Kurkkaus kulisseihin: v. 2013 parhaat


Monissa blogeissa on julkaistu koosteita menneen vuoden parhaista paloista. Pläräsin omiakin arkistojani sillä silmällä. Totesin, että monia hyviä ruokahetkiä oli jäänyt kulisseihin näkemättä koskaan virtuaalista päivänvaloa. En (enää) kuvaa kaikkea mitä lautaseltani löytyy tai keittiössäni valmistuu. Kamera heiluu kuitenkin mukana aina, kun on olemassa mahdollisuus uuteen resepti-innovaatioon. Osa jutuista päätyy blogiin (joko tänne, Jolien puolelle tai CocoVi:n sivuille), suuri osa kuitenkin jää vain kuormittamaan kameran muistikorttia joko siksi, että 1) lopputuloksen maku ei ollutkaan kohdallaan, 2) kuva epäonnistui tai 3) nälkä voitti kuvausvietin. Sitten on myös paljon herkullista ruokaa, jota en harmi kyllä ennätä edes ajatella kuvaavani, saati siitä bloggaavani.

Niinpä omistan nämä menneen vuoden muistelot resepteille, jotka olisin halunnut jakaa kanssanne. 

Tammikuu 2013: Gluteenittomat, vegaaniset raviolit pestotäytteellä. 


Gluteenittoman kotipastan rakenne on sitkon puutteessa haastava ilman kananmunaa. Onnistuin saamaan aikaiseksi todella herkullisia ravioleja, jotka kuitenkin hajosivat keittäessä. Valmiista annoksesta tuli ruma ja resepti jäi kansioon: Mission impossible? 

Helmikuu 2013: Koukussa papusnackseihin


Koukkuunnuin papusipseihin (habas fritas) joulumatkallamme Kanarialla ja löysin ilokseni niitä myös Anton&Antonista. Yritin tehdä vastaavia härkäpavuista itsekin, mutta niistä tuli karmeita. Rouskuttelin rasvapapuni siis suoraan pussista. Kuvassa lempparilounaani helmikuulta: Babypinaattia, hapankaalia, avokadoa ja niitä papusia.

Maaliskuu 2013: Kuohkea kurkku-fenkolikeitto


Valmistin eräällä kokkikeilalla järisyttävän hyvää semiraakaa keittoa kurkusta ja uunipaahdetusta fenkolista lakritsijauheella maustettuna. Ei tietenkään ollut aikaa häärätä keittiössä kamera kaulassa, joten kuva jäi ottamatta. Suunnitelmistani huolimatta en ole saanut aikaiseksi valmistaa keittoa uudelleen, mutta se on edelleen vahvasti to do -listalla. Kuvan keitto on paahdettua manteli-parsakaalikeittoa.

Huhtikuu 2013: Paahdettu valkopapuhummus


Poimin yrttisen valkopapuhummuksen ohjeen Choosing Raw -blogista, joka on luotto-hummuslähteeni. Keksin paahtaa pavut uunissa ja lopputulos oli taivaallinen, mutta töhnäke syötiin ennenkuin ehdin kameran kanssa hätiin. Yläkuvassa jotain muuta dippiä ja kotitekoista zaa'taria, jota pääsin vihdoin kokeilemaan, kun tapasin Appelsiineja ja Hunajaa -blogin Jaelin ja sain tuliaisina sumakin siemeniä.


Toukokuu 2013: Inkamarja-macadamiapallerot



Kuivatuista inkamarjoista ja macadamiapähkinöistä valmistui satsi herkullisia raw "juusto"-palleroita. Hukkasin ohjeen, joten se siitä.

Kesäkuu 2013: Raw viininlehtikääryleet


Veivasin kukkakaali-couscousilla täytettyjä herkkurullia kesällä useampiinkin pippaloihin, mutta valmiista kääryleistä unohdin aina ottaa blogikelpoisen kuvan. Edelleen biletarjottavien parhaimmistoa varsinkin minttuisen cashew-dipin tai appelsiini-tahinin kanssa.


Heinäkuu 2013: Paahdettu punajuuri-avokado -dippi


Uuden satokauden koittaessa vahat kurttuposket päätyivät uunin kautta herkulliseen dippiin  paahdetuista punajuurista ja avokadosta. En jaksanut kirjoittaa ohjetta muistiin, joten joudun muistelemaan sitä joka kerran uudelleen. Seuraavan kerran taas tänään, sillä pussillinen juurikkaita odottelee jo jääkaapissa.

Elokuu 2013: Kaurapuuro kantarelli-paprikalisukkeella


Sienessä en tänä vuonna käynyt mutta osto-kantsuista syyntyi herkullinen pääruokapuuro, jollaisista olin alkusyksystä innoissani. Herkkupuuro oli vaan niin rumaa syötävää, että päätin yrittää jotain kuvauksellisempaa annosta myöhemmin. Sitä odotellessa...


