Keittoa koko perheelle, eli Kolmen Tomaatin Soppa



Viime viikolla kohistiin Henri Alenin tomaattisoosista, jonka seurauksena havaitsin itsekin kauppojen säilykehyllyissä ammottavia aukkoja Mutti-murskeen kohdalla.

Hyvä tomaattimurska on tietysti yhtä tärkeää kuin muutkin laadukkaat raaka-aineet, kun halutaan laittaa oikeasti hyvää ruokaa. Itse kuitenkin suosin luomua ja pahvitölkkejä. Yllytyshulluna päätin kuitenkin testata Muttia, onhan se ehdottomasti yksi tomaattimarkkinoiden tyylikkäimpiä säilyketölkkejä. Sain samalla hyvän syyn tehdä - en kastiketta - vaan tomaattikeittoa, jota olin suunnitellut jo pidemmän aikaa.



Tompsukeiton sesonkin on tietysti loppukesästä, kun tuoreet tomaatit ovat tajunnanräjäyttävän hyviä. Tähän vuodenaikaan syntyy kuitenkin kelpo keitto tölkkitavarasta. Keiton valmistus seurailee julkkis-soosin jälkiä siinä, että tässäkin kaiken a ja o on hyvän raaka-aineen lisäksi hidas ja kärsivällinen haudutus. Tunsin itseni melkein italialaiseksi Mammaksi hämmentäessäni sakeaa keittoa koko perheelle. Mutta koska tämä mamma on aina raakaan ja rouheaan kallellaan, mukaan mahtui myös pari lisäkäännettä.

Tomaatti on siitä hauska kasvis, että se on hyvää sekä raakana että kypsänä. Tomaatin lykopeeni imeytyy paremmin kypsennetyssä muodossa, mutta monet muut hyödylliset aineet säilyvät paremmin, kun tuotetta ei kuumenneta. Eli tomaattia on järkevää syödä både och. Niinpä tässä keitossa halusinkin napata kaksi kärpästä yhdellä iskulla, ja lisäsin sakeaan (ja lykopeenilla kyllästettyyn) keittopohjaan lopuksi tuoreita kirsikkatomaatteja ja tomaattia myös aurinkokuivatussa muodossa. Viimeksi mainittu ihan vain sen takia, että aurinkotomaatit ovat niin järjettömän hyviä ja täyteläisiä. Niinpä sinänsä melko kevyt keitto maistui loppujen lopuksi hyvin ruokaisalta ja tyydytti raavaampienkin perheenjäsenten ruokahalun.


Kolmen tomaatin soppa

4:lle, valmistusaika n. 1 t

  • 1/2 dl oliiviöljyä
  • 1 sipuli
  • 2 valkosipulinkynttä
  • 2 prk tomaattimurskaa
  • 1 rkl balsamicoa
  • 2 tl kookossokeria
  • kiehuvaa vettä kahden purkillisen verran
  • laakerinlehti

Mausteet:
  • rouhittua mustapippuria
  • 1/2 tl raastettua appelsiininkuorta
  • 1/4 tl kanelia
  • 1 tl laadukasta suolaa tai maun mukaan
  • oreganoa
  • basilikaa
  • reilusti tuoretta minttua ja persiljaa silputtuna
  • rasiallinen kirsikkatomaatteja
  • 5 aurinkokuivattua tomaattia

Hienonna sipuli ja hauduta oliiviöljyssä miedolla lämmöllä sekoitellen n. 10 min. Älä ruskista. Lisää valkosipulinkynnet silputtuna ja jatka hauduttelua vielä 5 min. Lisää tomaattimurska ja balsamiviinietikka ja kuumenna uudelleen kiehuvaksi. Lisää kahden tölkillisen verran kuumaa vettä ja kun seos kuplii uudelleen, kookossokeri ja laakerinlehti. Jatka keittelyä miedolla lämmöllä ilman kantta 1/2 tuntia. Sekoittele välillä, ettei soppa pala pohjaan. Keitto sakenee vähitellen.

Lisää keittoon mausteet tuoreita aineksia lukuunottamatta. Keitä vielä 5 min. Soseuta keitto sauvasekoittimella. Ennen tarjoilua lisää joukkoon puolitetut kirsikkatomaatit, aurinkotomaatit kuutioina sekä silputut yrtit. Tarkista maku ja lisää mausteita tarvittaessa. Älä enää keitä, vaan vie soppa suoraan tarjolle.

Mutti mutti... Onhan se hyvä ja raikas tomaattimurska. Mielestäni kuitenkin moni luomuvaihtoehto toimii tässä keitossa yhtä hyvin, joten en näe syytä olla käyttämättä niitä tästäkään eteenpäin.



Ps. Keitto on melkein parhaimmillaan seuraavana päivänä, kun tuoreet tomaatit ovat imeneet itseensä makuja.





10 kommenttia:

  1. Mä luotan Pirkan luomutomaattimurskaan. Se maistuu vähintään ihan yhtä hyvältä kuin Mutti, mutta maksaa vähemmän ja on pakattu pahviin.

    Mulla on ollut myös tapana "jatkaa" tomaattimurskasta tehtyä kastiketta tuoreilla tomaateilla. Pienikin määrä tekee kastikkeeseen huiman makueron :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pirkka on minunkin vakkarini. En ehkä muutenkaan ihan ymmärrä tätä Mutti- ja soosihehkutusta. Paitsi jos on aina käyttänyt valmiskastikkeita, niin ehkä sitten...

      Poista
  2. Nam! Tomaattikeitto on yksi suosikkejani ja nyt kun säätiedotuskin lupaa talvikelejä taas viikonlopulle, mikäpä lämmittäisikään paremmin kuin mausteinen tomaattikeitto. :)

    Tuo Henri Alènin soossi mielessäni läksin itsekin kauppaan hakemaan tomaattimurskaa, mutta valitsin kuitenkin luomuversion. Lopputuloksesta toivottavasti kuullaan vielä...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Täällä sataa edelleen vettä, mutta ennakoin silti rohkeasti tulevia pakkasia. Saas nähdä, miten käy :)

      Poista
  3. Kuulostaa herkulliselta! Tämä meni suoraan testattavien reseptien listan - pitkän ja jatkuvasti kasvavan sellaisen - kärkipäähän. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitti, tää on kyllä jokaisen tomaattifanin unelma! Appelsiini, minttu ja kaneli toimii erityisesti näissä Mordorin maisemissa :)

      Poista
  4. Tomaattikeitto on suosikkejani,tai ainakin oli lapsuudessa,sillä ystävän äiti teki maailman parasta tomaattikeittoa:) Yleensä käytänkin Muttia (tai luomutomaattimurskaa) tosin harvoin,kun täälä on tomaatit aina niin hyviä.Italiassa asunut ystäväni sanoi aikoinaan että Mutti on hyvää koska siinä ei ole sitruunahappoa...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tosi monessa säilykkeessä on tosiaan tuota sitruunahappoa ja ehkä juuri siksi Mutti maistuu raikkaalta, eikä liian happamelta, kun siinä ei ole mitään ylimääräistä. Ja ymmärrän kyllä täysin, että siellä ei ole tarvetta tölkkitomaateille. Huoh ;)

      Poista
  5. Tein tätä tänään, tosin soseutin sekaan myös maustamattoman tofun sekä kookosmaidon jämät, että sai jääkaapista kuljeksimasta. Todella hyvää!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tofu onkin varmaan mainio lisä! Itse taisin popsia kuutioituna seuraavan päivän jämien kanssa. <3 tomaatti

      Poista

 

Ensimmäinen ruokakirjani on ilmestynyt!