Torstain Munakoiso-curry ja palsternakkaa

Torstai on jotenkin äärettömän arkinen päivä, mutta samalla kiva. Kohta on perjantai ja viikonloppu! Keittiössä tämä tarkoittaa kuitenkin sitä, että idikset arki-illan kokkaukseen ovat usein vähissä, koska ajatukset suuntautuvat jo viikonlopun juttuihin. Raakailun myötä ruoanlaittooni on tullut pakostakin uutta suunnitelmallisuutta, koska monia asioita täytyy etukäteen esim. liottaa, marinoida tms. Ja useimmiten viikonloppuisin haluan tehdä jotain, jota vaatii juuri näitä etukäteisvalimsteluja.

Onneksi blogosfääristä on mitä ammentaa, joten saimme siis ruokaa myös tänään. The Raw Goddes Heathy/ Sweetly Raw on monien mielestä erityisesti herkkublogi, mutta löysin sieltä kivan tuntuisen ruokareseptin. Raw Coconut Chik'n Curry Recipe tuli kuin tilauksesta, koska jääkaapissani köllötteli iso munakoiso. Kaikki muutkin ainekset löytyivät kaapista, joten tein koko aterian Heathyn ohjeilla, palsternakkariisi mukaan lukien. Tai ainakin melkein... Oma makuaistini vaati näköjään vähän tujumpia mausteita, joten muokkasin alkuperäistä ohjetta siinä suhteessa. Omasta currystani ei myöskään tullut saman näköistä kuin alkuperäisohjeessa, vaan räväkän oranssia, toisinkuin Heathyn aika paljon laimeamman värinen pöperö.
Mutta tämä oli tosi hyvää, varsinkin näin munakoison ystävän mielestä. Yleensä teen feikki-riisin kukkakaalista, mutta palsternakka sopi näihin makuihin vielä paremmin.
- Mutta, tämä EI ole lapsiystävällinen, sen voin sanoa. Skidit halusivat ja saivat luomunakkeja, mutta tarjoilin ne tällä samaisella kastikkeella. Siitä ei tullut valituksia. Vähän raakaa on parempi kuin ei raakaa ollenkaan, sanon minä.

Tässä vielä Heathyn ohje, sellaisena kuin sen tein.

Munakoiso-curry
  • 1 iso munakoiso, kuorittuna ja kuutioituna
  • 0,5 dl kylmäpuristettua sesamöljyä
  • 2 rkl sitruunanmehua
  • 2-3 tl curry-jauhetta (omani oli aika tujua, laitoin vain 2)
  • 1 iso valkosipulinkynsi murskattuna
  • pala tuoretta inkivääriä raastettuna
  • 1 tl ruususuolaa
  • ripaus cayenne-pippuria
  • 1 tl juoksevaa luomuhunajaa tai agave-siirappia.

Sekoita kaikki ainekset kulhossa. Siirrä kuivuriin/ uunin alaosaan ja kuivattele 40 asteessa 3 - 6 tuntia. Omani olivat 3 tuntia ja olisin antanut olla pidempään, jos olisi ollut aikaa.

Curry-kastike:
  • 1 1/4 dl kuivattuja kookoslastuja
  • 1 1/4 dl vettä
  • 1 punainen paprika kuutioituna
  • 2 tomaattia kuutioituna
  • 2 rkl sitruunanmehua
  • 1 iso valkosipulinkynsi
  • pala tuoretta inkivääriä
  • 1 tl soijakastiketta
  • 1/2 - 1 tl ruususuolaa
  • mustapippuria
  • 1 tl juoksevaa luomuhunajaa tai agave-siirappia
  • 1/4 tl kanelia
  • Tuoretta korianteria, thaibasilikaa tai molempia
Sekoita tehosekoittimessa kookoslastut ja vesi, kunnes saat kermaisen seoksen. Lisää muut ainekset tuoreita yrttejä lukuunottamatta. Jatka sekoittamista, kunnes kastike on tasaista. Tarkista maku.
Ota munakoisot kuivurista ja kaada tarjoilukulhoon. Kaada päälle osa kastikkeesta - sitä tuli aika paljon mielestäni -  Viimeistele cashew-pähkinöillä, rusinoilla, kookoslastuilla tms. sekä tuoreilla yrteillä. Palsternakkariisi oli siis aika pistämätön kaveri tällä currylle. Sen ohje oli kuitenkin sama kuin alkuperäinen, ja löytyypi täältä.



