Koukuttavat Suklaa-savumantelit (Raw)


Salainen paheeni on se, että voisin hyvin elää naposteluruoalla. Haukata hedelmän sillon tällöin, napsia vähän pähkinöitä ja mutustella kräkkereitä, kun muistan. Perhe-elämä on kuitenkin pakottanut säännölliseen ateria-ajatteluun, ja hyvä niin. 

Mutta koska olen luonnoltani napsija, koukutun yksinkertaisiin resepteihin. Kuten nyt joulun alla näihin lempeän savuisiin manteleihin. Onneksi ne syntyvät helposti, mantelimaidon sivutuotteena, jos heittää illalla hiukan ylimääräisiä manteleita likoamaan. Keksin sekoittaa mausteisiin myös raakakaakaota, niin ei tarvitse edes suklaan ja suolaisen välillä arpoa. 


Suklaiset Savumantelit

(1/2 l)
Valmistusaika n. 24 t (= liotus yön yli, kuivatus 12 t) 

  • 1/2 l yön yli liotettuja manteleita huuhdeltuna
  • 1 tl laadukasta suolaa 
  • 1 rkl raakakaakaojauhetta 
  • 1 tl vaahterasiirappia
  • 1 tl sitruunan mehua tai balsamicoa
  • pari tippaa Liquide Smoke -nestemäistä savua

Sekoita mausteet manteleihin suuressa kulhossa. Levitä kuivurin tasolle tai leivinpaperilla päälystetylle uunipellille. Kuivata n. 40 asteessa yön yli n. 12 tuntia tai kunnes mantelit ovat kunnolla kuivia. Tämän voi siis tehdä myös uunin alaosassa miedoimmalla lämmöllä, uuniluukku hieman raollaan (jos sinulla ei ole kiertoilmauunia). Säilytä  kannellisessa purkissa ja viileässä.

Huom! Pikaisempi ja hieman kypsempi menetelmä on kuivatella 80 asteessa pari tuntia.



7 kommenttia:

  1. Ihana ohje! Tykkään kyllä enemmän manteleista hieman suolaisina,mutta varmasti tykkäisin näistäkin:)

    VastaaPoista
  2. Ei mutta suolaisia nämä olivatkin;D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juu nämä ovat ehdottomasti suolaisia. Kaakao tuo vain pientä syvyyttä makuun :)

      Poista
  3. Mmmmm kuulostaa upealta! Mantelit ovat kyllä ehdottomasti joulun ajan ykkösruoka - kukapa söisi muulloin esim. lumimanteleita, kanelimanteleita ja ties millä kuorrutettuja manteleita mitä kauppoihin aina joulusesongiksi ilmestyy. Tosin kyllähän ne raa'at mantelit on se ykkösjuttu ja niitä tuleekin syötyä ihan vuoden ympäri ahkerasti, tässäpä olisi kiva tuunausidea niille :)

    Kauniita kuvia, kuten aina, mutta tällä kertaa erityisen tunnelmallisia kynttilöineen :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Jostain syystä mantelit tosiaan kuuluvat jouluu, vaikka muulloinkin tulee syötyä runsain määrin.

      Poista
  4. Heips! Olivatko mantelit kuorittuja vaaleita vai ruskeita?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei, mantelit ovat kuorellisia eli niitä ruskeita. Kuori on tässä mielestäni erityisen herkullinen.

      Poista

 

Ensimmäinen ruokakirjani on ilmestynyt!