Syyskuu 2013: Salaatti paahdetuista retiiseistä ja viikunoista


Ennennäkemättömän lämpimät kelit inspiroivat kesäisiin ohjeisiin vielä syyskuussakin. Lähikaupassamme oli tarjousviikunoiden juhlat ja herkuttelin niillä monta viikkoa. Paahdetuista retiiseistä, viikunoista ja luomufetasta syntyi kuukauden herkkusalaatti, mutta ehkäpä sen fetan vuoksi jäi postaamatta. 

Lokakuu 2013: Maissi-quinoa muffinit


Savustetulla cashew-juustolla ja aurinkokuivatuilla tomaateilla maustetut quinoa-muffinit valmistuivat perhejuhliin ja olivat kerrassaan herkullisia, mutta hukkasin ohjeen, mikä harmittaa vieläkin.

Marraskuu 2013: Supermysli


Sain CocoVi:lta ennakkomaistiaisina uusia tuotteita, mm. banaani- ja baobab-jauheita. Niistä valmistui herkullinen aamiaissekoitus, mutta tuotteiden tulo kauppohin otti aikansa, enkä päässyt julkaisemaan ohjetta. Ja sitten tulivatkin jo joulukiireet... Aamiaisia on kuitenkin edelleen luvassa, joten ohje ilmestynee CocoVi:n  puolelle lähiaikoina. 

Joulukuu 2013: Hasselpähkinä-macaroonit


Muokkasin vanhan suosikkini, manteli-macaroon -ohjeen uuteen kuosiin ja kuorrutin raakasuklaalla. Suussasulavan sitkeistä kekseistä tuli järkyttävän hyviä, mutta reseptissä tarvitaan edelleen kananmunia, joten ohje on julkaistu muilla foorumeilla. Tein näitä gluteenittomia ja paleo-henkisiä pikkuleipiä kuitenkin joulupipareiden korvikkeeksi ja olen edelleen sitä mieltä, että vievät kielen menneessään.

Ja mitä tulee postauksen alussa olevaan kuvaan saksanpähkinäletuista ja raw vadelmahillosta...

Mennyt vuosi oli makean kirpeä, kuin auringossa kypsynyt vadelma. Ensimmäinen keittokirjani tuli erinnäisten hermoilujen jälkeen ulos ja vuoteen mahtui muitakin ruoka-aiheisia haasteita, epämukavuusalueiden ylityksiä, kasvukohtia ja menestyksiä. Kiitän niistä jokaisesta, sekä kaikkia teitä, joiden kanssa tieni ovat vuoden aikana kohdanneet herkullisissa merkeissä! Harkitsin alkusyksystä myös vakavasti tämän blogin lopettamista ja mietiskelen sitä edelleen. Toistaiseksi homma kuitenkin jatkuu, mutta veikkaan, että ainakin jotain muutoksia on luvassa. Siihen asti, näillä eväillä mennään.





18 kommenttia:

  1. Voi ei, älä vaan Outi lakkaa bloggaamasta! Keittiökameleontti on yksi mun suosikkiruokablogeista, ja tänne tulee eksyttyä aina kun uusi postaus ilmestyy. Saanko udella, miksi harkitset blogin lopettamista?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Elina kauniista sanoistasi :) Ja siis enhän ole lopettamassa bloggaamista, ainakaan juuri nyt :) Mutta alkusyksystä iski kyllä isompi blogiväsymys, kun tuntui että luovuudelle - ja ajalle löytyisi muutakin käyttöä. Olen sen verran vaihtelunhaluinen tyyppi, että välillä on tarvetta nahan luomiselle ja jotain sellaista on ilmassa nyt tämän blogin suhteen. Voi olla, että uhoaminen jää vain ulkoasun muutokseksi... Mutta katsotaan nyt mitä tapahtuu.

      Poista
  2. Outi mä haluan sut meidän viralliseks työpaikkakokiksi, mä en kestä näitä herkkuja! Semiraaka keitto kurkusta ja paahdetusta fenkolilla lakritsinjuurella, haloo… sun yhdistelmät on innovatiivisimpia kuin kenelläkään muulla!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No voi tattista vaan! Onhan niitä muitakin huikeita yhdistelijöitä mutta kyllähän sitä kaikkea jännää aina tulee mieleen niin että välillä itsekin hämmästyn :D

      Poista
  3. Voi apua, minkä pommin pudotit! Komppaan täysillä Elinaa, Keittiökameleontti on mun all-time-favourite!

    Hieno postaus joka tapauksessa ja toinen toistaan kiehtovampia kuvia. Tuo kanttarellikaurapuuro kiinnostaa erityisesti, kun kaurapuurofani olen. Maistuvaa uutta vuotta sinulle Outi!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Te ootte kyllä Elinan kanssa munkin vakkarilukemiston kärkikaartia, sen verran kuin ehdin blogeja seurata, mikä ei ole riittävästi. Luulen, että kaurapuuropostaus on kyllä tulossa, ulkonäöstä viis. Se oli aivan loistavaa herkkua. Paprikat olivat ihan sivuroolissa ja sienet, sipuli, jotkut pähkinät ja kaurasuurimot jytää.

      Poista
  4. Hirmuisen ikävää olisi minunkin mielestäni, jos bloggaamisen lopetat. Blogisi on ollut minulle todellinen inspiraation lähde, kuten varmasti monelle monelle muullekin. Loistavat kuvat ja kekseliäät ohjeet!

