Pähkinäjuustolla täytetyt tomaatitTämä oikeastaan jatkona edelliseen. Nimittäin olin hyvinkin suunnitelmallinen ja tein uuden ISON satsin macadamia-juustoa viikonloppua varten. Ajattelin ensin toisintoa "mozzarella"-salaatista, mutta syntyikin yrttijuustolla täytettyjä tomaatteja.

Viikolla kävin tarkistamassa tilannetta kasvimaalla ja tekemässä vielä joitain kylvöjä. Löysin aika kivoja rikkaruohoja. Viime vuotiset valkosipulit olivat levittäytyneet viereisiin penkkeihin ja jouduin nyhtämään osan karkulaisista kotiin vietäväksi. Nuori valkosipulinverso on mieto ja herkullinen ja olen silpunnut sitä lisukkeeksi kaikkeen mahdolliseen. Tuli myös tomaattien täytteeseen. Harmi, että tätä herkkua taitaa saada vain itse kasvattamalla. Toinen kivoista rikkaruohoista oli siemenkorianteri, joka leviää myös omia aikojaan. Nuorena  sitä voi käyttää lehtikorianterin tapaan. Otin talteen kukkapenkistä.


Mutta tässä ne tomaatit. Olen todennut, että kun tekee täytettyjä tomaatteja, joita ei kypsennetä, on olennaista, että tomaatit ovat laadukkaita, kypsiä ja mahdollisimman makeita. Paraskaan täyte ei peitä raa'an tomaatin makua. Käyttämäni pienet tomaatit olivat tosi hyviä ja valitsin kypsiä, muttei liian pehmeitä. (Ainakin K-marketeista on muuten löytynyt luomutomaatteja todella edulliseen hintaan.). Täytteeseen macadamia-juuston tilalle kävisi varmaan myös cashew-juusto ihan hyvin, mutta tämä oli ainakin tosi hyvä kokonaisuus.

Tuorejuustolla täytetyt tomaatit

1/2 kg pieniä, kypsiä ja makeita tomaatteja

Täyte:
1 annos (= n. 2,5 dl) macadamia-juustoa (ks. ohje täältä)
2 rkl ravintohiivahiutaleita
1 tl juoksevaa luomuhunajaa
mustapippuria
nippu silputtuja valkosipulinversoja TAI ruohosipulia + kynsi valkosipulia puristettuan
pieni nippu tuoretta basilikaa silputtuna
(suolaa)

Leikkaa tomaateista lakki pois (kantaosan vastakkaiselta puolelta). Kaavi teräväreunaisella pikkulusikalla tomaateista sisus pois ja käytä johonkin muuhun. Sekoita täytteen ainekset keskenään. Jos seos jostain syystä vaikuttaa löysältä, lisää 2 tl jauhettuja psyllium-siemeniä.
Täytä tomaatit pähkinäjuustolla. Voit laittaa lakin takaisin päälle tai käyttää ylimääräiset viipaleet muuhun. Viimeistelin tomaatit mustapippurilla, basilikan lehdellä sekä kaatamalla tomaattien päälle hiukan taatelisiirappia ja oliiviöljyä.
Kesäruokaa parhaimmillaan....

6 kommenttia:

 1. Kaunis tuo viimeinen kuva! Ja täytetyt tomaatit näyttävät tosi herkullisilta.
  Siemenkorianteri,siis onko se ihan oikea rikkaruoho vai siemenistä kasvatettua korianteria? Korianteri on tuoreena yksi ehdottomista herkkuyrteistäni,johon minulle on tullut addiktio.PIkku valkosipulinvarret kuulostavat myös ihanilta!

  VastaaPoista
 2. Yaelian, teki mieli laittaa joku kesäinen kuva, kun sää on muuten täällä tosi kylmä ja sateinen nyt. Siemenkorianteri on oma lajikkeensa ja vähän eri siis kuin lehtikorianteri. Pienemmät lehdet ja paljon siemeniä. Ihan samalta maistuvat kuitenkin varsinkin näin nuorena. Eli viljelyskasvi on ainakin näin Suomessa, mutta siementää ja leviää sitä kautta kasvimaalla. Korianterihullu olen myös! Oli ihanaa muokata maata, kun ilmassa leijui korianterin tuoksu :)

  VastaaPoista
 3. Ihanalta näyttää! Tomaatteja tulee syötyä kyllä aika paljon, kun paikallinen luomuviljelijä myy niitä (kurkkua myös). Muistaakseni tomaatti ei vain sopinut kehotyypilleni...tein testin joskus Quinoaa-blogin kautta. Olin Pitta ja kehotyypin kuvaus kyllä sopii aika hyvin minuun.

  VastaaPoista
 4. Kaisu, sun blogissahan on myös ollut ihania täytettyjä tomskuja! Vähän vaikeaa olisi tomaateista luopua ja nyt kun ne ovat taas hyviä. Itse olen kehotyypiltäni aika vahvasti vata - jolle raakaruokailun ei periaatteessa edes pitäisin sopia kovin hyvin. En ole kuitenkaan niin paljoa jaksanut perehtyä aiheeseen, että olisin sen perusteella tehnyt jotain muutoksia. Syön, mikä maistuu ja tuntuu hyvälle.

  VastaaPoista
 5. Oijoi, tää menee kokeiluun. En saa taas tomaateista millään tarpeekseni, ja pähkinäjuustoja onkin pitänyt pitkästä aikaa tehdä. Mutta kateeksi käy teitä maajusseja, kun itse saan vähäiset ruukkuyrttini hädin tuskin pideltyä hengissä.

  VastaaPoista
 6. Malitsu, olen kyllä oikeasti ihan kaupunkiasuja, mutta pieni selvittelykierros paljasti yllättäviä resursseja. Pääsin oikean maajussin pellolle kuokkimaan :)

  VastaaPoista

 

Ensimmäinen ruokakirjani on ilmestynyt!