Kastanjakääretorttu ja papaijasalaattia

Matkoilla tärkeimpiä ovat tietenkin ruokatuliaiset ja tällä kertaa matkalaukusta löytyi hyvin pakattuna mm. papaija.



Saahan papaijaa toki meiltäkin, mutta tuore, juuri puusta poimittu hedelmä on toki aivan muuta. Pakkohan sellainen beibe oli saada mukaan, varsinkin kun haikailin koko loman papaijansiemenkastikkeen perään. Jos käytössä olisi ollut tehosekoitin, olisin surauttanut ihanaa kastiketta kerran jos toisenkin. Olen aivan koukuttunut Kaisun taannoin blogissaan (Peikkojen Maailmassa) postaamaan reseptiin. Koska olen huomannut kaivelevani reseptiä blogien uumenistä tämän tästä, laitan sen nyt tännekin.

Papaijalle on listattu useita terveysvaikutuksia mm. ruoansulatuksen parantamisesta, sydän- ja verisuonitautien ehkäisyyn ja ikääntymisen hidastamiseen. En kuitenkaan erityisemmin pidä itse hedelmästä, mutta siementen sinappinen maku miellyttää. Reissullamme söin niitä ihan sellaisenaankin, salaatin joukossa. Jos pidät rucolasta tai vesikrassista, kannattaa kokeilla myös papaijansiemeniä.


Papaijansiemenkastike sopii dipiksi tai kastikkeeksi erityisesti vihreälle salaatille. Perjantaisalaatissamme oli monenlaisten vihreiden lehtien lisäksi mm. marinoitua appelsiinia, aurinkokuivattuja oliiveja, inkamarjoja, auringonkukansiemeniä ja vihersipulia. Osan papaijanlihasta viipaloin ja marinoin myös. - Ei siis todellakaan mitään lähiruokaa, mutta teki hetkeksi mieli unohtaa, että edessä on vielä monta talvista kuukautta...


Papaijansiemenkastike:
3 dl vettä
1,25 dl cashewpähkinöitä 
1,25 dl kuutioitua papaijanlihaa (n. 1/2 papaija)
2 rkl papaijansiemeniä (olen yleensä laittanut kaikki puolikkaan siemenet)
1 rkl sitruunamehua
1 rkl omenaviinietikkaa
1 tl soijakastiketta
1 hienonnettua valkosipulin kynsi
1/4 tl cayennepippuria
1/2 tl laadukasta suolaa
mustapippuria myllystä


Laita kaikki tehosekoittimeen ja blendaa kermaiseksi kastikkeeksi. Lisää vettä, jos tuntuu liian paksulta. Tarjoa heti tai säilytä kannellisessa lasipurkissa. Säilyy jääkaapissa pari päivää.

Papaija on hapoton hedelmä, joten esim. salaattiin se kannattaa terästää sitruunan tai limemehulla. Tällä kertaa marinoin viipaleita limemehussa ja maustoin raastetulla appelsiininkuorella, mustapippurilla, ruususuolalla ja valkosipulilla. Tämä papaijacarpaccio olisi maistunut ihan sellaisenaankin.



Mutta sitten asiaan.
Kehuskelin jo viime postauksessa kastanjakääretortulla ja tässä sen resepti. Kastanjoita saa nyt kaupoista hyvin ja tähän käytetään niitä kuorittuina. Itse tosin käytin kuivattuja kastanjoita joita liotin ensin vuorokauden. Kuorellisille "tuoreille" kastanjoille ei siis kuitenkaan tarvitse tehdä mitään.

Kuivattuja kastanjoita.




Kastanjakääretorttu

Pohja:
reilu 3 dl liotettuja kuivattuja kastanjoita tai tuoreita kuorittuina
reilu 3 dl kivettömiä taateleita
2,5 dl liotettuja cashew-pähkinöitä (mitta liotetuista pähkinöistä)
1 pieni banaani tai puolikas
1 tl anista
1/4 tl kanelia
1 tl raastettua appelsiininkuorta
hyppysellinen ruususuolaa
1 tl psylliumjauhetta
vettä tarpeen mukaan, riippuen taateleiden kosteudesta

Sekoita monitoimikoneessa huipputeholla, ensin kastanjat ja taatelit tasaiseksi tahnaksi. Lisää vettä tarpeen mukaan. Lisää joukkoon muut ainekset luetellussa järjestyksessä ja sekoita huipputeholla, kunnes saat mahdollisimman tasaisen taikinan. Laita sivuun odottamaa.


Täyte:
1 kp liotettuja cashew-pähkinöitä
1/2 sharon-hedelmää tai 1 pieni
n. 1/2 kp vettä tai sen verran, että saat paksun kreemin
hyppysellinen ruususuolaa
1 tl vaniljauutetta
30 g kaakaovoita sulatettuna

Sekoita blenderissä ensin cashewit rouheeksi, lisää sharon, mausteet ja sen verran vettä, että saat kermaisen kreemin. Lisää lopuksi kaakaovoi sulatettuna.

