat.








18 kommenttia:

  1. Syötävän herkulliset kuvat ja hyviä vinkkejä! Kovin isojen määrien kanssa en ole joutunut toistaiseksi vielä pelaamaan, mutta jo kahden kakun (ison ja pienen) tekemisessäkin saa kyllä olla monenlaista kippoa ja lusikkaa käytössä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. On kyllä yllättävän paljon veivaamista ihan parissakin kakussa. Sen verran ovat tuhtia tavaraa :)

      Poista
  2. Ihanan raikkaan näköinen vadelmakakku. Ja tosi kaunis koristelu tuossa alimmassa kuvassa. Hih, voin kuvitella miten kone käy kuumana tuollaisen ison satsin pyörittämisestä. Itselläni olisi keittiö kuin pyörremyrskyn jäljiltä ja kokkikin voisi sitten jo käydä vähän kuumana ;D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sanotaan, että harjoitus tekee mestarin tässäkin asiassa ja kokin hattu pysyy jo melko coolina tätä nykyä. Ja keittiössä vallitsee enää kovan tuulen varoitus ;)

      Poista
  3. Mahtavan nätti kakku ja hyvät ohjeet! En ole pitkään aikaan tehnytkään isoa raakakakkua,vaan lähinnä sellaisia pieniä yhden hengen raakatorttusia.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Yleensä itsekin teen niitä pieniä, joiden kanssa on hyvä kokeilla ja kehitellä uusia juttuja. Välillä sitten näitä hehtaariluomuksia :)

      Poista
  4. Hei Outi,
    Herkullisia reseptejä sinulla! Selailin vanhojakin, ja heräsi kysymys, että miksi raakaruokaresepteihin niin kovin harvoin käytetään suomalaista rypsiöljyä, joka on ravintoarvoltaan paljon parempaa kuin (neitsyt)kookosöljy? Itse yritän välttää tyydyttyneitä rasvoja kolesterolin takia, ja kookosöljyssä on jopa enemmän kovia rasvoja kuin voissa. Surku!
    /Madde

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Madde, syitä on moniakin, omalla kohdallani tärkeimmät ovat maku ja rakenne. Koska käytän kylmäpuristettuja öljyjä, rypsin voimakas maku ei useinkaan toimi reseptissä. Jos kuitenkin haluaa käyttää rypsiä, mikään ei estä vaihtamasta sitä reseptissä mainitun öljyn tilalle. Kuitenkin vain, jos ohjeessa käytetään juoksevia kasvisöljyjä! Nimittäin kookosöljyyn verrattuna olennaisempi ero on siinä, että esim. kakkutäytteissä kookosöljy jähmettää täytteen leikattavaan muotoon, koska sen olomuoto on viileässä kiinteä. Rypsiöljy taas pysyy juoksevana. Kookosöljyn tilalla täytteissä voi käyttää kaakaovoita, joka toimii samoin. Sen sijaan pehmeitä rasvoja sisältävät kasviöljyt eivät tähän tarkoitukseen sovi. Muut syyt rypsiöljyn aliedustukseen raw food -ohjeissa ovat ravitsemuksellisia, mutta pidän nyt lusikkani poissa siitä sopasta ;)

      Poista
  5. Voiko tämän tehdä jo edellisenä päivänä jääkaappiin vai pitäisikö tehdä vasta samana päivänä?
    Tää tulisi olemaan ensimmäinen raakakakku jonka tekisin, niin mulla ei oo oikeestaan mitään tarvittavista aineista. Onko siis mitään, minkä uskaltaisi jättää pois? :P
    Mutta kylläpä näyttää ihanalta! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Heissan, voi hyvin tehdä jääkaappiin jo edellisenä päivänä. Se on oikeastaan suotavaa, niin kakku ehtii jähmettyä kunnolla. Yksinkertaistettu versio kakusta:

      Pohja:
      5 dl liotettuja manteleita
      16 taatelia (kivet poistettuna)
      1/8 tl suolaa
      1 rkl hunajaa/agavesiirappia/vaahterasiirappia
      1 rkl sulaa neitsytkookosöljyä
      3 rkl raakakaakaojauhetta
      ½ tl kanelia
      1/2 dl lucuma-jauhetta

      Täyte:
      5 dl liotettuja cashewpähkinöitä
      1/2 sitruunan mehu
      1 ¼ dl agave-siirappia TAi mietoa juoksevaa hunajaa
      1 ½ dl sulatettua kaakaovoita
      1 tl jauhettua vaniljaa
      1/8 tl suolaa
      1/2 dl (sulatettuja) vadelmia (tai muita marjoja)
      n. 1,5 dl vettä
      1 tl psyllium-jauhetta
      (1/2 rkl punajuuriraastetta)

      Poista
  6. Onko ohjeen taatelit ihan sellaisenaan vai pitäisikö niitä liottaa?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei ja anteeksi, kommenttisi on mennyt minulta läpi sormien. Eli jos taatelit ovat aivan kuivia, liottaisin niitä n. 4 tuntia, mutta en liian kauan, ettei taikinasta tule liian kosteaa. Kosteammat "kuivat" taatelit menevät sellaisenaan.

      Poista
  7. Ihana kakku! Pakko tehdä :) Onko ohjeen taatelit isoja medjool-taateleita vai pienenpiä tuoretaateleita vai kuivattuja? Käytän tuoretaateleita, koska kuivat on ällöjä ja isot liian kalliita. Mietin vain kuinka suhteutan määrän.
    -Ella

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voit käyttää niitä pienempiä tuoretaateleita saman määrän kuin ohjeessa. Niitä itsekin käytän yleensä. Medjool taatelit säästä herkutteluun sellaisenaan :)

      Poista
    2. Totta, medjoolit sellaisenaan! Ei raaski blendailla :)
      Sellainen kysymys vielä, että onko mantelit ihan must maun vuoksi pohjassa vai olisiko kakku hyvä vaikka ne korvaisi siemenillä?

      Poista
    3. Jos mantelit korvaa jollain siemenillä, maku on toinen. Ei välttämättä huonompi, mutta auringonkukka tai kurpitsansiemenet tahtoo olla aika voimakkaita tämän tyyppiseen. Korvaisin mieluummin jollain pähkinöillä.

      Poista
    4. Nam, tää oli aivan törkeen hyvää! Testattu viikonlopun aikana kolmenlaisena ja vaikea päättää oliko vattukakku vai mustikkakakku parempaa. Tämä pääsee vakiokakkujen listalle :) Kiitos reseptistä!

      Poista
    5. No mutta mahtavaa! Ja kiitos itsellesi palautteesta :)

      Poista

 

Ensimmäinen ruokakirjani on ilmestynyt!