Semiraw Streetfood - Ananasraviolit ja kyytipoika




Blogirinki järjesti yhdessä Hartwallin kanssa Eat&Drink -tapahtuman, jonne olin saanut kutsun 12 muun bloggaajan seurassa. Pääkokkina toimi Teemu Laurell ja tarkoitus oli valmistaa katuhenkistä ruokaa ja maistella Lapin Kullan uutuusoluita. Odotin tapahtumaa innoissani (en pelkästään Teemun takia ;) vaan siksi, että olut toimii usein viinejä paremmin raakapainotteisen kasvisruoan kaverina. Halusin kysellä ja kuulla asiasta lisää.

Sitten tuli torstai-aamu ja yläkerrassa alkoi yrjö lentää. Jälkikasvu maatui vatsataudin kourissa ja itsekin pähkäilin ollako vai eikö olla. Joten enpä sitten lähtenyt olutmaisiaisiin, vaan suuntasin lähikauppaan hakemaan ihan muita vatsalääkkeitä.

Pääsin sentään fiilistelemäänt tapahtumaa kuvien ja reseptien välityksellä ja sain testioluet jälkitoimituksena.

Resepti-innoittajan valmistusta Hartwallin Eat&Drink -bloggaajatapahtumassa (tapahtuman kuvat Kim Öhman)

Tapahtuman menu oli lihapainotteinen, mutta bongasin joukosta freesin Thai-salaatin, jota tarjottiin friteerattujen jättirapujen kanssa. Salaatti oli aika saman tapainen, jota muutenkin teen paljon: Semiraaka ja aasiahenkinen. Valmistin siitä koti-tastingimme kylkeen oman näköiseni version. Ravut jätin rauhaan ja kääräisin lisukkeeksi tofulla ja kookoksella täytettyjä ananasravioleita. Kokonaisuudesta tuli erinomainen mutta juuri sellainen, jonka seurassa viini kuin viini tulisi pahoinpidellyksi.

Sen sijaan makumaailma täydentyi hyvin oluella, hieman odottamatta parhaiten perus Lapparin kera. Myös alkoholiton uutuusolut Lapin Kulta Arctic Malt 0,0 % toimi kokonaisuuden kanssa hyvin ja oli muutenkin makuraatimme yllätysvoittaja. - No, tässä kohtaa on pakko todeta, että juon olutta erittäin harvoin ja silloinkin se on useimmiten juuri alkoholitona.


Vaikka ananasraviolit nousivat tämän reseptikokeilun kiistattomaksi tähdeksi, laitan kylkeen myös thai-salaatin ohjeen, joka on siis valmistettu Teemu Laurellin ohjeen inspiroimana.


Ananasraviolit ja Thai-nuudelisalaattia

4:lle

Thai-vinegretti ananaksen marinointiin sekä salaatille

  • 1 dl limen mehua + kuorta (n. 1 tl)
  • 1 dl kylmäpuristettua seesamiöljyä
  • 1 rkl paahdettua seesamiöljyä
  • 1 dl kookossokeria
  • 1 dl tamaria tai soijakastiketta
  • 1 valkosipulinkynsi puristettuna


Sekoita kaikki ainekset keskenään tasaiseksi kastikkeeksi.

Ananasraviolit


  • 1/2 tuore ananas
  • Marinointiin thai-vinegrettiä
  • Viimeistelyyn seesami-öljyä

Aloita kuorimalla ananas ja viipaloimalla se ohuen ohuiksi kiekoiksi.



Asettele viipaleet suureen kulhoon ja kaada päälle thai-vinegretti. Jätä marinoitumaan pariksi tunniksi. Valmista sillä aikaa täyte ja nuudelisalaatti.

Täyte:
  • 1/2 pkt kiinteää tofua (125 g)
  • 1 1/4 tuoreen kookospähkinän sisustaa raastettuna (tässä voi oikaista käyttämällä kookoshiutaleita)
  • 2 sitruunaruohon vartta hienonnettuna
  • 1 valkosipulinkynttä hienonnettuna
  • 1/2 limen mehu
  • reilu 1 tl hunajaa tai agavesiirappia
  • 1 tl tamaria tai soijakastiketta
  • 1/4 tl laadukasta suolaa (tai maun mukaan)
  • 1/2 tuore chili


Poista chilistä siemenet ja hienonna. Trimmaa sitruunaruoho ja viipaloi sekä raasta tuore kookospähkinä (jos käytät sitä). Hienonna tofun rakenne haarukalla rikki. Sekoita  kaikki täytteen ainekset keskenään sauvasekoittimella tasaiseksi massaksi. Tarkista maku. 

