Tattari-hummus ja parsakaalisalaattia




Helsingin Asematunnelin S-market on remontin vuoksi on surkeassa jamassa. Kauppa on muutenkin aika epäviihtyisä in'n'out paikka, mutta olen käynyt siellä silloin tällöin mm. hyvän luomutarjonnan vuoksi. Viime viikolla nopea pistäytyminen remonttimylläkkään tuotti kuitenkin iloisen yllätyksen: Luomukasvis- ja hedelmävalikoima oli entistä kattavampi ja hinnat hämmästyttävän edulliset. Esim. tavis- ja luomumandariineissa oli sama hinta. - Arvatkaa vaan, kumpia ostin! Ehkä joskus voi todella olla arkipäivää se, että tavallinen tossunkuluttaja voi oikeasti valita kahdesta vaihtoehdosta sen luomumman.

No, minähän kahmin luomulaarista mukaan kaikenlaista. Lähiruoasta viis, parsakaalit kutsuivat, samoin pienet kesäkurpitsat, pulleat fenkolit ja rapsakka varsiselleri! Olivat sentään samalta mantereelta, Italiasta.

Parsakaali oli tumman vihreää ja näytti super-ravinteikkaalta. En halunnut tuhalta sitä mihinkään kypsennettyyn, vaan tein salaatin. Parsakaali on helppo raakakypsentää kuivaamalla sitä hetken uunin alaosassa (45 astetta ja uuniluukku raollaan) tai kuivurissa. Leikkasi kaalin ohuiksi viipaleiksi, pyörittelin mausteissa ja levittelin uunin alaosaan kuivamaan pariksi tunniksi. Rakenne pehmentyi ja pikakuivaaminen sai maut tiivistymään. Salaattiin heittelin lisäksi mm. aurinkokuivattua tomaattia, ruohosipulia ja avokadoa sekä idätettyä spelttiä. Kastikkeeksi riitti oli yksinkertainen sitruunavinegretti. Päälle ripottelin vielä uutta suosikkiani, kuivattuja quinoa-ituja. Niistä sekä speltin idättämisestä lisää myöhemmin.

Talvisen Raw Food Fridayn täydensi raakahummus, jonka tein tattarista. En tiedä, onko hummus-nimike varattu vain kikherneestä valmistetulle dipille, vai saako sillä kutsua myös muita vastaavia lisukkeita.

Olen kyllä kokeillut tehdä raakahummusta idätetyistä kikherneistä. Raakojen kik-itujen käytöstä ollaan tosin montaa mieltä (puolesta ja vastaan). Itse olen syönyt niitä ihan hyvällä menestyksellä (ei vatsavaivoja) ja marinoituna ne ovat olleet ok. Hummuksessa raaka pavun maku lyö kuitenkin mielestäni läpi. Eli on sijoittunut raw food -kokeiluissa sarjaan terveellistä, mutta ei herkullista.

Huomasinkin sitten, että monet raw-foodiet vamistavat hummuksensa jostain ihan muusta, esim. pähkinöistä, tai jopa kesäkurpitsasta. Innostuin eriyisesti, kun törmäsin ideaan valmistaa hummus idätetystä tattarista! Suhteeni tattariin ei (todellakaan) osoita viilenemisen merkkejä (siitä lisää täällä), joten ei kun kokeilemaan. Yhdistelin paria ohjetta ja lopputulos oli hämmästyttävän lähellä perinteistä (kypsää) hummusta. Ihmeellistä!
Tattarihummus kannattaa valmistaa hyvissä ajoin, koska maku vain paranee odotellessa.

Tattari-hummus:
  • 3 dl idätettyä tattaria
  • 1,25 dl kurpitsansiemeniä jauhettuna
  • 2 valkosipulin kynttä
  • 2 pientä kesäkurpitsaa
  • 1/2 sitruunan mehu
  • 1 tl paprikajauhetta
  • 1 tl korianterijauhetta
  • 1 tl jeeraa
  • mustapippuria
  • ruususuolaa
  • 1-2 tl agave-siirappia tai vastaavaa makeutusta
  • 1/4 dl kylmäpuristettua oliiviöljyä
Sekoita kaikki ainekset öljyä lukuunottamatta tehosekoittimessa tai monitoimikoneen leikkuriterällä huippukierroksilla, kunnes saat tasaisen massan. Tarkista maku ja lisää mausteita tarvittaessa. Lisää lopuksi oliivöljy ja sekoita nopeasti tasaiseksi. Laita hummus jääkaappiin vähintäin tunniksi ennen tarjoilua. Odotellessa rakenne tiivistyy ja hummus muuttuu paksummaksi. Parhaimmillaan seuraavana päivänä.

