Surviving San Diego


Mennyt viikko kului San Diegossa, mutta lähinnä työn merkeissä. Palmut, aurinko ja jet lag muistuttivat siitä, että jossain kaukana ollaan, mutta muuten maisemiin tutustuminen jäi lähinnä ruokatuntien varaan.  Siitä näkökulmasta San Diego vaikutti yllättävän tylsältä jenkkikaupungilta moottoriteiden puristuksessa. Vähän paremmalla ajalla ja paikallistietämyksellä sieltä olisi kyllä löytynyt hienojakin kohteita.

Suvi (Villivihanneksia) postaili äskettäin hienon katsauksen Pohjois-Kaliforniasta, lähinnä Bay Arean luomu- raaka- ja muusta ruokatarjonnasta. Kun omatkin kokemukseni Kaliforniasta ovat tuolta alueelta, San Diegon tarjonta vaikutti huomattavasti niukemmalta. (Noo... Suomeen verrattuna kaikkea oli kyllä ylenpalttisesti.) Kävelymatkan päässä oli sentään Whole Foods ja Trader Joe's, joissa on paljon luomua, vege- ja vegaaniruokaa ja vaikka mitä raakaherkkuja. Myös maatilatoreja (Farmers Market) on San Diegon alueella useita, mutta en harmikseni päässyt niitä ihmettelemään. - Viereinen kuva WF:n raakaosastolta ja raw-tuotteita löytyi muidenkin tuoteryhmien joukosta, hedelmä- ja vihannespaljoudesta puhumattakaan.
Tässä vielä ekan illan hamstrauksia. - Olisihan se kiva, jos S-marketistakin saisi pahimpaan nälkäänsä ostaa valmiin quinoa-pinaattisalaatin, parsakaalin ituja, pizza-maustettuja raw pellavansiemenkräkkereitä ja kerta-annoksen raw macadamia- tai saksanpähkinävoita. Sivussa muutama energiapatukka seraavan päivän lounastaukoa varten. Jostain syystä Raw Revolution oli paras ;)







Edellinen kokemus Kalifornian ruoka-skenestä minulla on reilun viiden vuoden takaa, jolloin asuin Berkeleyssä, San Franciscon lähellä. Superfoodit tai raw food eivät vielä olleet tapetilla vaan luomu ja lähiruoka olivat hip. Sai silloinkin smoothiebaarista juomaansa vehnänoras-shotteja, mutta nyt erilaisia viherpirtelöitä oli tarjolla lähes jokaisella mehu-/smoothie -valmistajalla. Sämpläsin tietty kaikkia mahdollisia, joista suosikkini alla oleva Evolutionin Super Green sekä Nakedin Green Machine: Spirulinaa, chlorellaa, vehnänorasta, ohranorasta, parsakaalia, pinaattia, inkivääriä, persiljaa, valkosipulia ja hedelmäpuolelta omenaa, kiviä, mangoa ja ananasta. Osa valmiista vihermehuista oli aika rajun makuisia, mutta nämä olivat oikeasti hyviä, varsinkin blenderin tai juicerin puutteessa.

Kuvassa myös Kaia Foodsin lehtikaali-sipsit. Eli vihreää sain tankattua. Työkaverit eivät edes uskaltaneet kysyä, mitä rouskuttelin lounastauolla. En ainakaan ilmaiseksi tarjottuja poppareita ja pepsiä ;)

Acai-marja oli vihreän lisäksi kova juttu. Myös ihan taviskahviloissa mainostettiin acai-kulhollisia ja smootheja. Karkkihyllyssä näin jopa acai-hedelmänalleja - no okei, Whole Foodsin karkkihyllyssä. Mutta acaita löytyi myslistä, puurosta, patukoista ja mehuista myös normimarketissa. Myös stevia oli lyönyt läpi isossa mitassa ja brändätty diettituotteeksi.

Luomupensasmustikoita

Nämä tässä oikealla ovat kuitenkin vain pensasmustikoita, joita nautiskelin aamupalaksi hotelin continental breakfastin, eli kahvin ja skonssin sijaan.

Vaikka tarjontaa siis on, luomu- ja aito ruoka tuntuivat kuitenkin olevan aika kaukana perusamerikkalaisen elämästä. Työkuvioissa oli tarjolla perusbulkkia, eli lisäainelimuja, siirappista jääteetä, sipsejä, omeletteja ja muffineita. Iltaisin ihmiset suuntasivat syömään ribsejä, pizzaa, pastaa tai burritoja. Lähistöllä oli ketjuravintoloita ja pikaruokapaikkoja, joista sai kyllä salaatteja, mutta ei ihan sellaisia, joilla tällainen hard core salaattifriikki on tottunut syömään. Eli perustarjonta oli aika standard american diet, kalifonialaisittain hedelmillä höystettynä. Tosin kyllä San Diegon alueella olisi ollut myös kiinnostavia, kunnon vegeruokaa tarjoavia paikkoja, mutta niihin en päässyt työaikataulun puitteissa ottamaan tuntumaa.
Rasiallinen miniperinnetomaatteja
Myös raakasuklaaherkkuja olisi tietenkin ollut vaikka mitä, mutta koska kaakao ei tunnu olevan minun juttuni, testailin muita nameja. Nämä vaahterasiirapilla ja mesquitella kuorrutetut saksanpähkinät olivat aivan tai-vaal-li-si-a. Eli tuotenimi oli varsin osuva. Niitä on ihan helppoa tehdä itsekin, joten arvatkaapa, mikä tulee olemaan seuraava kuivuriherkku :) 