    On muuten hauska kuulla, että joku muukin hukkaa ohjeita. Minullakin joitakin kuvia vain roikkuu luonnoksissa odottelemassa sitä ihmettä, että ohjelappunen jostakin ilmaantuisi :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joulusiivouksessa löytyi epämääräisiä lappusia ihan kummista paikoista... Ja jos ohje päätyy edes jollekin paperille niin hyvä. Usein kuvittelen, että pelkkä mentaalinen muistilappu riittää. Ja eihän se riitä... :)

      Poista
  5. Voi olisi tosi kurjaa jos lopettaisit! Olen ollut lukijasi alusta lähtien(luulen niin...) ja nauttinut tästä blogistasi.
    Kauniit kuvat,niin epäonnistumiset ja onnistumiset!
    Minullakin on hävinnyt ohjeita,juuri pari viikkoa sitten,kuva on mutta ohje ties missä....

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitokset omalle suosikkibloggaajalleni - ja myös niistä sumakin siemenistä! Olivat parempia kuin valmis jauhe. Kai se on ruokabloggaajan arkea, että ohjeet katoilevat tai niitä ei ennätä kirjoittaa kovin tarkasti muistiin.

      Poista
  6. Voi ei, älä lopeta reseptibloggailua! Jossain vaiheessa muutaman ei-niin-täydellisen lopputuloksen jälkeen tulin siihen tulokseen, että ainoastaan sun reseptit pääsee blenderiin asti! Takuuhittejä eikä vaadi viimehetken paniikkiparanteluita, vaan toimivat sellaisena kuin ovat.

    Btw, olen tahiniriippuvainen. Pahasti. Tälläkin hetkellä toinen käsi blenderissä josta kauhon mössöä porkkanalla :) Mitäs tuo appelsiinitahini pitää sisällään?

    -Ella

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No hitsit, onpa mahtavaa kuulla. Pyrin kyllä varmistamaan, että reseptit toimivat oikeasti ennenkuin päästän ne menemään näppiksen toiselle puoellle. Ja toinen tahinifani ilmoittautuu. Jos muista oikein, soosi piti sisällään tahinia, appelsiininkuorta ja -mehua, tujauksen sitruunaa, hiukan suolaa ja valkosipulia sekä mustapippuria. Lisäksi vettä ohennukseen. Nappasin idean Green kitchen stories -blogista, mutta sitä piti vähän säätää.

      Poista
  7. Heh, tavallaan lohduttavaa kuulla, että sinunkin keittiössäsi syntyy joskus "karmeita" lopputuloksia... En ole vahingoniloinen, mutta tämä tieto antaa vähän tulevaisuudenuskoa itselle silloin kun omat kokeilut päätyvät ihan metsään ;) Komppaan edellisiä, älä ihmeessä lopeta bloggaamista!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juu kyllä täällä on kantapään kautta opeteltu monta juttua ja edelleen ajoittain syntyy täysiä fiaskoja, varsinkin jos on kokkausinto kateissa ja muuta mielessä.

      Poista
  8. En minäkään kestäisi näiden innovatiivisten reseptien ja reseptikokeilujen sekä blogisfäärin ehkäpä kauneimpien kuvien loppumista :(

    Nuo inkamarja-macadamiapallerot ja postauksen eka lättypino näyttävät aivan totaalisen kuolattavilta :o Olet myös tehnyt aikamoista urotekoa kun olet gluteenittomia vegaanisia ravioleja yrittänyt - kananmunaa kun kyseisessä ruokalajissa on erittäin vaikea ohittaa!

    Tsemppiä kauheasti tähän vuoteen ja toivottavasti blogi alkaa taas innostaa - innostusta tietysti myös muutenkin elämään ja kokkaamiseen :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Pipsa! Tässähän ihan posket punaisena luen moista ylistystä :) Lättyset olivat oletattavasti erinomaisia, kun perheen letturohmut söivät kaikki parempiin suihinsa. Itse sain vain jonkun koerepaleen...

      Poista
    2. Liityn tahan Pipsan kommentiin, kun minusta kanssa tanaan nuo inkamarja-macadamiat ja latyt nayttivat kuolettavan ihanilta (tai kuolattavan :) Oi saammehan joskus naiden reseptit tanne??

      Ja toivottavasti blogin lopettaminen oli vain vasynytta pilailua; taman runsaudensarven ja inspiraation loppuminen olisi henkilokohtainen katastrofi!

      Jaksamista ja inspiraatiota siis toivotan sulle tahan uuteen vuoteen! Odotan/mme innolla uusia juttuja.

      Poista
    3. Ainankin nuo macadamia-pallerot ovat työn alla, eli eiköhän niidenkin ohje löydy jostain reseptikoneen uumenista. Ja kyllähän tämä blogi näyttää jatkavan sitkeästi eteenpäin, vaikka kirjoittaja välillä uuvahtaisikin ;)

      Poista

 

Ensimmäinen ruokakirjani on ilmestynyt!