Parsakaalisalaatti (raw) kahdelle:
  • 1 iso parsakaali
  • sitruunan mehua
  • mustapippuria
  • ruususuolaa
  • kuivattua oreganoa
Jaa kaali kukinnoiksi ja leikkaa ne ohuiksi viipaleiksi. Pyörittele sitruunanmehussa ja mausteissa. Levitä leivinpaperin päälle uunipellille ja laita 45 asteisen uunin alaosaan kuivamaan n. 2 tunniksi.

  • rucolaa tai tammenlehväsalaattia
  • aurinkokuivattuja tomaatteja (öljyyn säilöttyjä)
  • ruoho- tai kevätsipulia
  • 1 avokado
  • idätettyjä speltti- tai vehnänjyviä
  • mustapippuria
  • tuoretta persiljaa
  • (tuore tomaatti)
Revi rucolan tai salaatinlehtiä tarjoiluastian pohjalle. Lisää parsakaaliviipaleet, suikaloituja aurinkotomaatteja, silputtua ruoho- tai kevätsipulia, viipaloitu avokado ja speltti-/vehnänjyvät. Koristele viipaloidulla tuoreella tomaatilla, rouhi päälle runsaasti mustapippuria ja silppua persiljaa.

Sitruuna-vinegretti
  • 1/2 sitruunan mehu ja raastettu kuori
  • 1 rkl siideriviinietikkaa
  • 3 rkl kylmäpuristettua oliivi- tai avokadoöljyä (vielä parempaa!)
  • 1 -2 tl agave-siirappia tai vastaavaa
  • mustapippuria
  • ruususuolaa
  • 1 tl valkosipulijauhetta
  • kuivattua basilikaa
Sekoita kaikkia ainekset ja vatkaa tasaiseksi seokseksi.Tarkista maku. Kaada vinegretti salaatin päälle.


9 kommenttia:

  1. Tattarihumus kuulostaa mielenkiintoiselta,ja menee varmaan kokeiluun!
    Onpa kiva,että luomua löytyi sieltä S-marketin luomulaarista samaan hintaan kuin ei luomu.Se marketti on muutenkin musta aina ollut tosi hyvä mitä valikoimiin tulee.
    Parsakaali on ihanaa! Kuivurissa olen tehnyt sitä taatelikuorrutuksella;nyt piti pari päivää sitten laittaa kukkakaalia kuivuriin,mutta oli aika kiirus,ja laitoinkin sen vähäksi aikaa uuniin,normaalin lämpötilaan.Mutta totta,sekä parsa-että kukkakaalista saa tosi hyviä kuivaamalla hieman.

    VastaaPoista
  2. Yaelian, huomasinkin juuri, että vähän samoilla linjoilla ollaan oltu :D Kukkakaalia en ole kokeillut kuivatella, mutta teenpä sen vielä.

    VastaaPoista
  3. Tattarihummus menee ehdottomasti munkin kokeilulistalle! Muutenkin voisin rohkaistua kokeilemaan raakareseptejä useammin. Hyviltähän ne kuulostavat, ja varsinkin kesäaikana varmaan ihan parhautta, kun ei tee mieli enää lisää lämmikettä.

    VastaaPoista
  4. Malitsu, kesällä on tosiaan tullut syötyä varmaan ihan huomaamattaankin kaikenlaisia raw foodeja ilman, että siitä on tehnyt mitään numeroa. Nyt olen kyllä ollut aika raakalainen myös talvella. Rennolla otteella tosin. Kiinnostaa aina kokeilla kaikenlaista uutta ja tää on tosiaan ollut sitä.

    VastaaPoista
  5. Sä osaat todella ottaa kuvia ja asetella :), on ilo lukea blogiasi ja voipi saada minutkin kokeilemaan jotain aivan uutta.

    VastaaPoista
  6. Basilika, kiitos kaunis! Tykkään itse kokeilla kaikenlaista ja mukavaa, jos voin innostaa muitakin samaan :)

    VastaaPoista
  7. Kuivatettu parsakaali on kyllä hyvää ja samoin kukkakaali...itse tosin jauhan monesti vain suolaa päälle (laiska kun olen)=).

    VastaaPoista
  8. Leviäisipä tuo luomuajatus muihinkin kauppoihin. Liian monessa muuten hyvässäkin kaupassa ollaan luomujutskissa yhä lapsenkengissä.

    VastaaPoista
  9. Mia Lucia, kukkakaali erityisesti on mun herkkua ihan sellaisenaan. SAmoin nämä parsakaalit olivat niin makoisia ja rapsakoita, etteivät välttämättä olisi tarvinneet kuin sen laatusuolan. Halusin kuitenkin kokeilla kuivaamisen vaikutusta makuun ja oli ihan vaivan arvoista.

    Haarukka, niinpä! Onneksi eteenpäin mennään, vaikka pienin askelin.

    VastaaPoista

 

Ensimmäinen ruokakirjani on ilmestynyt!