Painele pohjataikina muovikelmulla vuorattuun matalaan suorakaiteen muotoiseen vuokaa (kooltaan n. 1/2 leivinpeltiä). Käytin folio-paistoalustaa. Kostuta käsiä välillä, taikina on tahmeaa. Levitä päälle täyte lastalla. Laita n. 1/2 tunniksi pakastimeen jähmettymään. Kääri tämän jälkeen rullaksi pituussuunnassa muovikelmua apuna käyttäen. Jos pohjataikina repeilee, silottele halkeamat kostutetuin sormin. Viipaloi terävällä veitsellä ja tarjoa heti tai säilytä pakastimessa.


Tässä viimeistely appelsiiniviipaleilla, kastanjanpuolikkailla ja kanelilla.

- Mies, joka on siis jo hyvin koulutettu raakailija, kysyi ensimmäisen lusikallisen kohdalla aidosti hämmästyneenä, onko tämä muka raw ja vastauksen kuultuaan aloitti välittömästi oodin kastanjatortun ihanuudelle. Oli tämä minunkin mielestäni ihan hyvää.

14 kommenttia:

  1. Mä taas en voinut sietää papaijansiementen makua kun joskus kokeilin.. Pakko oli sylkeä pois. Nää taitaa olla niitä kuuluisia makuasioita? :)

    VastaaPoista
  2. Apua, kastanjakääretorttu näyttää niiiiin hyvältä! Pakko päästä kokeilemaan :)

    VastaaPoista
  3. nonnis, no niitä tosiaan. Voin kyllä ymmärtää senkin, että siementen maku jakaa mielipiteitä, vähän niinkuin korianteri..

    Juille, tulihan siitä aika söpö kääryle :)

    VastaaPoista
  4. Miten ihanan näköinen kastanjatorttu! Nytpä taidan tietää,minne pakastimessa oleva kastanjasose menee.Se on tosin tehty tuoreista kuorellisista kastanjoista ,mutta ei kai siinä maussa eroa ole.Sairaan hyvän näköistä.Olet aivan oikeassa siinä,että suoraan puusta poimittuina hedelmät ovat parhaimmillaan,ja onnekkaana pääsen välillä sitruuna -ja appelsiinipuiden äärelle. papaija ei ole munkaan hedelmäsuosikki,mutta smoothieissa hyvä ja tuohon siemenkastikkeeseen olen minäkin ihastunut. Täällä saa papaijaa aika kivasti vuoden ympäri,ja jopa vihreääkin papaijaa,jota käytän joskus kun teen thaimaalaista papaijasalaattia.

    VastaaPoista
  5. Oooh... nyt meni tortut väärään kurkkuun.. tää näyttää ihan taivaalliselta....

    VastaaPoista
  6. Yaelian, eiköhän ne tuoreet kastanjat ole vielä paljon parempia! Sulla on siellä tosiaan ihanat hedelmäapajat ja niistä on kiva lukea postauksiasi.

    Katja, kiitti! Jos olis ollut aikaa, olisin panostanut vielä vähän enemmän ulkonäköön jonkinlaisen kuorrutuksen muodossa. But maybe next time.

    VastaaPoista
  7. Haluan perustaa ravintolan ja palkata sut raakaruokamestariksi sinne! :D

    VastaaPoista
  8. Ei vol olla totta... täälläkin meni tortut väärän kurkkuun;) On kyllä niin herkun näköinen!

    VastaaPoista
  9. Sama vika :D Kun nyt jo pääsin rullailun makuun noiden kanelikierteiden kanssa, niin tämä on sitten varmaan seuraava siirto...

    VastaaPoista
  10. Anonyymi, kiitos luottamuksesta =)

    Kaisu & Tiia, ei kun rullailemaan!

    VastaaPoista
  11. No huh huh, tuo kääretorttu näyttää niin taivaalliselta! Toden totta pitää alkaa tutustumaan kastajoiden maailmaan. Wau.

    VastaaPoista
  12. Jytis, kastanjat on aika taivaallisia :)

    VastaaPoista
  13. Ihania reseptejä, olen seurannut blogia ikuisuuden mutten juuri aktiivisesti kommentoinut. Olen aloittelemassa raw viikkoa jossa kokeilen miltä tuntuu syödä viikon verran raakaruokaa. Ajattelinkin kokeilla tätä papajasiemenkastiketta. Kirjoitit että 2rkl siemeniä mutta yleensä laitat kaikki. Tarkoititko että laitat kaiken mitä papajasta irtoaa? Puhdistin nimittäin papajani siemenistä ja niitä on ainakin desin verran... Onko papaijani poikkeuksellisen runsas siemenissä vai tuleeko kastikkeeseen oikeasti näin paljon. Yhden maistoin ja on aika pippurisen makuinen nimittäin :)

    VastaaPoista
  14. Liisa, onnea raw-viikollesi! Kevään ja kesän korvalla se onkin usein luonnollinen keino herätellä kehoa uuden kasvun ja lämpimän kelin kauteen. Hyvä että pyysit tarkennusta ohjeeseen! Se on epätarkka. Yleensä olen käyttänyt soosiin puolikkaan papaijan ja sen siemenet. Kokonaisessa on tosiaan aika reippaasti pikkupippureita :)

    VastaaPoista

 

Ensimmäinen ruokakirjani on ilmestynyt!