Mielestäni reissuilla on kuitenkin tärkeintä nauttia paikallisesta meiningistä, joten toki, kun Meksikon rajalla oltiin, kävin syömässä myös home made burriton (tuoreessa korianterissa ja chilissä ei oltu säästelty!) ja ei se kokojyväbageli soijalatten kanssakaan pahaa ollut. Sen sijaan lennoille suosittelen ottamaan eväitä. Finnairin vegaaniateria oli lähinnä vitsi (aasiailainen kasvisruoka lienee suositeltavampi vaihtoehto) ja Yhdysvaltojen sisäisillä lennoilla ei aterioita tarjotakaan (kärrystä sai ostaa sandwicheja, sipsejä ja caesar-salaattia). Omat energiapatukat, hedelmät ja hedelmä-pähkinäseokset toimivat ihan hyvin. Kannattaa kuitenkin muistaa, että Yhdysvaltoihin ei saa tuoda mitään tuoretta ruokaa (mukaanlukien siis hedelmät ja vihannekset), mutta sitä kyllä saa viedä maasta. Eli mennessä rouskuttelin omppuni ennen New Yorkiin laskeutumista, mutta paluulennolla niillä ei ollut kiirettä. JFK:n kentältä voi myös ostaa lentokoneeseen mukaan (ylihintaisia) fruit cupea (tuoreita meloneja, ananasta, viinirypäleitä) sekä Odwallan smootheja ja food bareja.




11 kommenttia:

  1. Vau! Ihana kuvareportaasi! San Diego on ehdoton lempikaupunkini USAssa,ja kaupunkeja tuli nähtyä montakin,Voi kun tuonne pääsisi uudelleen! Terveisiä Helsingistä tällä kertaa...Yaelian

    VastaaPoista
  2. Yaelian, sulta olisinkin saanut hyviä vinkkejä, minne kannattaa suorittaa täsmäisku, jos aikaa "lomailuun" on vain muutama tunti!

    VastaaPoista
  3. Mahtavaa. Itse olen tällä hetkellä Berliinissä, aivan asuntomme läheisyydessä on 3 markettia, joissa koko valikoima on luomua. Ja hinnat ovat halvempia kuin Suomessa normiruoka. Alkuinnostuksen jälkeen iski masennus, miksei meillä voi olla tällaista, mutta sitten heräsi toivo, että ehkä meilläkin jo viiden vuoden päästä voi olla tällaista.

    VastaaPoista
  4. Kuitin koivu, kuulostaa ihanalta. Kieltämättä sama pieni epätoivo välillä iskee, kun miettii Suomen valikoimia ja vähän asenteitakin. Mutta uskon, että parempaan päin olemme mekin menossa!

    VastaaPoista
  5. Nää jenkit kummittelee nyt koko ajan mun ympärillä. Pari viikkoa sitten kävin näkijä Mili Kaikkosella ja hän sanoi, että lähden oppimaan/opiskelemaan jotain jenkkeihin.. viimeksi 5 vuotta sitten mulle on ennustettu jenkkeihin muuttoa ja tuolloin en voinut moista kuvitellakaan, mutta nyt alkaa olla merkkejä ilmassa! Kiitos reportaasista, soitan sulle sitten kun pakkaan laukut ;)

    VastaaPoista
  6. Huu.. jännittävää! Voin kyllä lämpimästä suositella Kalifornian ihmemaata. Heti lähtisin takaisin... <3

    VastaaPoista
  7. Hei! Suomessakin alkaa pikkuhiljaa markkinoille tulla raw-tuotteita. Esimerkiksi Töölöntorin tuntumaan on avautunut Aitoja Makuja-niminen kauppa, josta saa Nak'd-patukoita, siis raw-patukoita. Patukoista lisätietoa löytyy osoitteesta:
    http://www.naturalbalancefoods.co.uk/store/nakd-nudie-bars/default.aspx
    Ja kauppa löytyy myös fb:stä hakemalla Aitoja makuja - store. Patukoiden hinta oli jotain 1,50, jos oikein muistan ja ne olivat tosi hyviä.
    T. Ani

    VastaaPoista
  8. Ani, hei toihan on ihan kotikulmillani! Miten on jäänytkään havaitsematta. Kiitos vinkistä. Nakd:n patukoita olen ostellut Punnitse & Säästä:stä ja jossain muuallakin olen niitä nähnyt. Ruohonjuuressahan on jo aika laajasti raw-tuotteita, eli hyvään suuntaan ollaan menossa.

    VastaaPoista
  9. Voi vitsi, tuollaisista valikoimista saa vain (toistaiseksi) unelmoida! :) Kaipaisin kovasti juuri sitä, että ihan lähikaupasta (tai edes vähän isommista marketeista) saisi jotain helppoa evästä nopeasti mukaan, puhumattakaan kokonaisista valmiista aterioista. No siis joo, tietysti tuoreruokaa saa, mutta joskus sitä kaipaisi ihan ateriaa esimerkiksi töihin mukaan otettavaksi(joskus mieluiten naamioituna Saarioisten valmisruoaksi, ettei kahvihuoneessa tarvitsisi selitellä aina.. :D )

    VastaaPoista
  10. Juille, sama eväs-ja kahvihuoneongelma vaivaa täälläkin. Ihan eksoottisimpia virityksiä en uskalla ottaa mukaan...

    VastaaPoista
  11. San Diego on kylläkin kaikkea muuta kuin tylsä..
    Harmi ettet päässyt tutustumaan kaupunkiin kunnolla..

    VastaaPoista

 

Ensimmäinen ruokakirjani on ilmestynyt!