Loppiaisen viettoa

Joulu ei meillä sujunut perisuomalaisissa merkeissä, eikä loppiainen poikennut linjasta. Olemme usein viettäneet loppiaista yhdessä ystäviemme kanssa, jotka ovat itsekin loistavia  kokkeja ja ruokaharrastajia. Mietiskelin loppiaismenyytä pitkään ja päädyin tällä kertaa Aasia-fuusioon. Raakailu ei nyt ollut tärkein kriteeri, mutta kokonaisuudesta tuli lopulta varsin raakavoittoinen. Tärkein inspiraation lähteeni oli kuitenkin Katjan blogissa (Moments) ollut postaus kevätkääryleistä, joka kolahti pahaan aasia-puutokseen viime aikaisessa ruokavaliossani.

Alkuun tarjosin thai-tyylisen kookoskeiton (raw). Pääruokana kasvistäytteisiä kevätkääryleitä ja dippejä, kookoskukkakaali"riisiä" (raw) sekä thai-marinoituja kasviksia (raw). Jälkiruoakana oli sitten vähän kaikenlaista. Lapset saivat mango-kookosjäätelöä (raw), aikuiset herkuttelivat mm. kastanja-valkosuklaakääretortulla (raw). 


Kasviksia kookosliemessä (4:lle alkupalana, tein kaksinkertaisen annoksen)

Tämä on yksi suosikkiraakakeitoistani, joka on näin talvellakin lämmittävä. Se syntyy arki-iltaisinkin nopeasti ja siitä saa helposti myös täyttävän pääruoka, mikäli joukkoon lisää esim. tofua tai liotettua wakame- tai arame-levää. Kevyemmällä setillä siitä tulee maukas alkukeitto, joka tällä aterialla herätti eniten tyytyväistä hyminää. Tein kaksinkertaisen annoksen. Keiton on tarkoitus olla hieman lämmintä. Omalla tehokkaalla blenderilläni tämän saa aikaan ihan vain blendaamalla riittävän pitkään. Toinen vaihtoehto on käyttää liemeen 40 asteiseksi lämmitettyä vettä.

Keittoliemi:
  • 1 kp raw kookoshiutaleita (Punnitse&Säästä)
  • 3 kp vettä
  • 2 rkl (vaaleaa riisi-) misoa
- Laita tehosekoittimeen ja blendaa mahdollisimman hienojakoiseksi. Lisää liemeen
  • reilu pätkä inkivääriä tai galangalang-juurta
  • 3 valkosipulinkynttä
  • 1 sitruunaruoho
- Kuori inkivääri ja pilko hieman, samoin valkosipulinkynnet. Poista sitruunaruohosta kova kanta ja kuivat lehdenpäät ja paloittele ennen blenderiin laittoa. Jatka liemen blendaamista sillä aikaa, kun käsittelet chilin ja limen:
  • 1 keskivahva chili, siemenet poistettuna
  • 3 kafferilimen lehteä
  • 1/2 lime kuorittuna
Lisää keittopohjaan ja jatka blendaamista niin kauan, että keitto lämpenee. Huipputehoisella blenderillä keiton saa jopa kiehuvaksi, kun riittävän kauan jauhaa, mutta jos haluat säilyttää ravintoaineet, tätä kannattaa välttää. Lisää lopuksi
  • 1 rkl juoksevaa hunajaa tai 1 1/2 rkl palmusokeria
  •  1/2 tl laatusuolaa
ja surauta blenderillä vielä kertaalleen ainekset sekaisin. Tarkista maku ja lisää tarvittaessa suolaa.

Ennen liemen valmistamista olin jo valmistanut liemen kanssa tarjottavat kasvikset. Liemeen voi periaatteessa lisätä, mitä sattuu tekemään mieli tai mitä kaapista löytyy. Omia suosikkejani ovat
porkkana, varsisellerin pätkä, 1/2 paprikaa, fenkoli suikaloituna, 1 kevätsipuli hienonnettuna. Eilen mukana oli myös 2 siitakesientä sekä babypinaatin lehtiä. Olennaista on tehdä mahdollisimman ohuita suikaleita joko terävällä veitsellä tai mandoliinileikkurilla. Lisäsin joukkoon myös tuoretta korianteria ja thai-basilikaa.

Laita kasvisseosta pienten keittokulhojen pohjalle ja kaada päälle liemi. Tarjoa heti.


