Artisokkapiiras riisikuoressa


Ja sitten taas reseptien pariin.

Maa-artisokka on lempijuuriani. Samaan tapaan makuhermojani miellyttää myös mustajuuri ja takiainen, joka tosin on hyvin harvinaista villiherkkua. Lieneekö syy siinä, että näissä kaikissa on inuliinia, kuiduksi luokiteltavaa hiilihydraattia, josta tykää myös suoliston hyvä bakteerikanta? Joillekin inuliinipitoiset ruoka-aineet tosin aiheuttavat vatsavaivoja, mutta yleisesti niitä pidetään terveyttä edistävinä.

Toisena yhdistävä tekijänä on kyllä pakko mainita työläs käsittely. Moniulotteisten artisokan juurakoiden kuoriminen käy kärsivällisyysharjoituksesta. Mustajuuri taas erittää liimamaista maitiaisnestettä. Jos nämä pikku vastoinkäymiset kuitenkin ohittaa, luvassa on todella hienostuneita makuelämyksiä.

Vaikka maa-artisokkaa voi valmistaa myös raw-tyyliin, maku pääsee kunnolla oikeuksiinsa vasta kypsennettynä. Jo muutama mukula tuo ruokaan täyteläistä umamia, puhumattakaan vaikkapa kokonaan artisokkaisesta piirastäytteestä. Artsi ei rinnalleen juuri mausteita kaipaa, mutta silti lopputulos on hämmästyttävän täyteläinen. Eikä normipiiraiden juustokuorrutettakaan tule ikävä, kun on mahdollisuus vaipua artisokkanirvanaan.

Simppeli, mutta dramaattinen piiraskuori valmistui tähän piiraaseen niin ikään suosikistani, mustasta riisistä, jonka aromaattinen maku komppasi tyylikkäästi artisokkaa. Jokin muu hieman takertuva riisi käy kuitenkin myös. 


Maa-artisokkapiiras riisikuoressa 

6:lle, valmistusaika n. 11/2 t (sisältää riisin keittoajan)

Pohja:

  • 7,5 dl keitettyä (mustaa riisiä) 
  • 1 rkl kookosöljyä tai seesamiöljyä
  • 2 rkl tahinia
  • 1 tl hunajaa tai agavesiirappia
  • (1 rkl ravintohiivahiutaleita, tuo hieman juustoista makua, ei välttämättön)
  • 1 tl psylliumjauhetta TAI 1 rkl pellavansiemenjauhetta
  • 1/2 - 1 tl suolaa, riippuen riisin ruolaisuudesta
  • kookosöljyä tai seesamiöljyä voiteluun

  • 26 cm halk piirasvuoka


Lämmitä uuni 180 asteeseen.

Valuta tarvittaessa riisi ja anna sen kuivahtaa. Pohja ei kaipaa ylimääräistä nestettä. Sekoita kaikki ja surauta sauvasekoittimella karkeaksi massaksi. Painele öljytyn piirasvuoan pohjalle ja reunoille. Esipaista pohjaa n. 10 min.

Täyte:

  • 1 kg maa-artisokkaa
  • 1 iso sipuli
  • 2 valkosipulinkynttä
  • tilkka vettä keittämiseen
  • suolaa ja mustapippuria maun mukaan
  • 1 rkl seesamiöljyä 
  • punainen paprika

  • pinnalle seesamin siemeniä ja kookosöljyä


Kuori ja viipaloi artisokat n. 1/2 cm viipaleiksi. Kuori ja lohko sipuli ja valkosipulit. Lait kaikki kattilaan. Lisää sen verran vettä, että viipaleet juuri ja juuri peittyvät. Lisää n. 1/2 tl suolaa. Keitä n. 7 min tai kunnes viipaleet ovat pehmenneet, mutta eivät vielä hajoa. Ota puolet viipaleista erilleen. Soseuta loput sipuleiden, seesamiöljyn ja tilkan keitinvettä kanssa paksuksi soseeksi. Huom. käytä vettä vain sen verran, että saat aikaan soseen. Lisää vielä suolaa tarvittaessa sekä mustapippuria suoraan myllystä. Tarkista maku.

Poista paprikasta siemenet ja suikaloi ohuelti.

Levitä artisokkasose esipaistetulle riisipohjalle. Asettele päälle loput artisokkaviipaleet sekä paprikasuikaleet. Viimeistele muutamalla nokareella kookosöljyä ja seesaminsiemenillä. Paista uunissa vielä n. 1/2 tuntia tai kunnes pinta saa vähän väriä ja pohja on muuttunut rapeaksi. Tarjoa lämpimänä raikkaan salaatin kera.






14 kommenttia:

  1. Upeannäköinen piiras, tämä on kyllä must try!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Voin lämpimästi suositella. Ja piiraasta tulee tosiaan isompi, tämä oli tällainen kuvausta varten säästetty mini :)

      Poista
  2. Namin näköinen piirakka,ja mielenkiintoinen kuoriosa:-) Maa-artisokka on minunkin suosikkini ja helposti saank n siitä mahapuruja.Mutta pieni määrä jauhettua fenkolinsiementä pitää ne poissa:-)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Jael, että muistutit fenkolinsiementen olemassaolosta!

      Poista
  3. Tarkoitatko sitä ihan tavallista takiaista? En ole tiennytkään että se; on syötävää...pitääkin tarkistaa onko se täkäläinenkin takiainen sellainen..

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juuri niitä! Täytyy kuitenkin muistaa, että juuri on myös hyvin lääkinnällinen, mutta herkullinen kuorittuna ja keitettynä. Japanilaisilla on myös viljelylajike gobo -nimellä.

      Poista
  4. Vaikuttaa tosi herkulliselta! Ja kivan erilainen täyte, kun ei ole perinteistä juustoa :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, sinun piiraasi innoitti artisokan kokeiluun!

      Poista
  5. Innovatiivinen pohja! PAKKO testata tätä!

    VastaaPoista
  6. Ooppe, itse kyllä tykkään tällaisesta vähän kevyemmästä mutta silti ruokaisasta pohjasta.

    VastaaPoista
  7. Onpa jännä ohje! En ole ikinä artisokkaa maistanut (paitsi niitä säilöttyjä artisokan sydämiä), mutta kuvauksestasi tuli vain mieleen palsternakka, johon minulla tuntuu olevan samanlainen suhde kuin sinulla artisokkaan. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mies luulikin ensin palsternakaksi ja vähän samaa noissa molemmissa onkin. Latva-artisokka on ihan eri kaveri, mutta hyvää sekin, varsinkin jo tuoreena saa (lue: lähellä luonnollista kasvusijaa :)

      Poista
  8. Ai etta, musta riisi on aivan ihanaa. Tutustuin siihen vasta vähän aikaa sitten, mutta rakastuin kyllä palavasti. Upean värinen - ja makuinen riisi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä! Oma ihastukseni on muuttunut pitkäaikaiseksi rakkaudeksi. Jotenkin tästä riisistä tulee erityisen hyvä olo :)

      Poista

 

Ensimmäinen ruokakirjani on ilmestynyt!