Thai-nuudelisalaatti


  • 125g lasinuudeleita (mung-pavuista valmistettuja)
  • 2 mangoa - Huom. tähän käyvät parhaiten juuri ne raa'at mangot, joita löytyy sieltä lähimarketin laarista!
  • 4 suurta porkkanaa ohuina suikaleina
  • nippu kevätsipulia
  • 250 g mung-pavun ituja
  • 1 - 2 punaista chiliä, vahvuudesta riippuen
  • 1 - 2 sitruunaruohon vartta
  • ruukku korianteria


Keitä lasinuudelit kypsiksi pakkauksen ohjeen mukaan ja huuhtele kylmällä vedellä. Pätki hieman lyhyemmiksi. Kuori ja suikaloi porkkanat, mieluiten kuorimaveitsen julienne-terällä. Kuori mangot ja leikkaa myös ohuiksi suikaleiksi. Viipaloi kevätsipulit ohuiksi suikaleiksi. Tämän jälkeen  sekoita aineet ja lisää joukkoon thai vinegrettiä ja reilusti leikattua korianteria ja tarkista maku.

Kun ananakset ovat pehmenneet marinadissa, valuta kastike viipaleista mahdollisimman hyvin ja sekoita soosi nuudelisalaatin joukkoon. Lisää salaattiin tässä vaiheessa myös runsaasti tuoretta korianteria silputtuna ja jätä maustumaan sillä aikaa, kun jatkat raviolien kimpussa. 

Lado ananasviipaleet leivinpellille ja laita jokaisen keskelle lusikallinen tofutäytettä. Taita kiekot puolikuiksi.


Raviolit ovat tässä vaiheessa jo ok, mutta halutessasi käytä ne nopeasti grillivastuksen alla niin, että pinta hieman karamellisoituu ja saa väriä. Sivele seesamiöljyllä ennen grillausta. 

Kokoa annokset laittamalla kulhoon nuudelisalaattia ja 2 - 3 ananasraviolia. Viimeistele tuoreella korianterilla ja halutessasi paahdetulla kookosraasteella. 



Myös eräs trendikäs, punainen kastike toimii annoksen kanssa hyvin...

Juomasuositus: Lapin Kulta Arctic Malt 0,0 % tai Lapin Kulta 4,5 %

12 kommenttia:

  1. Kyllä on upea resepti taas kerran. (Ja toivottavasti vatsatauti historiaa...)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos :) Ja alkaa olla koko joukolta ohi. Huh!

      Poista
  2. W O W! Ihan mielettömät noi raviolit.

    VastaaPoista
  3. Jessus mikä ohje! Laitan samantien talteen, mutta varaan tämän kokeilemisen jonkun ihanan kiireettömän kesäpäivän :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiireettömyys on hyvä juttu, mutta näiden tekemiseen kului aktiivista työaikaa n. 45 min. :)

      Poista
  4. Voihan harmi että vatsatauti yllätti,toivottavasti on jo ohi.Kiva ohje ja nuo anansraviolit näyttävät koukuttavilta,taas harmittelen että tuore ananas täällä on kallista vaikka sitä kasvatataankin täällä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei se ananas täälläkään ihan halpaa ole ja usein vielä raakaa ja tylsää. Mutta näihin käy erinomaisesti juuri se vähän puolikypsä tapauskin.

      Poista
  5. Mistä sulla näitä ideoita riittää? Ihan mahtava resepti, tämä täytyy kyllä laittaa testiin :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tää tais alunperin tulla Top Chef Mastersista, jossa tehtiin makeita versioita :) Tiesin heti, että haluan testata hapanimelää ja chilistä versioo.

      Poista
  6. Tuo on niin totta että alkoholiton olut on yleensä oikein kelpoa. :) Eikä tule huono olo.

    Ihania reseptejä, ravioli on ehdoton suosikkini!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Samaa mieltä, että alkoholiton olut on monen kasvisruoan hyvä kumppani ja tässä tasaa raviolin tuhtia makumaailmaa mukavasti :)

      Poista

 

Ensimmäinen ruokakirjani on ilmestynyt!

©

©

Arkisto