Sitten vielä vähän lisää palsternakkasta. Rakastan juuresten käyttöä yllättävissä yhteyksissä, kuten salaatinkastikkeissa. Yksi suosikkini on porkkanapohjainen kastike, jonka ohje on aika sama, kuin täällä. Sovelsin vähän samaa ideaa palsternakkaan ja sain aikaiseksi toisen ihanan kastikkeen, jota kauhoin eilen falafelien pääle. Kastike on cashew-pohjainen, koska niitä sattui olemaan. Voisin kuvitella sen myös pinjansiemenistä valmistettuna.


Palsternakka-kastike


1, 25 dl cashew-pähkinöitä (liota väh. tunti ja kaada vesi pois)
1 palsternakka
2 rkl sitruunan mehu
1/4 tl raastettua sitruunankuorta
1 tl agavesiirappia
mustapippuria
ruususuolaa
valkosipulinkynsi murskattuna
(1/2 tl jauhettua inkivääriä)
2 rkl avokadoöljyä tai muuta mietoa kylmäpuristettua
1,25 dl vettä
tuoretta persilijaa
tuoretta basilikaa


Raasta palsternakka hienoksi raasteeksi. Laita raaste ja muuta ainekset öljyä, persljaa ja basilikaa lukuunottamatta tehosekoittimeen tai sauvasekoittimen kulhoon. Blendaa tasaiseksi seokseksi. Lisää öljy, ja sekoita hetki täydellä teholla. Lisää lopuksi yrtit ja anna koneen käydä pari sykäystä, kunnes yrtit ovat pikkoutuneet jonkin verran. Tarjoa vihreän salaatin, juuresten tms. kanssa. Sopii erityisesti kaalipohjaisille salaateille ja juureksista tehty "pastalle".



8 kommenttia:

  1. Ihana kuva! Minäkin silmäilin sitä Heathyn reseptiä;vaikutti hyvältä:-) Mmm,namilta kuulostava palsternakkakastike;täältä ei saa palsternakkaa vaan melkein samaa persiljanjuurta,joten täytyy sillä korvata tuo palsternakka.

    VastaaPoista
  2. Okei... mä en oo todellakaan koskaan lämmenny munakoisolle.. mutta musta tuntuu, että sait mut just ylipuhuttua kokeilemaan sitä! Resepti vaikuttaa oikeen mielenkiintoiselta :)

    VastaaPoista
  3. Yaelian, en ole juurikaan kokeillut persiljajuurta, mutta se kai on vahvemman makuista kuin palsternakka. Tosin ei varmaan ole pahitteeksi tässä ohjeessa.

    Kermaperse, munakoiso toisaan vähän jakaa mielipiteitä. Voin sanoa, että tässä ei ainakaan maistu perinteiselle...

    VastaaPoista
  4. Jos torstai on arkinen päivä niin ruoat ei ainakaan näytä siltä! Kastikeohjeita ei kyllä ole koskaan liikaa, täytyykin ottaa valikoimiin mukaan juurekset vaihteluksi omille vakioresepteille, joissa jumittaa vain ulkomuistista.

    VastaaPoista
  5. Mäkin katselin tuota reseptiä sillä silmällä, kiva kuulla kokemuksia ja vaikuttaa loistavalta konseptilta. Kuten myös palsternakkakastike - juureksia tulee käytettyä liian vähän raakana.

    VastaaPoista
  6. handepande, voin suositella reseptiä lämpimästi. Tein viikonloppuna vastaavan kesäkurpitsasta ja sekin oli makoisaa.

    VastaaPoista
  7. En oo vielä saanu aikaseks kokeilla itse reseptiä, mutta lähennyin munakoison kanssa jo sen verran, että maistoin sitä kaverin luona raakana. Siis miksei kukaan oo kertonu mulle, että se on tosi hyvää raakana?! Olen menettänyt loistavan makuelämyksen, koska se löllö kypsennetty munakoiso on must ällöttävää... mutta raaka olikin...melkein omenaista, mielenkiintoista. Oikein hyvää :) Tää oli taas hyvä muistutus siitä, että ennakkoluulot kannattaa unohtaa ja kokeilla uusia makuja rohkeesti.

    VastaaPoista
  8. Kermaperse, hauska juttu! Tosiaan, jos löllöily ei kiinosta, niin raakana vaan ;)

    VastaaPoista

 

Ensimmäinen ruokakirjani on ilmestynyt!