Punakaalisipsit


Hittivihannes lehtikaali on saanut uuden haastajan sipsirintamalla. Purppuran punaiset lastut syntyvät punakaalista lähes yhtä vaivattomasti kuin lehtevästä serkustaan. Punakaalin melko voimakas maku talttuu uunikuivatuksessa ja sipsit voi maustaa makunsa mukaan. Sipseihin voi hyvin käyttää myös kaalin tyviosan lehtiä kovan ruodin ympäriltä. Eli juuri sitä osaa, joka herkästi jää ainakin itseltäni muuten käyttämättä.


Taattu katseenvangitsija snäksikulhossa. Sitäpaitsi kotimainen ja naurettavan halpa.


Sitruunaiset punakaalisipsit


  • 1 pieni tai ½ suuresta punakaalista
  • 1 sitrunan raastettu kuori
  • ½ sitruunan mehu
  • ½ rkl vaahterasiirappia, hunajaa tai agavesiirappia
  • ½ tl suolaa
  • 1 rkl jotain laadukasta kylmäpuristettua öljyä (itse käytin nyt saksanpähkinäöljyä)
  • 1 rkl hiivahiutaleita


Leikkaa punakaalista n. 3 cm paksuisia kiekkoja tyviosasta alkaen. Irrota lehtikerrokset toisistaan ja leikkaa paksu lehtiruodin kohta pois. Paloittele lehtiosat tarvittaessa n. perunalastun kokoisiksi. Sekoita suuressa kulhossa kaaliin loput ainekset ja hiero käsin perusteellisesti ainekset sekaisin. Levittele kaalin lehdet leivinpaperoidulle pellille ja laita 100 asteiseen uuniin. Kuivaa 2 1/2 tuntia ajoittain sekoitellen.



11 kommenttia:

  1. Ihanan väriset sipsit,näitä pitääkin kokeilla!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Väri on kyllä aika kiehtova, myös valmistusvaiheessa. Punakaali on kaunista :)

      Poista
  2. Onhan punakaalin lehdet osittain aika paksuja, kuivuuko ne todella vai pitääkö paksumpia kohtia välttää?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tein itse niin, että kuivattelin paksuimpia kohtia vähän pidempään ja kyllä nekin rapeutuvat. Toisaalta kaalissa riittää valikoitavaa ja paksuja kohtia voi käyttää johonkin muuhunkin.

      Poista
  3. Ihan superi resepti! Olen ihan hulluna kaikkiin tuollaiseen terveellisiin rapeisiin snäkseihin (lehtikaalisipsit ja paahdetut mausteiset pavut ovat ihan parhaita) ja tykkään kaalista, joten nämä vaikuttavat mainioilta! Ja kuten mainitsit, ihanan simppeli ja edullinen ohje :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sama täällä, tykkään myös kaikesta suolaisesta ja mausteisesta rouskuteltavasta. Terveellisiä makeita välipalapatukoita ym. saa jo kohtuullisesti kaupoista, mutta näitä suolaisia täytyy useimmiten tehtailla itse.

      Poista
  4. ai kun ihania! täytyypä kytätä kaupasta punakaalia. ta sen puutteessa tyytyä tavalliseen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Luulen, että maun puolesta tavallisesta kaalista syntyy yhtä hyviä. Tai siis syntyykin, nimittäin testattu on. Väri tietysti on vähän toinen mutta valkokaali on itse asiassa vähän helpompaa kuivatella, sillä punakaali on mielestäni jotenkin nahkeampaa ja paksumpaa.

      Poista
  5. Hei mikä tuon hiivahiutaleiden merkitys tuossa ohjeessa on? En juurikaan leivo, joten en ole koskaan edes törmännyt hiivahiutaleisiin ... Mistä niitä saa, jos on "välttämätön"? Kiitos <3

    VastaaPoista
  6. Kuinka suloisia sipsukoita! Kantsiiko näitä edes yrittää kuivatella kuivurilla, että onko uuni ainut järkevä vaihtoehto? Itselläni on tavallinen marketista ostettu hyötykasvikuivuri, jonka lämpötilaa ei valitettavasti voi itse säätää..

    VastaaPoista
  7. Hanne, hiivahiutaleet tuovat täyteläistä ja juustomaista makua, minkä vuoksi sopivat hyvin (myös) sipseihin. Leivontahiivan kanssa niillä ei ole mitään tekemistä. Ovat myös erinomainen B-vitamiinien lähde.

    Elma, käytin tällä kertaa itse uunia, kun halusin selvitä hommasta vähän nopeammin ja mielestäni uunissa tulee vähän paremman makuisia. Kuivurissa kestää kauemmin, mutta muuten kannattaa toki kokeilla.

    VastaaPoista

 

Ensimmäinen ruokakirjani on ilmestynyt!

©

©

Arkisto