Kevätkääryleet:
Innostuin siis pitkästä aikaa tekemään kevätkääryleitä luettuani Katjan postauksen aiheesta. Omani olivat täysin vegeversioita (tietty). Kevätkääryleiden täytteessä on yleensä myös keitettyjä riisinuudeleita, joita minäkin käytin osassa. Osasta tein kuitenkin raaempaa kamaa ja käytin nuudeleiden tilalla nuoren kookospähkinän lihasta leikattuja suikaleita. Tiedän, että nämä nuoret (Thai-) kookokset eivät Suomessa kuulu edes ison normimarketin hevi-valikoimaan, mutta jos satut saamaan herkkua käsiisi, suosittelen kyllä kokeilemaan. Pehmeästä sisustasta saa (muiden herkkujen lisäksi) ihanan vaihtoehdon nuudeleille. Hankin oman pähkinäni tällä kertaa Vii Voanista, mutta Ruohonjuurestakin niitä on viime aikoina saanut.
Mutta muussa tapauksessa siis riisinuudeleita. Olin jo ennättänyt löytää King Soba luomunuudelit, joita on useita erilaisia (suosikkejani mustasta riisistä tehdyt) ja käytin niitä tähänkin. Ostin omani Kampin K:sta mutta siis ainakin Stocka ja Ruohis niitä myyvät myös.
Kasvistäyte:
1/2 pienestä kiinankaalista
1 paprika
1 varsiselleri
2 kevätsipulin vartta
n. 2 dl mung-pavun ituja
1 limen mehu
2 rkl palmusokeria
1-2 rkl tamaria
2 valkosipulinkynttä puristettuna
1/2 sitruunaruohon vartta  hienonnettuna
pätkä tuoretta inkivääriä raastettuna
1 keskivahva chili, siemenet poistettuna ja hienonnettuna
nippu tuoretta korianteria
nippu tuoretta thai-basilikaa
2 rkl kylmäpuristettua sesamöljyä
1 pkt marinoitua tofua

250 g riisinuudeleita
TAI 1 nuoren kookospähkinän lihaa nuudeleiksi suikaloituna

Riisipaperiarkkeja

Aloitin viipaloimalla kasvikset mahdollisimman ohuiksi suikaleiksi. Joululahjaksi saamallani uudella kokkiveitsellä tämä oli silkkaa nautintoa. Eli satsatkaa, hyvät ihmiset, kunnon veitseen! Sekoitin kasviksiin loput ainekset ja jätin maustumaan siksi aikaa, kun keitin nuudelit pakkauksen ohjeen mukaan ja pätkin lyhyemmiksi (n. 5 cm suikaleiksi). Sekoitin 2/3 täytteestä riisinuudeleihin ja säästin loput kookostäytettä varten.
Kookosnuudelit valmistin kovertamalla varovasti sisusta irti pähkinästä. Käytin siihen lusikkaa ja autoin varovasti sormilla niin, että sain sisustan mahdollisimman yhteinäisenä könttinä ulos. (Suomesta ostamani pähkinät ovat kaikki olleet sen verran kypsiä, että sisuta on jo kiinteämpää, mikä kuitenkin sopii tähän tarkoitukseen hyvin.). Sitten vainsuikaloin kookoslihan ohuiksi stripeiksi ja sekoitin varovasti jäljellä olevaan kasvisseokseen.
Tämän jälkeen alkoi valmistuksen haastavin vaihe, eli varsinainen kääryleiden näprääminen. Homma on kuitenkin asennekysymys. Käärin hihat, laitoin taustalle hyvää musaa ja lopulta tein kääryleitä täyden satsin, eli käytin koko 400 g:n paketin riisipaperikuoria. (en laskenut, mutta kuoria on pakkauksessa paljon!). Hyvät käärimisohjeet löytyvät jälleen Katjalta, joten en niitä tässä toista. Koska tein kääryleet jo edellisenä iltana, sipaisin niiden päälle kevyesti sesamöljyä, jolloin eivät takertuneet toisiinsa ja kestivät kylmäsäilytyksen hyvin.

Tarjosin kääryleiden kanssa Chili-lime -kastiketta, jonka tei Katjan ohjeen mukaan, tosin kalakastikkeen tilalla käytini tamaria, johon sekoitin ripauksen kanelia ja 1 tl kelp-hiutaleita. Toisen oli maapähkinädippi, joka kuitenkin lähti alkuperäisestä ohjeesta ihan omaan suuntaansa. Siitä tuli jotain, joka muistutti indonesialaisia kastikkeita. Aika tuhtia kamaa, mutta that's the way I like it.

Maapähkinädippi:
2 rkl maapähkinävoita (Urtekram)
1/2 pienestä banaanista
2 rkl tamaria
2 rkl hunajaa
2 valkosipulinkynttä
1 tl limen raastettua limen kuorta
1/2 limen mehu
1 tl riisiviinietikkaa
3 rkl kylmäpuristettua sesamöljyä
1 dl luomuomenamehua
1,5 dl vettä
1/2 keskivahvaa chiliä hienoksi kuutioituna

Myöhemmin, iltapalalla, dippailin jäljelle jääneeseen kastikkeeseen ihan vaan suikaloitua porkkanaa, paprikaa ja kurkkua. Parasta.
Kevätkääryleet olivat hukea suksee (tietysti). Pidin itse enemmän kookostäytteisistä, mutta nuudelitäytteiset olivat erityisesti lapsivieraiden mieleen. Kääryleiden lisukkeena tarjosin thai-tyyliin maustettua kookoskukkakaaliriisiä sekä samoja kasviksia marinoituna, joita olin lisännyt alkukeittoon.

Kookoskukkakaaliriisi:
1/2 tuoretta kookospähkinää + 1,25 dl vettä kookoskermaksi sekoitettuna
2  kukkakaalia
1 limen mehu
2 tl raastettua limen kuorta
1 valkosipulinkynttä puristetuna
1 cm pätkä tuoretta inkivääriä puristettuna tai raastettuna
mustapippuria
1/2 - 1 tl suolaa
2 tl juoksevaa luomuhunajaa

Jälkkäriksi oli siis kookosmango-jädeä ja kastanjavalkosuklaakääretorttua jonka joudun (jälleen kerran...) julistamaan parhaaksi raakajälkkäriksi, jota olen tehnyt. Ohjetta sitten myöhemmin. 


Ps. Muistakaa osallistua tammikuun ruokahaasteeseen... tico tico!

5 kommenttia:

  1. Ihanan loppiaismenu! Keitto kuulostaa tosi herkulliselta!Tuon tapaisia kevätkääryleitä olen usein tehnyt,tosin tuota nuorta kookosta ei täällä löydy,joten sen joudun jättämään väliin... Ja nyt jään sitten odottelemaan sitä valkosuklaakastanjatrottua....Mulla onkin kastanjasosetta (itse tehtyä)pakkasessa valmiina;D

    VastaaPoista
  2. Hahaha, tämä postaus on arvatenkin lähellä sydäntä! Kyllä noi Aasian maut vaan kolahtaa sen verran kovaa. Tuli heti vesi kielelle, keittoa on testattava. Ja aika hauskaa, just hetki sitten blogini kommenttilootassa pohdin että kukkakaaliriisi toimisi varmaan aasialaistyyliin hyvin ja kaavailin siihen rusinoita, currya, kuminaa ja kurkumaa. Mutta kookos ei tullut mieleeni, sehän toimii varmaan paremmin kuin hyvin!
    Toivottavasti saadaan nauttia kastanja-valkosuklaakääretortun ohjeestakin...

    VastaaPoista
  3. Yaleian, ohje on ehdottomasti tulossa =)

    Katja, kiitos vaan itsellesi ihanasta inspiraatiosta. Heh, mies jäi tossa riisissä kaipailemaan noita rusinoita, joita usein laitan sasanpähkinöiden kanssa vähän välimerellisempään riisiin. Toi sun kaavailema maustekombo kuulostaa herkulliselta!

    VastaaPoista
  4. Voi että, mac-veitset ovat aivan mahtavia! Sellaiseen käyttämiseen siirryttyään haluaa raahata muuallakin kokkailessa veitsensä mukana kun kyllästyy siihen että muut veitset ovat tylsiä/huonoja/vieraita kädessä!

    VastaaPoista
  5. Anonyymi, allekirjoitan täysin! Samoin sen, että hyvä veitsi on tärkein keittiötyökalu tekee sitten raakaruokaa tai mitä tahansa kypsennettyä. Paljoa muuta ei tarvita kuin mielikuvitusta.

    VastaaPoista

 

Ensimmäinen ruokakirjani on ilmestynyt!